Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

«ΟΙ ΜΑΓΕΜΕΝΕΣ», της Μαίρης Κόντζογλου – Γράφει η Τσαλαπάτη Κλειώ

«ΟΙ ΜΑΓΕΜΕΝΕΣ», της Μαίρης Κόντζογλου – Γράφει η Τσαλαπάτη Κλειώ
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Σελίδες: 528
Τιμή: 16,92 €

          Αλήθεια, πόσο φτωχά μπορούν να είναι κάποιες φορές τα λόγια όταν ένα βιβλίο σε έχει "μαγέψει" τόσο πολύ, όσο με "μάγεψε" το νέο, ιστορικό μυθιστόρημα της αγαπημένης Μαίρης Κόντζογλου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο με τίτλο –τι άλλο φυσικά– «Οι Μαγεμένες»; Δεν είναι η πρώτη φορά που διαβάζω βιβλίο της εξαίρετης συγγραφέως, καθώς με έχει κερδίσει ευθύς εξαρχής πριν από αρκετά χρόνια όταν διάβασα ένα άλλο, αρκετά χιουμοριστικό και αλησμόνητο βιβλίο της και κατόπιν σχεδόν όλα τα προηγούμενα και επόμενα μυθιστορήματά της, με πιο πρόσφατη την ανεπανάληπτη τριλογία της των «Παλιών Ασημιών», από τις ίδιες εκδόσεις. Είναι αναμφισβήτητα μία συγγραφέας που έχει το χάρισμα να αλλάζει την θεματολογία και το ύφος γραφής της με τεράστια ευκολία και να μας παραδίδει ισάξια αριστουργήματα από το κάθε είδος. Ενίοτε δε, χρησιμοποιεί ζώα ή άψυχα αντικείμενα στα οποία δίνει φωνή, άποψη και κάποιες "παραξενιές", θέλοντας έτσι να δώσει μια πιο πρωτότυπη και χιουμοριστική πινελιά στην κάθε ιστορία της, "μαγικό ρεαλισμό" το λένε αυτό αν δεν απατώμαι… Έχοντας, λοιπόν, πλήρη συνείδηση του μοναδικού ταλέντου της κ. Κόντζογλου πήρα με ιδιαίτερη ανυπομονησία το νέο της βιβλίο στα χέρια μου, το οποίο με εντυπωσίασε ακόμα περισσότερο από όσο περίμενα, στην κυριολεξία με "μάγεψε"! Οι «Μαγεμένες» της είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα τεράστιας αξίας καθώς, τουλάχιστον προσωπικά, δεν έχω ξανακούσει να γίνεται λόγος σε λογοτεχνικό έργο για τις Καρυάτιδες της Θεσσαλονίκης, τις «Incantadas» στα λαντίνο των Εβραίων, τα "Είδωλα" κατά άλλους, τους "Αγγέλους"… Με βάση αυτή τη σχετικά άγνωστη ιστορία της αρπαγής ενός πραγματικού μνημείου της συμπρωτεύουσας, που έλαβε χώρα το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα στην τουρκοκρατούμενη Σελανίκ, η συγγραφέας μας ξεναγεί, μέσω της εμπνευσμένης μυθιστορίας της σε σχετικά άγνωστα μονοπάτια της Ιστορίας μας, τα οποία οφείλουμε να γνωρίζουμε και της αξίζουν πολλά συγχαρητήρια απλά και μόνο για αυτό. 
          Η ιστορία μας ξεκινά μέσα από την ομίχλη του "θρύλου των Μαγεμένων", στην απαρχή της δημιουργίας τους, ή τουλάχιστον του μύθου που τις συνοδεύει, την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Μια ερωτευμένη βασίλισσα, "δεμένη" με τα μάγια του ζηλόφθονου συζύγου της μαρμαρώνει μαζί με τη συνοδεία της αλλά και τον μετανιωμένο σύζυγό της, καθώς διασχίζει τρέχοντας τη Στοά των Ειδώλων επιδιώκοντας να συναντήσει τον εραστή της, τον Αλέξανδρο. Το μεγαλειώδες μνημείο παραμένει στο πέρασμα των αιώνων σχετικά άφθαρτο από πολέμους, κατακτητές και φυσικές καταστροφές, μέχρι που στα μισά περίπου του 19ου αιώνα, έπεσε στην αντίληψη ενός Γάλλου επιγραφολόγου, του Εμμανουέλ Μιλλέρ, ο οποίος θέλοντας να προσφέρει τις υπηρεσίες του στον αυτοκράτορά του, τον Ναπολέοντα τον Γ’, αλλά και επιδιώκοντας να "διασώσει" –κατά τη δική του λογική– το μνημείο από την αδιαφορία των Οθωμανικών αρχών αλλά και αρκετών ντόπιων, ξεκινά μια εκστρατεία ώστε να καταφέρει να το αρπάξει –στην ουσία να το ξεριζώσει έστω και κομμάτι κομμάτι–  και να το μεταφέρει στη Γαλλία.
          Πραγματικά ιστορικά γεγονότα εκείνης της πολυκύμαντης εποχής συνδυάζονται με εκπληκτική δεξιοτεχνία με την ευρηματική μυθοπλασία της συγγραφέως και το αποτέλεσμα μας αφήνει πραγματικά "μαγεμένους". Παρασυρόμαστε σε ένα σαγηνευτικό ταξίδι στην εποχή όπου η Θεσσαλονίκη ήταν ένα "χωνευτήρι" πολιτισμών, φυλών και θρησκειών με κυρίαρχο αφέντη τον Σουλτάνο. Η σχετικά πρόσφατη απελευθέρωση της υπόλοιπης Ελλάδας προς το νότο είχε "γεννήσει" υπέρμετρα αισιόδοξες φιλοδοξίες στους Έλληνες της πόλης για να αγωνιστούν για την απελευθέρωσή τους από τον μουσουλμανικό ζυγό. Πάντοτε, όμως, μαζί με τους γενναίους, θαρραλέους ιδεαλιστές που επιμένουν να αγωνίζονται για τα υψηλά ιδανικά τους υπάρχουν και οι δολοπλόκοι, οι οπορτουνιστές, οι ασυνείδητοι εκμεταλλευτές που ο μόνος θεός στον οποίο πιστεύουν είναι το χρήμα. Ο Γάλλος φιλότεχνος Μιλλέρ θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια χούφτα ετερόκλητους ανθρώπους, χριστιανούς, εβραίους και καθολικούς καθολικούς, οι οποίοι πιστεύουν πως οι "Μαγεμένες" ανήκουν εκεί όπου δημιουργήθηκαν εξαρχής, δηλαδή στη γενέτειρά τους και στο λαό της Θεσσαλονίκης.    
          Ήρωες ολοζώντανοι όπως η εβραιοπούλα Χάννα ή Αννίκα, ο Βλάχος Νικόλας με τον αχώριστο τετράποδο σύντροφό του, τον γάτο Λευτέρη με το συμβολικό όνομα, ο Εβραίος Νταβίντ Εφέντη με τα υψηλά ιδανικά και τις πανανθρώπινες αρχές, ο ευαίσθητος καλλιτέχνης Αλέξανδρος που αναγκάζεται να ωριμάσει γρήγορα, να χάσει τη μεγαλύτερη αγάπη της ζωής του αλλά να βρεί φίλους καρδιάς και αστείρευτη έμπνευση για έναν αγώνα δίκαιο, ο Γάλλος γιατρός Τομά Νταγύ που μέσα από έναν άγνωστο ασθενή βρίσκει το χαμένο προ πολλού νόημα της αδικημένης ζωής του, η πανέμορφη Απολίν με την ξεχωριστή, ιδανική μορφή και την καταδικασμένη μοίρα και ο ασυνείδητος, παραδόπιστος και εγωιστής Περικλής Δημητριάδης που αδυνατεί να συνειδητοποιήσει ότι η ζωή, η αγάπη, η συνέχεια της οικογένειάς του δεν σχετίζονται με το πόσα χρυσά θα μαζεύει εθελοτυφλώντας μπροστά στα αυτονόητα και τα αναμφισβήτητα ιδανικά ενός ολόκληρου λαού… Πολλοί ακόμη οι ήρωες μέσα σε αυτό το εκπληκτικό μυθιστόρημα και, ίσως, να επέλεγα ελαφρά τη καρδία ως πιο μισητό και αντιπαθή τον αλαζόνα, εγωπαθή και σωβινιστή Εμμανουέλ Μιλλέρ που εκκίνησε την όλη διαδικασία της αρπαγής των Μαγεμένων, όμως πολύ αμφιβάλω εάν στο πέρασμα των αιώνων δεν βρισκόταν κάποιος άλλος ή άλλοι επιτήδειοι που θα σκέφτονταν ακριβώς το ίδιο με αυτόν. Άρπαγες και καιροσκόποι, δυστυχώς, υπάρχουν πάντα και παντού και δεν έχουν θρησκεία, φυλή ή εθνικότητα.
          Η Μαίρη Κόντζογλου με το νέο μυθιστόρημά της μας προσφέρει ένα λογοτεχνικό έργο αλησμόνητο, συνδυάζοντας την ατόφια Ιστορία με την συναρπαστική μυθοπλασία, τα πραγματικά γεγονότα με τους θρύλους, τα διαχρονικά πανανθρώπινα μηνύματα της ελευθερίας, της αδελφοσύνης, της ανθρωπιάς, του έρωτα, της τέχνης και της αδελφικής φιλίας σε αντίθεση με την, συχνά επικρατούσα, παράλογη λογική, την φιλοχρηματία, τον οπορτουνισμό, την εκδίκηση, τον υπέρμετρο εγωισμό, την αδιαλλαξία, την αδιαφορία και τη δειλία. «Οι Μαγεμένες» θα σας συναρπάσουν, θα σας συγκλονίσουν, θα σας μάθουν γνωστές και άγνωστες πτυχές της Ιστορίας μας που πρέπει να γνωρίζουμε, θα σας μαγέψουν και θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στο μυαλό σας. Πολλά και θερμά συγχαρητήρια στην αγαπητή κ. Κόντζογλου για ακόμη μία φορά και σας προτείνω να το διαβάσετε, Φίλοι μου!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Θεσσαλονίκη, στα βάθη των αιώνων: Μια βασίλισσα ερωτευµένη παράφορα µε τον Μεγαλέξανδρο τρέχει µες στη νύχτα να συναντήσει τον εραστή της. Τα µάγια του απατηµένου συζύγου της όµως θα µαρµαρώσουν αυτή και τη συνοδεία της. Οι µορφές τους θα µείνουν για πάντα στη Στοά των Ειδώλων.
Περίπου χίλια οχτακόσια χρόνια αργότερα, στην ίδια πόλη, που οι κάτοικοί της λατρεύουν τρεις θεούς και µιλάνε αµέτρητες γλώσσες, ο παλαιογράφος Εµµανουέλ Μιλλέρ επιχειρεί, µε τη συγκατάθεση του Σουλτάνου, να ξεριζώσει το αρχαίο µνηµείο των «Μαγεµένων» και να τις πάει στη Γαλλία, να κοσµήσουν τα ανάκτορα και τα σπίτια των ευγενών.
Στην προσπάθειά του όµως αυτή, θα βρεθεί αντιµέτωπος µε µια χούφτα ξεχωριστούς ανθρώπους: Τη Χάννα και τον Νικόλα, δυο ερωτευµένα παιδιά, που αγωνίζονται για τη µαταίωση της αρπαγής του µνηµείου, ενώ παλεύουν για το δικαίωµά τους στην αγάπη. Τον γλύπτη Αλέξανδρο ∆ηµητριάδη, που εµπνέεται από τους νεαρούς του φίλους, και ρίχνεται στη µάχη µε αυτοθυσία. Και τον Νταβίντ εφέντη, τον αρχαιολάτρη Εβραίο, που δίνει τον δικό του αγώνα ενάντια στην εποχή, τη φυλή του και την κοινωνία, προσπαθώντας να κρατήσει κοντά τους τις «Μαγεµένες» και να αποτρέψει την επανάληψη µελλοντικών διωγµών.
Μια σαγηνευτική ιστορία, βασισµένη σε αληθινά γεγονότα, που σκαλίζεται µε έρωτα και αίµα στα βυζαντινά τείχη, στα υγρά λιθόστρωτα, στις συναγωγές, στα παζάρια και στα γεµάτα θρύλους και ατµούς χαµάµ της Σαλονίκης.»

Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου υπάρχει τυπωμένο QR code που, με μοναδικό εργαλείο ένα tablet ή ένα smartphone, δίνει στον αναγνώστη τη δυνατότητα να βρει πλούσιο υλικό για τις Μαγεμένες και τη Θεσσαλονίκη εκείνης της εποχής.


Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε πλούσιο πραγματολογικό υλικό για το ιστορικό υπόβαθρο της αφήγησης, πληροφορίες για τις εκδηλώσεις της συγγραφέα και άλλα νέα για το βιβλίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου