Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017

«Η ΧΡΥΣΗ ΚΥΛΙΚΑ», της Νατάσας Κυρκίνη-Κούτουλα – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«Η ΧΡΥΣΗ ΚΥΛΙΚΑ», της Νατάσας Κυρκίνη-Κούτουλα – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Άνεμος
Σελίδες: 314
Τιμή με έκπτωση: 13,50 €

          Η αγάπη μου για το ιστορικό μυθιστόρημα ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια και, συγκεκριμένα, από την στιγμή που πήρα στα χέρια μου το πρώτο αντίστοιχο βιβλίο, ανακαλύπτοντας πως η Ιστορία μπορεί να είναι συναρπαστική, συγκλονιστική, απρόσμενη και ενίοτε διασκεδαστική, δηλαδή εντελώς διαφορετική από αυτήν που διδασκόμαστε στα σχολικά μας χρόνια. Έκτοτε, έχω διαβάσει αναρίθμητα τέτοια βιβλία, από τα οποία κάποια –ευτυχώς λίγα– διατείνονται πως είναι ιστορικά μυθιστορήματα, χωρίς όμως να πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις, ενώ άλλα τιμούν την ιδιότητά τους αυτή προσφέροντάς μας ιστορική έρευνα σε βάθος από πλευράς του συγγραφέα και αποκαλύπτοντάς μας γνωστές ή σχετικά άγνωστες πτυχές της Ιστορίας, μέσα από τις ζωές πραγματικών ιστορικών προσώπων ή τη μυθοπλασία γύρω από αυτά, στο εκάστοτε ιστορικό πλαίσιο. Σπάνια, όμως, έχει τύχει να διαβάσω ένα τόσο ολοκληρωμένο ιστορικό μυθιστόρημα, που να συνδυάζει την αρχαιότητα με την σύγχρονη εποχή αλλά και το αστυνομικό στοιχείο, με τόσο αριστοτεχνικό και καλοστημένο τρόπο, ώστε το αποτέλεσμα να συναρπάζει ευθύς εξαρχής. Το νέο βιβλίο των εκδόσεων Άνεμος με τίτλο «Η Χρυσή Κύλικα», της εξαίρετης Νατάσας Κυρκίνη-Κούτουλα, είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα που συνδυάζει όλα τα παραπάνω και ακόμη περισσότερα. Είναι ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα συναρπαστικής και ποιοτικής λογοτεχνίας που έχει επιτύχει τον συγκερασμό Ιστορίας και μυθοπλασίας εξασφαλίζοντας μια μοναδική αναγνωστική εμπειρία σε οποιονδήποτε το διαβάσει.
          Από το σήμερα και την δολοφονία μιας νεαρής φιλολόγου στην Πειραϊκή, μεταφερόμαστε στην αρχαιότητα την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ενός τεράστιου –και ίσως πρωτοπόρου για την εποχή του– οικονομικού σκανδάλου που συντάραξε ολόκληρη την Αθήνα της εποχής του μεγάλου ρήτορα Δημοσθένη. Η συγγραφέας με εξαιρετική μαεστρία ξεδιπλώνει όλα τα ιστορικά γεγονότα που οδήγησαν το νεαρό Αλέξανδρο στα ηνία της Μακεδονικής κυριαρχίας και στις νικηφόρες εκστρατείες του στα βάθη της Ανατολής, οι οποίες εξασφάλισαν στον μεγάλο στρατηλάτη την αθανασία ανά τους αιώνες. Όπως, όμως, συμβαίνει συνήθως, τους εκάστοτε ισχυρούς πλαισιώνουν και αρκετοί καιροσκόποι, οι οποίοι οφείλουν υπακοή μονάχα στον εαυτό τους και σε κανέναν άλλο. Έτσι, ένας από αυτούς τους καιροσκόπους που πλαισίωναν τον Αλέξανδρο, πριν ακόμα αυτός διαδεχτεί τον πατέρα του στην βασιλεία της Μακεδονίας, ήταν και ο Άρπαλος, ένας γοητευτικός και αδίστακτος οπορτουνιστής. Η μικρή αναπηρία στο ένα του πόδι καθιστούσε τον Άρπαλο ακατάλληλο για μάχιμο στις εκστρατείες του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όμως αυτό δεν τον απέκλεισε από το να γίνει θησαυροφύλακάς του, έχοντας έτσι άμεση πρόσβαση στα αμύθητα πλούτη που συσσώρευαν οι Μακεδόνες με κάθε νέα κατάκτησή τους των πλούσιων, βαρβαρικών χωρών.  
          Η Καλλινίκη, μια απλή γυναίκα που θα γλυτώσει από την ολοκληρωτική καταστροφή της Ολύνθου από τους Μακεδόνες του Φιλίππου, θα βρεθεί στο επίκεντρο των γεγονότων, καθώς η ζωή της θα συνδεθεί ανέλπιστα με αυτήν του Άρπαλου. Ενόσω ο Αλέξανδρος οδεύει προς την δόξα κατακτώντας την μία χώρα μετά την άλλη, η Αθήνα προσπαθώντας να απαρνηθεί τον Μακεδονικό ζυγό αλλά και την φτώχεια που την μαστίζει, οδηγείται από την μία διαπλοκή στην άλλη, προκαλώντας συνωμοσίες και διαφθορά στην πολιτική ζωή του τόπου, ψάχνοντας "αποδιοπομπαίους τράγους" ώστε να καλύπτει τα προφανή σφάλματα των πολιτών της. Η Καλλινίκη γίνεται μάρτυρας άθελά της πολλών από αυτές τις δολοπλοκίες, ενώ η ανάγκη της να ξαναβρεί το πρόωρα χαμένο παιδί της θα την οδηγήσει στην ασέβεια και την διαστρέβλωση των Ελευσίνιων μυστηρίων, καθώς θα προσπαθήσει μέσα από σκοτεινούς "δρόμους", μαγικά ξόρκια και απαγορευμένες για τους Έλληνες ιεροτελεστίες χαλδαίων μάγων να ανατρέψει το αναπόφευκτο. Στα χέρια της θα έρθει μια περίτεχνη χρυσή κύλικα με την οποία θα συνδεθεί η πορεία και ολόκληρη η ζωή της, ενώ οι συνέπειες των πράξεών της, αλλά και της τελικής επιλογής της, θα φτάσουν μέχρι τις μέρες μας και θα συνδεθούν με τα παράνομα και ανήθικα σχέδια αρχαιοκαπήλων και σύγχρονων δουλεμπόρων στην σημερινή Αθήνα.  
          Η συγγραφέας, με προφανή και εντατική ιστορική έρευνα, αναπαριστά την αρχαία ζωή, τα ήθη, τα έθιμα, τις ιεροτελεστίες, αλλά και τις πολιτικές ισορροπίες, διαμάχες και δολοπλοκίες μιας ταραγμένης όσο και ένδοξης εποχής. Μαζί με την Καλλινίκη ταξιδεύουμε στην Μακεδονία του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αλλά και στην Αθήνα του ξεπεσμού, της ένδειας και των δολοπλοκιών, που προσπαθεί να ανακτήσει κάποιες από τις ένδοξες στιγμές του "χρυσού" παρελθόντος της. Ταυτόχρονα, μαθαίνουμε για τα διαβόητα «Αρπάλεια χρήματα», ένα σκάνδαλο της εποχής εκείνης που ίσως οι περισσότεροι από εμάς να αγνοούμε, όμως ο αντίκτυπός του ήταν τεράστιος, αφού επρόκειτο για αστρονομικό ποσό με τα τότε δεδομένα. Την ίδια στιγμή, βλέπουμε πώς αυτά τα χαμένα στην ιστορική μνήμη γεγονότα φτάνουν να επηρεάσουν την Αθήνα του σήμερα, καλώντας μας μαζί με τους σύχρονούς μας ήρωες να διαλευκάνουμε το μυστήριο της Χρυσής Κύλικας αλλά και τις άνομες σχέσεις ενός επιφανούς εφοπλιστή, μυστηριωδών αρχαιοκαπήλων και δουλεμπόρων παράνομων μεταναστών. Η κ. Κούτουλα μας αποδεικνύει πως όντως "η Ιστορία επαναλαμβάνεται", αλλά τα μηνύματα που μπορούμε να πάρουμε μελετώντας την είναι διαχρονικά, όπως αντίστοιχα και τα μεγάλα ηθικά διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι, προσπαθώντας να χαλιναγωγήσουν τις αδυναμίες και τις επιθυμίες τους που παραμένουν τρομαχτικά ίδιες ανά τους αιώνες. Πολλά και θερμά συγχαρητήρια στην εξαίρετη συγγραφέα για την αριστουργηματική «Χρυσή Κύλικά» της, την οποία και σας προτείνω ανεπιφύλακτα να διαβάσετε!
           
Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Η δολοφονία μιας νεαρής φιλολόγου στην Πειραϊκή μπορεί να εξιχνιαστεί μέσα από την αποκάλυψη ενός μεγάλου οικονομικού σκανδάλου στην αυλή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και των πολιτικών αναταράξεων που προκάλεσε αυτό το σκάνδαλο στην Αθήνα της εποχής του Δημοσθένη;
Και ποια ήταν η σχέση του μεγάλου ρήτορα με το βαρύτιμο αγγείο, που θεωρήθηκε στην εποχή του σύμβολο της διαπλοκής και της πολιτικής διαφθοράς;
Πώς ο πόνος μιας μάνας για τον άδικο χαμό του παιδιού της θα την οδηγήσει σε σκοτεινές ατραπούς, όπου τα μαγικά ξόρκια και οι κατάρες των χαλδαίων μάγων θα φορέσουν το προσωπείο των ιεροτελεστιών στα Ελευσίνια μυστήρια;
Μια απλή γυναίκα από την Όλυνθο της Μακεδονίας, η Καλλινίκη, θα βρεθεί στο επίκεντρο μιας δίνης δραματικών γεγονότων της αρχαιότητας, που οι συνέπειές τους θα οδηγήσουν στην αποκάλυψη της δράσης μια συμμορίας αρχαιοκαπήλων και δουλεμπόρων της σημερινής Αθήνας.

Στο μυθιστόρημα αυτό πραγματοποιεί ο αναγνώστης ένα παράλληλο ταξίδι ανάμεσα στο μακρινό χθες και στο σήμερα, διαπιστώνοντας ότι τα μεγάλα ηθικά διλήμματα και τα προσωπικά πάθη των ανθρώπων παραμένουν διαχρονικά.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου