Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

«ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ», της Νικόλ – Άννας Μανιάτη – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη


«ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ», της Νικόλ – Άννας Μανιάτη – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Ωκεανίδα
Σελίδες: 488
Τιμή: 12,17 €

            Αυτό ήταν το πρώτο μυθιστόρημα της αγαπημένης, πλέον, συγγραφέως Νικόλ-Άννας Μανιάτη το οποίο διάβασα! Συνειδητοποίησα ότι επρόκειτο για μία συγγραφέα ποιοτική με γραφή λιτή, μεστή και κομψή που σαγηνεύει τον αναγνώστη και του κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον, από την αρχή μέχρι το τέλος του βιβλίου. Έκτοτε, έβαλα στόχο μου να αποκτήσω και να διαβάσω όλα τα βιβλία της, κάτι που πραγματοποίησα στο ακέραιο!
Οφείλω να ομολογήσω πως «Το Τίμημα» είναι ένα καταπληκτικό βιβλίο, βαθιά ανθρώπινο, εξαιρετικά γραμμένο με τέτοιο τρόπο ώστε, πέρα από την άκρως ενδιαφέρουσα υπόθεση, στο τέλος κάθε κεφαλαίου σε κάνει να ανυπομονείς να γυρίσεις σελίδα για να δεις τί θα γίνει παρακάτω!
Δεν προτίθεμαι να σας αποκαλύψω βασικά στοιχεία της υπόθεσης αυτού του βιβλίου, το οποίο και σας προτείνω ανεπιφύλακτα να διαβάσετε! Ενδέχεται βέβαια να σας κρατήσει ξύπνιους έως τις πρώτες πρωινές ώρες, όπως κι εμένα, αλλά σας διαβεβαιώνω πως αξίζει τον κόπο! Γι' αυτό, καλό θα ήταν να το αρχίσετε κάποιο βράδυ που να μην έχετε να ξυπνήσετε νωρίς την άλλη μέρα...
Θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί μια αρχαία τραγωδία, όπου οι ήρωες "περνούν" μέσα από το έλεος και τον φόβο, όπως μας λέει και ο αρχαίος μας πρόγονος στον ορισμό της τραγωδίας, ο Αριστοτέλης, κι εμείς είμαστε αθέατοι θεατές στα παθήματά τους, γνωρίζουμε γεγονότα και καταστάσεις που εκείνοι αγνοούν και γι' αυτό το λόγο υποφέρουν περισσότερο!
Τους παρατηρούμε να θέλουν να εκδικηθούν, να πονέσουν τους φταίχτες για τα δικά τους δεινά, που κάποιες φορές έχουν προκληθεί από τους ίδιους, ή άλλες από τους αγαπημένους και δικούς τους ανθρώπους, και αφού "περάσουν" μέσα από τραγικές καταστάσεις που βρίθουν από το "έλεος" και τον "φόβο", να φτάνουν τελικά στην πολυπόθητη "κάθαρσή" τους πληρώνοντας το τίμημα για τα ανομήματα, τα δικά τους ή τις αμαρτίες των γονέων, που συχνά παιδεύουν τα τέκνα!   
Η δικαίωση έρχεται για τους δίκαιους, αλλά καταλήγεις να συμπονέσεις και τους αδίκους, γιατί η ίδια η ζωή, τα βιώματά τους και οι περιστάσεις τούς οδήγησαν σε αυτή την κατάληξη! Το σασπένς, διάχυτο σε όλο το βιβλίο, κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον από την πρώτη έως την τελευταία σελίδα του!!!
Θέλω πραγματικά να ευχαριστήσω τη συγγραφέα για αυτό το υπέροχο βιβλίο, που με συγκλόνισε, με έκανε να κλάψω, να χαρώ, να θυμώσω, να οργιστώ και να δικαιωθώ στο τέλος, καθώς η δικαιοσύνη αποδόθηκε και η πολυπόθητη εξιλέωση και κάθαρση ήρθε, έστω και με παράπλευρες απώλειες!
Διαβάστε το Φίλοι μου, όσοι δεν το έχετε κάνει ήδη!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Πολλοί πιστεύουν πως το μίσος μέσα σου για κάποιον, δεν μπορεί να τον αγγίξει. Κατατρώει μόνο εσένα τον ίδιο.

Η μικρή, γλυκιά Μαργαρίτα από τα δώδεκα της μεγάλωνε μαθαίνοντας να μισεί τον παιδικό της φίλο και τη μάνα του. Ο πατέρας της τροφοδοτούσε την αθώα παιδική της ψυχή με το συναίσθημα αυτό, σταλάζοντας σταγόνα-σταγόνα το δηλητήριο του, βασισμένος στην αγάπη που του έτρεφε η κόρη του και την τυφλή της εμπιστοσύνη στο άτομο του. Και η Μαργαρίτα θυσίασε όνειρα και μέλλον γι' αυτή την εμπιστοσύνη, γιγαντώνοντας μέσα της το μίσος και τη δίψα για εκδίκηση για τους ανθρώπους που της υπέδειξε. Με ολέθριες συνέπειες για την οικογένεια του παιδικού της φίλου.


Όταν μαθαίνει την αλήθεια, είκοσι χρόνια μετά, θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να επανορθώσει για ότι προκάλεσε το παράλογο και άδικο συναίσθημα που κυριαρχούσε μέσα της τόσα χρόνια.


Αλλά έπρεπε να πληρώσει. Θα άντεχε το τίμημα της εξιλέωσης;»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου