Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016

«Α ΜΠΕ ΜΠΑ ΜΠΛΟΜ», του M. J. Arlidge – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«Α ΜΠΕ ΜΠΑ ΜΠΛΟΜ», του M. J. Arlidge – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Διόπτρα
Σελίδες: 392
Τιμή: 14,88 €

            Διαβάζοντας στο βιογραφικό του συγγραφέα ότι το «Α Μπε Μπα Μπλομ» είναι το πρώτο του αστυνομικό θρίλερ με ηρωίδα την αλησμόνητη Έλεν Γκρέϊς, δυσκολεύομαι ειλικρινά να το πιστέψω. Ο συγγραφέας ξέρει να χειρίζεται τόσο αριστοτεχνικά το δύσκολο και απαιτητικό αυτό είδος που είναι πασιφανές ότι διαθέτει ένα ιδιαίτερο, ξεχωριστό χάρισμα και ότι θα μας χαρίσει, όπως και έχει ήδη κάνει, πολλά ακόμα ισάξια μυθιστορήματα με αυτή την αντισυμβατική και ιδιόρρυθμη ηρωίδα του. Όσο πρωτότυπος είναι ο τίτλος του συγκεκριμένου βιβλίου, άλλο τόσο πρωτότυπη είναι και η υπόθεσή του που μοιραία κρατάει δέσμιο τον αναγνώστη στη μέγγενη της αγωνίας της, μέχρι να αποκαλυφθεί το καλά κρυμμένο μυστήριο του κατά συρροή εγκληματία. Δεν γνωρίζω εάν και πότε θα μεταφερθεί το μυθιστόρημα αυτό στη μεγάλη οθόνη, όμως είναι γεγονός ότι θα ήθελα πάρα πολύ να το δω σε μορφή κινηματογραφικής ταινίας, καθώς η καταιγιστική δράση, η ασύγκριτη πλοκή και το συνεχές σασπένς το καθιστούν ιδανική επιλογή για τέτοια μεταφορά!
            Από το εξώφυλλο, αλλά και τον τίτλο και μόνο, μπορούμε να υποψιαστούμε ποια είναι η κεντρική ιδέα του μοναδικού αυτού μυθιστορήματος: «Δύο όμηροι, μία σφαίρα, ένας ζει…». Αυτό που δεν θα μπορούσαμε ποτέ να μαντέψουμε είναι το πόσο πολύ θα μας καθηλώσει ο συγγραφέας με τις συνεχείς ανατροπές και την αποκάλυψη ενός μικρού μόνο κομματιού κάθε φορά από όλο το πολύπλοκο "ψηφιδωτό" της υπόθεσης. Όλα ξεκινούν όταν ανακαλύπτεται σχεδόν μισοπεθαμένη μία νεαρή κοπέλα, η Έιμι, η οποία σε εξαθλιωμένη, σχεδόν ζωώδη και εξαγριωμένη κατάσταση βγαίνει μέσα από το δάσος αναζητώντας κάποιον να την βοηθήσει. Όταν βρίσκεται τυλιγμένη σε μια κουβέρτα, μετά τις υποτυπώδεις, πρώτες βοήθειες, το μοναδικό πράγμα που λέει στους γύρω της είναι ότι την λένε Έιμι και ότι το ίδιο πρωί δολοφόνησε το αγόρι της.
Ένα είδος πρωτάκουστης απαγωγής έρχεται στο φως, κατά την οποία ο άγνωστος και αδίστακτος κατά συρροή απαγωγέας εξαπατά τα ανυποψίαστα θύματά του, τα οποία είναι πάντα δύο, και τα φυλακίζει σε μέρη όπου η οποιαδήποτε επαφή τους με τον έξω κόσμο είναι εντελώς αδύνατη. Τους εγκαταλείπει εκεί, χωρίς φαγητό, χωρίς νερό, χωρίς κάλυψη της οποιασδήποτε σωματικής τους ανάγκης και το μόνο που τους αφήνει είναι ένα κινητό τηλέφωνο και ένα όπλο με μία σφαίρα. Η μοναδική επικοινωνία μεταξύ των ομήρων και του απαγωγέα τους γίνεται στην αρχή της ομηρίας τους και αφορά μονάχα την ενημέρωσή τους πως η απελευθέρωσή τους βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια τους και στο πόσο αδίστακτοι και απάνθρωποι είναι, εφόσον αρκεί να πυροβολήσει ο ένας τον άλλο για να ελευθερωθεί άμεσα. Η επιθεωρήτρια Έλεν Γκρέις έρχεται αντιμέτωπη με μία πρόκληση χωρίς προηγούμενο στην λαμπρή καριέρα της και πασχίζει, μαζί με τους συνεργάτες της, να ανακαλύψει τί είναι αυτό που οδηγεί τον απαγωγέα να αιχμαλωτίζει τους συγκεκριμένους ομήρους και γιατί τους οδηγεί κατά αυτόν τον απάνθρωπο και βάναυσο τρόπο στο έγκλημα, ώστε να σώσουν την ίδια τους τη ζωή.
Ο συγγραφέας πραγματικά σκαρφίστηκε μία από τις πιο πρωτότυπες και εντυπωσιακές πλοκές αστυνομικού μυθιστορήματος που έχω ποτέ διαβάσει, με αποτέλεσμα ο αναγνώστης να το διαβάζει απνευστί απόλυτα σοκαρισμένος, καθηλωμένος και συγκλονισμένος, ενώ θα περάσει πολύς καιρός και πολλά άλλα αναγνώσματα για να εξατμιστεί αυτή η "στιφάδα" από τη γεύση του και να ξεθωριάσουν αυτές οι "στοιχειωτικές" εικόνες από πολλά σημεία του μυθιστορήματος. Μας αποκαλύπτει σταδιακά, φαινομενικά ασύνδετα μεταξύ τους στοιχεία τα οποία με την εξέλιξη της πλοκής αρχίζουν να συνδέονται και να ταιριάζουν τόσο πολύ όσο τα συναρμολογημένα κομμάτια ενός παζλ. Βλέπουμε τους εκάστοτε όμηρους να περνούν από όλα τα στάδια ψυχολογικής και σωματικής βίας και εξαθλίωσης που τους έχει επιφυλάξει το αρρωστημένο μυαλό του απαγωγέα, τους βλέπουμε να χάνουν τον αυτοέλεγχό τους, την αξιοπρέπειά τους, την ευγένεια και την όποια ανατροφή τους για να μετατραπούν σε ανθρωπόμορφα κτήνη, τα οποία θα κάνουν οτιδήποτε για να σταματήσουν να υποφέρουν και να επιζήσουν, όπως τους υπαγορεύει το αρχέγονο και επιτακτικό ένστικτο της επιβίωσης. Βλέπουμε την ευσυνείδητη αστυνομικό να παρακολουθεί ανήμπορη τις ραγδαίες εξελίξεις, μην μπορώντας να προβλέψει τις επόμενες κινήσεις του απαγωγέα, αλλά ούτε και την οποιαδήποτε σύνδεση των ομήρων μαζί της.
Το «Α Μπε Μπα Μπλομ» του M. J. Arlidge, είναι ένα αριστοτεχνικό, εντυπωσιακό και πρωτότυπο αστυνομικό θρίλερ που σοκάρει και κόβει την ανάσα με την μυστηριώδη πλοκή και τις ανατροπές του, που κεντρίζει την σκέψη του αναγνώστη καθώς τον βάζει αντιμέτωπο με τα πιο ουσιώδη ερωτήματα της ανθρώπινης ύπαρξης και επιβίωσης,  και που μας αποδεικνύει πως το παρελθόν μας ποτέ δεν παύει πραγματικά να μας κατατρέχει και πως ό,τι κι αν κάνουμε, όσο κι "αυτομαστιγωθούμε", κυριολεκτικά ή μεταφορικά, τις ενοχές μας δεν μπορούμε να τις κατευνάσουμε παρά μόνο εάν έρθουμε αντιμέτωποι μαζί τους κατά πρόσωπο. Ένα βιβλίο που θα σας μείνει αξέχαστο και για το οποίο αξίζει να χάσετε τον ύπνο σας! Διαβάστε το, Φίλοι μου!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Το κορίτσι βγήκε μέσα από το δάσος μισοπεθαμένο.
Η ιστορία που διηγήθηκε ήταν απίστευτη. Αλλά αληθινή.
Κάθε λέξη φρικιαστική...

Μέρες αργότερα, βρίσκεται άλλος ένας απελπισμένος δραπέτης – κι αρχίζει να διαφαίνεται ένα συγκεκριμένο εγκληματικό μοτίβο. Δυάδες θυμάτων απάγονται, φυλακίζονται και στη συνέχεια έρχονται αντιμέτωπες με ένα φριχτό δίλημμα: να σκοτώσουν ή να σκοτωθούν.

Θα προτιμούσες να χάσεις τη ζωή σου ή τα λογικά σου;

Η επιθεωρήτρια Έλεν Γκρέις έχει καταφέρει να δαμάσει τους δικούς της δαίμονες κατά την άνοδό της στην κορυφή. Ενώ ηγείται της έρευνας για τον εντοπισμό αυτού του αθέατου κτήνους, ανακαλύπτει ότι ίσως οι επιζώντες –η ζωντανή απόδειξη της υπογραφής του δράστη– να είναι αυτοί που κρατούν στα χέρια τους το κλειδί για τη λύση της υπόθεσης.

Κι αν δεν καταφέρει να τη λύσει, θα πεθάνουν κι άλλοι…»

«Mια πρωτοποριακή και ευφυής απόκλιση από τον συνήθη δρόμο που ακολουθούν οι ιστορίες των κατά συρροή δολοφόνων. Η επιθεωρήτρια Έλεν Γκρέις είναι μια από τις συναρπαστικότερες ηρωίδες των τελευταίων χρόνων».
Jeffery Deaver, συγγραφέας του best seller Συλλέκτης Οστών

«Η επιθεωρήτρια Έλεν Γκρέις και το Α Μπε Μπα Μπλομ εξασφαλίζουν στον M. J. Arlidge μια εντυπωσιακή είσοδο στο χώρο της λογοτεχνίας, με ένα βιβλίο που κρατάει αμείωτη την αγωνία του αναγνώστη. Οι φίλοι του James Patterson και της Mo Hayder θα το λατρέψουν!»
Penguin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου