Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

«ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΡ ΤΖΕΪΜΣ», της Kate Saunders – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΡ ΤΖΕΪΜΣ», της Kate Saunders – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Διόπτρα
Σελίδες: 352
Τιμή: 14,94 €

          Βικτωριανό Λονδίνο… Μεγαλοπρεπείς επαύλεις, επιβλητικές κλειστές άμαξες με άλογα, ευγενείς με σκουρόχρωμες κάπες και ημίψηλα, εύθραυστες αιθέριες θηλυκές υπάρξεις κρυμμένες κάτω από πολλαπλές στρώσεις υφασμάτων που καλύπτουν κάθε σπιθαμή τους, καπελάκια που δένουν κάτω από το πηγούνι και προσπαθούν να κρύψουν κάθε περίτεχνη μπούκλα, φτωχοί και ακαλλιέργητοι άνθρωποι που επιβιώνουν μέσα στην εξαθλίωση και τη στέρηση του αφιλόξενου και επικίνδυνου για αυτούς Λονδίνου, εγκλήματα και μυστικά που ρίχνουν το πέπλο του μυστηρίου τους πάνω σε ανυποψίαστα εξιλαστήρια θύματα και ένας κατά συρροή δολοφόνος, υπεράνω πάσης υποψίας, που αφήνει πίσω του τρεις νεκρές γυναίκες οι οποίες απαιτούν δικαίωση… Το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα εποχής της Kate Saunders, με τον εύγλωττο τίτλο «Έγκλημα Στην Οικογένεια Του Σερ Τζέιμς» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα, τα έχει όλα και πραγματικά αφήνει ικανοποιημένο και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη, και δη τους θαυμαστές του αξεπέραστου Ντίκενς. Φαν και η ίδια η συγγραφέας του μεγάλου δημιουργού, μπόρεσε να αναπαραστήσει με περισσή μαεστρία την ατμόσφαιρα, τα ήθη, τον τρόπο ζωής και τις νοοτροπίες του Λονδίνου εκείνης της τόσο ετερόκλητης εποχής και να τα συνδυάσει με μία εντυπωσιακή αστυνομική ιστορία, την οποία παρακολουθούμε μέχρι το τέλος της με κομμένη ανάσα.
          Ο πρωτότυπος τίτλος του βιβλίου θα μπορούσε να κρύβει, κατά τη γνώμη μου, περισσότερα μυστικά από όσα φαίνονται εκ πρώτης όψεως: «The Secrets Of Wishtide», ή αλλιώς «Τα Μυστικά Του Γουίσταϊντ», ή αν θέλουμε να ακολουθήσουμε τη λογική των λογοπαιγνίων, κατά το παράδειγμα της συγγραφέως, θα μπορούσαμε να ανακαλύψουμε την ερμηνεία του «Wishtide» ως «Παλίρροια των Επιθυμιών»… Και είναι αλήθεια πως, στο βιβλίο της αυτό, η συγγραφέας καταπιάνεται με πολλές "παλίρροιες των επιθυμιών" των ηρώων της, άλλες επιθυμίες φανερές, διογκωμένες, ορμητικές και θεμιτές και άλλες επιθυμίες κρυφές, υποδόριες, ανήθικες, κατακριτέες ή ανεπίτρεπτες. Το κυριότερο όλων είναι οι καταπιεσμένες και συχνά ανικανοποίητες επιθυμίες των ηρωίδων του μυθιστορήματος, οι οποίες λόγω της επικρατούσας ηθικής σπάνια επιτρεπόταν να εκφραστούν, πόσω μάλλον να ικανοποιηθούν και να αναγνωριστούν δημόσια. Ένας άντρας είχε κάθε δικαίωμα, πέρα από την απόκτηση περιουσίας, την επαγγελματική και κοινωνική αναγνώριση και την σχετική ελευθερία κινήσεων, να αναζητήσει και την γυναικεία συντροφιά, χωρίς να τον κατακρίνει κανείς. Αντίθετα, εάν μια γυναίκα, ακόμα και από την ανώτερη κοινωνική τάξη και ανεξάρτητη οικονομικά, προσπαθούσε να κάνει το ίδιο τότε έβρισκε αντιμέτωπη ολόκληρη την βικτωριανή κοινωνία με τους καθωσπρεπισμούς, τους περιορισμούς και τον συντηρητισμό της εποχής.
          Η Λετίσια Ροντ, μία οξυδερκής και διακριτική χήρα αρχιδιακόνου, αποφασίζει να αναλάβει για ακόμα μία φορά την εξιχνίαση ενός άλυτου μυστηρίου, κατόπιν παράκλησης του αδερφού της και γνωστού ποινικολόγου Φρέντερικ Τάισον. Ο καλομαθημένος γόνος της πλούσιας αριστοκρατικής οικογένειας των Κόλντερστον, Τσαρλς, είναι έτοιμος να ζητήσει σε γάμο την πανέμορφη αλλά εντελώς ακατάλληλη για τον κύκλο, την τάξη και το οικογενειακό του περιβάλλον, Έλεν Όρμ. Ο πατέρας του Τσαρλς, ο σερ Τζέιμς Κόλντερστον αναζητά την βοήθεια του ποινικολόγου ώστε, με κάθε εχεμύθεια αλλά πλήρη αποτελεσματικότητα, να ερευνηθεί το σκοτεινό και αμαρτωλό παρελθόν της κοπέλας ώστε να πειστεί ο γιος του να την εγκαταλείψει πριν να είναι πολύ αργά. Έτσι, η μεσόκοπη αλλά δραστήρια Λετίσια βρίσκεται στην άμαξα να οδεύει προς το αρχοντικό των Κόλντερστον, ως "γκουβερνάντα" των δύο κοριτσιών του σερ Τζέιμς, της Μπλανς και της Ελίζαμπεθ. Μία φαινομενικά απλή υπόθεση για την έμπειρη και πανέξυπνη Λετίσια εξελίσσεται σε δυσεπίλυτο γρίφο, αφού η ανεπίσημη ντετέκτιβ "σκάβει" ολοένα και πιο βαθιά ανάμεσα σε παλιά και καλά κρυμμένα μυστικά και βρίσκει όλο και περισσότερα αταίριαστα μεταξύ τους στοιχεία τα οποία την κατευθύνουν στα ίχνη ενός επικίνδυνου δολοφόνου. Η μία ανεξιχνίαστη και απρόσμενη δολοφονία οδηγεί στην άλλη και η Λετίσια, μαζί με τον αδερφό της, την ζωηρή και οξυδερκή φίλη και οικονόμο της, την κ. Μπέντλεϊ, αλλά και τον βλοσυρό όμως κατά βάθος καταδεκτικό και ευγενικό επιθεωρητή της αστυνομίας κ. Μπλάκμπιερντ –με το επώνυμο που θυμίζει μαυρογένη πειρατή και όχι άνθρωπο του νόμου– προσπαθεί να βρει την άκρη του νήματος για τη λύση του μυστηρίου. Τα δεδομένα συνεχώς αλλάζουν, οι καταστάσεις αναποδογυρίζουν και ο πλέον απίθανος ύποπτος συλλαμβάνεται και απειλείται με θάνατο εξ’ απαγχονισμού.  Ο κλοιός στενεύει γύρω του και οι μόνοι που μπορούν να τον βοηθήσουν είναι η Λετίσια Ροντ και οι συνεργάτες της.
          Το  «Έγκλημα Στην Οικογένεια Του Σερ Τζέιμς» είναι ένα υπέροχο αστυνομικό μυθιστόρημα εποχής που θα απολαύσετε, καθώς μέσα στις σχετικά ολιγάριθμες σελίδες του θα έρθετε αντιμέτωποι με μια σφιχτοδεμένη πλοκή, με διάχυτο το μυστήριο και τις διαδοχικές ανατροπές, με ολοζώντανη την περιρρέουσα ατμόσφαιρα του Βικτωριανού Λονδίνου, με χαρακτήρες αξιομνημόνευτους και σμιλεμένους με δεξιοτεχνία, με μία πραγματικά εξαιρετική μετάφραση, αρκετές στιγμές φλεγματικού βρετανικού χιούμορ και με ένα τέλος ανατρεπτικό όσο και λυτρωτικό. Διαβάστε το, Φίλοι μου!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Η Λετίσια Ροντ, χήρα ενός πάστορα, εξιχνιάζει άλυτα μυστήρια με μοναδική οξυδέρκεια και απόλυτη διακριτικότητα. Μια ιστορία μυστηρίου με τον αέρα της κλασικής αστυνομικής λογοτεχνίας που θα γοητεύσει τους λάτρεις των υποθέσεων της Μις Μαρπλ.

Τρεις γυναίκες δολοφονούνται στο βικτωριανό Λονδίνο.
Ποιο είναι το νήμα που ενώνει τις ζωές τους;
Κρυμμένη πίσω από την άσπιλη μάσκα μιας καθωσπρέπει χήρας αρχιδιακόνου, η Λετίσια Ροντ εξιχνιάζει άλυτα μυστήρια με οξυδέρκεια και απόλυτη διακριτικότητα…
Εκείνο το μουντό απόγευμα, η κυρία Ροντ ξεκινά για το Λίνκολν­σαϊρ, όπου θα αναλάβει χρέη γκουβερνάντας στην οικογένεια του σερ Τζέιμς Κόλντερστον. Ο άνεμος σφυροκοπά τα τζάμια της άμαξας με τα υγρά κιτρινισμένα φύλλα, ενώ στο μυαλό της έχουν αποτυπωθεί τα λόγια της αγαπημένης της οικονόμου «Γιατί δεν την παντρεύεται αμέσως να τελειώνει η ιστορία;»
Την ίδια ώρα, ο νεαρός Τσαρλς Κόλντερστον είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε έναν ανάρμοστο γάμο με την πανέμορφη Έλεν.
Η ταπεινή καταγωγή αυτής της εντυπωσιακής γυναίκας, η σχέση της με έναν καρδιοκατακτητή και ένα ανώνυμο γράμμα που την αποκαλεί πόρνη πυροδοτούν τις εξελίξεις.
Ο ευυπόληπτος σερ προσπαθεί να εμποδίσει πάση θυσία αυτή τη σχέση του γιου του, για να μην καταστραφεί η αίγλη του στη δημόσια ζωή του Λονδίνου, και αναθέτει στον γνωστό ποινικολόγο Φρέντερικ Τάισον να ερευνήσει την υπόθεση.
Καθώς ξετυλίγεται το νήμα του παρελθόντος, η Λετίσια Ροντ διαπιστώνει ότι στα δωμάτια του αριστοκρατικού πύργου των Κόλντερστον κρύβονται πολλά άφατα μυστικά, που θα σφραγίσουν τη μοίρα αυτών των ανθρώπων.

Τα Μυστικά του Γουιστάιντ ζωντανεύουν σε μια ντινκενσιανή ατμόσφαιρα μυστηρίου και φωτίζουν τις επιπτώσεις της βικτοριανής ηθικής στο γυναικείο φύλο.

Η ακαταμάχητη ντετέκτιβ Λετίσια Ροντ υπογράφει τη λύση του μυστηρίου...»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου