Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017

«ΜΑΤΩΜΕΝΑ ΕΝΤΕΛΒΑΪΣ», της Γιώτας Γουβέλη – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«ΜΑΤΩΜΕΝΑ ΕΝΤΕΛΒΑΪΣ», της Γιώτας Γουβέλη – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Διόπτρα
Σελίδες: 488
Τιμή: 15,93€

          Είναι κάποια βιβλία που τα "ερωτεύεσαι" από την πρώτη στιγμή που θα τα αντικρίσεις, χωρίς να αμφιβάλεις καθόλου ότι θα λατρέψεις εξίσου και το περιεχόμενό τους. Απλά το γνωρίζεις μέσα σου, έχεις ένα προαίσθημα ότι δεν θα σε απογοητεύσουν, το αντίθετο μάλιστα. Αυτό ακριβώς μου συνέβη με το εκπληκτικό νέο μυθιστόρημα της αγαπητής Γιώτας Γουβέλη «Ματωμένα Εντελβάις», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα. Με το που ήρθε στα χέρια μου, έμεινα να κοιτάζω εκστατική το πανέμορφο, καλόγουστο εξώφυλλό του με τις ανάγλυφες λεπτομέρειες: το κάστρο στο σκοτεινό φόντο που με παρέπεμπε σε γοτθικό μυστήριο και τα πανέμορφα, αστερόσχημα, αλπικά λουλουδάκια, τα εντελβάις που για να είναι "ματωμένα", σίγουρα θα υπήρχαν εγκλήματα, άρα και αστυνομικό μυστήριο. Το νέο βιβλίο της κ. Γουβέλη, όχι μόνο περιλαμβάνει αυτά τα δύο πολύ σημαντικά στοιχεία αλλά και μία καθηλωτική πλοκή που δεν μπορούσα ποτέ να διανοηθώ. Μην έχοντας ακόμα ολοκληρωμένη άποψη για τα υπόλοιπα μυθιστορήματα της συγγραφέως, αφού δεν τα έχω διαβάσει όλα, θα διακινδυνέψω να υποστηρίξω πως με τούτο το μυθιστόρημά της θα ικανοποιήσει ακόμα και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη: τον λάτρη των παλαιότερων εποχών και της μεταπολεμικής εποχής της δεκαετίας του ’50, τον λάτρη του αστυνομικού και του μυστηρίου, τον λάτρη του γοτθικού μυθιστορήματος και των καταραμένων, τερατόμορφων ηρώων, αλλά και τον λάτρη του κοινωνικού και ρομαντικού βιβλίου αφού, μαζί με όλα τα παραπάνω που αφθονούν στα «Ματωμένα Εντελβάις», εκδηλώνονται και έρωτες άλλοτε σκόπιμοι και μονόπλευροι και άλλοτε καταδικασμένοι να μείνουν στην αφάνεια, λόγω των ακατάλληλων κοινωνικών συνθηκών και της κατακραυγής που μπορεί να επισύρουν.
          Έχοντας και η ίδια επισκεφτεί στο πρόσφατο παρελθόν την Ελβετία, θεωρώ πως η αναβίωση της ατμόσφαιρας, των περιχώρων, της πανέμορφης αλλά και άγριας Ελβετικής φύσης, των εθίμων και της νοοτροπίας των ντόπιων αλλά και των μεταναστών που έχουν ριζώσει και ενσωματωθεί στο ευρύτερο περιβάλλον, είναι πέραν του δέοντος πειστική και αληθοφανής. Μέχρι να διαβάσω το σημείωμα της συγγραφέως στο τέλος του βιβλίου –καθώς ως γνήσια βιβλιοσκώληκας δεν κρυφοκοιτάζω ποτέ στις τελευταίες σελίδες– ήμουν σίγουρη πως είχε η ίδια αποκομίσει αυτές τις εντυπώσεις έχοντας βιώσει, μάλιστα, μακρόχρονη διαμονή στην όμορφη αυτή χώρα. Γεγονός είναι, πάντως, πως αξίζουν συγχαρητήρια στη συγγραφέα καθώς μέσα από τα «Ματωμένα Εντελβάις» της καταφέρνει να μας γυρίσει πίσω στον χρόνο και να μας ταξιδέψει σε μία χώρα σύμβολο της ειρήνης και της ουδετερότητας, αλλά, παρόλα αυτά, πάντα ετοιμοπόλεμης, αφού ο στρατός της είναι άρτια εξοπλισμένος και εκπαιδευμένος, χωρίς ποτέ να έχει χρειαστεί να συμμετάσχει στις παγκόσμιες πολεμικές συρράξεις. Το γεγονός, επίσης, πως θεωρείται η παγκόσμια "οικοδέσποινα" των τραπεζών και της ωρολογοποιίας την αναγάγει αδιαμφισβήτητα σε μία από τις πλουσιότερες και καλύτερα προστατευμένες χώρες, αφού κανείς ισχυρός ανά τον κόσμο δεν θα διακινδύνευε την απώλεια των καταθέσεών του σε κάποια από τις άφθονες ελβετικές τράπεζες. Η συγγραφέας, όμως, έχοντας απόλυτη επίγνωση του γεγονότος ότι "τα φαινόμενα συχνά απατούν", φρόντισε να εξασφαλίσει σε εμάς τους αναγνώστες της και ένα μικρό "παραθυράκι" στα καλά κρυμμένα μυστικά του πλούτου και της ισχύος που επιφανειακά φαίνονται άμεμπτα. Μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι ανήκουν μόνο στην σφαίρα της μυθοπλασίας, αλλά ένας πιο υποψιασμένος αναγνώστης θα συνειδητοποιήσει εύκολα τα μηνύματα που θέλει ακροθιγώς να περάσει η συγγραφέας.
          Η ηρωίδα μας, η Μαργκό ή Μαργαρίτα κατά το ελληνικότερον, είναι κόρη Ελλήνων μεταναστών, παντρεμένη με τον Ελβετό Μπλεζ Γκραφ και γυρνάει ολόκληρη την Ελβετία με το κόκκινο καμιονάκι της αναζητώντας τα καλύτερα και σπανιότερα παραδοσιακά δείγματα που έχει να αναδείξει η Ελβετική Παράδοση. Η επιτυχημένη αντικερί-μαγαζί για γκουρμέ που διατηρούν με τον άντρα της, και που φέρει το απόλυτα ταιριαστό όνομα ‘Tradition Graf’, συγκεντρώνει οτιδήποτε μπορεί να κινήσει το ενδιαφέρον των εκλεκτών και πλούσιων πελατών της, από παραδοσιακά καπνιστά τυριά, σπάνια κρασιά και δυσεύρετες γκουρμέ λιχουδιές, μέχρι χειροποίητες δαντέλες για νυφικά και μοναδικά κομμάτια διακόσμησης. Η Μαργκό, με το εκλεπτυσμένο και ξεχωριστό γούστο της έχει φροντίσει όλα αυτά τα χρόνια της κοινής συμβίωσης και επαγγελματικής συνεργασίας με τον άντρα της να εδραιώσει μία μοναδική φήμη για την επιχείρησή τους, η οποία έχει πλέον ξεπεράσει τα όρια όχι μόνο της Γενεύης όπου αυτή βρίσκεται αλλά ολόκληρης της Ελβετίας.
          Η δαιμόνια αντικέρ, στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται και με προξενιά και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία. Εκτός από αυτά της φίλης της Μαρί, της οποίας οι μνηστήρες φαίνονται να δολοφονούνται μυστηριωδώς πριν προχωρήσουν σε γάμο. Η συνεργασία αφενός της Μαρί και αφετέρου της Μαργκό με έναν ιδιόρρυθμο και παραμορφωμένο από τον καιρό του Β’ Παγκοσμίου πολέμου ωρολογοποιό, τον Τζάνι ντε Σίλβιο ο οποίος παραμένει κλεισμένος και αποτραβηγμένος από τον έξω κόσμο στο δυσπρόσιτο κάστρο του μαζί με την αινιγματική μητέρα του, θα αποβεί καταλυτική και μοιραία για τις δύο ανυποψίαστες γυναίκες. Η Μαργκό έχοντας πολλές και δικαιολογημένες υποψίες, αλλά και προσωπικό πλέον ενδιαφέρον για το παρελθόν του Ιταλού, θα προσπαθήσει να ανακαλύψει την αλήθεια με την σημαντική συνδρομή του γοητευτικού πάστορα Σερζ στην αναζήτησή της, διατρέχοντας, όμως,  ουσιαστικό κίνδυνο της ζωής της και της οικογένειάς της.
           Η Γιώτα Γουβέλη μέσα από το συναρπαστικό και αριστοτεχνικά στημένο μυθιστόρημά της «Ματωμένα Εντελβάις» μας προσφέρει μία αλησμόνητη αναγνωστική εμπειρία. Μαζί με την φλογερή, κοκκινομάλλα ηρωίδα της περιπλανιόμαστε στην πανέμορφη Ελβετία μαθαίνοντας άγνωστα κομμάτια της Ιστορίας και της παράδοσης αυτής της τόσο γοητευτικής και διαφορετικής χώρας, σε ιδιοσυγκρασία των κατοίκων αλλά και περιβάλλον, από την χώρα μας. Αναζητούμε καλά κρυμμένα μυστικά που προέρχονται όχι μόνο από τραγικά γεγονότα της πατρίδας μας κατά την Γερμανική Κατοχή, αλλά και από την διαστρεβλωμένη και τερατώδη οπτική και την τραυματισμένη ψυχοσύνθεση ανθρώπων αδίστακτων, εγκληματιών, καιροσκόπων ή απλά παρανοϊκών. Διαπιστώνουμε ότι, ορισμένες φορές, πίσω από μία αξιοσέβαστη και νομότυπη βιτρίνα μπορεί να κρύβεται η πιο αδίστακτη και ασυνείδητη κερδοσκοπία ενώ κάποιες φορές η καθαρή κακία και η διαστροφή της ανθρώπινης φύσης μπορεί να είναι κάτι που κληροδοτείται από γενιά σε γενιά. Αξίζουν πολλά και θερμά συγχαρητήρια στην αγαπητή κ. Γουβέλη για το καθηλωτικό μυθιστόρημά της «Ματωμένα Εντελβάις», το οποίο και σας προτείνω ανεπιφύλακτα να διαβάσετε!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Μέσα στην ομίχλη των ελβετικών Άλπεων, στήνεται η παγίδα που θα μετατρέψει το όνειρο μιας γυναίκας σε εφιάλτη.

Η Μαργκό, μια Ελληνίδα αντικέρ στη μεταπολεμική Γενεύη, βρίσκεται αντιμέτωπη με μια μυστηριώδη υπόθεση φόνων, με θύματα τους μνηστήρες της καλύτερής της φίλης.
Στην προσπάθειά της να τη βοηθήσει, η Μαργκό ξεκινάει μια επικίνδυνη περιπλάνηση στα βαθιά αλπικά δάση, έχοντας στο πλευρό της τον γοητευτικό πάστορα Σερζ.
Ψάχνοντας την αλήθεια πίσω από μια σκοτεινή ερωτική ιστορία, θα οδηγηθεί στο σαλέ ενός παρανοϊκού ωρολογοποιού και της αινιγματικής μητέρας του, θα εγκλωβιστεί στο ερειπωμένο κάστρο που κρύβει έναν φυγόδικο Ναζί και, αναπόφευκτα, θα αναγκαστεί να ακολουθήσει τα βήματά τους στα σκοτεινά μονοπάτια του μυαλού και της ψυχής.»

Πρόκειται για ένα βιβλίο που ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη πλοκή του, ενώ η γραφή της κυρίας Γουβέλη, που παραμένει ρέουσα και παραστατική, αποτελεί ακόμη ένα δυνατό του σημείο.

Ελίζα Νάσου, bookcity.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου