Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

«ΕΝΑΣ ΓΑΤΟΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΛΕΓΑΝ ΜΠΟΜΠ», του Τζέιμς Μπόουεν – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«ΕΝΑΣ ΓΑΤΟΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΛΕΓΑΝ ΜΠΟΜΠ», του Τζέιμς Μπόουεν – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Anubis
Σελίδες: 240 & Τιμή: 8,33 €

          Αυτό το υπέροχο, τρυφερό, συγκινητικό και ανθρώπινο βιβλίο έχει σίγουρα εξασφαλίσει μια θέση ανάμεσα στα αριστουργήματα της ξένης λογοτεχνίας, όχι τόσο για την όποια λογοτεχνική αξία του –μια και ο συγγραφέας και κύριος ήρωας του βιβλίου δεν αξιώνει τέτοιου είδους αναγνώριση–, όσο για τα μηνύματα που στέλνει προς όλους μας. Πρόκειται για την αληθινή ιστορία του Τζέιμς Μπόουεν και του πορτοκαλί κεραμιδόγατου Μπομπ, με τον οποίο κάποια στιγμή διασταυρώθηκαν οι δρόμοι τους, καθορίζοντας τη μετέπειτα πορεία και των δύο με εντελώς αναπάντεχο τρόπο.
          Όλα ξεκίνησαν όταν ο busker Τζέιμς –πλανόδιος τραγουδιστής, δηλαδή– επέστρεψε στο διαμέρισμα που του είχε παραχωρήσει η κοινωνική πρόνοια του Λονδίνου, μετά από μια εξαντλητική μέρα υπαίθριας εργασίας. Στο χαλάκι ενός γειτονικού διαμερίσματος διέκρινε ένα πορτοκαλί κουβαράκι, που σύντομα κατάλαβε πως επρόκειτο για νεαρό γάτο. Την πρώτη μέρα τον αγνόησε, νομίζοντας πως ήταν του γείτονα. Τη δεύτερη το ίδιο. Την τρίτη ημέρα, όμως, αποφάσισε να δράσει καθώς έβλεπε ότι το ζωάκι χρειαζόταν νερό, τροφή και περίθαλψη, αφού φαινόταν ανήμπορο και πληγωμένο. Από τη στιγμή που διευκρίνισε ότι το γατάκι δεν ανήκε στον γείτονα, το πήρε στο σπίτι του, το τάισε, το φρόντισε και την επομένη το πήγε στον δημόσιο κτηνίατρο. Ο γάτος –ανώνυμος ακόμα τότε– έδειξε ιδιαίτερη συμπάθεια προς τον Τζέιμς καθώς βρήκε στέγη, τροφή, περίθαλψη και αγάπη. Ο δε Τζέιμς, ο οποίος βρισκόταν σε πρόγραμμα απεξάρτησης από τα ναρκωτικά με χρήση μεθαδόνης, βρήκε έναν λόγο για να ανασυγκροτηθεί και να επαναδρομολογήσει τη ζωή του, καθώς τώρα ένα άλλο ζωντανό πλάσμα εξαρτιόταν από αυτόν.
          Όταν πια ο γάτος –που πλέον μας συστήνεται ως Μπομπ– αναρρώνει πλήρως και ανακτά όλες του τις δυνάμεις, ο Τζέιμς αποφασίζει ότι πρέπει να του χαρίσει την ελευθερία του, καθώς ο ίδιος μετά βίας μπορεί να βγάζει τα δικά του έξοδα. Όμως ο Μπομπ έχει άλλη άποψη κι έτσι οι δρόμοι τους πλέον ενώνονται και όπου πάει ο ένας ακολουθεί και ο άλλος· στην κυριολεξία, όμως! Αφού ο Τζέιμς έχει φροντίσει να στειρώσει και να τοποθετήσει τσιπ στον τετράποδο φίλο του με τα δικά του στοιχεία –ώστε αν τον χάσει να μπορούν οι αρχές να τον εντοπίσουν–, αποφασίζει ότι ο Μπομπ θα πρέπει να τον ακολουθεί στο καθημερινό του πρόγραμμα, δηλαδή το τραγούδι στον δρόμο. Αυτό που δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί ο Τζέιμς είναι τη συνέπεια, την αγάπη και την αλληλεγγύη που θα του έδειχνε ο γατούλης, συνοδεύοντάς τον στην πολύωρη εργασία του, επιλέγοντας ως πιο κατάλληλη θέση μεταφοράς του –από και προς το στέκι τους έξω από τον σταθμό του Κόβεντ Γκάρντεν– την πλάτη και τους ώμους του Τζέιμς!
          Μέσα λοιπόν από την καθημερινότητα αυτών των δύο ετερόκλητων φίλων, ο συγγραφέας ρίχνει άπλετο φως στη δύσκολη και επικίνδυνη ζωή των αστέγων, των ναρκομανών, των ανθρώπων που βγάζουν το «ψωμί» τους στους πολυσύχναστους δρόμους του πολύβουου Λονδίνου, των υπαίθριων καλλιτεχνών και εμπόρων –από αυτούς που παριστάνουν τα αγάλματα μέχρι εκείνους που παίζουν μουσική και τραγουδούν, από κάποιους που ανεβασμένοι σε ξυλοπόδαρα δίνουν τις μοναχικές τους παραστάσεις έως τους μικροπωλητές διαφόρων αγαθών–, αλλά ακόμα κι εκείνους που πουλάνε εφημερίδες και περιοδικά ευρείας κυκλοφορίας, όπως το Big Issue. Η ζωή αυτών των ανθρώπων δεν είναι καθόλου εύκολη ή ανέμελη, ούτε είναι πάντα προσωπική τους επιλογή να περιφέρονται στους δρόμους «βρέξει–χιονίσει»… Κάποιοι εξαναγκάστηκαν σε αυτόν τον τρόπο ζωής, κάποιοι έπεσαν θύματα των παθών τους κι άλλοι απέτυχαν στο να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους και απλά αγωνίζονται με αυτόν τον τρόπο για την οριακή επιβίωσή τους.
          Ο ήρωάς μας, και συγγραφέας αυτού του βιβλίου, εγκατέλειψε την οικογένειά του στην Αυστραλία σε πολύ νεαρή ηλικία και βρέθηκε στο Λονδίνο, όπου κάποια στιγμή –προσπαθώντας να νιώσει καλύτερα και να βρει μια παρηγοριά στη δυστυχία του–, κατέφυγε στα ναρκωτικά. Από εκεί η «κατρακύλα» και η εξαθλίωσή του ήταν μονόδρομος· όμως ο άνθρωπος έχει απίστευτες δυνάμεις κι έτσι ο Τζέιμς αποφάσισε ότι από τον αργό θάνατο προτιμούσε τη δύσκολη και επίπονη ζωή. Η παρουσία του Μπομπ δίπλα του ήταν καταλυτική από πολλές απόψεις. Καταρχάς, του κρατούσε συντροφιά κάθε ώρα και στιγμή της ημέρας, του έδειχνε την απόλυτη αγάπη του δίχως όρους, τον έκανε να αισθάνεται πιο υπεύθυνος, εφόσον τώρα έπρεπε να φροντίζει για την ασφάλεια και την ευημερία όχι μόνο τη δική του αλλά και του γάτου. Τέλος, αυτό που δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί ο Τζέιμς ήταν την απρόσμενη «συμβολή» του γατούλη στην καθημερινή εργασία του. Ο κόσμος πια δεν τον προσπερνούσε ως έναν ακόμα ανεπιθύμητο πλανόδιο μουσικό – ή ακόμα χειρότερα ως ζητιάνο, όπου η πιο ανώδυνη αντίδραση ήταν να τον αγνοούν και η πιο επίπονη να τον βρίζουν, να τον κλωτσούν και να τον συκοφαντούν. Τώρα οι περισσότεροι τον κοιτούσαν με συμπάθεια, κοντοστέκονταν για να χαζέψουν τον όμορφο γατούλη και –πέρα από τα ολοένα και περισσότερα χρήματα που του έδιναν– φρόντιζαν να προμηθεύουν και τον Μπομπ με διάφορα καλούδια, από γατοτροφές και παιχνίδια μέχρι κασκόλ!
          Η εξέλιξη του Τζέιμς, που πλέον ήταν αχώριστος με τον Μπομπ, ήταν ραγδαία και σημαντική. Κατάφερε να ξεφύγει από τα ναρκωτικά οριστικά, κατόρθωσε να αλλάξει εργασιακό αντικείμενο –καθώς το busking στο Κόβεντ Γκάρντεν ήταν πλέον πολύ δυσκολότερο και λιγότερο επικερδές από παλαιότερα για τους πλανόδιους μουσικούς– και προχώρησε ως επίσημος συνεργάτης του δικτύου πώλησης των τευχών του περιοδικού Big Issue στο Ίλινγκτον, όμως, αυτήν τη φορά. Εκεί ήρθε και η αναγνώριση αλλά και η ιδέα για τη συγγραφή αυτού του βιβλίου από τη μετέπειτα λογοτεχνική πράκτορα του Τζέιμς. Μερικοί νεαροί τουρίστες μαγνητοσκόπησαν το αχώριστο «δίδυμο», ανέβασαν το βίντεο στο διαδίκτυο, το οποίο έκανε τον γύρο του κόσμου, και μετά ακολούθησε η αυτοβιογραφία αυτή που έγινε παγκόσμιο best seller και ίσως γυριστεί και ταινία. Η απίστευτη ιστορία των δύο ηρώων του βιβλίου αυτού πραγματικά αξίζει να διαβαστεί από όλους, καθώς είναι μια ανάσα αισιοδοξίας, ανθρωπιάς, αλληλεγγύης και αγάπης που θα αγγίξει όλους τους φιλόζωους. Διαβάστε το, Φίλοι μου, και δεν θα το μετανιώσετε!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

“Ένας τετράποδος φίλος μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή.”
«Ο Τζέιμς Μπόουεν ζούσε για χρόνια στους δρόμους του Λονδίνου, παίζοντας μουσική στους περαστικούς για τα προς το ζην, ενώ παράλληλα προσπαθούσε να ξεφύγει από τα ναρκωτικά. Όταν βρήκε έναν αδέσποτο γάτο κουλουριασμένο στην εξώπορτα του καταλύματός του, δεν είχε ιδέα πόσο πολύ θα άλλαζε η ζωή του...
Ο χαριτωμένος πορτοκαλής γάτος ήταν τραυματισμένος και είχε ολοφάνερα περάσει πολλά. Το τελευταίο που χρειαζόταν ο Τζέιμς ήταν ένα κατοικίδιο, όμως δεν μπορούσε να αντισταθεί στον πανέξυπνο κεραμιδόγατο, τον οποίο πολύ σύντομα βάφτισε Μπομπ. Όταν η υγεία του Μπομπ βελτιώθηκε, ο Τζέιμς τον άφησε να φύγει, πιστεύοντας πως δε θα τον ξανάβλεπε ποτέ. Αλλά ο Μπομπ είχε άλλα σχέδια...
Πολύ σύντομα έγιναν αχώριστοι, δύο πολύ χαρακτηριστικές φιγούρες του Κόβεντ Γκάρντεν. Οι περιπέτειες που έζησαν μαζί -τρυφερές, αστείες, αλλά και, κάποιες φορές, τρομακτικές- άλλαξαν τις ζωές τους και κατάφεραν να γιατρέψουν τις πληγές του παρελθόντος, κατακτώντας εκατομμύρια αναγνώστες διεθνώς.
Και όλα έγιναν χάρη σε ένα γάτο που τον έλεγαν Μπομπ...»

"Μια συγκινητική ιστορία με ένα γνήσιο μήνυμα ελπίδας." (Daily Mail)
"Μια ολοζώντανη απεικόνιση της ζωής στους δρόμους, όπου η αδικία και η απογοήτευση συνυπάρχουν με την ελπίδα." (The Times)

Δείτε τα βίντεο με τον Τζέιμς και τον Μπομπ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου