Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017

«Η ΜΗΤΡΑ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ», της Margaret P. Dalkour – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«Η ΜΗΤΡΑ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ», της Margaret P. Dalkour – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Πηγή
Σελίδες: 450
Τιμή: 20€

          Το μυθιστόρημα αυτό το είχα επισημάνει από την πρώτη στιγμή που το είδα, καθώς το εκπληκτικό εξώφυλλό του αποτελούσε ήδη μια πολύ αγαπημένη μου εικόνα λόγω του υπέροχου συνδυασμού των χρωμάτων και των αντικειμένων που απεικονίζονται σε αυτήν. Ο αινιγματικός τίτλος του μου "κέντρισε" ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον και έτσι, όταν ήρθε στα χέρια μου εντελώς απρόσμενα, ένιωσα να επιβεβαιώνεται ακόμη μία φορά το απόφθεγμα του μεγάλου συγγραφέα Πάουλο Κοέλο που λέει: «όταν θέλεις κάτι πάρα πολύ, τότε ολόκληρο το σύμπαν θα συνωμοτήσει για να το αποκτήσεις»! Το μυθιστόρημα της αγαπητής Margaret P. Dalkour κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πηγή με τίτλο «Η Μήτρα Του Κακού» και είναι ένα από εκείνα τα βιβλία που άπαξ και το διαβάσει ο αναγνώστης δεν μπορεί να το βγάλει από το μυαλό του, ούτε να το ξεχάσει ποτέ. Παραμένει "ζωντανό" στη μνήμη του όσος καιρός και αν περάσει, καθώς τα μηνύματα που περνάει είναι πανανθρώπινα και διαχρονικά, αλλά και γιατί η δεινότητα της συγγραφέως έχει δημιουργήσει ένα λογοτεχνικό έργο αξιέπαινο και μοναδικό στο είδος του.
          Όλοι οι άνθρωποι έχουν την έμφυτη ανάγκη να πιστέψουν σε μια ανώτερη δύναμη κάποια στιγμή στην ζωή τους. Άλλοι την ονομάζουν Θεό, άλλοι Αλλάχ, άλλοι Βούδα, άλλοι Δωδεκάθεο, άλλοι Επιστήμη… Όλοι, όμως, οι άνθρωποι ανεξαιρέτως προέλευσης και καταγωγής, κάποτε θα αισθανθούν την ανάγκη να ζητήσουν την βοήθεια ενός ανώτερου Όντος, όταν αντιμετωπίσουν κάποια εξαιρετικά δύσκολη γι’ αυτούς στιγμή. Άλλοι, πάλι, παρατηρώντας την Φύση γύρω τους, από το μικρότερο ζωντανό οργανισμό μέχρι τον μεγαλύτερο, δεν μπορούν παρά να νιώσουν το μεγαλείο της Θείας Δύναμης, αφού τίποτε δεν έχει δημιουργηθεί τυχαία, αλλά καθετί έχει την θέση και την χρησιμότητά του. Η συγγραφέας κ. Dalkour κατόρθωσε το ακατόρθωτο: μέσα από μία ευρηματική μυθοπλασία φαντασίας μας αποδεικνύει πως υπάρχει αυτή η ανώτερη Θεία δύναμη, όσο και αν εμείς την αμφισβητούμε, η οποία βρίσκεται πάντοτε δίπλα στο αγαπημένο της δημιούργημα, τον Άνθρωπο, ακόμα κι αν εκείνος θεωρεί πως τον έχει ολοκληρωτικά λησμονήσει.
          Έξι άντρες, άγνωστοι μεταξύ τους και από διαφορετικά σημεία του κόσμου, οι οποίοι σε κάποια στιγμή της ζωής τους δελεάστηκαν από την εύκολη επιλογή ώστε να υλοποιήσουν ακοπίαστα τα πιο ακριβοθώρητα όνειρά τους, βρίσκονται αντιμέτωποι με τις λανθασμένες αποφάσεις του παρελθόντος τους. Οι συνέπειες των πράξεών τους φαίνονται τώρα, που εκείνοι είναι πλέον μεσήλικες και έχουν πια αποκτήσει όσα ποθούσαν, χωρίς να κοπιάσουν ιδιαίτερα. Το γεγονός, όμως, ότι έρχονται μεταξύ τους σε επαφή και προσπαθούν από κοινού να σώσουν ολόκληρη την ανθρωπότητα που κινδυνεύει από τα δικά τους επιπόλαια σφάλματα, αποδεικνύει πως ο Άνθρωπος είναι από την φύση του εξίσου καλός όσο και κακός. Ο κύριος ήρωάς μας, ο Frank Winders, βιώνει τρεις διαφορετικές πραγματικότητες, οι οποίες είναι οδυνηρά αληθινές για να αποτελούν μονάχα ένα όνειρο κατά τη διάρκεια μιας λιποθυμίας του. Μπορεί ο Frank να αναρωτιέται εάν όντως τα έζησε όλα αυτά, όμως σε εμάς τους αναγνώστες δίνεται η δυνατότητα να ζήσουμε μία περιπέτεια συγκλονιστική που κόβει την ανάσα, αλλά και να αναρωτηθούμε κατά πόσο πιστεύουμε στον Θεό, τί θα κάναμε αν μας δινόταν η ίδια, εύκολη ευκαιρία να πραγματοποιήσουμε τα όνειρά μας, αλλά και αν θα είχαμε το σθένος και τη γενναιότητα να αντιμετωπίσουμε στην κυριολεξία θεούς και δαίμονες, ώστε να επανορθώσουμε για τις λανθασμένες μας επιλογές.
          Η συγγραφέας με περισσή δεξιοτεχνία μας παρασύρει ολοένα και βαθύτερα μέσα στον κυκεώνα των γεγονότων και των αλυσιδωτών αντιδράσεων που προκαλούν οι αποφάσεις των έξι αντρών, συνδυάζοντας αριστουργηματικά την φαντασία με την περιπέτεια, τις φιλοσοφικές και θεολογικές διαχρονικές αναζητήσεις του Ανθρώπου με τον ρομαντισμό και την αγάπη που αναζητά στην καθημερινότητά του, το Θείο με το Δαιμονικό, αφού και τα δύο είναι όψεις ενός και μόνο στοιχείου, των υπερφυσικών δυνάμεων πέρα από την περιορισμένη, ανθρώπινη κατανόηση. Στην συναρπαστική «Μήτρα Του Κακού», θα συναντήσουμε την συνύπαρξη της λογικής με την πίστη, της πραγματικότητας με την φαντασία, της περιπέτειας με τον λυρισμό. Θα περιπλανηθούμε από την πολύβουη Αμερική στα υποβλητικά Μετέωρα αλλά και στην αχανή Κίνα και θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στα δικά μας αιώνια ερωτήματα για την πίστη μας στην Ανώτερη δύναμη, ή την αποδυνάμωση αυτής, αλλά και για το τι αξίζει πραγματικά να κοπιάζουμε και να παλεύουμε στην σύντομη και εύθραυστη ζωή μας. Πολλά και θερμά συγχαρητήρια στη συγγραφέα για ένα βιβλίο που αξίζει να διαβάσετε!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Έξι άντρες προσπαθούν να σώσουν τον Άνθρωπο απ’ το απόλυτο Κακό.
Ένας συγγραφέας καταγράφει την προσπάθειά τους με τη μορφή μυθιστορήματος.
Κι ένας ερευνητής της κβαντομηχανικής πρεσβεύει πως τα πάντα είναι δυνατά, αλλά ακόμα δεν έχει ανακαλύψει μέσα του αν το πιστεύει.
Ο Frank Winders θα ταξιδέψει σ’ αυτούς τους τρεις κόσμους χωρίς, όμως, να κρατά κατά την επιστροφή του τη χειροπιαστή απόδειξη του εισιτηρίου που αποδεικνύει το ταξίδι.
Άραγε ο Frank Winders έζησε πράγματι σ’ αυτές τις τρεις διαφορετικές παράλληλες πραγματικότητες ή βίωσε ένα lucid dream που οι προδιαγραφές του ξεπερνούν κατά πολύ τον ορισμό του ζωντανού ονείρου; Έκανε πράγματι διαδοχικές βουτιές σε τρεις παράλληλους κόσμους –όντας παρατηρητής και πρωταγωνιστής τους– ή όλο αυτό ήταν αποτέλεσμα μιας λιποθυμίας που διήρκεσε μόλις 38 λεπτά;
Η «Μήτρα του Κακού» αποτελεί ένα δυνατό μυθιστόρημα, όπου η λογική και η πίστη μας αποκαλύπτουν έναν σκοτεινό κόσμο που απλώνει το θανατηφόρο του δίχτυ πέρα απ’ τον χώρο του υπεραισθητού κι απειλεί να καταστρέψει τα πάντα.»

Βιογραφία Συγγραφέως:

Η συγγραφέας του μυθιστορήματος «Η ΜΗΤΡΑ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ» είναι η Margaret P. Dalkour.
Αγαπά την καλή μουσική, το διάβασμα και τη συγγραφή. Από παιδί τη μαγνήτιζε η εκδοχή του «τι βρίσκεται πίσω απ’ την κουρτίνα» κι αυτός ήταν ο λόγος που άρχισε να ψάχνει τα πράγματα σε μεγαλύτερο βάθος. Σήμερα, έχει καταλήξει πως το καλύτερο σημείο έναρξης αυτής της αναζήτησης είναι αποκλειστικά και μόνο ο ίδιος μας ο εαυτός. Κι αυτό επειδή μέσα μας, η έναρξη και η κατάληξη -όση απόσταση κι αν φαίνεται να τις χωρίζει- στο τέλος βρίσκονται πάντα στο ίδιο σημείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου