Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

«ΑΓΑΠΗΣΕ ΜΕ... ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ», της Μαρίας Λαμπαδαρίδου - Πόθου - Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«ΑΓΑΠΗΣΕ ΜΕ… ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ», της Μαρίας Λαμπαδαρίδου–Πόθου – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Πατάκη
Σελίδες: 170
Τιμή: 7,90 €

           Την κ. Μαρία Λαμπαδαρίδου – Πόθου δε νομίζω πως χρειάζεται να σας τη συστήσω… Είναι μία γνωστή και εξαίρετη συγγραφέας, μία από τις σπουδαιότερες εκπροσώπους της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας, η οποία είχα την τιμή να μου παραχωρήσει μία εκ βαθέων συνέντευξη, την οποία μπορείτε να διαβάσετε στην αντίστοιχη ενότητα των «Φίλων Της Λογοτεχνίας». Πολυγραφότατη και με μεγάλη ποικιλία θεματολογίας, καθώς ασχολείται με πεζογραφία, ιστορικό μυθιστόρημα, ποίηση, θεατρικά, δοκίμια και μεταφράσεις. Όταν λοιπόν, μια συγγραφέας αυτού του βεληνεκούς αποφασίζει να γράψει παιδική λογοτεχνία, σίγουρα πρέπει να της δώσουμε την πρέπουσα σημασία.
Το πρόσφατο βιβλίο της «Αγάπησέ Με… Και  Άλλα Παραμύθια» είναι ένα αριστουργηματικό παιδικό βιβλίο, το οποίο αν και προορίζεται για παιδιά, είμαι βέβαιη πως θα το απολαύσουν και όλοι οι ενήλικες που θα φτάσει στα χέρια τους. Θα μπορούσε να σταθεί επάξια δίπλα στον «Μικρό Πρίγκιπα» του Αντουάν Σεντ – Εξυπερί, ή στα «Παραμύθια» του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Προσωπικά, το διάβασα ήδη δύο φορές, μέσα σε διάστημα λίγων ημερών, καθώς μαγεύτηκα από τις τρεις υπέροχες ιστορίες του και, πιστέψτε με θα το ξαναδιαβάσω στο μέλλον!
            Μόλις το πήρα στα χέρια μου, το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να παρατηρήσω το εξώφυλλο και να κατανοήσω τη σημασία όσων απεικονίζονταν σε αυτό. Η υπέροχη ζωγραφιά που κοσμεί το εξώφυλλο έχει τη δική της σημασία. Αρκεί να σας πω ότι οι τρεις βασικοί «ήρωες» των τριών παραμυθιών είναι το κοριτσάκι με το μωβ καπέλο, το γαλάζιο τριαντάφυλλο και το χελιδόνι. Τρεις συναρπαστικές ιστορίες, γραμμένες με την μοναδική λυρική  γραφή της κ. Πόθου, θα ταξιδέψουν εσάς και τα παιδιά σας σε κόσμους ονειρικούς, μαγικούς, αλλά και τόσο χειροπιαστούς συνάμα.
Η συγγραφέας πλάθει ένα σαγηνευτικό, μαγικό σύμπαν, όπου οι ήρωές της  συναντούν μυθικά και πραγματικά πλάσματα, όπως ένα μαγικό γαλάζιο τριαντάφυλλο με χρυσές πινελιές που έχει την ικανότητα να μιλάει, να αισθάνεται και να διεκδικεί την αγάπη της μικρής Μαρίας – Νεφέλης, έναν μικρό αγαλματένιο στρατιώτη με χρυσή χλαίνη, διαμαντένια μάτια και καρδιά ζωντανή που ματώνει συμπάσχοντας με τη δυστυχία του κόσμου γύρω του και τέλος ένα πέτρινο δέντρο που έχει θεϊκή προέλευση και θρηνεί για τον χαμό του πιο αγαπημένου του πλάσματος. Μέσα σε αυτές τις τρεις μικρές ιστορίες η κ. Πόθου κατορθώνει να συγκεράσει όλα σχεδόν τα νοήματα της ζωής, της ανθρώπινης φύσης,  της φιλίας, της καλοσύνης και της κακίας, της γενναιότητας, της άδολης αγάπης, της αλληλεγγύης και του αλτρουισμού.
Στην πρώτη που έχει και τον ομώνυμο τίτλο του βιβλίου, το «Αγάπησέ Με…» παρακολουθούμε την ονειρική περιπέτεια που ζει η μικρή ηρωίδα Μαρία – Νεφέλη, όταν προσπαθεί να βρει και να φέρει πίσω τον χαμένο μικρό της αδερφό, τον Έλια. Ένα μαγικό πλάσμα διεκδικεί απρόσμενα την αγάπη και τη φιλία της, ενώ η μικρή πρέπει να παλέψει με κακούς μάγους και τους μεταμορφωμένους βοηθούς τους, τα στοιχειά της φύσης, αλλά και την ίδια την ζηλόφθονη πλευρά που κρύβουμε όλοι μέσα μας. Τελικά, πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στο καλό και στο κακό, ενώ η συναρπαστική περιπέτεια που θα ζήσει αναζητώντας τον μικρό της αδερφό, θα της δείξει πως η αγάπη δίνει αστείρευτη δύναμη και κουράγιο, αλλά μπορεί να μοιραστεί εξίσου και ανεξάντλητα σε όσους είναι άξιοι να την δεχθούν.
Στο δεύτερο παραμύθι με τίτλο «Ο Μικρός Στρατιώτης Και Το Κοριτσάκι Με Το Μοβ Καπέλο», η συγγραφέας μας διηγείται μία συγκλονιστική και πολύ συγκινητική ιστορία, η οποία μέσα της ενσωματώνει όλα τα όμορφα και υψηλά ιδανικά του ανθρώπου, αλλά ταυτόχρονα και όλο τον πόνο και την συμπόνια για την δυστυχία της ανθρωπότητας. Αυτό είναι, ίσως, το πιο αλληγορικό από τα τρία παραμύθια, καθώς η κ. Πόθου μέσα από τον μικρό ήρωά της, τον στρατιώτη Κραν, κατορθώνει να περάσει στους μικρούς και μεγάλους αναγνώστες όλη την αγωνία της για τα δεινά που περνάει η πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια, για τους λόγους που μας οδήγησαν εδώ, αλλά και την αλληλεγγύη που μπορεί να δείξει ο καθένας  από μας στους πιο αδύναμους συνανθρώπους μας που έχουν την ανάγκη μας. Θα μπορούσα το συγκεκριμένο παραμύθι να το χαρακτηρίσω ως ‘πολλαπλό παραμύθι’, καθώς μέσα στην αυτούσια ιστορία υπάρχει και μια δεύτερη, που μας διηγείται την πορεία του μικρού στρατιώτη και πώς έφτασε να γίνει το χρυσοποίκιλτο αστραφτερό άγαλμα με τα γαλάζια διαμαντένια μάτια και την τρωτή ανθρώπινη καρδιά, η οποία ματώνει κάθε φορά που αντικρίζει τις δυστυχίες του κόσμου.
Στο τρίτο και τελευταίο παραμύθι αυτής της εκπληκτικής συλλογής της κ. Πόθου, που έχει τίτλο «Το Πέτρινο Δέντρο Και Το Χελιδόνι», μία εκπληκτική ιστορία  παίρνει σάρκα και οστά και, προσωπικά, την θεωρώ την πιο αγαπημένη μου. Ένα δέντρο που έχει γίνει πέτρα, καθώς έχασε όλα όσα αγαπούσε και, περισσότερο απ’ όλα, έναν πανέμορφο χρυσαετό, τον Ελάλ που ‘μοσκοβολούσε άνεμο και υγρή ανατολή’, βρίσκει ξανά το νόημα της ζωής όταν ένα μικρό και πληγωμένο χελιδονάκι έρχεται να κουρνιάσει και να ξεχειμωνιάσει στα ‘πέτρινα σπλάχνα του’. Μέσα και από αυτό το συναρπαστικό παραμύθι η εξαίρετη συγγραφέας κατορθώνει να περάσει αμέτρητα νοήματα ζωής και ανθρωπιάς, καθώς άνθρωποι όπως ο μικρός Αστέρης και η Ιόλη, μαγεμένα πλάσματα όπως το γαλάζιο λαγουδάκι και η χελώνα με τις ανθρώπινες μιλιές, αλλά και σύσσωμη η φύση, όπως η τρίτη μιλητική κοιλάδα, το πνεύμα των δέντρων και του νερού, οι γερανοί και τα χελιδόνια, συμμαχούν και συνεργάζονται για το καλό, αλλά και για να αποδείξουν πόσο σωστή είναι η παροιμία πως ‘ένα μόνο χελιδόνι μπορεί να φέρει την άνοιξη’!
Εν κατακλείδι, μέσα σε αυτό το ‘μικρό’ βιβλίο με τα τρία παραμύθια της μοναδικής κ. Πόθου θα βρείτε ‘μεγάλα’ νοήματα, ιστορίες μοναδικές και συναρπαστικές που δεν θα χορταίνετε να διαβάζετε στα παιδιά σας αλλά και εσείς οι ίδιοι, οι οποίες θα μαγέψουν την ψυχή σας, θα γλυκάνουν την καρδιά σας και θα σας αφήσουν κατά πολύ ‘πλουσιότερους’. Πολλά, θερμά συγχαρητήρια στην αγαπητή λογοτέχνιδα για ένα ακόμα διαμαντάκι της λογοτεχνίας, το οποίο αξίζει να κοσμεί τις βιβλιοθήκες όλων μας, ιδιαιτέρως των παιδιών μας! Διαβάστε το Φίλοι μου και ανακαλύψτε και την ‘χαμένη’ παιδική σας μαγεία!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Τρεις ιστορίες πλασµένες µε όνειρο, µε µαγεία και µε αγάπη για το Καλό και την Οµορφιά.

Τρία παιδιά, σε τρεις διαφορετικούς κόσµους, θα αγωνιστούν για να επικρατήσει το Καλό, ενώ δίπλα στο καθένα απ’ αυτά η συγγραφέας δημιουργεί κι ένα πανέμορφο μαγικό πλάσµα - έναν φύλακα άγγελο, που µένει πάντα δίπλα στο παιδί που αγωνίζεται, προσφέροντάς του για όπλα τη γνώση και το θάρρος.»

«Το δικό μυαλό των παιδιών δουλεύει μέσα στην πιο καθαρή ποίηση. Σε έναν μαγικό υπερρεαλισμό που θα τον ζήλευε το μυαλό του μεγάλου αν τύχαινε να αφουγκραστεί με σοβαρότητα το παιδί. Η καθημερινότητά του είναι μια συναρπαστική ποίηση. Και ή γίνεσαι παιδί με το παιδί, για να γίνεις άξιος να τη ζήσεις ή σκάβεις τα στρώματα του χρόνου που στοιβάχτηκαν μέσα σου και βρίσκεις, κάπου σε μια γωνιά της ψυχής σου, το παιδί που κάποτε υπήρξες. Και ξεκινάς το παραμύθι. Το έχει ανάγκη το παραμύθι ο μεγάλος για να γιατρέψει τις πληγές της ωριμότητας».
(Μαρία Λαμπαδαρίδου-Πόθου).

2 σχόλια:

  1. κλειώ τσαλαπάτη καλησπέρα σου !!! μου αρέσει πολύ το μπλόγκ σου !!!!! έχω ένα παράπονο όμως αν γίνεται βάζε και βιβλία φαντασίας ελληνικά η μεταφρασμένα !!! βλέπω ότι μόνο σε 2 βιβλία έχεις κάνει αφιερώματα και μέχρι εκεί σταμάτησες !!! γιατί ??? δεν θεωρείτε την φανταστική λογοτεχνία είδος λογοτεχνίας ??? θα σε παρακαλούσα να γίνεται να βάζεις πιο πολλά αφιερώματα και κριτικές σε βιβλία φαντασίας και τρόμου !!!! σε ευχαριστώ πολύ και συγνώμη για την ενόχληση !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ φίλε Βαλάντη, καλή σου μέρα! Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! Προσπαθώ για το καλύτερο, πάντα όμως με γνώμονα τα βιβλία τα οποία διαβάζω και άρα έχω να γράψω κάτι, όπως και κάποια που διαβάζουν φίλοι μου και μου παραχωρούν τις κριτικές τους για να δημοσιευτούν εδώ. Η λογοτεχνία φαντασίας μου αρέσει πολύ και εδώ θα βρεις σίγουρα παραπάνω από 2 βιβλία φαντασίας. Εάν ψάξεις στην Ελληνική Λογοτεχνία (καθώς φαντασίας δεν γράφουν μόνο ξένοι συγγραφείς) θα βρεις αρκετά αξιόλογα τέτοια βιβλία. Μερικά είναι τα εξής: «Διακοπές Στην Κόλαση», «Έρεβος - Τριλογία ΙΒ'», «Η Τριλογία Των Αγγέλων Ι», «Ίσκρα», «Νεκρή Γραμμή», «Ο Όρκος», «Σάος - Παντομίμα Φαντασμάτων», «Συνέντευξη Με Το Φάντασμα Του Βάλτου», «Το Κάλεσμα Της Γης», «Το Μεγάλο Τζέρτζελο», «Το Φως Μέσα Μου». Στην ενότητα Σχολιασμοί Συγγραφέων-Αναγνωστών θα βρεις τις εξής κριτικές για βιβλία φαντασίας: «Βολέγκαροι», «Έρεβος», «Έρχονται Με Την Ομίχλη», «Εφιάλτες Ι - Συμβόλαιο Ψυχής», «Ίριδα - Η Πόλη Της Ψυχής Μας», «Ο Άγγελος Της Στάχτης», «Ο Σκιοφύλακας», «Το Έπος Της Γαιοθάλασσας», «Το Όνομα Του Ανέμου», «Fatherland». Επίσης, στην ενότητα Ξένη Λογοτεχνία, θα βρεις τα εξής: «Άψινθος», «Ο Ιστορικός», «Ο Καλόγερος», «Τα Δαιμόνια», ενώ τέλος, στην ενότητα Βιβλία Ορόσημα υπάρχει το εκπληκτικό και αγαπημένο μου «The Day Of The Triffids»... Αυτά τα ολίγα.... όσον αφορά στη λογοτεχνία φαντασίας φίλε Βαλάντη, ελπίζω να αρκούν ώστε να μην έχεις πια παράπονο αλλά και να πειστείς πως όντως θεωρούμε λογοτεχνία την λογοτεχνία φαντασίας. Αλήθεια, σε ποιά "δύο" βιβλία αναφέρθηκες? Επίσης, να σου πω και το εξής ώστε να μην αναρρωτιέσαι γιατί δεν βλέπεις όλα τα βιβλία τα οποία κυκλοφορούν και δη, τα φαντασίας, που απ' ότι κατάλαβα είναι τα αγαπημένα σου... Στο μπλογκ αυτό δεν αναρτώνται όλα όσα κυκλοφορούν αλλά μόνο όσα διαβάζουμε, οι φίλοι μου κι εγώ και τα οποία θεωρούμε άξια λόγου. Πάντα όμως η προσωπική μας άποψη για όσα έχουμε πράγματι το χρόνο να διαβάσουμε και να εκτιμήσουμε. Σε ευχαριστώ και πάλι για την παρακολούθηση του μπλογκ μου, για την συμμετοχή σου αλλά και για την επικοινωνία! Για όποια άλλη διευκρίνηση είμαι στη διάθεσή σου! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή