Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

«ΟΙ ΑΝΕΜΟΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ», της Ελένης Κ. Τσαμαδού – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«ΟΙ ΑΝΕΜΟΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ», της Ελένης Κ. Τσαμαδού – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Σελίδες: 688
Τιμή: 16,92€

          Την εξαίρετη κ. Ελένη Τσαμαδού την πρωτογνώρισα συγγραφικά μέσα από το εκπληκτικό ιστορικό της μυθιστόρημα «Η Εταίρα Του Μεγάλου Αλεξάνδρου». Η λατρεία μου προς αυτήν την κατηγορία λογοτεχνίας με ώθησε να το διαβάσω απνευστί και έκτοτε υποσχέθηκα στον εαυτό μου πως θα ακολουθώ κατά πόδας το αξιόλογο έργο της συγγραφέως. Το τελευταίο βιβλίο της κ. Τσαμαδού που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός με τίτλο «Οι Άνεμοι Του Χρόνου» δικαίωσε τις προσδοκίες μου για μία ακόμη φορά και μου χάρισε ανεπανάληπτες στιγμές αναγνωστικής απόλαυσης. Η συγγραφέας ξεδίπλωσε εκ νέου το χαρισματικό ταλέντο της στον συγκερασμό της Ιστορίας με την μυθοπλασία και το αποτέλεσμα είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα-μνημείο για την περίοδο πριν και κατά τη διάρκεια της Άλωσης της Πόλης, που αναφέρεται επιπλέον εκτενώς στην ιστορία της Πελοποννήσου κατά την ίδια περίοδο. Μέσα από την προσωπική ιστορία της ηρωίδας μας με τα πολλά ονόματα και τα διαφορετικά πρόσωπα, της Ανέζας κατά τους Φράγκους, της Αγνής κατά τους Βυζαντινούς, της Χάννας κατά τους Εβραίους, –η οποία διόλου απίθανο, σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία που μας παραθέτει η συγγραφέας, να υπήρξε πραγματικό ιστορικό πρόσωπο εκείνης της εποχής– ταξιδεύουμε στο παρελθόν από την Φραγκοκρατούμενη Πελοπόννησο στην αφιλόξενη Μπαρμπαριά, κατόπιν στον Μυστρά των Παλαιολόγων και της Κλεόπα Μαλατέστα για να καταλήξουμε στην πάλαι ποτέ ένδοξη Κωνσταντίνου Πόλη, η οποία πολιορκείται στενά από τον Μεχμέτ, ή πιο γνωστό ως Μωάμεθ ο Β’, μέχρι και την Άλωσή της στις 29 Μαΐου του 1453.
Το ταξίδι μας στον χρόνο και την οδυνηρή πορεία της πτώσης της χιλιόχρονης Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, ξεκινά από το τέλος της προηγούμενης χιλιετίας, το 1999, και το δικηγορικό γραφείο του Κωνσταντίνου Χρυσοβέργη. Η επίσκεψη μίας πολύ παράξενης καλόγριας, της αδερφής Θεοπίστης, η οποία ζητά από τον ξαφνιασμένο μεγαλοδικηγόρο να αναλάβει την υπόθεση της απαγωγής της κόρης της, δεν θα έπρεπε κανονικά να μας παραξενεύει. Το γεγονός, όμως, ότι η κόρη της καλόγριας Ειρήνη-Αλεξία απήχθη –κατά τα λεγόμενα της μοναχής πάντα– το 1453 δίνει στο όλο θέμα μια μεταφυσική χροιά, κάνοντας τον Χρυσοβέργη να απορεί αν η γυναίκα που έχει απέναντί του είναι πραγματική και με "σώας τας φρένας", ή αποκύημα της φαντασίας του κατά τη διάρκεια ενός ονείρου. Η αδερφή Θεοπίστη αναλαμβάνει να πείσει τον δικηγόρο για την αλήθεια των λεγόμενών της και, μαζί με αυτόν, "ταξιδεύουμε" κι εμείς στο παρελθόν εκείνων των τόσο ταραγμένων χρόνων.
Μεταφερόμαστε, λοιπόν, στις αρχές του 15ου αιώνα, στην Πελοπόννησο, όταν γεννιέται η νόθα κόρη της Ειρήνης και του τελευταίου Φράγκου πρίγκιπα της Αχαΐας, Κεντυρίων Ζαχαρία Ασάν. Το κοριτσάκι μεγαλώνει με ανατροφή Γραικική, λόγω της Ελληνίδας μητέρας του, λίγο πιο έξω από το κάστρο της Αρκαδίας στη σκιά του ευγενούς πατέρα της και έχοντας πλήρη επίγνωση της δεινής θέσης της, αφού ουδεμία αναγνώριση δεν μπορεί να έχει ως γνήσιο τέκνο του πατέρα της, ο οποίος παίρνει κοντά του και ανατρέφει πριγκιπικά μόνο τους άρρενες απογόνους που του έχει χαρίσει η μητέρα της και ερωμένη του. Η επίσημη γυναίκα του, η Κρέουσα, μετά από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες, κατάφερε να του χαρίσει μόνο μία απόγονο, την Κατερίνα. Όταν η μητέρα της Ανέζας θα χτυπηθεί θανάσιμα από τον κατ’ όνομα σύζυγό της Φώτο, εκείνο το καλοκαίρι του 1414, ολόκληρη η ζωή της Ανέζας θα αλλάξει. Η περιπέτειά της θα ξεκινήσει από την αναγκαστική καταφυγή και μαθητεία της κοντά στην Μάγισσα Μερόπη, κοντά στην οποία θα μάθει την χρήση των βοτάνων και των φυτών αλλά και βασικές ιατρικές και ιαματικές γνώσεις, γεγονός που θα την οδηγήσει, με τη δύναμη του πεπρωμένου, κοντά στον πρώτο και μοναδικό της έρωτα.
Η συγγραφέας, μέσα από την συγκλονιστική εξιστόρηση της ζωής και της περιπλάνησης της Ανέζας, εμβαθύνει στα ατόφια ιστορικά γεγονότα που καθόρισαν την όλη πορεία μέχρι και την Άλωση της Πόλης. Μαθαίνουμε τη ζωή, τα ήθη και τα έθιμα των δεσποτάτων της Πελοποννήσου, ζούμε από κοντά τα έργα και τις ημέρες των Παλαιολόγων, τις διαμάχες και τις κόντρες τους μέχρι ο ένας εξ’ αυτών, ο κατόπιν επονομαζόμενος "Μαρμαρωμένος Βασιλιάς" να αναλάβει με κόστος της ζωής του την υπεράσπιση μιας αυτοκρατορίας ξεπεσμένης και ψυχορραγούσας. Βιώνουμε ολοζώντανα την αδιάφορη, συχνά σκληρή και ενίοτε απάνθρωπη μεταχείριση των γυναικών, αλλά και το δουλεμπόριο που ανθούσε εκείνα τα χρόνια, με ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις ορισμένων χαρισματικών γυναικών που έμειναν στην Ιστορία, όπως η Κλεόπα Μαλατέστα Παλαιολογίνα. Τέλος, παρακολουθούμε την εναγώνια προσπάθεια των πολιορκημένων μέσα στα τείχη της Κωνσταντινούπολης, που δεν σταμάτησαν λεπτό να αγωνίζονται, να μάχονται, να ελπίζουν και να προσεύχονται με όλη την δύναμη της ψυχής τους, ενώ πολιορκούνταν με πρωτοφανή και συνεχή αγριότητα από τον Οθωμανικό, ξεκούραστο, υπεράριθμο και πλήρως εξοπλισμένο, στρατό του Μωάμεθ. Το βιβλίο «Οι Άνεμοι Του Χρόνου» είναι ένα ακόμη αριστουργηματικό ιστορικό μυθιστόρημα από την χαρισματική κ. Ελένη Τσαμαδού, καθηλωτικό, συναρπαστικό, συγκλονιστικό και συγκινητικό, που αποδεικνύει τον σεβασμό και την αγάπη της συγγραφέως στην Ιστορία μας, στις γνωστές και άγνωστες πτυχές της, που, ταυτόχρονα, καταδεικνύει το αστείρευτο μυθοπλαστικό της ταλέντο και το οποίο αξίζει να διαβαστεί από όλους!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«1453, 1999. Δύο χρονολογίες-ορόσημα. Η πρώτη σηματοδοτεί το τέλος μιας χιλιόχρονης αυτοκρατορίας, η δεύτερη το τέλος μιας χιλιετίας.

Στην Αθήνα τού σήμερα ένας δικηγόρος ακολουθεί μια μυστηριώδη καλόγρια στην πορεία της πίσω στον χρόνο και στον χώρο∙ στην Πελοπόννησο των Φράγκων και των Βυζαντινών Δεσποτών, στα σκαλαβοπάζαρα της Μπαρμπαριάς και στην Κωνσταντινούπολη του τέλους.

Παράλληλες ζωές και ιστορίες. Άρχοντες και τυχοδιώκτες, πειρατές και σκλάβοι, γυναίκες τρυφερές και πολεμιστές, σοφοί και ιερωμένοι, πατριώτες και προδότες. Έρωτες χωρίς αύριο. Χαμένα όνειρα και πατρίδες. Το ξύπνημα της ελληνικής συνείδησης, η πρώιμη αναγέννηση στον Μυστρά και η μεταλαμπάδευση της αρχαίας σοφίας στη Δύση. Όλα μπλεγμένα και δεμένα με αόρατες κλωστές στον αργαλειό του χρόνου.

Τι είναι αυτό που συνδέει την Κλαίρη της νιότης, την Ανέζα των Φράγκων, Αγνή των Ελλήνων, με την αλλόκοτη καλόγρια που θέλει να γυρίσει τον χρόνο πίσω για να αλλάξει τον ρου της Ιστορίας; Και ο δικηγόρος; Τι θα κάνει; Θα θελήσει να γυρίσει και αυτός τον χρόνο και ν’ αλλάξει κάποιες παλαιότερες αποφάσεις του ή θα επιλέξει να αφήσει τους ανέμους του χρόνου να σκορπίσουν το παρελθόν σαν φύλλα φθινοπώρου;

Ένα ιστορικό μυθιστόρημα γραμμένο με σεβασμό στην Ιστορία, που θα αγαπηθεί και θα συγκινήσει με τις αναφορές σε γνωστές και άγνωστες πτυχές της.»

Διαβάστε και την συνέντευξη που παραχώρησε η συγγραφέας στους «Φίλους Της Λογοτεχνίας» στον ακόλουθο σύνδεσμο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου