Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Κυριακή 22 Μαΐου 2016

«Η ΜΙΚΡΗ ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ», της Φ. Χ. Μπάρνετ (Φράνσις Χότζσον-Μπάρνετ) – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«Η ΜΙΚΡΗ ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ», της Φ. Χ. Μπάρνετ (Φράνσις Χότζσον-Μπάρνετ) – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Άγκυρα
Σελίδες: 240
Τιμή: 6,93 €

            Το βιβλίο αυτό πιθανότατα το πρωτοδιάβασα στην ηλικία επτά ή οκτώ χρόνων, σε μια πανέμορφη σκληρόδετη έκδοση του Αστέρα και το φυλάω ακόμα στη βιβλιοθήκη μου, αλλά έκτοτε πρέπει να το ξαναδιάβασα άπειρες φορές και, σίγουρα, θα εξακολουθήσω να το διαβάζω όσων χρόνων και αν γίνω. Πρόκειται για ένα κλασσικό αριστούργημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, γεμάτο με τρυφερότητα, αγάπη, ευγένεια, αξιοπρέπεια, ελπίδα, δικαίωση και καλοσύνη, αλλά ταυτόχρονα και τόσο γεμάτο με τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του σκληρότερου "προσώπου" της άδικης κοινωνίας μας, το μίσος, την κακία, τον εγωϊσμό, την εκδίκηση, την μισαλλοδοξία και τον φθόνο.  
            Όλα ξεκινούν όταν ο Άγγλος λοχαγός Κρου αναγκάζεται να κλείσει την επτάχρονη, μονάκριβη κορούλα του ως οικότροφη στο αυστηρό αλλά και με εξαιρετική φήμη παρθεναγωγείο των αδερφών Μίντσιν, στο Λονδίνο. Η μικρή Σάρα, ορφανή πολύ νωρίς από μητέρα, είναι ιδιαίτερα προσκολλημένη στον αγαπημένο της πατέρα αλλά και αταίριαστα ώριμη και ονειροπόλα για την ηλικία της. Έχοντας έως τότε ζήσει τη σύντομη ζωή της εξ’ ολοκλήρου στην εξωτική Ινδία, έχει διαμορφώσει ένα πολύ ελεύθερο και ζωντανό πνεύμα αλλά και μια απίστευτα ζωηρή και δημιουργική φαντασία, έχοντας την θαυμαστή ικανότητα να πλάθει ιστορίες και παραμύθια από το τίποτα, ενώ πιστεύει πως τα παιχνίδια της, μαζί με την αγαπημένη της κούκλα την Έμιλι, έχουν την μαγική ιδιότητα να ζωντανεύουν μόλις μείνουν μόνα τους στο δωμάτιο και δεν τα κοιτάζει κανείς…! Η μικρή μις Κρου γίνεται δεκτή "μετά βαΐων και κλάδων" από την αυστηρή γεροντοκόρη διευθύντρια μις Μίντσιν, μία γυναίκα ανέραστη, στριφνή, φιλοχρήματη, κακότροπη και δεσποτική την οποία "τρέμουν", όχι μόνο όλες οι μαθήτριες του οικοτροφείου κάθε ηλικίας και το υπηρετικό προσωπικό, αλλά και η ίδια η αδερφή της η Αμέλια, η οποία ζει στη σκιά της, καταπιέζοντας τα ευγενικά ένστικτα και την έμφυτη καλοσύνη της.
            Η ζωή της μικρής Σάρας είναι ονειρεμένη, έχοντας ό,τι ποθεί η καλοσυνάτη ψυχούλα της, από ακριβά, πανέμορφα φορέματα, αξιοζήλευτα παιχνίδια, το καλύτερο δωμάτιο στο παρθεναγωγείο, έως προσωπική υπηρέτρια για την καθημερινή της φροντίδα και την συνεχή ικανοποίηση κάθε επιθυμίας της, καθώς και την προσποιητά δουλική συμπεριφορά της σκληροτράχηλης μις Μίντσιν. Οι υπόλοιπες μαθήτριες αρχικά την περιεργάζονται σαν να επρόκειτο για ένα χαριτωμένο εξωτικό ζωάκι, ενώ στη συνέχεια "υποκύπτουν" στην έμφυτη γοητεία της, διακρίνοντας την ευγενική και καλοσυνάτη ψυχή της, που της αρέσει να μοιράζεται με τους πάντες τις γνώσεις της, τα υπάρχοντά της αλλά και τις ανεξάντλητες φανταστικές ιστορίες της με πρωταγωνιστές πριγκίπισσες, δράκους, υψηλούς πύργους και εξωτικά τέρατα, οι οποίες πηγάζουν μέσα από το πανέξυπνο, αεικίνητο μυαλουδάκι της. Έτσι, οι συμμαθήτριές της σιγά σιγά αρχίζουν να την αποκαλούν με το χαρακτηρισμό που της απηύθυνε ο ίδιος ο πατέρας της, λέγοντάς την «Μικρή Πριγκίπισσα», όχι τόσο για τα υλικά αγαθά της όσο για τον ψυχικό πλούτο της και την αρχοντική συμπεριφορά της.
            Η ζωή όμως, όπως και ο καιρός, έχει "γυρίσματα" κι όπως τίποτα δεν διαρκεί για πάντα, έτσι και η ονειρική ζωή που ζει η μικρή Σάρα στο παρθεναγωγείο της μις Μίντσιν γκρεμίζεται από τη μία στιγμή στην άλλη και γίνεται εφιαλτική. Η είδηση για τον αναπάντεχο θάνατο του πατέρα της, μαζί με το νέο για την απόλυτη οικονομική του καταστροφή μετά από λανθασμένους επενδυτικούς χειρισμούς της τεράστιας περιουσίας του, μετατρέπει την έως τότε παραδεισένια ζωή της μικρής Σάρας σε κόλαση. Η αδίστακτη και άσπλαχνη μις Μίντσιν δρα άμεσα και ασυγκίνητη από οποιαδήποτε λογική και αναμενόμενη ευσπλαχνία, υποβαθμίζει την μικρή ορφανή από την καλύτερη μαθήτριά της στην κατώτερη υπηρέτρια του ιδρύματός της, "δημεύοντας" κάθε περιουσιακό της στοιχείο ως αποζημίωση για τις έως τότε εκπαιδευτικές υπηρεσίες τις οποίες της παρείχε πλουσιοπάροχα και για τις οποίες δεν είχε πλέον να λαμβάνει το παραμικρό από τον νεκρό και χρεωκοπημένο πατέρα της Σάρας.
            Εδώ ξεκινά και η απίστευτα τραγική περιπέτεια της χαρισματικής, γλυκύτατης και ευγενικής Σάρας, η οποία υπομένει τα πάνδεινα στα χέρια της μνησίκακης μις Μίντσιν και μετατρέπεται σε ένα ρακένδυτο, μόνιμα πεινασμένο, πληγωμένο πλάσμα το οποίο όμως καταφέρνει να διατηρήσει ζωντανή την λαβωμένη ψυχή του, παραμένοντας αξιοπρεπής, ευγενική, καλοσυνάτη και ευσπλαχνική με όλους όσοι είναι σε χειρότερη κατάσταση από την ίδια. Ενώ η ίδια πεινά, καθώς το φαγητό που της παρέχει πλέον η "ευεργέτιδά" της μετά βίας την διατηρεί στη ζωή, όταν συναντά στον παγωμένο δρόμο ένα ζητιανάκι δεν διστάζει να το ελεήσει δίνοντάς του το ψωμάκι που αγόρασε από το φούρνο για να φάει η ίδια… Βρίσκει το κουράγιο να εξημερώσει ένα ποντικάκι στην παγωμένη σοφίτα όπου κοιμάται, τον Τυροφάγο, ταΐζοντάς το με τα λιγοστά ψίχουλα που της απέμειναν, γιατί ίσως και αυτό να ψάχνει φαγητό για τη δική του οικογένεια, ενώ καταφέρνει να νιώσει την πραγματική φιλία και αλληλεγγύη με την μικρή Μπέκι, την υπηρέτρια με την οποία μοιράζεται το ξεχαρβαλωμένο δώμα του οικοτροφείου. Χρησιμοποιεί τη φαντασία της για να μεταμορφώσει το απαράδεκτο για οποιοδήποτε ανθρώπινο ον περιβάλλον σε έναν παραμυθένιο χώρο, με πλούσια χαλιά, ζεστά παπλώματα και μαλακά κρεβάτια, αλλά κι ένα τραπέζι με κάθε λιχουδιά που λιμπίζεται το μόνιμα άδειο στομάχι της. Οι τοίχοι, όμως, όπως και η Μοίρα "έχουν αυτιά" και όλα θα ανατραπούν ανέλπιστα ξανά, χωρίς κανείς να μπορεί να φανταστεί πώς αυτό θα είναι δυνατό να συμβεί.
            Το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα ορόσημο στην παιδική λογοτεχνία το οποίο παραμένει αναλλοίωτο στο πέρασμα των πολλών χρόνων από την εποχή κατά την οποία συγγράφηκε. Η Φράνσις Χ. Μπάρνετ κατόρθωσε να "αιχμαλωτίσει" μέσα του όλα τα χαρακτηριστικά του ανθρώπινου γένους, τα οποία ήταν, είναι και θα είναι απαράλλαχτα στο χρόνο, όσα χρόνια κι αν περάσουν. Κάποιοι άνθρωποι θα βρίσκονται πάντα μέσα στο σκότος, "μαγκωμένοι" από τις δαγκάνες του φθόνου και της κακίας, μην μπορώντας να ανεχθούν την ευτυχία και την υπεροχή των άλλων και κάποιοι άλλοι θα βρίσκονται πάντα στο φως, "λουσμένοι" από τη λάμψη της ίδιας της μεγαλοψυχίας, της καλοσύνης, της καρτερικότητας και του αλτρουισμού τους, υπομένοντας, επιμένοντας και ελπίζοντας για το καλύτερο. «Η Μικρή Πριγκίπισσα» είναι ένα πραγματικό αριστούργημα το οποίο δεν απευθύνεται μόνο σε παιδιά, αλλά σε ανθρώπους όλων των ηλικιών, καθώς αποτελεί ένα διαχρονικό και πανανθρώπινο "μάθημα ζωής". Διαβάστε το, Φίλοι μου!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Η συγγραφέας περιγράφει στο βιβλίο αυτό τη ζωή μιας μικρούλας Αγγλίδας, της Σάρας Κρου, που ο πατέρας της είναι πολύ πλούσιος, αλλά επειδή υπηρετεί ως λοχαγός στις Ινδίες κι η γυναίκα του έχει πεθάνει, αναγκάζεται να κλείσει την κορούλα του εσωτερική σ' ένα παρθεναγωγείο του Λονδίνου, που το διευθύνει η μις Μίντσιν. Η Σάρα ζει τα πρώτα χρόνια μέσα στην πολυτέλεια και καθώς είναι η πιο πλούσια κι ευγενική εκεί μέσα, οι συμμαθήτριές της την αποκαλούν "Μικρή Πριγκίπισσα".
Μια μέρα, όμως, η τύχη της αλλάζει ξαφνικά: ο πατέρας της χάνει την περιουσία του, πεθαίνει, κι η μικρή Σάρα χάνει την προνομιακή της θέση στο παρθεναγωγείο κι από μαθήτρια γίνεται υπηρέτρια, υποφέροντας τα βασανιστήρια της Μις Μίντσιν. Ωστόσο, η Σάρα εξακολουθεί να είναι ευγενική, να διατηρεί την αξιοπρέπειά της και να είναι μια μικρή Πριγκίπισσα, ώσπου και πάλι η τύχη της αλλάζει...
Η "Μικρή Πριγκίπισσα", που σας προσφέρουμε σε μια θαυμάσια διασκευή του λογοτέχνη Γ. Τσουκαλά, είναι ένα από τα πιο όμορφα, τα πιο συγκινητικά και τα πιο συναρπαστικά παιδικά μυθιστορήματα. Είναι ένα βιβλίο που θα μείνει αθάνατο. Με τον πιο συναρπαστικό τρόπο δείχνει ότι τίποτα δεν αξίζει όσο η αξιοπρέπεια, η ευγένεια και η υπομονή και στις δύσκολες στιγμές της ζωής του ανθρώπου.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου