Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Σάββατο 18 Ιουνίου 2016

«ΣΚΕΨΟΥ ΕΜΕΝΑ ΟΤΑΝ ΠΟΝΑΣ», της Ελένης Κεκροπούλου – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«ΣΚΕΨΟΥ ΕΜΕΝΑ ΟΤΑΝ ΠΟΝΑΣ», της Ελένης Κεκροπούλου – Γράφει η Κλειώ
 Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Ωκεανός
Σελίδες: 640
Τιμή: 15€

          Πριν γράψω οτιδήποτε για αυτό το εκπληκτικό βιβλίο της αγαπητής Ελένης Κεκροπούλου, θα ήθελα να σας παροτρύνω να διαβάσετε όσα ακολουθούν με… τη μουσική υπόκρουση αυτή της υπέροχης μελωδίας του τραγουδιού που ενέπνευσε τον τίτλο του βιβλίου «Σκέψου Εμένα Όταν Πονάς» στη συγγραφέα: το «Piensa En Mi» της λατρεμένης Luz Casal. Ενεργοποιείστε τα ηχεία του υπολογιστή σας, κάντε ένα «κλικ» πάνω στον τίτλο-σύνδεσμο του τραγουδιού, αφεθείτε στη μαγεία του και σας υπόσχομαι ότι θα νιώσετε όλα εκείνα τα συναισθήματα που η συγγραφέας «πέρασε» μέσα από αυτό το συναρπαστικό, καθηλωτικό, συγκινητικό μυθιστόρημα.
          Είναι το δεύτερο βιβλίο της κ. Κεκροπούλου που διαβάζω και, πλέον, δηλώνω πιστή αναγνώστριά της, καθώς και σε τούτο το πολυσέλιδο βιβλίο της με καθήλωσε από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα του. Όπως το χαρακτήρισε πολύ επιτυχημένα η ίδια η συγγραφέας στη συνέντευξη που είχε την καλοσύνη να μου παραχωρήσει για το παρόν ιστολόγιο πριν από λίγο καιρό, είναι ένα μυθιστόρημα «αλμοδοβαρικό», δηλαδή –για όσους δε γνωρίζετε το ύφος του διάσημου ισπανού σκηνοθέτη Πέδρο Αλμοδόβαρ– είναι ένα βιβλίο γεμάτο συναίσθημα, αισθαντικότητα, τρέλα, πόνο και συγκίνηση. Το πιο εντυπωσιακό από όλα είναι ότι βασίζεται σε αληθινή ιστορία, γεγονός το οποίο προσωπικά με «φόρτισε» συναισθηματικά ακόμα περισσότερο, κάνοντάς με να αναλογιστώ πολλές φορές πως η ζωή πολύ συχνά ξεπερνά ακόμα και την πιο ζωηρή και νοσηρή φαντασία!
          Η ιστορία μας ξεκινά από κάποιο σημείο του παρόντος, όπου η κύρια ηρωίδα μας, η Αλίκη, αντικρίζει στην απέναντι πλευρά του δρόμου ένα ζευγάρι –φαινομενικά αδιάφορο για τον οποιοδήποτε άλλο περαστικό, αλλά κομμάτι της δικής της διαλυμένης ζωής–, η εικόνα του οποίου τη συνταράσσει και της σκαλίζει την ήδη βαθιά και αιμορραγούσα πληγή της ψυχής της. Η συγγραφέας ορμώμενη από αυτό το γεγονός αρχίζει να ξετυλίγει προσεκτικά τον μίτο της συγκλονιστικής ζωής της ηρωίδας μας, αποκαλύπτοντάς μας σιγά σιγά όλες τις όμορφες και άσχημες πτυχές της. Άλλες γοητευτικές, ζηλευτές και αξιομνημόνευτες, άλλες οδυνηρές, άδικες και τραγικές και άλλες οριστικές, επώδυνες και αμετάκλητες. Μία ζωή που θα μπορούσε να εξελιχθεί ως ένα γοητευτικό παραμύθι, αλλά τελικά καταλήγει ως ένας τρομακτικός εφιάλτης. Θα μπορούσαμε να κατηγορήσουμε τη Μοίρα για ό,τι συνέβη στην ηρωίδα μας –και όχι μόνο σε αυτήν– ή μήπως θα έπρεπε να ψάξουμε βαθύτερα στον ψυχισμό τον δικό της αλλά και των υπολοίπων ηρώων για να ανασύρουμε τα πραγματικά αίτια, τους πραγματικούς «ηθικούς αυτουργούς», που οδήγησαν την Αλίκη στη συγκεκριμένη κατάληξη της ζωής της;
          Η Ελένη Κεκροπούλου δημιουργεί ένα εκπληκτικό «μωσαϊκό» ανθρώπινων συμπεριφορών, οι οποίες βρίθουν από πάθη, λάθη, μίση, απωθημένα, εγωισμούς και αυτοθυσίες που εξηγούν και αποκαλύπτουν σταδιακά την πλοκή του συγκλονιστικού αυτού μυθιστορήματος. Μας παρουσιάζει ένα άψογο ψυχογράφημα του κάθε χαρακτήρα και μας καλεί να βγάλουμε τα δικά μας συμπεράσματα και τις δικές μας κρίσεις σε σχέση με κάθε ήρωα. Η Αλίκη, έχοντας μια μητέρα που ποτέ δεν ασχολήθηκε πραγματικά μαζί της, θα μπορούσε να έχει βιώσει τη μητρική αγάπη και αυταπάρνηση, ώστε να την «αναπαράγει» ως όφειλε προς το δικό της παιδί; Η πανέμορφη και εγωίστρια Εύα θα μπορούσε ποτέ να υποπτευθεί πως η δικιά της άκρατη εγωπάθεια και αυταρέσκεια θα ήταν ικανή να σημαδέψει τόσο βαθιά και ανεπανόρθωτα τη δική της κόρη, ώστε να της στερήσει τα βαθιά θεμελιωμένα, αρχέγονα μητρικά ένστικτά της; Ο Άρης πόσο επιφανειακά θα μπορούσε να νιώσει την αγάπη που του προσφέρθηκε από τη γυναίκα του χωρίς κανέναν όρο, σε ποιο σημείο θα έφτανε για να προστατεύσει τα κεκτημένα του και πόσο εύκολα θα αντικαθιστούσε μια παλιά και δοκιμασμένη αγάπη με μία νέα και περισσότερα υποσχόμενη; Η αδικημένη και στερημένη συναισθηματικά Λία, θα μπορούσε ποτέ να νιώσει τη μητρική αγάπη και θαλπωρή, αρκούμενη μόνο στην αμυδρή «αναπαράσταση» αυτών, των προερχόμενων από τις γιαγιάδες και την προγιαγιά της; Πόσο βαθιά μπορεί να «σημαδευτεί» ένα παιδί όταν δεν αισθανθεί τη μητρική αγάπη όπως έχει ορίσει η Μητέρα Φύση, ώστε να αγνοήσει κάθε ηθικό φραγμό και να διαστρεβλώσει την έννοια της πραγματικής αγάπης με το μίσος, το απωθημένο και την εκδίκηση;
          Όλα αυτά τα καίρια και σημαντικότατα ερωτήματα που βασανίζουν ανά τους αιώνες τις ανθρώπινες ψυχές απαντώνται μέσα στο συγκλονιστικό αυτό μυθιστόρημα της συγγραφέως, που μοιάζει με μια «ιλαροτραγωδία», όπως χαρακτηρίζει τη ζωή της η ίδια η ηρωίδα. Το υπέροχο «Σκέψου Εμένα Όταν Πονάς» είναι ένα βιβλίο που εμβαθύνει στα σκοτεινότερα πάθη των ανθρώπων –που θα μπορούσαν αναμφισβήτητα να είναι κάποιοι από εμάς–, στις πιο ανομολόγητες σκέψεις τους και στις πιο λανθασμένες και εγωιστικές αποφάσεις τους οι οποίες, σε βάθος χρόνου, αποδεικνύονται περισσότερο τραγικές για τους ίδιους παρά για τους αρχικούς αποδέκτες τους. Πολλά συγχαρητήρια στην Ελένη Κεκροπούλου για το εξαίρετο μυθιστόρημά της και σας προτείνω να το διαβάσετε, Φίλοι μου!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Σαν αισθαντικό τραγούδι της Λουθ Κασάλ, σαν ερωτικός θρήνος, διαγράφεται η ζωή των τεσσάρων γυναικών της οικογένειας Αλεξιάδη. Η Αλίκη, η Εύα, η Λία, η Αμαλία… θύματα όλες της ανδρικής υπεροχής, του αρσενικού που ονειρεύονται ότι θα φέρει την ολοκλήρωσή τους… ή την καταστροφή τους. Και το αβυσσαλέο μίσος κόρης και μάνας που ανατρέπει τραγικά τις ζωές όλων.» 

Μια ιστορία ανθρώπινων παθών, με ήρωες αληθινά πρόσωπα, που υποφέρουν από τα λάθη που επιλέγουν οι ίδιοι να κάνουν…

Άλλα βιβλία της συγγραφέως:
Παιδικά:
• Πες μου, μπαμπά, μια ιστορία, σε παρακαλώ
Ιστορικά Μυθιστορήματα:
• Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, η Καπετάνισσα
• Αγγέλικα η Μαντενούτα
• Σαν τα Κυνηγημένα Αγρίμια 
• Το σημάδι του Κάιν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου