Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

«ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑΣ 1 – ΘΥΣΙΑ», της Άννας Γαλανού – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑΣ 1 – ΘΥΣΙΑ», της Άννας Γαλανού – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Διόπτρα
Σελίδες: 536
Τιμή: 14,94 €

          Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω πως η μεγάλη μου αγάπη στη Λογοτεχνία είναι το ιστορικό μυθιστόρημα. Λατρεύω να ταξιδεύω σε αλλοτινούς, περασμένους καιρούς, σε μακρινά μέρη, να μαθαίνω ιστορικά γεγονότα και να βιώνω μέσα από τις γλαφυρές περιγραφές κάθε συγγραφέα την καθημερινότητα, τις συνήθειες, τα ήθη και τα έθιμα πολιτισμών που είναι ξένοι προς τον δικό μας ή που αποτελούν τις δικές μας ρίζες, αλλά έχουν πλέον εκλείψει. Η εκμάθηση της Ιστορίας με αυτό τον τρόπο γίνεται ψυχαγωγία και απόλαυση, κάτι που στα χρόνια της εκπαίδευσής μας δεν κατόρθωσαν ποτέ να μας κάνουν να αισθανθούμε ούτε και οι πιο χαρισματικοί καθηγητές. Επόμενο, λοιπόν, ήταν να ενθουσιαστώ όταν έφτασε στα χέρια μου το συναρπαστικό μυθιστόρημα της Άννας Γαλανού με τίτλο «Θυσία», το οποίο αποτελεί το πρώτο μέρος της τριλογίας της με τίτλο «Οι Δρόμοι Της Καταιγίδας 1», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα. Οι προσδοκίες μου επαληθεύτηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, καθώς η συγγραφέας μάς προσφέρει ένα καθαρά ιστορικό μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στα χρόνια της Ενετοκρατούμενης Κρήτης, στα χρόνια του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς, αλλά και στα πρώτα χρόνια του γιού και διαδόχου του, Σελίμ.
          Η Κρήτη, παρόλο που δεν με δένει μαζί της καμία σχέση καταγωγής, κατείχε πάντα ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου, όπως και οι άνθρωποί της. Ίσως διότι, κατά τη γνώμη μου, οι Κρητικοί συγκεντρώνουν στον υπερθετικό βαθμό όλα τα χαρακτηριστικά της Ελληνικής φυλής, εξίσου τα θετικά όσο και τα αρνητικά. Η ηρωίδα της «Θυσίας», επομένως, η κοκκινομάλλα Ρούσσα με τα φλογερά πράσινα μαλλιά και το ανυπότακτο πνεύμα, δεν θα μπορούσε να διαφέρει. Την αγάπησα από την πρώτη στιγμή και την ακολούθησα στην ταραγμένη πορεία της, ίσως καλύτερα θα έπρεπε να πούμε στην περιπλάνησή της, από την γενέτειρά της την Κρήτη, έως την Κωνσταντινούπολη και την απομακρυσμένη Αδριανούπολη και πάλι πίσω, έως το Ρέθυμνο και τον Χάνδακα. Μία αρχοντοπούλα καλομαθημένη και άπειρη, η οποία αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τα πάτρια εδάφη και την ασφάλεια της οικογένειάς της όταν εκτοπίστηκε αναγκαστικά, μετά την καταδίκη του πατέρα της ως επαναστάτη και υποκινητή εξεγέρσεων εναντίον των Ενετών. Η νεαρή κοπέλα, μην έχοντας πλέον κανέναν να την προστατεύσει, πέρα από τις σωτήριες συμβουλές της μοναχής δασκάλας της Θεονύμφης, αποφασίζει να "ατσαλωθεί" και να επιβιώσει με κάθε τρόπο, ώστε να ζήσει για να πάρει εκδίκηση για τα δεινά που βρήκαν την οικογένειά της μετά από την προδοσία ενός στενού τους συγγενή.
          Η πορεία της άβγαλτης και αθώας αρχοντοπούλας θα είναι μαρτυρική, πριν την μεταφορά της με την γαλέρα, αλλά και κατόπιν, όταν θα πέσει στα χέρια Οθωμανών πειρατών, που θα αιχμαλωτίσουν όλες τις εκτοπισμένες γυναίκες από την Κρήτη με τελικό σκοπό να τις πουλήσουν στο σκλαβοπάζαρο της Κωνσταντινούπολης. Τα μαρτύρια, όμως, της όμορφης Ρούσσας δεν έχουν τελειωμό αφού οι συνθήκες που έχουν να αντιμετωπίσουν οι σκλάβες στον τελικό τους προορισμό είναι κυριολεκτικά απάνθρωπες. Η Μοίρα, όπως και η ίδια η ζωή άλλωστε, δεν μοιράζει πάντοτε τα ίδια χαρτιά. Έτσι, βρίσκεται στον δρόμο της ετοιμοθάνατης ηρωίδας μας ο γοητευτικός Σεκίρ, που αν και κατάγεται από την Θράκη, είναι ο σταβλάρχης του Αχμέτ Πασά, ενός άνδρα ισχυρού που προμηθεύει ακόμα και τον ίδιο τον Σουλτάνο με τα καλύτερα άλογα της αυτοκρατορίας. Ο Σεκίρ θα της σώσει την ζωή και θα μηχανευτεί έναν τρόπο για να την κρατήσει κοντά του, ώστε να μην κινήσει σε κανέναν τις υποψίες. Η Ρούσσα, αν και κατά πολύ μικρότερη από τον Σεκίρ, ανταποκρίνεται στον φλογερό έρωτά του, με όλη την ορμητικότητα της νεανικής, Κρητικής καρδιά της. Δένει την ζωή και το μέλλον της μαζί του, αποφασισμένη να τον ακολουθήσει μέχρι τέλους. Λένε, όμως, πως «όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια ο Θεός γελά». Δεν θα μπορούσε, λοιπόν, η εξαιρετική μυθιστορία που εμπνεύστηκε η κ. Γαλανού να διαφέρει, αφού ανταποκρίνεται πλήρως στις δύσκολες συνθήκες, τα τραγικά γεγονότα και τους επικίνδυνους καιρούς εκείνων των ταραγμένων εποχών.
          Δεν θα προβώ σε περαιτέρω ανάλυση της πλοκής αυτού του εξαιρετικού ιστορικού μυθιστορήματος, αφενός γιατί δεν θα ήθελα να σας αποκαλύψω γεγονότα στρατηγικής σημασίας και, αφετέρου, διότι αυτό είναι ένα συναρπαστικό αναγνωστικό ταξίδι που αξίζει να κάνετε μόνοι σας. Θα περιπλανηθείτε στον χωροχρόνο μέσα από την εξαιρετική γραφή και την ευρηματική μυθοπλασία της συγγραφέως, που καταφέρνει να συνδυάσει πραγματικά ιστορικά πρόσωπα με τους φανταστικούς ήρωές της, να αναβιώσει ολόκληρο το κλίμα και τις συνθήκες εκείνης της εποχής από τα αρχοντόσπιτα της Ενετοκρατούμενης Κρήτης, τα φρικτά αμπάρια του θανάτου στις γαλέρες, τα απάνθρωπα σκλαβοπάζαρα όπου τα ζώα τύχαιναν σαφώς καλύτερης μεταχείρισης από τα "ανθρώπινα υποζύγια", τα πλούσια πανδοχεία όπου κυρίως διεξαγόταν το εμπόριο στην Οθωμανική αυτοκρατορία, τα πλούσια σπίτια των αγάδων και των Οθωμανών αξιωματούχων, μέχρι και τις συνθήκες που επικρατούσαν στις εκστρατείες του Σουλτάνου αλλά και τα ανήλιαγα και γεμάτα τρωκτικά υπόγεια των Ενετικών φυλακών στον Χάνδακα. Η συγγραφική δεξιοτεχνία συνδυασμένη με την ευφάνταστη μυθοπλασία αλλά και την εκτενέστατη ιστορική έρευνα της Άννας Γαλανού, μας χαρίζει ένα ιστορικό μυθιστόρημα από αυτά που διαβάζονται απνευστί, αλλά κυρίως από αυτά που μένουν χαραγμένα στην μνήμη και την καρδιά κάθε αναγνώστη. Θερμά συγχαρητήρια στη συγγραφέα για το αξιόλογο πόνημά της «Θυσία», το οποίο και σας προτείνω ανεπιφύλακτα να διαβάσετε, Φίλοι μου!       

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Ένα ταξίδι σε σοκάκια αλλοτινών καιρών...
Η Ρούσσα, μια όμορφη αρχοντοπούλα της Κρήτης, εκτοπίζεται από τους Ενετούς, όταν ο πατέρας της αρνείται να υποταχτεί στην εξουσία τους και επαναστατεί. Η γαλέρα που τη μεταφέρει στην εξορία πέφτει στα χέρια Οθωμανών κουρσάρων και μαζί με άλλες γυναίκες οδηγείται στο σκλαβοπάζαρο της Κωνσταντινούπολης. Αγοράζεται σαν δούλα σ’ ένα καραβανσαράι της Αδριανούπολης, όπου οι συνθήκες διαβίωσής της είναι δραματικές. Ένα βήμα πριν τον θάνατο τη σώζει ένας όμορφος Θρακιώτης, ο Σεκίρ, και ο έρωτας που γεννιέται ανάμεσά τους είναι φλογερός.

Όμως και πάλι, η καινούρια αρχή στη ζωή της είναι γεμάτη ερωτηματικά.
- Γιατί ακολουθεί την εκστρατεία του σουλτάνου Σουλεϊμάν;
- Ποιος είναι ο ρόλος του Αχμέτ πασά;
- Ποιος είναι ο Ιωάννης και πόσο επηρεάζει τη ζωή της;
- Ο άνθρωπος-αίνιγμα; Μέχρι πού μπορεί να φτάσει;

Χάνδακας – Κωνσταντινούπολη – Αδριανούπολη – Ρέθυμνο – Χάνδακας
Τα ιστορικά γεγονότα της περιόδου 1550-1570 δένονται άρρηκτα με τη μυθοπλασία και συνθέτουν μια μοναδική ατμόσφαιρα εποχής. Ευγενείς, σκλάβοι, αλήθειες, ψέματα, πασάδες, δούκες, έρωτες, πάθη, ίντριγκες, σωματέμποροι, αλογάρηδες, πειρατές ζωντανεύουν στη Θυσία, το πρώτο βιβλίο της τριλογίας Οι δρόμοι της καταιγίδας.»

Το δεύτερο βιβλίο της τριλογίας «ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑΣ» με τίτλο «ΕΚΔΙΚΗΣΗ» κυκλοφορεί εδώ

‘Δεν μπορείς να το σταματήσεις, το ρουφάς. Κάθε σελίδα σου επιφυλάσσει μια ανατροπή, μία έκπληξη. Μια ιστορία αγάπης, που μεγαλώνει και εξελίσσεται σε μια εποχή γεμάτη κινδύνους για τη ζωή και την ελευθερία του ανθρώπου.’

Κατερίνα Τσεμπερλίδου, συγγραφέας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου