Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017

«Η ΠΡΩΤΗ ΠΑΓΩΝΙΑ», της Sarah Addison Allen – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«Η ΠΡΩΤΗ ΠΑΓΩΝΙΑ», της Sarah Addison Allen – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Σελίδες: 304
Τιμή με έκπτωση: 12,96€

          Παρά το γεγονός ότι είχα ακούσει εξαιρετικά σχόλια για το έργο της συγκεκριμένης συγγραφέως και ήδη το best seller της «Ο Μαγικός Κήπος» περιμένει υπομονετικά στην βιβλιοθήκη μου για να διαβαστεί εδώ και καιρό, δεν έτυχε έως τώρα να διαβάσω κάποιο βιβλίο της μέχρι που ήρθε στα χέρια μου αυτό το εκπληκτικό νέο της μυθιστόρημα, από τις αγαπημένες εκδόσεις Κλειδάριθμος. Με ένα υπέροχο κρυσταλλιασμένο κόκκινο μήλο στο εξώφυλλο και τον ταιριαστό τίτλο «Η Πρώτη Παγωνιά» αποτελεί μία ιδανική επιλογή για φθινοπωρινή ανάγνωση και όχι μόνο. Μπορεί η υπόθεσή του να διαδραματίζεται στην εποχή του φθινοπώρου, λίγο πριν από την περίφημη γιορτή των Αμερικανών, το Halloween, την παραμονή των Αγίων Πάντων δηλαδή που γιορτάζουν στις 31 Οκτωβρίου με μεγάλο ζήλο, όμως θα έλεγα πως είναι ένα βιβλίο γεμάτο αρώματα και χρώματα που διαβάζεται το ίδιο ευχάριστα κάθε εποχή. Η συγγραφέας υφαίνει μια πολύ ενδιαφέρουσα υπόθεση με τις εκκεντρικές και χαρισματικές αδερφές Γουέιβερλι και την ιδιόρρυθμη μηλιά τους, η οποία ανθίζει με την πρώτη παγωνιά του φθινοπώρου, μην ακολουθώντας τους φυσικούς νόμους και αδιαφορώντας για τις άλλες αντιπροσώπους του είδους της.
          Το φθινόπωρο είναι εξ’ ορισμού μια εποχή αλλαγής, χρωμάτων και αρωμάτων, αφού το καλοκαίρι δίνει την θέση του στο ψυχρότερο φθινόπωρο όταν ολόκληρη η φύση προετοιμάζεται για να υποδεχτεί τον χειμώνα. Τα φύλλα από τα φυλλοβόλα δέντρα αλλάζουν χρώματα με παραλλαγές από το ανοιχτό κίτρινο μέχρι το κόκκινο και το καφέ και πέφτουν, ενώ τα πρωτοβρόχια προσφέρουν στην διψασμένη γη την πολύτιμη δροσιά τους, προκαλώντας εκρήξεις αρωμάτων. Η συγγραφέας καταφέρνει να ενσωματώσει όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά του φθινοπώρου στο μυθιστόρημά της, το οποίο αν και διαδραματίζεται στην μακρινή Βόρεια Καρολίνα, φαντάζει εντυπωσιακά οικείο, καθώς οι ανθρώπινες σχέσεις στις οποίες κυρίως εμβαθύνει είναι πανανθρώπινες, διαχρονικές και οικουμενικές. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στον ρόλο της Γυναίκας, η οποία καταφέρνει μέσα από το πείσμα, τα ξεχωριστά χαρίσματα, την εντυπωσιακή και απρόσμενη ευθύτητα, τις μικρές, μοναδικές δόσεις μαγείας και την αδιαμφισβήτητη γοητεία και αποφασιστικότητά της να προσελκύσει, να σαγηνεύσει, να καθηλώσει και να κατακτήσει διά παντός το άλλο φύλο, το "ισχυρό" αλλά τόσο συχνά εξαρτώμενο απόλυτα από την εκάστοτε γυναικεία παρουσία.
          Οι αδερφές Γουέιβερλι αναμένουν την πρώτη παγωνιά, όχι μόνο για να θαυμάσουν το άνθισμα της "τρελής" μηλιάς στον κήπο τους, αλλά και για να οργανώσουν για μία ακόμη φορά την γιορτή του Halloween, ετοιμάζοντας ξεχωριστά φαγητά και γλυκά για τα μασκαρεμένα πιτσιρίκια, που θα έρθουν απαιτώντας «πείραγμα ή κέρασμα», αλλά και για να πάρουν σημαντικές αποφάσεις για την ζωή τους. Η Σίντνεϊ, έχοντας ήδη μία δεκαπεντάχρονη κόρη, την Μπέι, πασχίζει διακαώς να κάνει ένα ακόμη παιδί. Ο σύζυγός της, πάντα πρόθυμος και υποστηρικτικός, δεν της χαλάει χατίρι αλλά, έτσι και αλλιώς, είναι ευγνώμων απλά και μόνο που βρίσκεται δίπλα της και απολαμβάνει τις μικρές δόσεις μαγείας της, όπως όταν τα μαλλιά της κοκκινίζουν λίγο περισσότερο, όποτε εκείνη αγχώνεται. Η κόρη της Μπέι, έχοντας όλο τον αυθορμητισμό της εφηβείας, αποφάσισε να εκδηλώσει τα αισθήματά της προς τον συμμαθητή της Τζος, όμως στην πορεία διαπίστωσε πως οι προκαταλήψεις για την εκκεντρική οικογένειά της συνήθως υπερισχύουν στην μικρή πόλη τους, καθώς οι μάγισσες είναι πάντα απαραίτητες όταν θέλουμε να κάνουμε κάποια ξόρκια για να δέσουμε τον αγαπημένο μας, αλλά όχι και για να συγγενέψουμε με αυτές. Όμως, η πανέξυπνη Μπέι, έχοντας το δικό της μοναδικό, μαγικό χάρισμα, όπου ξέρει πού ακριβώς είναι η θέση του κάθε πράγματος ή ανθρώπου, είναι βέβαιη πως η θέση του Τζος είναι δίπλα της. Το μόνο που απομένει είναι να το συνειδητοποιήσει και αυτός, κάτι όμως που η μητέρα της θέλει να αποτρέψει πάσει θυσία, για τους δικούς της, καλά κρυμμένους λόγους. Από την άλλη, η αδερφή της Σίντνεϊ, η Κλερ έχει αφοσιωθεί στην επιχείρησή της, τις Καραμέλες Γουέιβερλι, που πάνε από το καλό στο καλύτερο, αφού καταφέρνουν να συνδυάσουν την γεύση με το άρωμα των λουλουδιών και την αντίστοιχη αλλαγή διάθεσης σε αυτόν που τις γεύεται. Όμως, προσπαθώντας να γίνει ολοένα και πιο γνωστή και επιτυχημένη χάνει το πραγματικό νόημα της ζωής και τις πολύτιμες στιγμές με την κόρη και τον άντρα της, όπως για παράδειγμα να μαγειρέψει τα ιδιαίτερα και πεντανόστιμα φαγητά της για αυτούς σε μια γιορτινή ημέρα σαν αυτήν της παραμονής των Αγίων Πάντων.
          Οι ήδη ταραγμένες ισορροπίες της οικογένειας Γουέιβερλι θα διαταραχθούν ακόμα περισσότερο όταν εμφανιστεί ένας παράξενος ηλικιωμένος άνδρας, ο οποίος κρύβει πολλά μυστικά και ένα παρελθόν διόλου ενάρετο. Όταν ο μυστηριώδης αυτός ξένος εμφανιστεί στο κατώφλι του σπιτιού της οικογένειας, το οποίο έχει εντυπωσιακά "σθεναρές" απόψεις όσον αφορά την συμπεριφορά του προς τους κατοίκους του αλλά και προς τους ξένους, αφού επιλέγει το ίδιο ποιόν θα αφήσει να μπει και ποιόν όχι, η Κλερ θα έρθει αντιμέτωπη με ένα ακόμα μυστικό από το παρελθόν που θα αμφισβητήσει ολόκληρη την ύπαρξή της. Η συγγραφέας μέσα από αυτό το υπέροχο μυθιστόρημά της, την «Πρώτη Παγωνιά», μας μιλά για τις ανθρώπινες σχέσεις, για την αγάπη σε όλες της τις μορφές, ακόμα και τις πιο ασυνήθιστες, για την μαγεία –πραγματική ή φανταστική, λίγη σημασία έχει– που μπορεί να γκρεμίσει προκαταλήψεις και ταμπού χρόνων και να κάνει τα αδύνατα δυνατά, αλλά και για την τεράστια σημασία και ομορφιά που μπορούν να κρύβουν μέσα τους ακόμα και οι πιο ασήμαντες, μικρές στιγμές με όσους αγαπάμε και μας αγαπούν, αρκεί να τους αποδεχτούμε όπως ακριβώς είναι.  

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Μια ιστορία για τη δύναμη της αγάπης και τη μαγεία των μικρών πραγμάτων

Είναι Οκτώβριος στη Βόρεια Καρολίνα. Καθώς τα φύλλα παίρνουν τα φθινοπωρινά τους χρώματα, μια… ιδιόρρυθμη μηλιά ετοιμάζεται όπως πάντα ν’ ανθίσει με την πρώτη παγωνιά. Όμως φέτος οι αδερφές Γουέιβερλι έχουν μεγαλύτερες έγνοιες από την τρελή μηλιά του κήπου τους…

Η Κλερ έχει δοθεί ολόψυχα στην επιχείρησή της, τις Καραμέλες Γουέιβερλι, και, παρότι τα πηγαίνει μια χαρά, ανησυχεί. Νιώθει πως από τα γλυκά της λείπει αυτό ακριβώς που υπόσχεται στους πελάτες της: η αληθινή μαγεία.

Η Σίντνεϊ λαχταρά ένα ακόμη παιδί, αλλά, όσο το προσπαθεί, τόσο η επιθυμία της γίνεται άπιαστο όνειρο με αποτέλεσμα να μη χαίρεται τη ζωή της.

Στο μεταξύ, η κόρη της η Μπέι, που ζει για πρώτη φορά την αγωνία του έρωτα, ίσως να έχει πραγματικά ανάγκη τη βοήθειά της.

Κάπως έτσι έχουν τα πράγματα, όταν ένας μυστηριώδης ξένος εμφανίζεται στο κατώφλι τους γνωρίζοντας ένα μυστικό που μπορεί να αμφισβητήσει τα ίδια τα θεμέλια της οικογένειάς τους. Και οι δυο αδερφές πρέπει να επιστρατεύσουν όλες τις δυνάμεις τους για να τον αντιμετωπίσουν και να παραμείνουν ενωμένες καθώς πλησιάζει η πρώτη παγωνιά…!»

Βιογραφία Συγγραφέως:


Η Σάρα Άντισον Άλεν γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Άσβιλ της Βόρειας Καρολίνας. Πολλά βιβλία της έχουν μπει στη λίστα των best seller των New York Times, όπως Ο μαγικός κήπος, Η βασίλισσα των ζαχαρωτών, The Girl Who Chased the Moon, Το μυστικό της ροδακινιάς και The Lost Lake. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα γι’ αυτή στη διεύθυνση www.sarahaddisonallen.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου