Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018

«ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ», του Γιώργου Παπαδόπουλου-Κυπραίου – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη


«ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ», του Γιώργου Παπαδόπουλου-Κυπραίου – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Διόπτρα
Σελίδες: 400
Τιμή με έκπτωση: 12,45€

          Πάντοτε μου έκανε εντύπωση και ταυτόχρονα με "ξένιζε" ως κάτι παράλογο και αφύσικο, το γεγονός πως η Κύπρος δεν αποτελεί κομμάτι της Ελλάδας με τη γεωγραφική έννοια, καθώς υπό οποιαδήποτε άλλη έννοια η Κύπρος είναι αδιαμφισβήτητα Ελληνική από αρχαιοτάτων χρόνων. Πώς είναι δυνατόν λοιπόν, αναρωτιόμουν, ένα νησί και μάλιστα το μεγαλύτερο ελληνικό, του οποίου οι κάτοικοι είναι Έλληνες, μιλούν ελληνικά με εκείνη τη χαρακτηριστική, ξεχωριστή προφορά, που εμένα προσωπικά ως γεννημένη στη Ρόδο μου θυμίζει έντονα τους Ροδίτες, και με εμφανή την επιρροή του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού στα ονόματα αλλά και την Κυπριακή διάλεκτο, να μην θεωρείται κομμάτι της Ελλάδας αλλά να αποτελεί ένα ανεξάρτητο, αυτόνομο κράτος; Και το χειρότερο όλων, γιατί αυτό το Ελληνικό αυτόνομο κράτος να είναι διχοτομημένο και το μισό να βρίσκεται υπό Τουρκική κατοχή; Όλα αυτά αποτελούσαν αδιανόητα πράγματα για μένα και ακριβώς επειδή με ενδιέφερε πολύ να μάθω την ιστορία της Κύπρου και το πώς καταλήξαμε σε αυτή την παράλογη, κατά τη γνώμη μου, ισχύουσα κατάσταση, αναζητούσα μανιωδώς να διαβάσω ιστορικά μυθιστορήματα που να αφορούν στην ιστορία της. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και πρωτότυπα τέτοια βιβλία που έχω διαβάσει οφείλω να ομολογήσω πως είναι «Το Δαχτυλίδι», του Κύπριου συγγραφέα Γιώργου Παπαδόπουλου από τις εκδόσεις Διόπτρα, ο οποίος τυγχάνει να είναι μαζί με τη σύζυγό του και ο ιδρυτής του συγκεκριμένου εκδοτικού οίκου.
Πρόκειται για ένα βιβλίο που βασίζεται σε αληθινά περιστατικά και ζωές υπαρκτών προσώπων και εκτείνεται σε μια περίοδο διακοσίων και πλέον ετών Ιστορίας του Κυπριακού λαού. Ένα μυθιστόρημα που, αν και βασίζεται στις ζωές απλών ανθρώπων, μας μεταφέρει ατόφια τα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν τον πολύπαθο Κυπριακό λαό, έναν λαό αγέρωχο, θαρραλέο, απροσκύνητο και αγωνιστή, ο οποίος βρισκόταν αδιάκοπα στο πλάι των Ελλήνων αδερφών του σε κάθε σημαντικό αγώνα τους, πιστεύοντας πως Ελλάδα και Κύπρος είναι ένα αδιαίρετο έθνος. Η ιστορία μας ξεκινάει από την εποχή της τουρκοκρατούμενης Κύπρου και της εποχής του Ελληνικού ξεσηκωμού. Τον Αύγουστο του 1821 δύο ξαδέρφια, ο Χριστόδουλος και ο Γιάννης, αποφασίζουν κρυφά από όλους εκτός από τους πατεράδες τους να φύγουν από την Κύπρο για να πάνε στην Ελλάδα να βοηθήσουν στον Αγώνα του έθνους. Προορισμός τους το Γύθειο, όπου θα μπουν στην ομάδα του Κολοκοτρώνη και θα πολεμήσουν ενάντια στον Τουρκικό ζυγό με σθένος και αυταπάρνηση. Ο Χριστόδουλος βεβαίως αφήνει πίσω του, πέρα από την οικογένειά του, και τον έρωτα της ζωής του, τη Ζηνοβία, η οποία επιδεικνύει αξιοζήλευτο κουράγιο και πίστη στον αρραβωνιαστικό της. Όχι μόνο σέβεται την απόφασή του και την υποστηρίζει, αλλά πηγαίνει ως ψυχοκόρη στην οικογένειά του, ώστε να τους συνδράμει με την βοήθειά της όσο καιρό εκείνος θα κάνει να επιστρέψει πίσω στην πατρίδα του.
Ο εξαίρετος συγγραφέας μέσα από το βασικό αυτό ζευγάρι των ηρώων του μας κάνει κοινωνούς σε όλη τη ζωή, τα ήθη, τα έθιμα, τα πάθη και τους έρωτες έξι ολόκληρων γενεών Κυπρίων που, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, συνέβαλαν στη διαμόρφωση της πορείας αυτού του πολύπαθου νησιού. Άνθρωποι που δε δίστασαν στιγμή να αφήσουν την πατρίδα τους για να πολεμήσουν δίπλα στα αδέρφια τους της μητέρας Ελλάδας, άλλοτε στην επανάσταση του ’21, άλλοτε στη λεβεντογέννα Κρήτη όπου κάποιοι ήρωες συνάντησαν πραγματικούς "αδερφούς" και όχι απλούς συντρόφους, άλλοτε συμμετέχοντας στον αγώνα για την απελευθέρωση ολόκληρης της Ελλάδας και άλλοτε ενάντια στη ναζιστική λαίλαπα. Το 1878, όταν η κατοχή του νησιού πέρασε αναίμακτα από τους Τούρκους στους Άγγλους, αρκετοί Κύπριοι πίστεψαν πως η βρετανική κυριαρχία θα είναι πιο πολιτισμένη και "ανθρώπινη" από την προηγούμενη, αλλά ίσως ότι αποτελούσε και ένα βήμα πιο κοντά στην πολυπόθητη ανεξαρτησία του νησιού και την ένωσή του με την Ελλάδα. Μια ασίγαστη επιθυμία που εξακολούθησε να υπάρχει μέσα στην Κυπριακή καρδιά με αποκορύφωση τον αγώνα των Κυπρίων από το 1955 έως το 1959 μέσα από τους αγώνες της ΕΟΚΑ, αγώνες που δυστυχώς δεν έμελλαν να φέρουν την πολυπόθητη Ένωση. Στο πέρασμα του χρόνου και μέσα από τα αδιαμφισβήτητα ιστορικά γεγονότα γίνεται αντιληπτό πως, παρόλο που η επιθυμία των Κυπρίων για την Ένωσή τους με την Ελλάδα παρέμεινε το ίδιο αμετάβλητη και ισχυρή, η Ελλάδα δεν εκμεταλλεύτηκε ποτέ ορισμένες χαμένες ευκαιρίες για να δρομολογηθεί η πολυπόθητη αυτή Ένωση.   
Ο Γιώργος Παπαδόπουλος-Κυπραίος με αυτό το εξαιρετικό πρώτο μυθιστόρημά του καταγράφει με ασύγκριτη ζωντάνια και γλαφυρότητα την ίδια την Κύπρο και τους αδιάκοπους αγώνες της, τους γενναίους πατριώτες που δεν δίστασαν να πολεμήσουν με ηρωισμό και αυταπάρνηση σε όλους τους μεγάλους αγώνες της μητέρας Ελλάδας, αλλά και τους απλούς ανθρώπους που, μέσα από τις φαινομενικά ήρεμες και φιλήσυχες ζωές τους, αγωνίστηκαν κρυφά από όλους ενάντια στους Άγγλους κατόχους του νησιού, οι οποίοι στην πράξη δεν διέφεραν και πολύ από τους "φίλους" και συμμάχους τους, τούς Τούρκους. «Το Δαχτυλίδι» είναι ένα επικό χρονικό δύο αιώνων και έξι γενεών μιας οικογένειας που δεν έπαψε να αγωνίζεται, να μάχεται και να υποστηρίζει την ελευθερία, το δικαίωμα στο όνειρο, τον διαρκή αγώνα για τα ιδανικά και τον αμετάβλητο πόθο για την αυτονόητη Ένωση με την Ελλάδα, ενάντια σε όλες εκείνες τις ανάλγητες ξένες δυνάμεις που δεν λαμβάνουν ποτέ υπόψη τους όσα επιθυμεί ο απλός λαός, αλλά καθορίζουν τις μοίρες ολόκληρων κρατών σύμφωνα με τα δικά τους συμφέροντα και σκοπούς. Θερμά συγχαρητήρια στο συγγραφέα για το συγκλονιστικό αυτό ιστορικό μυθιστόρημά του το οποίο και αξίζει να διαβαστεί από κάθε Έλληνα, Κύπριο ή Ελλαδίτη!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Ενάντια στη μοίρα και, συχνά, ενάντια στη λογική, Το Δαχτυλίδι είναι το συγκλονιστικό οδοιπορικό μιας οικογένειας που τάχθηκε σε ένα σκοπό πέρα από τα στενά όρια της Κύπρου. Μιας οικογένειας που ταυτίστηκε με τους συνεχείς αγώνες του Ελληνισμού, το θάρρος και την αυταπάρνηση.

Ενάντια στη μοίρα και συχνά ενάντια στη λογική, Το Δαχτυλίδι ξετυλίγει μέσα στις γεμάτες αλήθεια σελίδες του μια συγκινητική ιστορία για την αγάπη, την αξιοπρέπεια και την πατρίδα.
Ξεκινώντας πριν από δύο αιώνες στο μεγαλύτερο ελληνικό νησί, την Κύπρο, έξι γενιές ανθρώπων αγωνίζονται για να αλλάξουν τα σχέδια της μοίρας, της δικής τους και του τόπου τους.
Το Δαχτυλίδι σφραγίζει τις ζωές απλών, καθημερινών ανθρώπων, που γίνονται ήρωες. Έρωτες, φιλίες, όνειρα, ιδέες και αγαθά που δεν μετριούνται με το ζύγι, συνθέτουν μια αληθινή ιστορία που όμοιά της δεν έχει ξαναγραφτεί ποτέ.»

ΤΟ ΔΑXΤΥΛΙΔΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΒΑΣΙΣΜΕΝΟ ΣΕ ΑΛΗΘΙΝΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου