Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα "παράθυρο" σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μας "ταξιδεύει" σε κόσμους πραγματικούς, ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει, ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με "γέμισαν" με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε, ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δε με εντυπωσίασαν, ή μου άφησαν αρνητικά συναισθήματα, διότι αυτά είναι απολύτως υποκειμενικά. Δε θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε μην απορρίπτετε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο, αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία, έχουν μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας "ταξιδεύουν" μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση "στολίζουν την ψυχή μας", ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Πέμπτη, 28 Μαΐου 2015

«ΜΕΡΤΖΑΝΗ – Το Δάκρυ Της Θράκης», της Μάρθας Πατλάκουτζα – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη


«ΜΕΡΤΖΑΝΗ – Το Δάκρυ Της Θράκης», της Μάρθας Πατλάκουτζα – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Έξη
Σελίδες: 496
Τιμή: 14,40 €

            Η «Μερτζανή» είναι το πρώτο βιβλίο της Μάρθας Πατλάκουτζα, το δεύτερο κατά σειρά εκδοθέντων έργων της, που διάβασα και ειλικρινά κατενθουσιάστηκα. Πρόκειται για μια αληθινή ιστορία, τη ζωή της γιαγιάς της συγγραφέως με το ασυνήθιστο όνομα Μερτζανή, που σημαίνει το σπάνιο κόκκινο κοράλλι της Μαύρης Θάλασσας. Η γραφή της συγγραφέως με ‘αιχμαλώτισε’ από την πρώτη σελίδα έως την τελευταία, καθώς η διήγηση ενός οικογενειακού έπους σε συνδυασμό με τα πολλά και καθοριστικά ιστορικά γεγονότα του πρώτου μισού του 20ου αιώνα ήταν συναρπαστική και καθηλωτική.
            Μπορεί στο σχολείο να διδασκόμαστε ιστορία, υπό την έννοια μιας άνυδρης και πεζής απαρίθμησης ημερομηνιών και ιστορικών γεγονότων, όμως πέρα από τα πολύ βασικά και επαναλαμβανόμενα μέχρις αποστηθίσεως συμβάντα, δε νομίζω ότι μαθαίνουμε, ούτε συνειδητοποιούμε πολλά για τις πραγματικές κοινωνικές συνέπειες των γεγονότων αυτών στον εκάστοτε λαό. Άλλωστε, η πραγματική ιστορία ενός τόπου κι ενός λαού δεν γίνεται γνωστή μόνο μέσα από την παράθεση ψυχρών συμβάντων αλλά μέσα από τις προσωπικές ιστορίες και τις εξιστορήσεις των βιωμάτων των απλών ανθρώπων και των μαρτυριών τους που κληροδοτούνται από γενιά σε γενιά.
Η Μάρθα Πατλάκουτζα κατάφερε να συνταιριάξει ευρηματικά την προσωπική ιστορία και τις διηγήσεις της προγόνου της με τα συγκλονιστικά γεγονότα του πρώτου μισού του πιο πολυκύμαντου, ίσως, αιώνα της ανθρωπότητας, δεδομένου ότι μέσα στον εικοστό αιώνα συνέβησαν δύο παγκόσμιοι πόλεμοι, αμέτρητες καταστροφές και πολεμικές συρράξεις, αλλά και απίστευτη εξέλιξη στην τεχνολογία και τις εφευρέσεις. Ακόμα και στο φεγγάρι πάτησε ο άνθρωπος στο δεύτερο μισό αυτού του αιώνα! Η χώρα μας βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα ουκ ολίγες φορές και, ίσως, τα πιο χιλιοειπωμένα και χιλιοδιαβασμένα ιστορικά γεγονότα που μας αφορούν είναι η καταστροφή της Σμύρνης και ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Αυτό, όμως, που δεν συνηθίζεται είναι να ασχολείται κάποιος, ιστορικός ή μη, με τα γεγονότα της Ανατολικής Θράκης και της αναγκαστικής μετακίνησης, στην ουσία ξεριζωμού, των ελλήνων Θρακιωτών προς την δυτική Θράκη και την υπόλοιπη Ελλάδα.
Η συγγραφέας κατάφερε να ρίξει άπλετο φως όχι μόνο στην αυτούσια ζωή της πολυβασανισμένης Μερτζανής, αλλά και στα γεγονότα, καθώς και τις βαθύτερες αιτίες τους, που ξερίζωσαν χιλιάδες φιλήσυχους κατοίκους από τα πατρογονικά σπίτια και τις περιουσίες τους στην Ανατολική Θράκη και τους οδήγησαν στην προσφυγιά προς τη «Μητέρα Ελλάδα». Δυστυχώς, αυτοί οι Θρακιώτες, παρά το γεγονός ότι βαθιά μέσα τους αισθάνονταν και ήταν Έλληνες, δεν ήταν καλοδεχούμενοι ούτε στην γενέτειρά τους από τους Νεότουρκους, ούτε στον τόπο καταγωγής τους από τους Έλληνες. Στην πρώτη περίπτωση τους κυνηγούσαν και τους θανάτωναν ως ανεπιθύμητους «γκιαούρηδες» και στη δεύτερη τους περιθωριοποιούσαν και τους απέρριπταν ως «τουρκόσπορους»!
Η ζωή της ηρωΐδας μας, αν και πραγματική, είναι ένα ‘παραμύθι’ για ενήλικες, με συνταρακτικά γεγονότα, ανείπωτη δυστυχία και αβάσταχτα τραγικά πλήγματα που μόνο μια ισχυρή προσωπικότητα με αδαμάντινο χαρακτήρα σαν τη Μερτζανή θα μπορούσε να αντέξει χωρίς να λυγίσει, χωρίς να μισήσει, χωρίς να υποπέσει στις πάμπολλες παγίδες που η σκληρή Μοίρα της έστηνε συνεχώς. Αντίθετα, εκείνη, επιδεικνύοντας απίστευτη δύναμη ψυχής, άντεξε και επέδειξε αμείωτο σθένος και αξιοπρέπεια, υπερπηδώντας κάθε ανυπέρβλητο εμπόδιο και προσαρμόζοντας τον τρόπο ζωής της στις εκάστοτε απάνθρωπες, συχνά, συνθήκες. Δεν έχασε στιγμή την ανθρωπιά και την ευγένεια της ψυχής της αν και συχνά και απρόσμενα έχασε τους αγαπημένους της ανθρώπους, ακόμα και το λόγο της ίδιας της ύπαρξής της.
Η Μάρθα Πατλάκουτζα με τη «Μερτζανή» της μας χάρισε ένα μυθιστόρημα πολυεπίπεδο, συγκλονιστικό, βαθιά ανθρώπινο, τραγικό αλλά και ελπιδοφόρο, ένα βιβλίο – μάθημα ζωής, το οποίο μένει βαθιά χαραγμένο στη μνήμη του αναγνώστη. Ένα βιβλίο για το οποίο αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στη συγγραφέα και το οποίο σας προτείνω ανεπιφύλακτα να διαβάσετε, Φίλοι μου!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Οκτώβρης 1922... Στις όχθες του ποταμού Έβρου στέκει ένα νεαρό κορίτσι με βρόμικα ρούχα και πρόσωπο βουτηγμένο στην απόγνωση. Νιώθει το βάρος της ευθύνης να συνθλίβει τους μικροκαμωμένους ώμους της... Πρέπει να διασχίσει το ποτάμι μαζί με την αδερφή της, το κάρο και τα ζωντανά.


Ορφανή από μητέρα, ξεριζωμένη από πατρίδα, η Μερτζανή δεν σταματά να αγωνίζεται και να ξεπερνάει τον εαυτό της.

Ποιος τη στηρίζει στα χίλια βάσανα, στον θάνατο, στον αβάσταχτο πόνο; Μονάχα μια φωνούλα μέσα της, μια γλυκιά φωνή που δε σιωπά ποτέ, μια διακριτική λάμψη που δεν την αφήνει να παραδοθεί, όσο κι αν λυγίζει. Και η Μερτζανή θα λυγίσει πολλές φορές. Χάνει το στήριγμά της ξανά και ξανά, χάνει τις μεγάλες της αγάπες, χάνει κάθε δύναμη…

Η συγκλονιστική ιστορία μιας αξιοθαύμαστης γυναίκας που δεν έχασε ποτέ την αξιοπρέπειά της και την τόλμη της.

Μερτζανή… κοράλλι σπάνιο, όπως και η ψυχή της. Μια ψυχή που συνεχώς διώκεται… ένας διωγμός που τέλος δεν έχει… Αυτή είναι η ιστορία της.»         


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου