Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016

«ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΑΝΝΕΤΑΣ», της Δήμητρας Ιωάννου – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΑΝΝΕΤΑΣ», της Δήμητρας Ιωάννου – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Σελίδες: 464
Τιμή: 14,94 €

            Θα μπορούσε, αλήθεια, ένα μυθιστόρημα γραμμένο από μία σύγχρονη συγγραφέα να συνδυάζει τη ρομαντική, γλαφυρή λογοτεχνία που μας άφησε παρακαταθήκη ο Γρηγόριος Ξενόπουλος, τη σκοτεινή και μυστηριακή ατμόσφαιρα του αστικού μύθου που δημιουργήθηκε γύρω από τον διαβόητο Τζακ τον Αντεροβγάλτη, καθώς και τη σύγχρονη, οικεία λογοτεχνία του αστυνομικού μυθιστορήματος με έντονες τις αποχρώσεις της περιπέτειας, του ερωτισμού και του θρίλερ; Η χαρισματική συγγραφέας Δήμητρα Ιωάννου με το εκπληκτικό, αριστουργηματικό μυθιστόρημά της «Το Τραγούδι Της Αννέτας» μας αποδεικνύει με εντυπωσιακή άνεση πως, ναι, μπορεί ένα μυθιστόρημα να συνδυάζει όλα τα παραπάνω με αξιοθαύμαστη μαεστρία. Είναι το πρώτο βιβλίο της συγγραφέως που διαβάζω, το δεύτερό της κατά σειρά έκδοσης, και, ειλικρινά, οφείλω να παραδεχτώ πως εντυπωσιάστηκα από την ευρηματικότητα και το ταλέντο της, πως θα σπεύσω να διαβάσω και τα άλλα δύο μυθιστορήματά της, ενώ πλέον μπορώ να δηλώσω με το χέρι στην καρδιά, πιστή και ένθερμη αναγνώστριά της.
            Η συγγραφέας μας συμπαρασύρει σε ένα συναρπαστικό, γοητευτικό ταξίδι στο χωροχρόνο ανάμεσα στην Αθήνα του σήμερα και στα Επτάνησα του 17ου αιώνα. Δύο εμβληματικές ηρωίδες, σμιλεμένες με ζωντάνια και παραστατικότητα, η Άννα του σήμερα και η Αννέτα του χθες, μας ξεναγούν στις συγκλονιστικές ζωές τους, που βρίθουν από γεγονότα καθηλωτικά και αξιομνημόνευτα, γεμάτα φιλία, έρωτα, πάθος, μίσος, ζήλεια, δολιότητα, υποκρισία, αδικία, λύτρωση και δικαίωση. Η πλοκή μας μαγεύει, οι ήρωες μας σαγηνεύουν, οι ολοζώντανες περιγραφές μας ταξιδεύουν και το μόνο σίγουρο είναι πως θα ξενυχτήσετε μην τολμώντας να αφήσετε από τα χέρια σας αυτό το υπέροχο μυθιστόρημα, προτού φτάσετε στην τελευταία σελίδα του.
            Στη σύγχρονη Αθήνα των γρήγορων ρυθμών ζωής, των επιφανειακών και ενίοτε ψεύτικων σχέσεων, των αβίαστων αποφάσεων και της επίπλαστης ιδανικής εικόνας σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο, η Άννα ζει και εργάζεται, προσπαθώντας να διατηρήσει την αξιοπρέπεια, την ανεξαρτησία και τα ιδανικά της ακέραια. Θα έλεγε κανείς πως στη σύγχρονη, εκμοντερνισμένη ελληνική κοινωνία δεν υπάρχουν κατάλοιπα παλαιών και απαρχαιωμένων αντιλήψεων που κάνουν την γυναίκα να αισθάνεται μειονεκτικά αν μέχρι τα τριάντα της δεν έχει καταφέρει να "αποκατασταθεί" στον κοινωνικό της περίγυρο ως μία παντρεμένη γυναίκα… Κι όμως, οι "ρίζες" ορισμένων καταλοίπων είναι βαθιές και συχνά μεταξύ σοβαρού και αστείου, ακόμα και απολύτως καλοπροαίρετα, οι σπόντες "πέφτουν", τα υπονοούμενα "δίνουν και παίρνουν" και ουσιαστικά η ψυχολογία κάθε ευαίσθητης γυναίκας καταρρακώνεται, αρχίζοντας να πιστεύει και η ίδια πως σύντομα θα πρέπει να κατοχυρώσει τη δική της "θέση στο ράφι"! Όταν, λοιπόν, η Άννα γνωρίζει έναν πολύφερνο, γοητευτικό εργένη, πάμπλουτο, καλλιεργημένο, αποκατεστημένο επαγγελματικά και περιζήτητο, τον Ανάργυρο Σοφιανό, οι αντιστάσεις της κάμπτονται, η ορθή κρίση της θολώνει και τα ένστικτά της αποκοιμούνται. Ο γάμος της είναι πλέον γεγονός, η αναγκαστική της συμμόρφωση στα κοινωνικά "πρέπει" και τον άκρατο "δηθενισμό" μιας κατά φαντασίαν ανώτερης τάξης θεωρείται επιβεβλημένη και, φυσικά, η καρδιά της που χτυπά πιο έντονα και πιο αληθινά για τον γοητευτικό Μενέλαο διπλοκλειδώνεται, μέχρι να πάψει να την ακούει. Ο άντρας της απόμακρος, ψυχρός και απρόσιτος δεν φαίνεται να νοιάζεται για τίποτα άλλο πέρα από τον ιατρικό κολοσσό του και τα ανίερα μυστικά του. Η απρόσμενη και ανεξήγητη ασθένεια της Άννας θα αφυπνίσει τους ανθρώπους που την αγαπούν πραγματικά και μια περιπέτεια πέρα από κάθε φαντασία, νοσηρή και διεφθαρμένη, θα ξεκινήσει με απρόσμενες συνέπειες για όλους.
            Στα Ενετοκρατούμενα Επτάνησα του 17ου αιώνα, παρακολουθούμε μιαν άλλη συγκλονιστική ιστορία, αυτή της πανέμορφης κοντεσίνας Αννέτας Οριφερίνας και του Μέλιου Ρενέση, που ενάντια σε όλους και όλα ερωτεύονται παράφορα, και αγνοώντας όλες τις προσταγές της "ασφυκτικής" κοινωνίας της εποχής και των ταξικών περιορισμών, σχεδιάζουν να κλεφτούν και να φύγουν μακριά. Οι Μοίρες, όμως, είχαν άλλα γραμμένα για τους δύο νέους και απρόβλεπτα εμπόδια –τα οποία φαντάζουν ανυπέρβλητα– καθώς καλά κρυμμένα μυστικά του παρελθόντος και αδίστακτες δολοπλοκίες του παρόντος, αλλάζουν τα σχέδιά τους. Ο σκοτεινός και αδίστακτος κόντες Νικηφόρος Τεμπέστας θα εκβιάσει τον πατέρα της Αννέτας και θα διεκδικήσει την εξαίσια καλλονή για τον εαυτό του και την ικανοποίηση των πιο άρρωστων και διεστραμμένων πόθων του. Ταυτόχρονα, ένας μυστηριώδης δολοφόνος σπέρνει τον τρόμο στους κατοίκους του νησιού, σκοτώνοντας με φρικιαστικό τρόπο ανυπεράσπιστες ιερόδουλες. Η ντόπια κοινωνία συνταράσσεται, οι ήρωες αγωνίζονται να ξεφύγουν από τις καλά στημένες παγίδες ανθρώπων από το οικείο περιβάλλον τους και η πλοκή σταδιακά κορυφώνεται, καθηλώνοντας τον έκθαμβο αναγνώστη ολοένα και περισσότερο.
            Η Δήμητρα Ιωάννου, με το εξαίσιο «Τραγούδι Της Αννέτας» της, μας χαρίζει ένα αλησμόνητο μυθιστόρημα από αυτά που μένουν χαραγμένα στην μνήμη και την καρδιά μας ανεξίτηλα. Το παρελθόν "παντρεύεται" με το παρόν με έναν αριστουργηματικό τρόπο, χαράζοντας ένα ανεπανάληπτο "μωσαϊκό" χαρακτήρων, συμπεριφορών, γεγονότων, μυστικών, αποκαλύψεων και εκμυστηρεύσεων τα οποία είναι ικανά να προσφέρουν στο σήμερα τη δικαίωση και την λύτρωση που δικαιούται το χθες! Πολλά και θερμά συγχαρητήρια στην αγαπητή συγγραφέα για το εξαιρετικό αυτό πόνημά της και σας προτείνω ανεπιφύλακτα να το διαβάσετε, Φίλοι μου! Θα το λατρέψετε, να είστε σίγουροι!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Αθήνα, σήμερα

Η Άννα παντρεύεται τον επιχειρηματία Ανάργυρο Σοφιανό, βασικό μέτοχο ενός υπερσύγχρονου ιδιωτικού νοσοκομείου, ενώ παράλληλα αντιστέκεται στην έντονη έλξη που της ασκεί ο γοητευτικός Μενέλαος. Εγκλωβισμένη σε έναν κακό γάμο, ξαφνικά αρρωσταίνει βαριά, πράγμα που προβληματίζει τον περίγυρό της. Η Άννα, ο Μενέλαος κι οι φίλοι τους έρχονται αντιμέτωποι με έναν ιατρικό κολοσσό που περιφρουρεί καλά τα μυστικά του. Κι αν οι υποψίες τους είναι αληθινές, τότε ίσως όλοι κινδυνεύουν άμεσα, μπλεγμένοι σε ένα κύκλωμα που ξεπερνά και την πιο στρεβλή φαντασία.

Επτάνησα, 17ος αιώνας

Ο Μέλιος Ρενέσης ερωτεύεται παράφορα την κοντεσίνα Αννέτα Οριφερίνα, όμως ο κόντες Νικηφόρος Τεμπέστας, εκβιάζοντας τον πατέρα της, καταφέρνει να τους χωρίσει. Κι ενώ οι δυο νέοι σχεδιάζουν κρυφά μια νέα ζωή μακριά, το νησί πλήττεται από μια σειρά άγριων δολοφονιών, που σπέρνουν τον τρόμο στους κατοίκους του. Ποιος είναι στ’ αλήθεια ο μυστηριώδης φονιάς και τι τον συνδέει μαζί τους; Θα καταφέρουν οι δυο νέοι να τον ξεσκεπάσουν ή θα τους σταματήσει η ζοφερή παρουσία του; Ποια είναι αυτά τα πρόσωπα από το παρελθόν που κάνουν επίμονα την εμφάνισή τους στα όνειρα της Άννας; Θα μπορέσουν να τη βοηθήσουν και να της δώσουν τις απαντήσεις που αναζητά;

Ένα μυθιστόρημα γεμάτο αγωνία και έρωτα, ζυμωμένο σελίδα σελίδα με τις μαγικές νότες μιας μελωδίας, που τραγουδά γλυκά τον πόνο της αλύτρωτης αγάπης.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου