Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Συνέντευξη με την ΒΙΒΙΑΝ ΦΟΡΤΗ - Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

Βίβιαν Φόρτη

Η γνωριμία μου με την Βίβιαν Φόρτη έγινε με την ευκαιρία της παρουσίασης του πρώτου βιβλίου της, του «Μύθου» και 1ου μέρους της φανταστικής τριλογίας της των ΙΒ’, στο Λουτράκι. Είχε προηγηθεί η γνωριμία μας εξ’ αποστάσεως μέσω του κοινωνικού διαδικτυακού χώρου του Facebook και της συμμετοχής της ίδιας ευθύς εξαρχής στην ομάδα μου «Φίλοι Της Ελληνικής Λογοτεχνίας».
Η ανάγνωση του «Μύθου» είχε ήδη ολοκληρωθεί και είχα ενθουσιαστεί, καθώς με είχε σαγηνεύσει ο τρόπος γραφής της, η ιδέα της να «παντρέψει» το αρχαίο με το σύγχρονο, την αρχαία ελληνική μυθολογία με την σύγχρονη πραγματικότητα, χωρίς ταυτόχρονα να παγιδεύεται σε κλισέ και ατοπήματα που συναντώνται κατά κόρον στη σύγχρονη λογοτεχνία του φανταστικού, κυρίως στο διεθνή λογοτεχνικό χώρο. Ήθελα να γνωρίσω και διά ζώσης τη συγγραφέα, που αν και πρωτοεμφανιζόμενη, έδειχνε να έχει τη «στόφα» του πραγματικού λογοτέχνη.
Η χαρά και η ικανοποίησή μου ήταν τεράστια, διότι γνωρίζοντας από κοντά τη συγγραφέα Βίβιαν Φόρτη και, εν καιρώ, τον άνθρωπο, διαπίστωσα πως πρόκειται για μία εξαιρετική φυσιογνωμία, για ένα άτομο γλυκύτατο, ευγενικό και προσιτό, αλλά και για μία ακαδημαϊκό με απίστευτη παιδεία, ουσιαστική κι όχι μόνο τυπική, που θεωρώ πως έχει να δώσει πολλά ακόμα στην ελληνική λογοτεχνία.
Έχοντας πλέον διαβάσει και το 2ο μέρος της τριλογίας των Δώδεκα, το «Έρεβος» και εν αναμονή του 3ου και τελευταίου μέρους, του «Άθλου», της ζήτησα να μου απαντήσει σε ορισμένες ερωτήσεις που ανέκυπταν συχνά στο μυαλό μου, όπως θέλω να πιστεύω και στο μυαλό των περισσοτέρων αναγνωστών, και που θεωρώ πως θα δώσουν μια ευρύτερη εικόνα για το background της εκπληκτικής αυτής τριλογίας, αλλά και της ίδιας της συγγραφέως.
Την ευχαριστώ ολόψυχα για την τιμή να μου παραχωρήσει αυτή τη συνέντευξη και της εύχομαι τα καλύτερα, δηλώνοντάς της πως αναμένουμε διακαώς την ολοκλήρωση της τριλογίας της, αλλά και όλα τα υπόλοιπα βιβλία της, που είμαι σίγουρη πως έχει ήδη σχηματισμένα στο μυαλό της!

1) Πώς προέκυψε αυτή η ιδέα της τριλογίας των ΙΒ’; Από πού εμπνεύστηκες το δικό σου «Μύθο»;

Ο τρόπος που η ιδέα για τον «Μύθο» παρεισέφρησε στο μυαλό μου με κάνει να ανατριχιάζω κάθε φορά που το σκέπτομαι. Ήταν μετά από μία βόλτα με ένα ποταμόπλοιο στα μέρη όπου διαδραματίστηκε η πρωταρχική ιστορία του θεού Απόλλωνα  με την κόρη του Πηνειού, τη Δάφνη. Το ίδιο βράδυ η ιστορία γεννήθηκε στο μυαλό μου. Την επόμενη ημέρα άρχισα να γράφω!

2) Σε οδήγησε μόνη της η ιστορία στη συγγραφή και των τριών βιβλίων, ή είχες εξαρχής στο μυαλό σου ένα βασικό περίγραμμα του «Ερέβους» και του «Άθλου»;

Η ιστορία σχηματοποιήθηκε εξ’ αρχής ολόκληρη στο μυαλό μου,  όμως όταν ξεκίνησα την βιβλιογραφική έρευνα ήταν σαν να εμφανίζονταν από το πουθενά καινούρια πρόσωπα και εικόνες που πλαισίωναν τα υπάρχοντα, τα εξέλισσαν και τους έδιναν νέες διαστάσεις. Ήταν επίσης και η ώρα που κατάλαβα ότι αν η ιστορία περιοριζόταν σε ένα και μόνο βιβλίο θα ήταν υπερμέγεθες και ως εκ τούτου προέκυψε η τριλογία.

3) Πότε δημιουργήθηκε μέσα σου η ανάγκη να εκφραστείς συγγράφοντας ένα βιβλίο;

Το ίδιο βράδυ που επέστρεψα από τα Τέμπη με την ψυχή μου γεμάτη εικόνες και το μυαλό μου να δουλεύει σαν του Κύρου Γρανάζη!

4) Η συγγραφέας Βίβιαν Φόρτη είναι και αναγνώστρια; Πιστεύεις πως αυτά τα δύο πάνε πάντα μαζί; Τι είδους λογοτεχνία προτιμάς συνήθως να διαβάζεις;

Είμαι πλέον απόλυτα πεπεισμένη ότι για να μπορέσει να γράψει κάποιος (και να γράψει καλά) πρέπει να υπάρχουν δύο προϋποθέσεις:
Πρέπει να αγαπάει με πάθος τη λογοτεχνία, να αγαπάει τις ιστορίες, τις λέξεις, τη μυρωδιά των βιβλίων,  να νιώθει τους συγγραφείς που δεν έχει γνωρίσει ποτέ σαν δικούς του ανθρώπους, φίλους κι αδερφούς. Και επίσης πρέπει να έχει ζήσει. Έντονα, απόλυτα, στην κόψη του ξυραφιού και να το έχει απολαύσει!

5) Πιστεύεις πως η συγγραφή είναι μια ιδιότητα επίκτητη, ή κάτι που είναι συνυφασμένο με την προσωπικότητα του συγγραφέα, κάτι σαν ‘χάρισμα’, ας πούμε;

Χάρισμα … ταλέντο… λέξεις με μεγάλο ειδικό βάρος. Ναι, σίγουρα έχουν υπάρξει άνθρωποι ξεχωριστοί, αληθινά και απόλυτα ταλαντούχοι που έχουν δημιουργήσει αριστουργήματα. Υπάρχουν όμως και οι εργάτες της Τέχνης. Πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν. Τώρα τι από όλα αυτά είναι  ο καθένας μας… αυτό είναι ένα άλλο τεράστιο ερώτημα.

6) Πόσο εύκολο ήταν για σένα να ξεκινήσεις και να συνεχίσεις τη συγγραφή της εκπληκτικής, ομολογουμένως, τριλογίας σου σε συνδυασμό με όλες τις υπόλοιπες ασχολίες σου;

Κατ’ αρχήν, ευχαριστώ για τον επιθετικό προσδιορισμό. Προερχόμενο  δε, από μία βαθιά γνώστρια της λογοτεχνίας είναι τεράστιο κομπλιμέντο! Για εμένα η συγγραφή είναι κάτι που συμβαίνει απόλυτα φυσιολογικά. Δεν υπάρχει η έννοια «δεν έχω χρόνο» όταν επιθυμώ να γράψω.  Αν θέλω να γράψω δεν κοιμάμαι, δεν τρώω, το μόνο που με κάνει να σηκωθώ από τον υπολογιστή είναι μία λέξη: «Μαμάαααααααα» 

7) Πιστεύεις πως ο συγγραφέας πρέπει να έχει ένα επιστημονικό υπόβαθρο γνώσεων ώστε να μας δώσει ένα αξιόλογο βιβλίο ή αρκεί η έμπνευση και μόνο;

Είμαι απόλυτα βεβαία ότι ο συγγραφέας οφείλει να διαβάσει πριν γράψει. Οφείλει να κάνει έρευνα, αν σέβεται τους αναγνώστες του. Την εποχή του διαδικτύου είναι τόσο απλό, άλλωστε! Η έμπνευση είναι η αρχή, ο όρος εκ των ων ουκ άνευ! Από εκεί και πέρα χρειάζεται  δουλειά! Και μάλιστα πολύ σκληρή δουλειά!
 Όσο για το επιστημονικό υπόβαθρο, αναλόγως με το θέμα για το οποίο γράφει. 

8) Πόσο διάβασες και από πού άντλησες στοιχεία για τα δικά σου βιβλία; Τι έρευνα χρειάστηκε να κάνεις;

Λοιπόν, δεν υπήρξα ποτέ ιδιαιτέρως επιμελής μαθήτρια, στο σχολείο. Στο πανεπιστήμιο αυτό άλλαξε διότι αγάπησα πολύ το αντικείμενο μου, αλλά και πάλι δεν παιδεύτηκα και πολύ. Στο μεταπτυχιακό ήταν λίγο πιο ζόρικά τα πράγματα αλλά και πάλι… Για να γράψω, όμως,  την τριλογία διάβασα πολύ! Πάρα πολύ!! Στην πραγματικότητα δεν νομίζω πως έχω μελετήσει ποτέ άλλοτε τόσο σκληρά σε όλη μου τη ζωή! Όσο για την έρευνα… μέχρι και πόσες καφετέριες έχει το New Paltz State University of New York ξέρω, κι αν σερβίρουν ιταλικό καφέ! Το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο δεν αναφέρεται πουθενά στην τριλογία, όμως είναι αυτό που φοιτά η Δάφνη. Έψαξα  το πρόγραμμα σπουδών, ακολούθησα την χρονιά με τις παύσεις και τις αργίες, τις ώρες μαθημάτων της Ανθρωπολογίας … τι άλλο να πω;

9) Έχεις δεχτεί τυχόν επιρροές από άλλους συγγραφείς; Από ποιους έχεις δεχτεί ερεθίσματα και ποιοι είναι τα πρότυπά σου;

Φυσικά και έχω δεχτεί επιρροές από πολυαγαπημένους συγγραφείς.  Λατρεύω τον Victor (Hugo), ζηλεύω τρελά την Joan (Rowling) και την Cassandra (Clare), προσκυνώ ως γυναίκα και ως συγγραφέα την Margaret (Mitchell), έχω απογειωθεί με τα γραπτά του Paulo (Coelho) και έχω απόλυτη συναίσθηση ότι δεν τους φτάνω ούτε στο μικρό τους δαχτυλάκι! 

10) Ποια η γνώμη σου για την φανταστική λογοτεχνία στη χώρα μας και διεθνώς, και τι νομίζεις ότι προσφέρει στον αναγνώστη;

Από την ημέρα που έσκυψα πάνω από τις πρώτες λέξεις του πρώτου βιβλίου της σειράς του Harry Potter κατάλαβα ότι, όταν είναι καλογραμμένο, είναι ένα είδος που μπορεί να κάνει τον αναγνώστη να ταξιδέψει. Την αγαπώ την φανταστική λογοτεχνία αλλά θεωρώ ότι κάποιος θα πρέπει να το κάνει πολύ σοβαρά γιατί κινδυνεύει κάθε ώρα και στιγμή να υποπέσει σε σφάλματα. Η διαχωριστική γραμμή μεταξύ φανταστικού και γελοίου είναι πολύ λεπτή. Και οφείλουμε όλοι όσοι ασχολούμαστε με αυτό το δύσκολο είδος να είμαστε πολύ προσεκτικοί!

11) Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα σου μετά την ολοκλήρωση της ‘φανταστικής’ τριλογίας των ΙΒ’; Τι να περιμένουμε από τη συγγραφέα Βίβιαν Φόρτη;

Επιτρέψτε μου να εκφράσω τον ενθουσιασμό μου. Λατρεύω το τρίτο μέρος που θα ολοκληρώσει την τριλογία μου, αυτό που γράφω τώρα, με έχει παθιάσει …. Όμως … ανυπομονώ για το επόμενο βιβλίο.
Δεν θα ανήκει στην  λογοτεχνία του φανταστικού, δεν θα μιλάει για δυστοπικούς έρωτες, θα είναι περισσότερο χιουμοριστικό, περισσότερο αληθινό και καθημερινό αλλά –ελπίζω και εύχομαι-  το αποτέλεσμα να είναι όσο απολαυστικό μού φαίνεται τώρα, σχηματοποιημένο στο μυαλό μου. Ειλικρινά το έχω ανάγκη, πριν εγκύψω  στο διάβασμα και στην έρευνα που απαιτείται στο μεθεπόμενο,  που θα είναι μεταφυσικό αλλά θα έχει να κάνει με πρόσωπα που υπήρξαν, ιστορικά πρόσωπα!

12) Ποια είναι η συμβουλή σου σε όλους τους ‘επίδοξους’ συγγραφείς, οι οποίοι ονειρεύονται να δουν το δικό τους βιβλίο στα ράφια των βιβλιοπωλείων;

Δεν ξέρω αν είμαι άξια να δώσω μία συμβουλή,  αλλά αν έπρεπε θα έδινα … χμ… δύο. Να αντιμετωπίζει σοβαρά τη δουλειά του, σαν να επρόκειτο για επιστημονική εργασία από την οποία εξαρτάται κάτι πολύ σημαντικό και να μην απογοητεύεται από  τις αντιξοότητες!         

Βιογραφία Βίβιαν Φόρτη:  


Η Βίβιαν Φόρτη-Στεφάνου γεννήθηκε το 1969. Είναι καθηγήτρια Γαλλικής Φιλολογίας και υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών στη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση. Το 2012 εκδόθηκε ο «Μύθος», το πρώτο της βιβλίο και αρχή της τριλογίας των "Δώδεκα", που συνεχίζεται με το «Έρεβος» και θα ολοκληρωθεί με τον «Άθλο».
Η συγγραφέας ζει στο Λουτράκι, με το σύζυγο και τα δύο τους παιδιά.

Τα βιβλία της συγγραφέως Βίβιαν Φόρτη κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Διόπτρα και από τις εκδόσεις Momentum Books και μπορείτε να τα βρείτε σε όλα τα βιβλιοπωλεία.

«ΜΥΘΟΣ», 1ο Μέρος της Τριλογίας των ΙΒ’
Εκδόσεις: Διόπτρα
Σελίδες: 552
Τιμή: 15,30€

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Το να ερωτευτείς τον καθηγητή σου είναι οπωσδήποτε κλισέ, αλλά και πώς μπορείς να το αποφύγεις όταν το βλέμμα του είναι τόσο σοφό και διαπεραστικό;
Η Δάφνη Δημητριάδη, δευτεροετής φοιτήτρια στην Αμερική, θα ερωτευτεί με την πρώτη ματιά τον εντυπωσιακό καθηγητή Φοίβο Κρίστιαν. Αγνοώντας τα σημάδια της λογικής και ακολουθώντας το ένστικτό της, θα δέσει τη ζωή της με το επικίνδυνο πεπρωμένο του. Το πεπρωμένο και τη βαριά ευθύνη να ανήκεις στον μυστηριώδη κύκλο των Δώδεκα.
Μέσα από τις σελίδες του Μύθου, ξεδιπλώνεται μια σύγχρονη ερωτική ιστορία κεντημένη με την ελληνική μυθολογία, αγωνία και δυνατά συναισθήματα. Η Βίβιαν Φόρτη ανοίγει μια ελάχιστη χαραμάδα για έναν κόσμο θρύλων, σε ένα βιβλίο που δεν θα μπορείς να αφήσεις από τα χέρια σου!»

Εκδόσεις: Momentum Books
Σελίδες: 552
Τιμή: 15,21€

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

 «"Έλα, μακάριε Λυτρωτή, εξολοθρευτή του Τιτυού, Φοίβε Λυκωρέα... Εσύ που έχεις χρυσή λύρα, γονιμοποιέ και προστάτη των γεωργών, Πύθιε, Τιτάνα... Άγριε, πνεύμα του φωτός, αγαπημένε, δόξα της νιότης..."
Ο Φοίβος έχει επιτέλους βρει δίπλα στη Δάφνη, τη γαλήνη και την ευτυχία που αναζητούσε τόσους αιώνες. Η αποδοχή και η προστασία του αδιαφιλονίκητου ηγέτη των Δώδεκα, τους προσφέρει ασφάλεια.
Έτσι τουλάχιστον, πιστεύουν...
Όμως, οι αρχαίοι εχθροί του Φωτός εισβάλλουν στη σύγχρονη εποχή, χρησιμοποιώντας συμμάχους ισχυρότατους και ικανούς. Εκεί που τελειώνει ο Μύθος, η Δάφνη θα συναντήσει το Έρεβος. Και ο Απόλλων θα πολεμήσει εναντίον του, με τον τρόπο που μόνο ένας από τους Δώδεκα μπορεί.»



«ΑΘΛΟΣ – Τριλογία των ΙΒ’»της Βίβιαν Φόρτη
Εκδόσεις: Momentum Books
Σελίδες: 461
Τιμή: 14,31 €

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Η Λήθη διεκδικεί τους Δώδεκα και η Δάφνη ξεκινά μία μοναχική πορεία αυτογνωσίας και ωριμότητας από την Υπερβορεία έως τον Κάτω Κόσμο, αναζητώντας το πανάρχαιο αντικείμενο που θα διαλύσει το επικείμενο έρεβος.
Αυτός είναι ο δικός της Άθλος. Δίπλα της θα σταθούν ο τελευταίος των Ατλάντων, ένας Τραντέλληνας που φέρει το όνομα ενός αρχαίου βασιλιά και ένας μυθικός ήρωας που αντέχει αιώνες τώρα μία σκληρή μοίρα…
Μια αρχαία κληρονομιά θα έρθει στο φως. Μια απελπισμένη μάχη θα δοθεί για να σωθεί η ανθρωπότητα. Κι ένας έρωτας θα γεννηθεί και θα πεθάνει, γιατί «Ο Άθλος και ο Κίνδυνος είναι να κρατήσεις δικιά σου την καρδιά που κέρδισες, πρίγκιπα».
Μια επική περιπέτεια σε γνωστούς και άγνωστους κόσμους, σε παράλληλα σύμπαντα και σε ξεχασμένες από το χρόνο γωνιές της Γης, που ολοκληρώνει την τριλογία των Δώδεκα της Βίβιαν Φόρτη.

Έγραψαν για το Έρεβος:

«Το Έρεβος, για τους λάτρεις της φανταστικής λογοτεχνίας  αλλά και για τους εν γένει αναγνώστες, είναι η όαση μιας εκπληκτικής και αστείρευτης φαντασίας. Η συγγραφέας καταφέρνει να σαγηνεύει με την πλοκή και το συγγραφικό στιλ της ενώ δημιουργεί αριστοτεχνικά δομημένους ήρωες . Το Έρεβος είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι που θα μαγέψει τον αναγνώστη».
Δημήτρης Βαρβαρήγος, συγγραφέας

«Στο Έρεβος η συγγραφέας δομεί με αριστοτεχνικό τρόπο τους ήρωές της που κινούνται στο όριο του μύθου και του ρεαλισμού, του φωτός και του σκότους, του έρωτα και του μίσους, του θανάτου και της αθανασίας. Η παράθεση πλούσιων αναφορών από την ελληνική μυθολογία, καθώς και αναφορών σε άλλα αριστουργήματα της λογοτεχνίας, είναι δηλωτικό της έρευνας που έκανε η συγγραφέας ενώ αυτό που καθιστά το βιβλίο αξιόλογο είναι η πολλαπλή ερμηνεία του, η πολλαπλή προσέγγισή του και η επιθυμία που δημιουργείται στον αναγνώστη για πολλαπλές αναγνώσεις».

Diavasame.gr. , Ευμορφία Ζήση, φιλόλογος-βιβλιοκριτικός



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου