Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

«ΠΡΙΝ ΕΡΘΕΙΣ ΕΣΥ», της Τζότζο Μόις – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«ΠΡΙΝ ΕΡΘΕΙΣ ΕΣΥ», της Τζότζο Μόις – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Σελίδες: 472
Τιμή: 10,85 €

            Πόσο εύθραυστη είναι, αλήθεια, η ανθρώπινη ζωή; Πόσο εύκολο όσο και αδιανόητο είναι, από την μία στιγμή στην άλλη, να ανατραπεί ολόκληρη η πραγματικότητα που έως τότε βιώναμε και να αλλάξουν όλα όσα θεωρούσαμε φυσικά και δεδομένα; Όπως το να σηκωθούμε το πρωί από το κρεβάτι μας, πατώντας γερά στα δυό μας πόδια, και να πάμε μέχρι την τουαλέτα, ή να ντυθούμε μόνοι μας χωρίς την βοήθεια κάποιου… Τόσα μικρά, καθημερινά και τετριμμένα πράγματα που έχουμε μάθει να κάνουμε αυτόματα μόνοι μας, χωρίς να το σκεφτόμαστε καν, είναι δυνατόν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα να γίνουν ανέφικτες πράξεις. Η συγγραφέας Τζότζο Μόις, σε αυτό το εξαιρετικό, συγκινητικό και τρυφερό βιβλίο της καταπιάνεται με το δυσάρεστο θέμα της αναπηρίας, και συγκεκριμένα της τετραπληγίας, αλλά και με το επίμαχο και διφορούμενο θέμα της ευθανασίας. Θέματα ίσως "ταμπού" για τους περισσότερους από εμάς που, εκούσια ή ακούσια, επιμένουμε να αγνοούμε ότι όλοι οι αρτιμελείς και υγιείς άνθρωποι είμαστε στην ουσία "εν δυνάμει ανάπηροι", καθώς και το τί θα κάναμε στην περίπτωση που θα μας συνέβαινε κάτι τέτοιο. Αρκεί μία μόνο "αποφράδα" συγκυρία για να καθηλωθεί σε αναπηρικό αμαξίδιο ένας άνθρωπος μέχρι πρότινος υγιής και δραστήριος, κάτι απείρως πιο τραγικό και δυσβάσταχτο για αυτόν από όσο για κάποιον εκ γενετής ανάπηρο.
            Η ηρωίδα μας, η Λουίζα Κλαρκ είναι μια νέα κοπέλα με ασυνήθιστη ομορφιά πέρα των στερεοτύπων, παράξενο και εκκεντρικό γούστο στα ρούχα και ιδιαιτέρως στα παπούτσια και έναν έμφυτο φόβο απέναντι στις προκλήσεις της ζωής. Φοβάται να ανοίξει τα φτερά της, φοβάται να τολμήσει, φοβάται να δοκιμάσει τις δυνάμεις της, φοβάται να διεκδικήσει ένα υπνοδωμάτιο μεγαλύτερο από μια ντουλάπα και φοβάται να παραδεχτεί στον εαυτό της και στους άλλους ότι δεν είναι ερωτευμένη με το αγόρι της, τον Πάτρικ. Όταν η Λου μένει χωρίς δουλειά, και μην έχοντας κανένα ιδιαίτερο προσόν, αποφασίζει να δεχτεί την δουλειά της φροντίδας ενός πάμπλουτου τετραπληγικού, του Γουίλ Τρέινορ. Τα λεφτά είναι πολύ καλά για την "στριμωγμένη" οικονομικά Λου και την οικογένειά της που τα χρειάζεται ακόμα περισσότερο, ενώ τα καθήκοντά της φαίνονται ιδιαίτερα εύκολα, καθώς την πιο προσωπική φροντίδα του ασθενούς έχει αναλάβει ένας εξειδικευμένος άντρας νοσοκόμος, ο Νέιθαν.  Έτσι, αποφασίζει να κάνει το μεγάλο βήμα και να αναλάβει την φροντίδα του Γουίλ, γνωρίζοντας ότι είναι υποχρεωμένη να τον φροντίζει έξι μήνες, σύμφωνα με το συμβόλαιό της, αλλά αγνοώντας πόσο μεγάλη ανατροπή θα προκαλέσει αυτός ο αδιάφορος αρχικά άνθρωπος στην καλά τακτοποιημένη και τελματωμένη ζωή της.
            Ο ήρωάς μας, ο Γουίλ Τρέινορ, είναι ένας σωματικά και ψυχολογικά "τσακισμένος" νέος άντρας, ο οποίος είδε μέσα σε μια στιγμή την καλά τακτοποιημένη ζωή του να γίνεται "σμπαράλια", κυριολεκτικά και μεταφορικά. Ένα απρόσμενο ατύχημα τον καταδικάζει σε ισόβια αναπηρία, καθηλώνοντάς τον στο αναπηρικό καροτσάκι με σοβαρότατη και μη αναστρέψιμη τετραπληγία. Ο πρώην δραστήριος, νεαρός επιχειρηματίας και λάτρης του ωραίου φύλου, αλλά και των σπορ κάθε είδους, αναγκάζεται να μείνει ανήμπορος και να εξαρτάται για τα πάντα από τους άλλους διά παντός. Τεράστιο πλήγμα για κάθε άνθρωπο, πόσω μάλλον για έναν καλομαθημένο και αεικίνητο τύπο σαν και αυτόν. Ο Γουίλ χάνει κάθε επιθυμία για ζωή, για ανθρώπινη επαφή, ακόμα και για απλή κουβέντα, καθώς τα πάντα του φαίνονται ανούσια και αδιάφορα. Θεωρεί πως όλο αυτό που του συνέβη μοιάζει με μια κακόγουστη φάρσα, η οποία πρέπει να λάβει τέλος καθώς η "καθηλωμένη" αυτή ζωή, την οποία είναι εξαναγκασμένος να υποφέρει και να βιώνει καθημερινά, δεν έχει απολύτως κανένα νόημα. Έχει βρει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να πάρει τον έλεγχο για μία και μοναδική φορά από τότε που του συνέβη το μοιραίο ατύχημα και είναι πεπεισμένος πως έτσι θα κερδίσει, έστω και την τελευταία στιγμή, την χαμένη του ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
            Η Τζότζο Μόις με το βιβλίο της «Πριν Έρθεις Εσύ» μας χαρίζει ένα τρυφερό, ανθρώπινο και βαθιά συγκινητικό μυθιστόρημα από αυτά που συχνά μας κάνουν να δακρύζουμε ανεξέλεγκτα, άλλες φορές να χαμογελάμε με τις πανέξυπνες χιουμοριστικές ατάκες και τέλος να υποκλινόμαστε στο ανθρώπινο μεγαλείο των συναισθημάτων και της αληθινής αγάπης, η οποία δεν γνωρίζει όρια, ούτε καθωσπρεπισμούς και σύνορα, αλλά ούτε και αναπηρίες. Μέσα από τους ψυχισμούς των δύο ετερόκλητων ηρώων της, η συγγραφέας μας παρουσιάζει όλο το εύρος των ανθρώπινων συναισθημάτων που μπορούν να νιώσουν δύο νέοι άνθρωποι όταν αισθανθούν ότι βρήκαν το άλλο τους μισό, έστω και αν αυτό απέχει παρασάγγας από τα έως τότε ιδανικά τους. Μας δείχνει, επίσης, πόσο πολύ είναι δυνατόν η αγάπη να μεταμορφώσει τον χαρακτήρα και τα πιστεύω του καθένα μας όταν κάποιος μιλήσει στην ψυχή μας. Και, τέλος, μας δείχνει ότι χειρότερο ίσως ακόμα και από μία απρόσμενη αναπηρία είναι η στέρηση του δικαιώματος του ανθρώπου για μια αξιοπρεπή ζωή, όπως ο ίδιος την ορίζει. Διαβάστε το, Φίλοι μου!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Η Λου Κλαρκ ξέρει ένα σωρό πράγματα. Ξέρει πόσα βήματα μπορεί να κάνει κάποιος για να διασχίσει την απόσταση που χωρίζει τη στάση του λεωφορείου από το πατρικό της. Ξέρει ότι απολαμβάνει τη δουλειά της και ότι πιθανότατα δεν είναι στ' αλήθεια ερωτευμένη με το αγόρι της, τον Πάτρικ. Αυτό που δεν ξέρει είναι ότι πολύ σύντομα θα χάσει τη δουλειά της. Δεν ξέρει, επίσης, ότι όλα όσα ήξερε, τα οποία την έκαναν να νιώθει ισορροπημένη και λογική, πρόκειται να ανατραπούν και να αλλάξουν για πάντα.
Ο Γουίλ Τρέινορ ξέρει πολύ καλά ότι το ατύχημά του και η καταδίκη του σε ισόβια αναπηρία του έχουν στερήσει κάθε ίχνος πάθους για ζωή. Ξέρει, ακόμα, ότι τα πάντα του φαίνονται αδιάφορα, όπως επίσης με ποιον ακριβώς τρόπο θα βάλει ένα τέλος σε αυτή την ανυπόφορη φάρσα. Αυτό που δεν ξέρει είναι ότι η Λου θα εισβάλει στη ζωή του σαν έκρηξη από χρώμα και φως. Δεν ξέρει ότι, άθελά της, αυτή η παράξενη γυναίκα θα κάμψει τις αντιστάσεις του.
Τελικά, κανένας από τους δύο δεν μπορεί να φανταστεί πόσο βαθιά θα είναι η αλλαγή που θα προκαλέσουν ο ένας στον άλλο, πόσο ανεξίτηλα θα σφραγίσει την ύπαρξη του καθενός η συνάντηση, η γνωριμία, ο έρωτάς τους.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου