Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

«ΕΡΩΤΑΣ ΜΑΪΣΤΡΟΣ», της Δέσποινας Χατζή – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη


«ΕΡΩΤΑΣ ΜΑΪΣΤΡΟΣ», της Δέσποινας Χατζή – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Μίνωας
Σελίδες: 400
Τιμή: 14,40 €

            Αυτό είναι το πρώτο βιβλίο της Δέσποινας Χατζή που διάβασα και, ειλικρινά, λυπάμαι που δεν τη γνώριζα νωρίτερα. Με γραφή γλαφυρή, παραστατικότατη και ολοζώντανη παρασύρει τον αναγνώστη σε πολυάριθμα ταξίδια μέσα από εικόνες, μυρωδιές και συναισθήματα. 
            Το νέο βιβλίο της, «Έρωτας Μαΐστρος», ήταν για μένα μια έκπληξη, καθώς ανακάλυψα μια συγγραφέα που έχει πολλά να δώσει στους αναγνώστες της. Είμαι βέβαιη ότι στο μέλλον θα αναζητήσω και τα προηγούμενα βιβλία της.
            Στο παρόν βιβλίο η κεντρική ηρωΐδα είναι η Νίνα, μία γυναίκα γύρω στα πενήντα, δασκάλα και ερασιτέχνιδα ζωγράφος, χωρισμένη με μία εικοσιπεντάχρονη κόρη, την Λένα. Η Νίνα αποφασίζει να αποτραβηχτεί από τους ρυθμούς ζωής της στην Αθήνα, από τον καλλιτέχνη, επίσης ζωγράφο, σύντροφό της Άλκη και, με την ευκαιρία των καλοκαιρινών διακοπών, να επιστρέψει στο γενέθλιο τόπο της, στο νησί της το οποίο απέφευγε να επισκεφτεί για πολλά χρόνια. Το ταξίδι της αυτό είναι στην ουσία ένα οδυνηρό, αλλά απαραίτητο για την ψυχική της υγεία, πισωγύρισμα στα γεγονότα της ζωής της τα οποία τη σημάδεψαν, τη στιγμάτισαν και την πλήγωσαν με πολλούς τρόπους.
            Ταυτόχρονα με την επιστροφή της ηρωΐδας μας στην ιδιαίτερη πατρίδα της, γινόμαστε κοινωνοί όλων των συμβάντων της ζωή της, καθώς αυτά ανασύρονται από τις βαθιά κρυμμένες αναμνήσεις της. Αναμνήσεις που στο μεγαλύτερο μέρος τους είναι επώδυνες και τραυματικές. Μίση από άτομα του άμεσου οικογενειακού περιβάλλοντός της που της στιγμάτισαν και ‘ευνούχισαν’ την παιδική της ηλικία, μυστικά καλά κρυμμένα που όταν αποκαλύφθηκαν άνοιξαν τους ‘ασκούς του Αιόλου’ με τρόπο που ποτέ δε μπορούσε η ίδια να διανοηθεί, αγάπες που την εξύψωσαν και την κατακρήμνισαν την ίδια στιγμή, βάρη τα οποία ήταν γιγάντια και δυσβάσταχτα για τους νεανικούς της ώμους και τα οποία κλήθηκε να σηκώσει παρόλα αυτά, επαναστάσεις που έπρεπε να κάνει με κόστος την απομάκρυνση και αποξένωση από τη γενέτειρά της και από όλα τα αγαπημένα της πρόσωπα, χωρίς ποτέ να μπορεί να επανορθώσει για τον χαμένο χρόνο.
            Η Νίνα είναι μια γυναίκα που τώρα στα πενήντα της χειραφετείται, αντικρίζει κατάματα τους χειρότερους φόβους της, αναμετράται με τις δυνάμεις της, με τις ελπίδες της και με τον ίδιο τον ζωογόνο έρωτα. Το αν θα βγει νικήτρια από αυτή την οδυνηρή, ενίοτε, αναμέτρηση επαφίεται στους αναγνώστες να το ανακαλύψουν διαβάζοντας αυτό το  αξιόλογο βιβλίο. Ένα μυθιστόρημα εμπνευσμένο από την ίδια τη ζωή, που πολλές φορές ξεπερνάει και την πιο παράξενη φαντασία, με χαρακτήρες ολοζώντανους, τρωτούς, ευάλωτους, ακόμα και όταν αυτοί γίνονται δυνάστες και απόλυτα μισητοί. Όλα γίνονται για κάποιο λόγο στη ζωή, πολλές φορές συμβαίνουν γεγονότα τα οποία μόνο αργότερα στη ροή του χρόνου αιτιολογούνται, εξηγούνται και αποδεικνύεται ότι χωρίς αυτά η πορεία μας θα ήταν πολύ διαφορετική.
            Οφείλω θερμά συγχαρητήρια στη συγγραφέα Δέσποινα Χατζή για το όμορφο βιβλίο της και σας προτείνω να το διαβάσετε!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Στα δεκαοχτώ της η Νίνα φεύγει απ' το νησί που μεγάλωσε με σκοπό να μην ξαναγυρίσει ποτέ, απογοητευμένη από τον πόνο και την απόρριψη που εισέπραξε απ' τα ίδια της τα αδέλφια. Στην Αθήνα προσδοκά τη λύτρωση, αλλά ένας έρωτας οδυνηρός και "απαγορευμένος" τη στιγματίζει...
Όταν αρκετά χρόνια μετά επιστρέφει στο νησί, καινούρια ερωτήματα γεννιούνται. Τι δεν πρόλαβε να της πει ο πατέρας της πριν πεθάνει;  Πόσο τυχαία είναι η συνάντησή της στο νησί με έναν σαραντάχρονο γεωπόνο; Με τη βοήθεια της Φρόσως, της ενορατικής γυναίκας που τη μεγάλωσε, θα οδηγηθεί βήμα - βήμα στις απαντήσεις...

Θα καταφέρει η Νίνα να απεγκλωβιστεί οριστικά από το παρελθόν της, να πιάσει την άκρη του νήματος και να την ενώσει με το σήμερα; Θα επιστρέψει στον ζωγράφο Άλκη Φωτίου, που την περιμένει υπομονετικά στην Αθήνα, για να ζήσουν μαζί έναν έρωτα μαΐστρο;
Για να γεννηθεί το καινούριο, πρέπει να πεθάνει το παλιό.
Για να ζήσεις το παρόν, πρέπει να κλείσεις τους λογαριασμούς με το παρελθόν.»

2 σχόλια:

  1. Ευχαριστώ πολύ τη φίλη Κλειώ Τσαλαπάτη.
    Εύχομαι από καρδιά, υγεία, χαρά και δύναμη για όλους μας.
    Καλό Σαββατοκύριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δέσποινά μου, εγώ σε ευχαριστώ και σου εύχομαι ολόψυχα κάθε επιτυχία στο νέο σου βιβλίο! Καλοτάξιδο!

      Διαγραφή