Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

«ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΗΣ ΓΑΙΟΘΑΛΑΣΣΑΣ», της Ούρσουλα Λε - Γκεν – Γράφει η Αργυρώ Χαρίτου – Προλογίζει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΗΣ ΓΑΙΟΘΑΛΑΣΣΑΣ», της Ούρσουλα Λε - Γκεν – Γράφει η Αργυρώ Χαρίτου – Προλογίζει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Τρίτων & Εκδόσεις: Penguin Books

            «Το Έπος της Γαιοθάλασσας» είναι, προφανώς, ένα από τα πιο εντυπωσιακά έργα λογοτεχνίας φαντασίας παγκοσμίως. Ευχαριστώ θερμά την αγαπημένη φίλη Αργυρώ Χαρίτου που ξόδεψε αρκετό από το χρόνο της για να γράψει εκτενείς κριτικές για κάθε ένα από τα έξη βιβλία της σειράς, όπως αυτά έχουν εκδοθεί στα ελληνικά. Δεν έχει τύχει ακόμα να τα διαβάσω, όμως η λογοτεχνία φαντασίας είναι από τα πιο αγαπημένα μου ήδη λογοτεχνίας, μετά τα ιστορικά μυθιστορήματα. Η πρώτη που έστρεψε την προσοχή μου, και της Αργυρώς όπως μας εκμυστηρεύεται και η ίδια, σε αυτό το επικό έργο ήταν η αγαπημένη φίλη και συγγραφέας Βίβιαν Φόρτη και την ευχαριστούμε για αυτό.
            Για όσους από εσάς δεν έχετε την υπομονή να διαβάσετε έξη βιβλία και εφόσον γνωρίζετε αρκετά καλά την αγγλική γλώσσα, να σας ενημερώσω πως το συγκεκριμένο πολύκροτο έργο της Ούρσουλα Λε Γκεν κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Penguin με τίτλο «The Earthsea Quartet» και μπορείτε να το βρείτε ως ένα μεμονωμένο βιβλίο 704 σελίδων, σε όλα τα μεγάλα ενημερωμένα ελληνικά βιβλιοπωλεία. Απολαύστε λοιπόν, ένα ταξίδι μαγικό σε κόσμους ονειρικούς με μάγους, Αρχιμάγιστρους, ιέρειες, δράκους, μύθους και θρύλους μέσα από την πένα της Φίλης μας Αργυρώς!

«Ο Μάγος του Αρχιπελάγους» - 1ο Βιβλίο της σειράς

            Πραγματικά το βιβλίο μας μιλάει για το μικρό μας μάγο που η αλαζονεία του, ο εγωισμός του αλλά και τα τερτίπια της ζωής τον έμαθαν με άσχημο τρόπο ότι όταν κάποιος σε διδάσκει και σου λέει να έχεις υπομονή πρέπει να τον ακούς. Ο μικρός μας φίλος από μικρή ηλικία, γεννημένος σε μια οικογένεια χωρίς μητέρα με μια θεία μόνο, είχε κλίση στη μαγεία από μικρός. Όμως ο πατέρας του, τον προόριζε όπως και τα αδέρφια του για άλλες δουλείες και όχι αυτές του μάγου.
            Από μικρός παρατηρούσε τους ανθρώπους και άκουγε όσα έλεγαν. Μια μέρα παρατήρησε τη θεία του, που είχε το χάρισμα της γητείας, να ζητάει από μια κατσίκα να κατέβει από την οροφή του σπιτιού της. Ο Κίρκος κρατώντας το όνομα που έψαλε η θεία του το είπε μετά από μερικές μέρες στις κατσίκες που φυλούσε. Να όμως που δεν ήξερε πώς να χειριστεί το ξόρκι και όλες οι κατσίκες ήρθαν πάνω του. Τότε για πρώτη φορά η θεία του αντιλήφθηκε ότι το παιδί έχει το χάρισμα. Προσπάθησε να το μάθει όσα γνώριζε. Εκείνος σαν σφουγγάρι δεχόταν όσα του έδινε. Ο πατέρας του όμως, δεν ήθελε αυτά τα πράγματα. Ο Κίρκος όμως τα είχε ανάγκη. Τον τραβούσε η μαγεία, όμως η μυρωδιά του γλυκού όταν ψήνεται.
            Στα δώδεκα του, λίγο πριν τα 13, μια σκληρή φυλή, η οποία όπου και αν περιδιάβαινε έσπερνε το θάνατο, ήρθε και στο μικρό χωριό του Κίρκου. Εκείνος ήθελε να βοηθήσει. Ήξερε ότι μπορούσε να βοηθήσει. Με τη βοήθεια της μαγείας αλλά και κάποιων συγχωριανών του έσωσε το χωριό. Τότε εμφανίστηκε ο Όγκηον ο μεγάλος μάγος που έμενε μακριά από όλους. Ο μάγος ζήτησε από τον πατέρα του Κίρκου να του δώσει το όνομα του όταν φτάσει τα 13. Ήθελε να του δώσει την άδεια. Ο πατέρας, αν και άξεστος, κατάλαβε όλα όσα του είπε ο Όγκυον και δέχτηκε να δοθεί το όνομα στο γιο του.
            Όταν του δόθηκε το όνομα Γκέντ, ο μάγος τον πήρε μαζί του για να του διδάξει την τέχνη της μαγείας. Ο Όγκηον ήταν δύσκολος άνθρωπος και λιγομίλητος. Ο Κίρκος περίμενε μεγάλα πράγματα να μάθει από εκείνον όμως εκείνος του δίδασκε υπομονή κάτι που το νεαρό αγόρι μας, όπως και όλα τα παιδιά, δεν καταλάβαινε.
            Ο Κίρκος μας παραλίγο να ερωτευτεί. Άρχισε να κάνει παρέα με την κόρη μιας μάγισσας. Ο Όγκυον του είχε επισημάνει ότι δεν ήταν καλή παρέα. Ότι εκείνη η μάγισσα χρησιμοποιεί απαγορευμένα μαγικά. Ξανά ο Κίρκος, σαν μικρό παιδί, όπως ήταν λογικό δεν τήρησε την συμβουλή του. Η μικρή τον προκάλεσε σε γνώση ξορκιών. Έτσι ο Κίρκος άνοιξε το μεγάλο βιβλίο με τα ξόρκια αρχίζοντας να διαβάζει ένα. Για πρώτη φορά ένιωσε ότι πραγματικά δεν γνώριζε τίποτα από μαγεία. Μια σκοτεινή μορφή είχε εμφανιστεί και είχε καλύψει το σπίτι. Μόλις μπήκε ο Όγκυον στο σπίτι λαμπερό φως  τον περιέβαλλε. Αφού έδιωξε το κακό το οποίο είχε καλέσει ο Κίρκος του μίλησε.
            Ο μάγος καταλάβαινε τι ήθελε ο νεαρός. Όμως δεν ήταν έτοιμος ακόμα. Για αυτό το λόγο τον έβαλε να διαλέξει. Ή θα έμενε κοντά του με υπομονή μέχρι εκείνος να κρίνει πότε θα είναι έτοιμος να του μάθει να χειρίζεται τη μαγεία, ή θα πήγαινε στο νησί των μάγων το Ροκ. Ο Κίρκος όπως ήταν φυσικό διάλεξε το νησί. Η μετάβαση του δεν ήταν εύκολη. Ο Κίρκος ήταν δυνατή προσωπικότητα. Όμως έπρεπε να διαβάζει και να προσπαθεί. Πολλές φορές είχε μαλώσει με συμμαθητές του. Είχε μόνο έναν φίλο αλλά πολλούς εχθρούς.
            Μια φορά πάλι, εξαιτίας του εγωισμού του, δημιούργησε ένα ξόρκι το οποίο ήταν τόσο δυνατό που δημιούργησε ένα χάσμα. Το ξόρκι δεν είχε καλέσει μόνο τη γυναίκα φάντασμα που ήθελε αλλά και ένα άλλο πλάσμα σκοτεινό. Εξαιτίας αυτής του της πράξης πέθανε ένας δάσκαλος του.
            Όσο προχωράω νιώθω ότι θα γράψω και άλλα πράγματα που πρέπει να διαβαστούν και όχι να γραφούν. Διότι άλλο να διαβάζεται μέσα από μένα μια περίληψη πενιχρή και άλλο να διαβάζεται μέσα από το βιβλίο που ο μοναδικός τρόπο της Ούρσουλα Λε Γκεν μπορεί να αποδώσει ακέραια τις σκέψεις της.
            Αυτό που θέλω μόνο να πω και κλείνω το πρώτο μέρος μας είναι ότι ο Γκεντ για να φτάσει να ηρεμήσει από τους δαίμονές του θα φτάσει κοντά στο θάνατο, θα χάσει έναν αγαπημένο φίλο επειδή θα τον προστατέψει, θα μιλήσει με βασίλισσα, αλλά και με δράκο.

Υπόθεση Οπισθόφυλλου 1ου Βιβλίου:


«Το νησί Γκοντ, ένα μοναχικό βουνό που η κορυφή του υψώνεται ένα μίλι πάνω από τη φουρτουνιασμένη Βορειοανατολική Θάλασσα, είναι ένας τόπος φημισμένος για τους μάγους του. Από τις πόλεις στα οροπέδιά του κι από τα λιμάνια στους σκοτεινούς, στενούς του κόλπους, πολλοί Γκοντιανοί έφυγαν για να υπηρετήσουν τους Άρχοντες του Αρχιπελάγους, στις πόλεις τους σαν μάγοι ή μάγιστροι, ή για ν' αναζητήσουν την περιπέτεια σαν περιπλανώμενοι γητευτές από νησί σε νησί σε όλη τη Γαιοθάλασσα.
Από αυτούς λέγεται ότι ο μεγαλύτερος, σίγουρα ο πιο πολυταξιδεμένος, ήταν ο άντρας που τον έλεγαν Κίρκο, που στις μέρες του έγινε και Άρχοντας των Δράκων και Αρχιμάγιστρος. Τη ζωή του αφηγούνται τα "Κατορθώματα του Γκεντ" και πολλά τραγούδια, αλλά τούτη εδώ δεν είναι μια ιστορία για την εποχή που δεν είχε γίνει ακόμα διάσημος, πριν γραφτούν τα τραγούδια.»


«Οι Τάφοι Του Ατουάν» - 2ο Βιβλίο της σειράς
Σελίδες: 164
Τιμή: 7,59 €

            Όταν ξεκινά η περίληψη του βιβλίου με αυτές τις παραγράφους το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ξεκινήσεις την ανάγνωση για να μάθεις τι κρατάει και ποια είναι η Τενάρ.
Η Τενάρ μαθαίνουμε ότι είναι η Αρχά. Η ιέρεια των τάφων των ακατανόμαστων. Του λαβύρινθου εκείνου που μόνο εκείνη μπορεί να εισέλθει. Που μόνο εκείνη μπορεί να περάσει. Η εκλεκτή. Στους τάφους θεωρείται κάτι σαν πριγκίπισσα. Βασίλισσα! Στο μέρος εκείνο που απαγορεύεται το φως..
            Καθώς είχε μεγαλώσει και είχε μάθει όλα τα μυστικά μέρη, περάσματα του λαβύρινθου η Αρχά μια μέρα συναντάει, ή καλύτερα ακούει, έναν άντρα να βρίσκεται μέσα στους τάφους. Κάτι το οποίο ήταν απαγορευμένο. Κάτι το οποίο ήταν ανεπίτρεπτο. Αμέσως μίλησε στη γυναίκα που πάντα τη συμβούλευε. Εκείνη τη συμβούλεψε να τον αφήσει να πεθάνει. Η Αρχά όμως ένιωσε παράξενα. Μετά από την εμφάνιση του άντρα, εμφανίστηκαν και άλλα μυστικά, τα οποία κρατούσαν κρυφά από την Ιέρεια των τάφων.  Ευτυχώς ήταν τυχερή και έξυπνη και τα αντιλήφθηκε γρήγορα.
Κάποια στιγμή πήρε το θάρρος να τον πλησιάσει να του μιλήσει. Κλειδώνοντας τον όμως μέσα στο λαβύρινθο σε ένα δωμάτιο. Ο άντρας δεχόταν ήρεμα ότι και αν του έκανε η κοπέλα. Εκείνη αισθανόταν παράξενα απέναντι του.  Τον είχε προκαλέσει να ασκήσει μαγεία. Κάτι το οποίο του ήταν δύσκολο σε εκείνο το ζωντανό μέρος. Του μιλούσε και του έθετε ερωτήσεις. Εκείνος απαντούσε σε όλες. Ήρεμος. Της είπε το όνομα του. Κίρκο τον έλεγαν. Της είπε το λόγο που βρισκόταν εκεί. Της μίλησε για την ιστορία δυο παιδιών που είδαν το άσχημο πρόσωπο της αγάπης από μικρή ηλικία διότι είχαν μέσα τους βασικό αίμα.
Της μίλησε για το σύμβολο της Χάβνορ. Το μισό δαχτυλίδι που κρατούσαν τα παιδιά. Τα οποία παιδιά ήταν γέροι τώρα. Απομονωμένοι σε ένα νησί μόνοι τους. Το δαχτυλίδι έπρεπε και πάλι να ενωθεί για επιστρέψει ο βασιλιάς στη Χάβνορ. Ο Αρχιμάγιστρος έψαχνε να βρει το άλλο μισό του δαχτυλιδιού για να το ενώσει και να το φέρει πίσω στην Χάβνορ μαζί με το βασιλιά. Μέσα από την ιστορία ήταν σίγουρος ότι το δαχτυλίδι βρισκόταν στους τάφους.
            Εκείνη χωρίς να γνωρίζει γιατί, τον οδηγεί στο μέρος όπου φυλούσαν τους θησαυρούς τους. Θέλει να τον αφήσει να σαπίσει μέσα σε εκείνον τον τάφο δίπλα στο δαχτυλίδι που τόσο αγαπάει. Ο Κίρκος δεν χάνει την πίστη του.  όταν έφτασαν της ζήτησε τη βοήθεια της. Της εξήγησε ότι οι θεοί που πιστεύει είναι οι ακατανόμαστοι. Εκείνοι οι οποίοι θέλουν να τρέφονται με το φόβο και τον πόνο. Εκείνη δεν τον πίστεψε. Εκείνος όμως της αναφέρει ότι έχει πολεμήσει με έναν από αυτούς.
            Η κοπέλα μέσα από τα ψέματα που είχε ζήσει από τις ιέρειες και από το φόβο ότι ετοιμαζόντουσαν να τη σκοτώσουν αποφασίζει να τον εμπιστευτεί. Ο Κίρκος ασκεί όλη τη μαγεία του για να διαφυλάξει το μέρος, πριν εκείνο καταστραφεί μιας και η ιέρεια, τους εγκαταλείπει.
            Όταν βγαίνουν από τους τάφους, το μέρος όλο γκρεμίζεται. Η κοπέλα νιώθει μόνη, άλλα και ανακουφισμένη. Της φαίνεται παράξενο το πώς θα ζει χωρίς τους τάφους. Όμως νιώθει ελεύθερη χωρίς να χρειάζεται να ακολουθήσει εντολές. Όταν επιστρέφουν στην Χάβνορ βλέπει το μέγεθος και τη δύναμη της πρωτεύουσας. Οι άνθρωποι την υποδέχτηκαν σαν θεά. Ήταν εκείνη που επέτρεψε το δαχτυλίδι να ενωθεί και να επιστρέψει πίσω στην πόλη τους. Το τι συνέβη όμως στην Τενάρ όταν έφτασε στη Χάβνορ είναι μια άλλη ιστορία. Ένα άλλο βιβλίο.

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«"Τενάρ, αυτή τη στιγμή κρατώ την οροφή πάνω απ' τα κεφάλια μας. Κρατώ τους τοίχους για να μη μας κλείσουν μέσα τους. Κρατώ το έδαφος για να μην ανοίξει κάτω από τα πόδια μας. Αυτό το κάνω διαρκώς από τότε που περάσαμε το λάκκο όπου περίμενε ο υπηρέτης τους. Αν εγώ μπορώ να απομακρύνω το σεισμό, εσύ φοβάσαι να συναντήσεις μιαν ανθρώπινη ψυχή μαζί μου; Εμπιστέψου με όπως σε εμπιστεύτηκα! Έλα μαζί μου τώρα". Προχώρησαν μπροστά. Η ατελείωτη σήραγγα άνοιξε. Η αίσθηση περισσότερου αέρα τους συνάντησε, σαν μια μεγέθυνση του σκοταδιού. Είχαν μπει στη μεγάλη σπηλιά κάτω από τις Ταφόπετρες. Άρχισαν να κάνουν τον κύκλο της, κατά μήκος του δεξιού τοιχώματος. Η Τενάρ είχε κάνει μόνο μερικά βήματα όταν σταμάτησε. "Τι είναι;" μουρμούρισε, και η φωνή της μόλις που έβγαινε μέσα από τα δόντια της. Υπήρχε ένας θόρυβος στη νεκρή, πελώρια, μαύρη φυσαλίδα αέρα: μια τρεμούλα ή δόνηση, ένας ήχος που τον ακούς με το αίμα και τον νιώθεις στα κόκαλα. Οι σκαλισμένοι από το χρόνο τοίχοι κάτω από τα δάχτυλά της πάλλονταν, πάλλονταν. "Προχώρα", είπε η φωνή του άντρα, στεγνή και πιεσμένη. "Βιάσου, Τενάρ".»

«Η πιο μακρινή ακτή» - 3o Βιβλίο της σειράς  
Σελίδες: 204
Τιμή: 7,59 €

Ο νεαρός γιός του Πρίγκιπα των Ενλάδων ξεκινάει μαζί με τον Αρχιμάγιστρος Γκεντ ένα ταξίδι μακρινό. Η αλήθεια είναι ότι δεν γνωρίζουν που τελειώνει το ταξίδι τους. Δεν γνωρίζουν τι θα συναντήσουν. Δεν γνωρίζουν καν αν θα γυρίσουν ζωντανοί.
Δεν θέλω να πω πολλά για αυτό το βιβλίο γιατί θα μαρτυρήσω πολλά όσα αντιμετωπίζουν οι ήρωες και γιατί θέλω να τα ανακαλύψετε μόνοι σας. Μέσα από την ιστορία ανακαλύπτετε πτυχές του εαυτού σας.
Η ισορροπία στην Γαιοθάλασσα έχει σπάσει και μόνο αυτά τα δυο άτομα αναζητούν τη λύση. Η μαγεία έχει χαθεί από παντού. Καμιά μάγισσα ή γητευτής δεν μπορεί να εξασκήσει μαγεία. Ακόμα και την πιο απλή. Μαγεία υπάρχει μόνο στο Ροκ. Οι μάγιστροι όμως και εκεί φοβούνται για αυτά που μπορεί να συμβούν, όσο καλά προστατευμένοι και αν είναι.
Ο νεαρός μας φίλος που είναι πρίγκιπας, δεν ήθελε αυτό το ταξίδι. Τελικά και εκείνος αλλά και η Γαιοθάλασσα πρόσφεραν ο ένας στον άλλον περισσότερα από όσα θα πίστευε. Μέσα στο βιβλίο μας εμφανίζονται για ακόμα μια φορά οι δράκοι. Αυτή τη φορά όμως το σπάσιμο της ισορροπίας τους έχει επηρεάσει και εκείνους. Όπως καταλαβαίνετε   στο βιβλίο αυτό θα συναντήσετε ένα ταξίδι το οποίο μόνο ήρεμο δε θα είναι. Απαγωγές, νέες φυλές, δράκοι, νεκροί, φόβος, πόνος, εγκατάλειψη, όλα βρίσκονται μέσα σε αυτό το ταξίδι που οδήγησε τους ήρωές μας να βρουν τη λύση στην πιο μακρινή ακτή.

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Οι δράκοι είχαν πετάξει ψηλά, και διέγραφαν κύκλους ψηλά στον αέρα σαν τους γύπες. Ούτε ένας τους δεν εφόρμησε ξανά στη βάρκα. Μερικές φορές φώναζαν ο ένας στον άλλον, με ψιλές και δυνατές φωνές μέσα στις ριπές του ανέμου, αλλά αν υπήρχαν λέξεις σ' αυτές τις κραυγές ο Άρεν δεν μπορούσε να τις ξεχωρίσει. Η βάρκα έκανε το γύρο ενός κοντού ακρωτηρίου, κι ο Άρεν είδε στην ακτή κάτι που για μια στιγμή νόμισε ότι ήταν ένα ερειπωμένο κάστρο. Ήταν ένας δράκος. Το ένα μαύρο φτερό ήταν λυγισμένο από κάτω του, και το άλλο απλωμένο πελώριο πάνω στην άμμο και μέσα στο νερό, έτσι που το πήγαιν' έλα των κυμάτων το κουνούσε λιγάκι πέρα-δώθε σε μια παρωδία πετάγματος. Το μακρύ φιδίσιο κορμί κειτόταν σ' όλο του το μήκος πάνω στα βράχια και την άμμο. Το ένα μπροστινό πόδι έλειπε, η αρματωσιά και σάρκα είχαν ξεσκιστεί από την μεγάλη καμάρα των πλευρών, και η κοιλιά ήταν ανοιγμένη, τόσο που η άμμος για πολλά μέτρα γύρω της ήταν μαυρισμένη απ' το δηλητηριώδες δρακίσιο αίμα. Όμως το πλάσμα ζούσε ακόμα. Τόσο μεγάλο είναι το απόθεμα της ζωής των δράκων, που μόνο ένα ίσο απόθεμα μαγείας μπορεί να τους σκοτώσει γρήγορα. Τα χρυσοπράσινα μάτια ήταν ανοιχτά, και καθώς η βάρκα έπλεε δίπλα, το λιπόσαρκο, πελώριο κεφάλι κινήθηκε λιγάκι, και μ' ένα σφυριχτό κροτάλισμα ατμός ανάμικτος με στάλες αίματος ανάβλυσε από τα ρουθούνια του. "Συνηθίζουν να. . . τρώνε ο ένας τον άλλον;" "Όχι. Όχι περισσότερο από εμάς. Έχουν τρελαθεί. Τους πήραν τη μιλιά".»

«Τεχανού» - 4ο Βιβλίο της σειράς   
Σελίδες: 242
Τιμή: 7,59 €

Τι θα κάνετε αν βρίσκατε ένα μισοκαμμένο κοριτσάκι μέσα στις στάχτες; Αν δεν υπήρχε κανένας για να το φροντίσει; Η ηρωίδα μας η Τενάρ, αυτή που γνωρίσαμε στο δεύτερο βιβλίο της σειράς, φρόντισε και κράτησε το πληγωμένο κοριτσάκι σαν δικό της παιδί. Η Τενάρ μαζί με το κορίτσι βρίσκονται στο σπίτι του Όγκυον. Του δασκάλου του Γκέντ. Αφού πέθανε εκείνος η Τενάρ ήθελε να το φροντίσει. Περίμενε τη μέρα που θα γυρίσει ο Γκεντ. Ο Άντρας εκείνος που πήρε μέσα από τους λαβύρινθους. Όταν εκείνη ήταν ακόμα η Αχρά. Μια μέρα ένας δράκος εμφανίζεται στην πόρτα της. Στην πλάτη του είχε τον Γκέντ. Τον Αρχιμάγιστρο που επανέφερε την ισορροπία και επανέφερε την βασιλεία στη Χάβνορ. Ο Γκέντ δεν είναι καλά. Έχει χάσει τη δύναμη του. Έχει χάσει την ικανότητα να μαγεύει. Δεν είναι άλλο πια Αρχιμάγιστρος στο Ροκ . Αν και όλοι θεωρούν ότι είναι. Η Τενάρ προσπαθεί να τον βοηθήσει. Η Τεχανού προσπαθεί να είναι μακριά του. Αλλά τον προσέχει, τον παρατηρεί. Το παιδί λόγο της μεταμόρφωσης, αλλά και της σκληρής απάνθρωπης πράξης των ανθρώπων, μόνο στην Τενάρ δείχνει εμπιστοσύνη. Η ζωή της όμως αν και δύσκολη δεν σταματάει εκεί. Αυτοί που της έκαναν κακό είχαν επιστρέψει. Η Τενάρ πήρε τη μικρή και την πήγε μακριά. Στο σπίτι της που είχε εγκαταλείψει για να φροντίσει τον Όγκυον. Όταν απομακρύνθηκαν είχε την ψευδαίσθηση ότι σώθηκαν και οι δυο. Ο Γκεντ εκείνο το διάστημα βρισκόταν στα βουνά σαν βοσκός. Άλλωστε δεν μπορούσε να κάνει κάτι άλλο. Προσπαθούσε να επαναφέρει τη δύναμη του. Να τη βρει μέσα του όμως τίποτα. Η Τενάρ μαζί με την Τεχανού άρχισαν να ζουν στο σπίτι της. Ο άντρας της είχε πεθάνει η κόρη της είχε παντρευτεί μακριά και ο γιος της βρισκόταν στα καράβια. Καθώς η ζωή προχωρούσε ήταν και πάλι ήρεμη. Νόμιζαν ότι τα προβλήματα της Τεχανού τους είχαν αφήσει μακριά. Είχαν κάνει λάθος. Οι άντρες που την κυνηγούσαν εμφανίστηκαν και στην πόρτα της. Ήταν αβοήθητη. Το παιδί είχε αγκιστρωθεί πάνω της. Φοβόταν για τη ζωή της Τεχανού. Δεν ήθελε να πληγωθεί και άλλο. Δεν ήθελε να της κάνουν κακό. Χωρίς να σας πω πως σώθηκαν. Ο Γκεντ μετά από καιρό εμφανίστηκε στο σπίτι της. Κάθισε μαζί τους. Όλοι τον κοίταζαν παράξενα. Όπως και τη μικρή. Μέσα σε όλα τα προβλήματα τους υπήρχε και ένας μάγος που είχε αρχίσει βεντέτα με τον Γκεντ γιατί θεωρούσε τον εαυτό του ανώτερο από τον Αρχιμάγιστρο του Ροκ. Όταν επέστρεψαν στο σπίτι του Όγκυον εκείνος τους περίμενε εκεί. Η Τεχανού είχε προλάβει να κρυφτεί και δεν την βρήκαν. Ο Μάγος είχε μετατρέψει τη Τενάρ και τον Γκεντ σε ζώα. Βρισκόντουσαν στα 4 χωρίς να μπορούν να αποφύγουν τις εντολές τους. Οι σύντροφοι του μάγου. Κλέφτες και απατεώνες γελούσαν μαζί τους. Η Τενάρ προσπαθούσε να αγκιστρωθεί από κάποια σκέψη της όμως της ήταν δύσκολο. Συνέχεια ξεγλιστρούσε από μέσα της σαν το χέλι. Πολλές φορές κοίταζε τον Γκεντ όμως δεν έβλεπε τίποτα σε εκείνον τον άντρα με την απαράμιλλη δύναμη. Βρισκόντουσαν έξω στο δρόμο. Ο μάγος ήταν έτοιμος να τους σκοτώσει. Κανένας τους δεν αντιδρούσε. Είχαν μετατραπεί σε υποχείρια του. Εκείνη τη στιγμή όμως συνέβη κάτι που δεν το περίμενε κανένας. Ένας μεγάλος μαύρος δράκος εμφανίστηκε μπροστά τους. Ο Καλέσιν. Ο δράκος που είχε φέρει πίσω τον Γκέντ από της μακρινές περιοχές. Ο μάγος όταν τον είδε τρόμαξε και πέθανε. Η Τενάρ και ο Γκεντ βγήκαν από τα δεσμά της μαγείας τους. Εκείνη τη στιγμή εμφανίστηκε και η Τεχανού. Κανένας δεν γνώριζε πώς είχε έρθει την κατάλληλη στιγμή ο δράκος που ήταν και φίλος τους. Η Τεχανού όμως γνώριζε. Εκείνη είχε καλέσει το δράκο. Όταν τη είδε την ονόμασε κόρη του. Η Τενάρ δεν μπορούσε να πιστέψει αυτό που έβλεπε. Όμως πάντα γνώριζε ότι το παιδί είχε δυνάμεις. Όταν ο δράκος ρώτησε την Τεχανού αν είναι να τον ακολουθήσει εκείνη του είπε ότι ήθελε να μείνει κοντά στην Τενάρ. Τη γυναίκα που τη μεγάλωνε όπως και ο Γκεντ ήταν χαρούμενη με αυτή της την απάντηση. Ο Καλέσιν τους χαιρέτησε και επέστρεψε πίσω στην χώρα του. Η ζωή της επέστρεψε και πάλι στο φυσιολογικό καθώς έγιναν μια οικογένεια αφήνοντας πίσω τους τις δυνάμεις της μαγείας τους.

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:
 
«Κειτόταν σαν νεκρός, αλλά δεν ήταν νεκρός. Πού ήταν; από τι είχε περάσει; εκείνη τη νύχτα, στο φως της φωτιάς, η Τενάρ τού έβγαλε τα λεκιασμένα, φθαρμένα, σκληρά απ' τον ιδρώτα ρούχα. Τον έπλυνε και τον άφησε ξαπλωμένο γυμνό ανάμεσα στο λινό σεντόνι και την κουβέρτα από απαλό, βαρύ κατσικίσιο μαλλί. Αν και κοντός και λεπτοκαμωμένος άντρας, κάποτε ήταν συμπαγής, δυνατός· τώρα ήταν αδύνατος σα να είχε λιώσει ως το κόκκαλο, φθαρμένος, εύθραυστος. Ακόμα και οι ουλές που αυλάκωναν τον ώμο και την αριστερή πλευρά του προσώπου του από τον κρόταφο ως το σαγόνι έμοιαζαν να έχουν μικρύνει, να 'χουν ασπρίσει. Και τα μαλλιά του ήταν γκρίζα. Έχω βαρεθεί να πενθώ, σκέφτηκε η Τενάρ. Βαρέθηκα το πένθος, βαρέθηκα τη θλίψη. Δεν θα λυπηθώ γι' αυτόν! Δεν ήρθε σ' εμένα πάνω στον δράκο; Κάποτε σκόπευα να τον σκοτώσω, σκέφτηκε. Τώρα θα τον κάνω να ζήσει, αν μπορέσω. Τότε τον κοίταξε με μια πρόκληση στα μάτια, χωρίς οίκτο. "Ποιος απ' τους δυο μας έσωσε τον άλλον από τον Λαβύρινθο, Γκεντ;"»

«Ιστορίες από τη Γαιοθάλασσα» - 5ο Βιβλίο της σειράς
Σελίδες: 330
Τιμή: 10,39 €

            Δε θέλω να σας κουράσω με το 5ο βιβλίο διότι είναι ξεχωριστό. Είναι ξεχωριστό διότι μας δίνει κάποιες πληροφορίες που γνωρίσαμε στα προηγούμενα 4 βιβλία μας. Αλλά και νέους ήρωες που θα συναντήσουμε στο επόμενο. Είναι ιστορίες αγάπης, ιστορίες θυσίας. Το μόνο που επιθυμώ να σας παραθέσω είναι: ΠΟΤΕ μην κάνετε μαγικά σε δράκους. Θα φάτε ξύλο!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Δέκα χρόνια μετά το Τεχανού, η Ούρσουλα Λε Γκεν επισκέπτεται ξανά τον κόσμο της Γαιοθάλασσας, για ν' ανακαλύψει ότι πολλά πράγματα εκεί έχουν αλλάξει. Το αποτέλεσμα είναι πέντε αυτοτελείς ιστορίες που εξερευνούν περισσότερο και επεκτείνουν την ιστορία του Αρχιπελάγους. Ξεκινώντας με μια νουβέλα που διαδραματίζεται σε μια σκοτεινή, ταραχώδη εποχή κάπου τριακόσια χρόνια πριν από το πρώτο βιβλίο του Έπους της Γαιοθάλασσας, μας διηγείται πώς ιδρύθηκε και εδραιώθηκε η Σχολή των Μάγων στο Νησί του Ροκ και πώς πήραν μορφή τα έθιμα και οι θεσμοί του Αρχιπελάγους. Συνεχίζει με μια μαγευτική ερωτική ιστορία που, όπως όλες άλλωστε, θα μπορούσε να συμβεί οπουδήποτε, οποτεδήποτε• μια προτροπή ν' ακολουθούμε τον δρόμο της καρδιάς μας. Μας μεταφέρει στο νησί που γεννήθηκε ο Γκεντ, ο τελευταίος Αρχιμάγιστρος της Γαιοθάλασσας, όπου μαθαίνουμε πώς ο δάσκαλος του ο Όγκυον, μαζί με τον δικό του δάσκαλο, σταμάτησαν τον μεγάλο σεισμό. Σε μια ιστορία από τα σύντομα αλλά περιπετειώδη χρόνια που ο Γκεντ ήταν Αρχιμάγιστρος της Γαιοθάλασσας, μας δείχνει πώς η ευτυχία μπορεί να βρεθεί στην ταπεινότητα, μακριά από την επιθυμία για εξουσία. Τέλος, σε μια νουβέλα που συμπληρώνει αυτή την αρμονική αφηγηματική μαντάλα, αρχίζει να διαφαίνεται ένας τρόπος για την συμφιλίωση των ανθρώπων με τους μυστηριώδεις δράκους της Γαιοθάλασσας, μια ελπίδα για το γιάτρεμα του πληγωμένου κόσμου του Αρχιπελάγους. Με την προσθήκη ενός εθνογραφικού δοκιμίου για την ιστορία, τους λαούς, τις γλώσσες, την λογοτεχνία και την μαγεία της Γαιοθάλασσας, το βιβλίο γίνεται ένα νέο παράθυρο σ' έναν ωκεανό νοήματος και μύθου. Ανοίξτε το, και θα νιώσετε να φυσούν από μέσα του μαγικοί άνεμοι, άνεμοι σοφίας, ισχυροί όσο κι ο Γκεντ στα χρόνια της νιότης του.»

«Ο Άλλος Άνεμος» - 6ο Βιβλίο της σειράς
Σελίδες:240
Τιμή: 10,39 €

Tί να πω για αυτό το βιβλίο; Ο Άλντερ ο φίλος μας, βασανίζεται από όνειρα θανάτου. Οι νεκροί του μιλάνε και τον ζητάνε κοντά του. Αναζητάει τη λύση στα προβλήματα του. Πηγαίνει στο Ροκ στους μεγάλους μάγους. Όμως εκείνοι δεν μπορούν να τον βοηθήσουν. Αντιλαμβάνονται το κακό που βρίσκεται δίπλα του, όμως δεν μπορούν να του το πάρουν από τους ώμους του. Η μόνη τους σκέψη είναι να τον στείλουν στον Αρχιμάγιστρο, που άλλος δεν είναι από τον γνωστό μας Γκεντ.
Ο Γκεντ τον δέχεται και αντιλαμβάνεται το πρόβλημα του. Ο Άλντερ νιώθει σεβασμό για αυτό τον άντρα που έφερε την ισορροπία στη Γαιοθάλασσα. Τον νιώθει κοντά του, φίλο του. Ούτε όμως ο Γκεντ μπόρεσε να τον βοηθήσει. Μπόρεσε όμως να τον προστατέψει από τα όνειρα του. Να μπορέσει και πάλι να κοιμηθεί. Σκέφτηκε να έχει ένα ζώο μαζί του. Τα ζώα έχουν τη δύναμη της αγάπης σε διαφορετικό επίπεδο. Ο Άλντερ δέχτηκε το γατάκι κοντά του και αυτό εκείνον. Τα βράδια του έγιναν ήρεμα και μπορούσε να κοιμηθεί. Όχι, όμως να δει το τείχος. Απλά ήταν προστατευμένος από τους νεκρούς.
Ο Κίρκος προτίμησε να επισκεφτεί τη Χάβνορ. Να δει το βασιλιά και να μιλήσει με την Τενάρ, που ήταν κάποτε η βασίλισσα των τάφων των Ατουάν και με την κόρη του Τεχανού που έχει μέσα της τους δράκους. Ο Άλντερ πίστευε ότι λόγω του ζώου του δεν χρειάζονταν άλλα ταξίδια. Ο Κίρκος του επεσήμανε ότι αυτό που του συνέβαινε ήταν πολύ παραπάνω από εκείνον.
Με βαριά καρδιά ο φίλος μας επισκέπτεται το Βασιλιά. Ο οποίος έχει μεγαλώσει. Ο οποίος προσπαθεί να κρατήσει την ειρήνη σε όλες τις δυτικές ακτές. Ακόμα και με τους Καργκάδες. Ακόμα και τους άξεστους, όπως τους θεωρεί εκείνος. Ο βασιλιάς των Καργκάδων όμως, του δημιούργησε ένα πρόβλημα. Του άφησε σαν δώρο την κόρη του για να δει τη Χάβνορ. Ο Λεμπάνεν ένιωθε να πνίγεται. Τη γυναίκα που είχε απέναντι του δεν μπορούσε με τίποτα να την καταλάβει.
Όταν ο Άλντερ κατέφθασε στη Χάβνορ ο Λεμπάνεν τον υποδέχεται με χαρά, αλλά και με μια μικρή δόση ζήλιας. Έχει ένα μήνυμα από τον Γκεντ για το βασιλιά αλλά και για την Τεχανού που κρύβει μέσα της τη δύναμη του δράκου. Όταν ο Άλντερ εξιστορεί σε όλους τα όνειρα του, αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να ταξιδέψουν στο Ροκ. Να βρεθούν στο δάσος που κινείται. Εκεί που είναι η αρχή και το τέλος των κόσμων.
Συγχρόνως όμως οι επιθέσεις των δράκων έχουν γίνει έντονες. Η Ίριαν, η γυναίκα δράκος ήρθε να τους επισκεφτεί. Εκείνη τους επεσήμανε ότι ο Καλέσιν ο μεγάλος ζήτησε από τους δράκους να τον ακολουθήσουν στην ανατολή. Μικρότεροι δράκοι όμως παρέμειναν και απαίτησαν να διεκδικήσουν όσα οι άνθρωποι τους είχαν πάρει. Όλοι μαζί, συν τη πριγκίπισσα, ταξίδεψαν για το Ροκ. Οι μάγοι δεν μπορούσαν να δεχτούν τις γυναίκες που είχαν μαζί τους. Καμιά τους όμως δεν ήθελε να μείνει κοντά τους. Όλοι αναζητούσαν το δάσος που κινείται.
Η Τενάρ χαιρόταν το δάσος εκείνο που είχε ακούσει τόσα πολλά από τον άντρα που αγαπούσε. Η λύση τελικά βρέθηκε. Οι πρώτοι μάγοι, λόγω του εγωισμού τους ήθελαν να φτάσουν τους δράκους. Για αυτό το λόγο βρήκαν έναν τρόπο που θα παρέμεναν αιώνιοι. Όλοι μαζί πολέμησαν για να επαναφέρουν ολοκληρωτικά την ισορροπία. Εκείνη την ισορροπία που είχε επαναφέρει ο Κίρκος πριν τόσα χρόνια. Κάποιοι πέθαναν, κάποιοι χάθηκαν, άλλοι μεταμορφώθηκαν. Όλοι όμως χάρηκαν που επιτέλους ηρέμησαν οι νεκροί.
Το τελευταίο μέρος με άφησε με μια πικρή γεύση. Θέλω και άλλο από Γαιοθάλασσα. Θέλω και άλλο από όλους τους ήρωες μας. Είναι μια σειρά με μαγεία, όμως δεν στηρίζεται εκεί. Στηρίζεται στα ηθικά διλήμματα που έχει ο καθένας μας. Στο ποιες είναι οι επιλογές μας. Στο τι θα αποχωριζόμασταν για να κερδίσουμε κάτι. Ή τί θα προσφέραμε για να γίνει ο κόσμος μας καλύτερα. Πόσο μεγάλη θα ήταν η ανιδιοτέλεια μας απέναντι στις επιθυμίες μας. Απλά υπέροχη σειρά. Ευχαριστώ την Βίβιαν – Φόρτη Στεφάνου που μου την πρότεινε.

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:
 
«Ο Άλντερ ο γητευτής φοβάται να κοιμηθεί. Ονειρεύεται τη χώρα του θανάτου, τη γυναίκα του που πέθανε νέα και λαχταρά να γυρίσει κοντά του τόσο πολύ, που τον φίλησε πάνω από τον χαμηλό πέτρινο τοίχο που χωρίζει τον κόσμο μας από την Άγονη Γη - εκεί που το χορτάρι είναι ξερό, τ αστέρια είναι ακίνητα και οι εραστές συναντιούνται χωρίς ν αναγνωρίζει ο ένας τον άλλον. Οι νεκροί τραβούν τον Άλντερ τη νύχτα. Μέσ απ αυτόν μπορούν να ελευθερωθούν και να εισβάλουν στην Γαιοθάλασσα. Ο Άλντερ ζητά τη συμβουλή του Γκεντ, άλλοτε Αρχιμάγιστρου. Ο Γκεντ τον στέλνει στην Τενάρ, την Τεχανού και τον νεαρό βασιλιά στην Χάβνορ. Εκεί τους συναντά η Ίριαν με τα κεχριμπαρένια μάτια, ένας ισχυρός δράκος που μπορεί να πάρει τη μορφή γυναίκας, κι όλοι μαζί ξεκινούν για ν αντιμετωπίσουν την απειλή στο Μετακινούμενο Άλσος στο Ροκ.»




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου