Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

«Η ΜΗΤΡΑ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ ΙΙ – ΤΟ ΣΥΝΝΕΦΟΔΕΝΤΡΟ», της Margaret P. Dalkour – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη


«Η ΜΗΤΡΑ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ ΙΙ – ΤΟ ΣΥΝΝΕΦΟΔΕΝΤΡΟ», της Margaret P. Dalkour – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Πηγή
Σελίδες: 384
Τιμή: 16€

          Το πρώτο βιβλίο της αγαπητής συγγραφέως Margaret P. Dalkour, το λατρεμένο πλέον μυθιστόρημα «Η Μήτρα Του Κακού», το διάβασα πριν από λίγους μήνες και ακόμα είναι ολοζώντανες οι εντυπώσεις που μου άφησε. Αμφιβάλω δε, αν θα το ξεχάσω ποτέ ή αν θα μείνω μόνο στην πρώτη ανάγνωσή του, καθώς πρόκειται για ένα βιβλίο με πολλά βαθιά και πανανθρώπινα νοήματα και μηνύματα. Για να κατανοήσει κανείς πλήρως και να εμβαθύνει ουσιαστικά σε όλα όσα θίγει η συγγραφέας στο βιβλίο της δεν αρκεί μόνο μία ανάγνωση, γι’ αυτό και απευθύνεται σε αναγνώστες με υψηλότερες απαιτήσεις. Ήταν, επομένως, πολύ μεγάλη η ανυπομονησία μου όταν έμαθα πως θα υπάρξει και δεύτερο μέρος σε αυτό το εκπληκτικό μυθιστόρημα φαντασίας, με τίτλο «Η Μήτρα Του Κακού ΙΙ – Το Συννεφόδεντρο», και πάλι από τις εκδόσεις Πηγή. Ο αγαπημένος μας ήρωας από το πρώτο βιβλίο, ο Frank Winders, επιστρέφει για να μας παρασύρει σε ένα νέο ταξίδι σε διαφορετικούς τόπους αλλά, κυρίως, σε διαφορετικούς χρόνους και πραγματικότητες. Ένα ταξίδι φαντασίας που, αν και η λογική ενίοτε αμφισβητεί, η καρδιά το ενστερνίζεται αναμφισβήτητα.  
          Πόσο σίγουροι αλήθεια μπορούμε να είμαστε πως ο μοναδικός πλανήτης όπου υπάρχει ανθρώπινη ζωή είναι ο δικός μας; Εμείς μόνο είμαστε οι Εκλεκτοί του Θεού ή μήπως είναι προκλητικά "εγωιστικό" και κοντόφθαλμο να πιστεύουμε πως στο άπειρο Σύμπαν, αν δηλαδή δεχτούμε πως υπάρχει μόνο ένα τέτοιο, δεν υπάρχουν άλλα νοήμονα έμβια όντα πέρα από εμάς; Και, αν υπάρχουν, τί σημαίνει αυτό για εμάς, τον πολιτισμό και την ύπαρξή μας; Από αρχαιοτάτων χρόνων υπάρχουν μύθοι, θρύλοι, θρησκείες και δοξασίες που μιλούν για παντοδύναμους θεούς, γίγαντες, τιτάνες, αγγέλους, δαίμονες, νεφελίμ, ενώ υπάρχουν ορισμένα επιστημονικά ευρήματα, όπως μαθηματικοί υπολογισμοί κατασκευής διαστημοπλοίων σε αρχαιολογικούς τόπους όπως στο εσωτερικό αρχαίων πυραμίδων, τα οποία δεν συνάδουν χρονικά με την χρονολογία ανέγερσης των διαφόρων αντίστοιχων μνημείων. Έχουμε διαβάσει για τα περίφημα "αγρογραφήματα" τα οποία, αντικειμενικά, δεν μπορούν να γίνουν με επίγεια μέσα και, όμως, υπάρχουν διάσπαρτα ανά τον κόσμο και συνήθως εμφανίζονται εν μία νυκτί. Κατά καιρούς δε, έχουν υπάρξει διάφοροι φωτισμένοι άνθρωποι, όπως ο Νικολά Τέσλα, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, ο Ιούλιος Βερν και άλλοι που υποστήριξαν το "αδύνατο", τουλάχιστον για την επικρατούσα αντίληψη της εποχής τους. Όσα έγραφε στα μυθιστορήματά του ο Βερν τότε αποτελούσαν επιστημονική φαντασία, τώρα όμως τα γνωρίζουμε ως υποβρύχια ή τη θεωρία της Κούφιας Γης. Ο Αϊνστάιν έβγαζε τη γλώσσα στο σύμπαν υποστηρίζοντας πως "όλα είναι σχετικά" και ο Τέσλα υπήρξε ίσως το πιο λαμπρό επιστημονικό μυαλό που πέρασε ποτέ από αυτόν τον πλανήτη και ταυτόχρονα το πιο αδικημένο από την εποχή του.  
          Η εξαιρετικά χαρισματική και ταλαντούχα συγγραφέας Margaret P. Dalkour μας παρασύρει σε ένα ακόμη αλησμόνητο "ταξίδι του νου" μέσα από το νέο βιβλίο της, το «Συννεφόδεντρό» της, στο οποίο κατορθώνει να θίξει όλα τα παραπάνω ερωτήματα διαμέσου μιας μυθοπλασίας που καθηλώνει και συγκλονίζει. Ταυτόχρονα, όμως, μας μιλά και για τα πιο αρχέγονα και διαχρονικά συναισθήματα του ανθρώπινου είδους, αυτά της Πίστης προς τον Δημιουργό, όπως κι αν Αυτός αποκαλείται, και της ανιδιοτελούς προσφοράς προς τον συνάνθρωπό μας. Οι παράλληλες πραγματικότητες και τα ταξίδια στον χωροχρόνο είναι το μέσο που χρησιμοποιεί η συγγραφέας ώστε να συνδέσει τα διάφορα γεγονότα του παρόντος βιβλίου και του προηγούμενου, έτσι ώστε όλα να μπουν στη σωστή τους θέση και να μας παρουσιαστεί ένα μεγαλειώδες και περίτεχνο "μωσαϊκό" αλυσιδωτών γεγονότων και πολύπλοκων χαρακτήρων. Ήρωες όπως ο Frank Winders, που άλλοτε βιώνει μία πραγματικότητα ως ταλαντούχος και επιτυχημένος ζωγράφος και άλλοτε άλλη πραγματικότητα ως επιστήμονας της κβαντομηχανικής. Όπως ο "δημοσιογράφος του κόσμου" Alex Bristow που άλλοτε ταξιδεύει στην όαση Μπαχαρίγια της σύγχρονης εποχής, προσπαθώντας να ανακαλύψει παραπάνω στοιχεία για την εντυπωσιακή μακροζωία μιας Βερβερικής φυλής και άλλοτε διαπιστώνει πως τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται και ότι οι δυνατότητες που έχει πραγματικά η ανθρώπινη ψυχή, κομμάτι και η ίδια του Δημιουργού της, είναι απεριόριστες. Όμως, υπάρχουν και άλλοι αλησμόνητοι ήρωες σε αυτό το εκπληκτικό σε σύλληψη και δομή μυθιστόρημα, όπως η ανιψιά του Alex, η Maggie που αγωνίζεται να ξεπεράσει τη νέα απώλειά της, να σταθεί ξανά στα πόδια της, να πιέσει το μυαλό της να "ανοίξει" ώστε να δει πέρα από τα φαινόμενα και, ίσως, να ανακαλύψει εκ νέου την πραγματική αγάπη στο πρόσωπο του γείτονα και φίλου του πολυαγαπημένου της θείου, Jason Atkins, ο Γάλλος αρχιτέκτονας Julien Lachance με τον "κομβικό" ρόλο, ο εμβληματικός επιστήμονας Nikola Tesla που κατέχει σημαντικό ρόλο στην υπόθεση, ο νεαρός Βέρβερος Anamar με την αγνή ψυχή και τον ανιδιοτελή σκοπό που επέτρεψε στο θαύμα να συμβεί και στον θρύλο να επαληθευτεί, ο προσωπικά αγαπημένος μου Michael που βρίσκεται παντού και πάντα προστατεύοντας και καθοδηγώντας εκείνους που πιστεύουν πραγματικά, αλλά και τόσους άλλους, αμέτρητους ήρωες που "παρελαύνουν" από το ανεπανάληπτο αυτό συγγραφικό πόνημα, αφήνοντας το δικό τους "στίγμα".      
          Είμαι βέβαιη, πλέον, πως μόνο ένα πραγματικά "φωτισμένο" μυαλό θα μπορούσε να συλλάβει και να φέρει σε πέρας  μια τέτοια ιδέα μυθιστορίας φαντασίας, αν δηλαδή δεχτούμε πως όσα γράφονται στη συγκλονιστική «Μήτρα Του Κακού ΙΙ – Το Συννεφόδεντρο» είναι απολύτως φανταστικά. Κάποιοι αναγνώστες, ίσως, τα θεωρήσουν "αχαλίνωτη" φαντασία με πολλά και πολύ περίπλοκα στοιχεία για να ασχοληθούν. Άλλοι, ίσως, εντυπωσιαστούν με την ευρηματικότητα και την πρωτοτυπία της ιδέας, διαβάσουν το βιβλίο αυτό απνευστί και με τη σειρά τους το συστήσουν σε άλλους ως ένα μοναδικό και συναρπαστικό μυθιστόρημα φαντασίας. Τέλος ορισμένοι που, ίσως, διαθέτουν πιο "ανοιχτό" μυαλό και έχουν δίψα για γνώση, θα το διαβάσουν και θα το ξαναδιαβάσουν, θεωρώντας πως μπορεί να τους προσφέρει "τροφή για σκέψη", δυνατότητα για ένα ταξίδι του νου έξω από τα πεπερασμένα όριά του και την ευκαιρία να "ακουμπήσουν" έστω και για λίγο το Θείο που κρύβεται μέσα στην ανθρώπινη ψυχή. Πολλά και θερμά συγχαρητήρια στην αγαπητή συγγραφέα και σας προτείνω ανεπιφύλακτα να το διαβάσετε, Φίλοι μου!  

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Είχε έρθει πια η μεγάλη στιγμή για τον Frank Winders ν’ αντιμετωπίσει την πραγματικότητα. Όσο κι αν είχε κλειδώσει τα βιώματα και τις εμπειρίες του στο υπόγειο του νου του, με την ταμπέλα Συνειδητό Ονείρεμα, εκείνα τώρα έσπρωχναν με βία να βγουν προς τα έξω! Το απόκοσμο τεχνούργημα που είχε παραλάβει με τόσο μυστηριώδη τρόπο, είχε ταξιδέψει μέσα από πολύπλοκες κι εξωτικές χρονικές σήραγγες, με τους πιο παράδοξους κι ανέλπιστους ταχυδρόμους, για να φτάσει στα χέρια του… Ένα δεύτερο γράμμα, θα αποκάλυπτε πώς το ταξίδι του σ’ αυτές τις τρεις παράλληλες πραγματικότητες, όχι μόνο ήταν αληθινό, αλλά αυτή τη φορά το αποδεικτικό εισιτήριο είχε πάνω την ίδια την υπογραφή του! Μια υπογραφή που είχε τοποθετηθεί εκεί απ’ τον ίδιο σχεδόν εκατό χρόνια πριν από τη γέννησή του! Όσο για τον αποστολέα… μερικές φορές, εκ των πραγμάτων, ο ανθρώπινος νους είναι αναγκασμένος να διευρυνθεί και να αποδεχθεί πως αυτό που αποκαλεί ΑΔΥΝΑΤΟ όντως συμβαίνει!

Είναι δυνατόν το μέλλον να διαμορφώνει το παρελθόν; Μπορεί το παρόν να εξελίσσεται ταυτόχρονα και προς τις δύο κατευθύνσεις του Χρόνου; Οι πρωταγωνιστές της ιστορίας ξεδιπλώνουν σταδιακά μια υπερκόσμια συνωμοσία που στέκεται πάνω και πέρα απ’ την ανθρώπινη διάνοια, καταλύοντας κάθε συμβατή αντίληψη περί υλικής πραγματικότητας! Το «Συννεφόδεντρο» έρχεται να προσφέρει στον αναγνώστη ένα παράθυρο σε άλλα δεδομένα, μετατρέποντάς τον σε ταξιδευτή του νου που τολμά να ακροβατήσει πάνω σε άγνωστα κοσμικά μοτίβα που μόνο η ανθρώπινη υπέρβαση ή η παράνοια -σύμφωνα με τις ισχύουσες κλασσικές απόψεις- μπορούν να δικαιολογήσουν την ύπαρξή τους.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου