Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016

«Ο ΣΚΥΛΟΣ ΠΟΥ ΤΟΛΜΗΣΕ ΝΑ ΟΝΕΙΡΕΥΤΕΙ», της Sun-Mi Hwang – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«Ο ΣΚΥΛΟΣ ΠΟΥ ΤΟΛΜΗΣΕ ΝΑ ΟΝΕΙΡΕΥΤΕΙ», της Sun-Mi Hwang – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Διόπτρα
Σελίδες: 200
Τιμή: 11,97 €

            Θα μπορούσε άραγε ένας σκύλος να μας "μιλήσει" για την φιλία, την αγάπη, την πίστη, την μητρότητα και την ανθρωπιά και να καταφέρει να αγγίξει την ψυχή μας στο πιο ευαίσθητο σημείο της; Βεβαίως και θα μπορούσε, αν το έκανε μέσα από την αγαπημένη πένα της Κορεάτισσας Sun-Mi Hwang και την υπέροχη και τρυφερή μετάφραση της εξίσου αγαπημένης συγγραφέως Αναστασίας Καλλιοντζή. Το νέο βιβλίο της Hwang με τίτλο «Ο Σκύλος Που Τόλμησε Να Ονειρευτεί» κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Διόπτρα και προσωπικά με χαροποίησε αφάνταστα καθώς, αφενός, λατρεύω οτιδήποτε έχει να κάνει με τα σκυλιά και, αφετέρου, διότι γνώριζα ήδη την αλληγορική, χιουμοριστική και πολύ τρυφερή γραφή της συγγραφέως από το προηγούμενο μυθιστόρημά της, την «Κότα Που Ονειρευόταν Να Πετάξει». Το νέο αυτό μυθιστόρημα επαλήθευσε τις προσδοκίες μου στο έπακρο, αφού για μία ακόμα φορά η ιστορία που έπλασε η συγγραφέας με απορρόφησε, με συγκίνησε και με έκανε να γελάσω και να κλάψω με τα καμώματα και τα παθήματα της χαριτωμένης τριχωτής, μαύρης σκυλίτσας, της Μαλλιαρούλας, αλλά κυρίως με έκανε να δω τα συμπαθέστατα αυτά τετράποδα από μία άλλη σκοπιά.
Αξίζει να επαναλάβω, για όσους τυχόν δεν έχουν διαβάσει την προηγούμενη κριτική μου για την «Κότα», πως αν διαβάσει κανείς το βιογραφικό σημείωμα της συγγραφέως από την Κορέα, θα συνειδητοποιήσει πως ο "άθλος" που πέτυχε η ίδια ήταν αξιοθαύμαστος και στον οποίο θα ήθελα να αναφερθώ για μια ακόμα φορά. Προερχόμενη από πολύ φτωχή οικογένεια και μην έχοντας τη δυνατότητα να ολοκληρώσει ούτε τη βασική εκπαίδευση, κατόρθωσε με την επιμονή και την υπομονή της να πάει στο Πανεπιστήμιο, να σπουδάσει Δημιουργική Γραφή, να κάνει μεταπτυχιακές σπουδές και να γράψει μεταξύ πολλών άλλων αυτό το αριστουργηματικό βιβλίο, απολαμβάνοντας τη διεθνή αναγνώριση και επιτυχία. Το δεύτερο, λοιπόν, βιβλίο της που κυκλοφορεί στα ελληνικά, πατάει πάνω στα γνώριμα χνάρια του προηγούμενου, όσον αφορά στην θεώρηση της ζωής μέσα από την οπτική ζώων.
Έχοντας η ίδια αρκετά μεγάλη πείρα από τα πιο αγαπημένα κατοικίδια, τους σκύλους και τις γάτες, μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως η δικιά τους θεώρηση δεν διαφέρει και τόσο πολύ από την δική μας, γι’ αυτό και τα μηνύματα που προσπαθεί να "περάσει" και σε αυτό το βιβλίο της η συγγραφέας είναι αληθινά, αδιαμφισβήτητα και πανανθρώπινα. Κι εκείνα, όπως κι εμείς, έχουν την τον χαρακτήρα τους, τις επιθυμίες τους, την ανάγκη για φιλία, για αγάπη, για τρυφερότητα, για στοργή, ακόμα και για όνειρα και προσδοκίες. Το κυριότερο δε χαρακτηριστικό των περισσοτέρων από αυτά, και ειδικά των σκυλιών, είναι η πίστη σε αυτόν που αναγνωρίζουν ως "αφεντικό". Χαίρονται με την χαρά του, λυπούνται με την λύπη του, αναζητούν σε κάθε ευκαιρία το χάδι και την επιβράβευσή του, προσπαθούν να τον προστατέψουν με όσες δυνάμεις έχουν όποτε αυτός κινδυνεύει και θρηνούν για τον χαμό του. Μπορεί η βιολογική ζωή τους να είναι πολύ μικρότερη από την μέση δική μας, αλλά η συμβολή τους στην δική μας ανθρωπιά και ευαισθησία είναι μεγάλη.
Η συγγραφέας από την Κορέα, λοιπόν, ακολουθώντας τα χνάρια διασήμων ομότεχνών της που διατείνονταν ότι "γνώρισαν τους ανθρώπους και αγάπησαν τα ζώα" ακολουθεί την "πεπατημένη" του πολύ επιτυχημένου προηγούμενου βιβλίου της για να μας εξιστορήσει τα "έργα και τις ημέρες" της Μαλλιαρούλας, μιας μαύρης σκυλίτσας με πολύ μακρύ και πυκνό τρίχωμα που λόγω της εμφάνισής της το αφεντικό της, ο Παππούς Στριγκλιάς, αποφάσισε να μην την πουλήσει. Τα πολύχρωμα αδέρφια της και η όμορφη, σοφή μητέρα της απομακρύνθηκαν παρά τη θέλησή τους από κοντά της λίγο αφότου αυτή γεννήθηκε, αφήνοντάς την με μοναδική συντροφιά στο κτήμα του παππού μια φλύαρη γριά γάτα και, πολύ αργότερα, μια δύστροπη και φαντασμένη κότα. Η Μαλλιαρούλα μπορεί να μην έχει ιδιαίτερα αξιοπρόσεκτη εμφάνιση, τόσο που κάποιες φορές δεν διακρίνονται ούτε τα μάτια της από το πυκνό μαλλί, ενώ στο φεγγαρόφωτο "λάμπει" όπως την διαβεβαιώνει η άσπονδη φίλη της η γάτα, έχει όμως χαρακτήρα και ταμπεραμέντο. Δεν διστάζει να μπαινοβγαίνει στο κτήμα και να περιπλανιέται στις κοντινές περιοχές όταν το αφεντικό της απουσιάζει, ούτε επίσης να τα βάλει με μια αγέλη σκύλων και ας είναι άνισες οι πιθανότητες. Έχει το θάρρος της γνώμης της και δεν το σκέφτεται δεύτερη φορά πριν βουτήξει το παπούτσι ενός κλέφτη, όπως και να δαγκώσει το ίδιο της το αφεντικό για να προστατέψει τα μωρά της.
Η ζωή μέσα και έξω από το κτήμα είναι πολύ περιπετειώδης για την μαύρη σκυλίτσα αφού γνωρίζει την τρυφερότητα και την φροντίδα των αφεντικών της, την αταίριαστη φιλία της γριάς γάτας που αρέσκεται να κοιμάται πάνω στον φράχτη και να "γκρεμίζεται" ανεξέλεγκτα, τον περαστικό έρωτα στο πρόσωπο ενός όμορφου, ψηλού, λευκού σκύλου, την μητρική αγάπη προς τα μωρά της, ακόμα και τον θρήνο που νιώθουν και οι άνθρωποι όταν αναγκάζονται να απομακρυνθούν από τα βλαστάρια τους, ή να τα δουν να πεθαίνουν πριν από εκείνους. Η Sun-Mi Hwang κατόρθωσε για μία ακόμα φορά να μας μαγέψει, να μας συγκινήσει και να αγγίξει τις πιο ευαίσθητες χορδές της ψυχής μας, περιγράφοντας τη ζωή ενός απλού τετράποδου αλλά, ταυτόχρονα, μιλώντας μας για όλα όσα αισθανόμαστε κι εμείς οι άνθρωποι. Όσοι αγαπήσατε την πασίγνωστη πια «Κότα Που Ονειρευόταν Να Πετάξει», θα λατρέψετε την τόσο διαφορετική ιστορία του «Σκύλου Που Τόλμησε Να Ονειρευτεί», αλλά και όσοι δεν το έχετε ακόμα διαβάσει ξεκινήστε από αυτό και είμαι σίγουρη πως θα αναζητήσετε και το προηγούμενο. Ένα υπέροχο, γεμάτο αγάπη και συναίσθημα μυθιστόρημα που δεν θα ξεχάσετε ποτέ! Διαβάστε το, Φίλοι μου!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Αυτή είναι η ιστορία μιας σκυλίτσας που την έλεγαν Μαλλιαρούλα. Γεννημένη παρακατιανή, λόγω της ιδιαίτερης εμφάνισής της περνάει τον περισσότερο καιρό της στην ηλιόλουστη αυλή του σπιτιού του αφεντικού της. Η Μαλλιαρούλα έχει όνειρα και προσδοκίες, ακριβώς όπως όλοι εμείς. Μα κάθε χειμώνα, μαύρα σύννεφα κατεβαίνουν και η Μαλλιαρούλα βρίσκεται αντιμέτωπη με δοκιμασίες που θα πρέπει να ξεπεράσει. Μέσα απ’ τα σύννεφα, κι ακόμα περισσότερο πέρα από τις πύλες της αυλής του αφεντικού της, βρίσκεται η πιθανότητα της φιλίας, της μητρότητας και της ευτυχίας – όλα αυτά είναι εκεί έξω και την περιμένουν, φτάνει η Μαλλιαρούλα να μπορέσει να τα κρατήσει, να τα φέρει στο σπίτι και να μας δείξει ότι η ίδια η ζωή είναι η πιο συναρπαστική περιπέτεια που θα ζήσουμε ποτέ.»


«Με απορρόφησε απόλυτα αυτή η ιστορία, που έσφυζε από αλήθεια... χωρίς αμφιβολία πρόκειται για ένα βιβλίο διαχρονικό».
Guardian
«Μαγευτικό... θα κάνει τους μεγάλους να κλάψουν, άντρες και γυναίκες, παρά τα χρόνια τους...»
Independent

2 σχόλια:

  1. Πόσο όμορφα, πόσο τρυφερά απηχεί στη ψυχή μου η αναφορά σου σ' αυτό το βιβλίο και πόσο ανάγλυφα αποτυπώθηκαν οι εικόνες στο νου μου μέσα από την κριτική σου ματιά!Πάντα μας προϊδεάζεις μ' έναν πολύ όμορφο και άκρως ελκυστικό τρόπο Κλειώ μου, για το τι πρόκειται να συναντήσουμε ταξιδεύοντας μέσα από τις σελίδες του όποιου βιβλίου είχες την ευκαιρία να το ξεφυλλίσεις πριν από εμάς. Σ' ευχαριστώ απ' τη καρδιά μου για την πάντα ενδιαφέρουσα ενημέρωσή σου! Αέναες κι εμπνευσμένες δημιουργίες σου εύχομαι από καρδιάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τάνια μου αγαπημένη, πολλά και θερμά ευχαριστώ για τα τόσο όμορφα λόγια σου και την υποστήριξή σου στο "μεράκι" μου αυτό, τη λογοτεχνία! Προσπαθώ πάντα να αποτυπώνω σε όσα σχολιάζω τα συναισθήματα που μου αφήνει ένα βιβλίο, το οποίο πιστεύω ότι αξίζει να διαβαστεί. Το ότι κάποιοι άνθρωποι με βαθιά καλλιέργεια σαν και εσένα διαβάζουν τα γραπτά μου και τα λαμβάνουν υπόψη τους στην επιλογή βιβλίων, είναι η μεγαλύτερη τιμή που μπορώ να ζητήσω! Τις καλύτερες ευχές κι από μένα για το δικό σου αξιόλογο έργο, με την αγάπη μου!

      Διαγραφή