Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

«ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΒΡΑΔΙΕΣ ΜΕ ΤΗ ΜΕΡΙΛ ΣΤΡΙΠ», της Mia March – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΒΡΑΔΙΕΣ ΜΕ ΤΗ ΜΕΡΙΛ ΣΤΡΙΠ», της Mia March – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Σελίδες: 424
Τιμή: 15,50 €

            Η Μέριλ Στριπ είναι αδιαμφισβήτητα η κορυφαία ηθοποιός της γενιάς της. Πανέμορφη, με έναν δικό της εντελώς τρόπο, γλυκύτατη, χαμηλών τόνων στην προσωπική της ζωή αλλά απόλυτα δυναμική στην έβδομη Τέχνη, έχει την ικανότητα να μετουσιώνει το ανεξάντλητο ταλέντο της σε ετερόκλητους ρόλους και να μας χαρίζει ανεπανάληπτες ερμηνείες.  Στο αρχικό σημείωμα της συγγραφέως αναφέρεται η εξής απάντηση που έδωσε η διάσημη ηθοποιός στην ακόλουθη ερώτηση δημοσιογράφου σε κάποια συνέντευξη: «Εάν υπάρχει Παράδεισος, τι θα θέλατε να σας πει ο Θεός όταν φτάσετε στις Πύλες του;» Η Μέριλ Στριπ ανοίγοντας τα χέρια της διάπλατα απαντά: «Όλοι μέσα!».
Η συγγραφέας Μία Μάρτς, δικαίως λοιπόν, ανήκει στο φαν κλαμπ της εξαίρετης ηθοποιού και ορμώμενη από τις πάμπολλες και ξεχωριστές ταινίες της μας χάρισε ένα υπέροχο μυθιστόρημα, θεωρώντας το ένα φόρο τιμής σε εκείνη. Μη ξεγελαστείτε και θεωρήσετε ότι το βιβλίο αφορά αποκλειστικά και μόνο τη Μέριλ Στριπ… Είναι ένα βιβλίο που αφορά πολλά περισσότερα από κάποιες λατρεμένες ταινίες – ορόσημο της κινηματογραφικής πορείας της ηθοποιού. Αφορά τα μηνύματα τα οποία επιδιώκει να περάσει η συγγραφέας στους αναγνώστες της μέσα από τις ταινίες αυτές και, εν τέλει, αφορά την ίδια τη ζωή.
            Το εξώφυλλο εμπνευσμένο και σε απόλυτη συμφωνία με το σκηνικό του βιβλίου μας παραπέμπει σε μια παραλιακή κωμόπολη, το Μπούθμπεϊ Χάρμπορ στο Μέιν, της Αμερικής, και συγκεκριμένα στην «Πανσιόν Των Τριών Καπετάνιων», την οποία διευθύνει η πενηντάχρονη Λόλι Γουέλερ. Μαζί της συνδέονται η κόρη της Κατ και οι ανιψιές της Ίζαμπελ και Τζουν. Η μοίρα και ένα τραγικό συμβάν τα φέρνουν έτσι ώστε δεκαπέντε χρόνια πριν από το παρόν, οι τέσσερίς τους να αναγκαστούν να συγκατοικήσουν. Τα χρόνια περνούν, κάθε μια τους ακολουθεί την πορεία που επέλεξε και θα απομακρυνθούν καθώς δεν υπάρχει ουσιαστική επικοινωνία μεταξύ τους.
            Η Λόλι θα συνεχίσει να διευθύνει αγόγγυστα την πανσιόν διατηρώντας την παράδοση των τριών καπετάνιων προγόνων της. Η κόρη της η Κατ μεγαλώνει δίπλα της μη γνωρίζοντας τίποτε άλλο πέρα από το Μέιν, ασχολούμενη με τη μεγάλη της αγάπη, την ζαχαροπλαστική και αμφιταλαντευόμενη εάν θα πρέπει να δεχτεί την πρόταση γάμου του παιδικού της φίλου και πρώτης της αγάπης, Όλιβερ, ή να ακολουθήσει τα όνειρά της μακριά από τη γενέτειρά της. Η Ίζαμπελ παντρεύεται τον εφηβικό της έρωτα τον Έντουαρντ, μόνο για να ανακαλύψει δέκα  χρόνια μετά πως την απατά και μάλιστα καταπατώντας την μεταξύ τους συμφωνία που είχαν κάνει όταν ήταν ακόμη έφηβοι.  Η αδερφή της Ίζαμπελ, Τζουν, επιλέγει το δύσκολο δρόμο της μονογονεϊκής οικογένειας και δεσμεύεται απέναντι στον επτάχρονο γιο της Τσάρλι να βρει τον πατέρα του, Τζον Σμιθ, ο οποίος αγνοείται πριν ακόμα ο μικρός γεννηθεί.
            Μετά από μια αναπάντεχη αποκάλυψη εκ μέρους της θείας τους Λόλι, οι δύο αδερφές Ίζαμπελ και Τζουν αναγκάζονται να επιστρέψουν στην «Πανσιόν των Τριών Καπετάνιων» όπου καλούνται να έρθουν αντιμέτωπες με τα φαντάσματα του παρελθόντος τους, αναγκάζονται να αναγνωρίσουν το ρόλο που έπαιξε η θεία τους ως ‘φύλακας άγγελός’ τους, αναθεωρούν πολλά από τα πιστεύω τους αφήνοντας πίσω τους παλιούς εγωισμούς και την αναίτια επίρριψη ευθυνών για τα δεινά που τις βρήκαν σε άτομα που δεν ευθύνονταν, βρίσκουν κοινά σημεία επαφής μεταξύ τους που αγνοούσαν πως υπήρχαν, ανακαλύπτουν τον εαυτό τους και η μία την άλλη, πριν να είναι πολύ αργά, αλλά ανακαλύπτουν και την πραγματική αγάπη και την ύπαρξη ευτυχίας από εκεί όπου δεν το περιμένεις. Και όλα αυτά στον απόηχο οκτώ πασίγνωστων ταινιών της αγαπημένης Μέριλ Στριπ, μέσα από τις οποίες οι ηρωΐδες μας λαμβάνουν και αξιοποιούν όλα τα μηνύματα που τους δίνονται, αναθεωρώντας όλα όσα μέχρι τότε θεωρούσαν ως δεδομένα για τη ζωή, την αγάπη, την φιλία, την πίστη, την οικογένεια και τις ανθρώπινες σχέσεις.      
Η υπόθεση του μυθιστορήματος είναι ευρηματική, σφιχτοδεμένη, με χαρακτήρες άρτιους και ολοζώντανους, περιγραφές που ‘φωτογραφίζουν’ πρόσωπα, τοπία και καταστάσεις και καθηλώνουν τον αναγνώστη ο οποίος, παρασυρμένος όλο και περισσότερο μέσα στην πλοκή, δένεται με τις ηρωΐδες και τους ήρωες, συμπάσχει μαζί τους, αγανακτεί με τα παθήματά τους και τα σφάλματά τους και λυτρώνεται με την κατάληξή τους. Ένα βιβλίο τρυφερό, αληθινό, μαγευτικό, συγκινητικό που αφήνει μια γλυκιά, αξεπέραστη αίσθηση στον αναγνώστη, όπως όταν έχει περάσει κανείς μια όμορφη κινηματογραφική βραδιά βλέποντας την αγαπημένη του ταινία, με ένα μπολ ποπ-κορν στην αγκαλιά του και τους αγαπημένους του ανθρώπους δίπλα του. Απλά, διαβάστε το Φίλοι μου!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Τρεις γυναίκες βρίσκουν απρόσμενες απαντήσεις, κατακτούν την ευτυχία και ανακαλύπτουν η μία την άλλη με αφορμή τις ταινίες της Μέριλ Στριπ…
Οι αδελφές Ίζαμπελ και Τζουν, και η ξαδέλφη τους Κατ, μεγάλωσαν μαζί, αλλά έχουν αποξενωθεί από χρόνια. Τώρα, όμως, καλούνται να επιστρέψουν στην οικογενειακή πανσιόν στα παράλια του Μέιν…
Με αφορμή τις Κινηματογραφικές Βραδιές στην πανσιόν,  οι γυναίκες αυτές θα έλθουν πιο κοντά μεταξύ τους και θα αρχίσουν να αποκαλύπτουν τα μυστικά τους, να συζητούν ως αργά το βράδυ και να αμφισβητούν όλα όσα πίστευαν για τη ζωή, την αγάπη και τις ανθρώπινες σχέσεις.
Κάθε μια τους θα δει την περίπλοκη ζωή της μέσα από τη μαγεία του κινηματογράφου… Ο σύζυγος της Ίζαμπελ έχει εξωσυζυγική σχέση, ενώ μια παλιά συμφωνία που είχαν κάνει οι δυο τους την εμποδίζει να πραγματοποιήσει το σημαντικότερο γι’ αυτήν όνειρο· η Τζουν έχει υποσχεθεί στον εφτάχρονο γιο της ότι θα εντοπίσει τον πατέρα του, τον οποίο δεν γνώρισε ποτέ· και η Κατ αμφιταλαντεύεται για το αν πρέπει να δεχτεί την πρόταση γάμου του παιδικού της φίλου...
Με αφορμή τις ταινίες της Μέριλ Στριπ, οι γυναίκες αυτές καλούνται να ανακαλύψουν τον εαυτό τους, να γνωρίσουν επιτέλους η μια την άλλη και να διεκδικήσουν ένα χάπι εντ για τη ζωή τους.»

Η Mia March ζει με την οικογένειά της σε ένα μικρό χωριό στα παράλια του Μέιν. Μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της, στη διεύθυνση http://www.miamarch.com. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου