Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα "παράθυρο" σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μας "ταξιδεύει" σε κόσμους πραγματικούς, ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει, ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με "γέμισαν" με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε, ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δε με εντυπωσίασαν, ή μου άφησαν αρνητικά συναισθήματα, διότι αυτά είναι απολύτως υποκειμενικά. Δε θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε μην απορρίπτετε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο, αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία, έχουν μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας "ταξιδεύουν" μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση "στολίζουν την ψυχή μας", ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισ. Τσαλαπάτη

Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2018

«ΜΑΥΡΗ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ», της Μαρίας Ζαχαράκη – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη


«ΜΑΥΡΗ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ», της Μαρίας Ζαχαράκη – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Πηγή
Σελίδες: 466
Τιμή: 18€

          Αυτό είναι το δεύτερο βιβλίο της αγαπητής Μαρίας Ζαχαράκη που διαβάζω, μετά τον εξαιρετικό «Νόμο» της ίδιας. Ομολογώ πως η «Μαύρη Πεταλούδα», από τις εκδόσεις Πηγή, με ενθουσίασε ιδιαίτερα και, παρά το γεγονός πως και αυτό ανήκει στην ίδια κατηγορία της λογοτεχνίας φαντασίας, πρέπει να παραδεχτώ πως ήταν κάτι εντελώς διαφορετικό από το πρώτο της πόνημα. Το στοιχείο που μου κίνησε τρομερά το ενδιαφέρον σε αυτό το μυθιστόρημα της κ. Ζαχαράκη δεν ήταν ούτε ο πρωτότυπος τίτλος ούτε η άκρως ενδιαφέρουσα πλοκή του, που αναγράφεται στο οπισθόφυλλο, αλλά το γεγονός ότι ξεκινάει τοποθετώντας την ιστορία της στο ξακουστό Κολέγιο Τρίνιτι του Δουβλίνου, ένα κολέγιο με μακραίωνη ιστορία –αν σκεφτούμε την ίδρυσή του από τη βασίλισσα Ελισσάβετ Α’ το 1592– και με μία από τις εντυπωσιακότερες και διασημότερες βιβλιοθήκες στον κόσμο. Για του λόγου το αληθές σας παραθέτω πιο κάτω σχετική φωτογραφία. Έχοντας, λοιπόν, στο μυαλό μου αυτή τη συγκεκριμένη, υποβλητική εικόνα από τη βιβλιοθήκη του κολεγίου Τρίνιτι δεν μπόρεσα παρά να ενθουσιαστώ όταν, ξεκινώντας την ανάγνωση, διαπίστωσα πως η υπόθεση ξεκινάει ακριβώς μέσα από αυτή τη διάσημη βιβλιοθήκη, μέσα σε έναν χώρο όπου υπάρχει συσσωρευμένη γνώση αιώνων.
Η ηρωίδα μας η Λορέλια, η οποία σπουδάζει το δύσκολο, και ασυνήθιστο για γυναίκα, αντικείμενο της κβαντικής φυσικής, βρίσκεται εκεί για να μελετήσει για μια εργασία που της ανατέθηκε, όμως η Μοίρα της επιφυλάσσει κάτι τελείως διαφορετικό από αυτό που θα μπορούσε να φανταστεί. Συναντά απρόσμενα τον κεραυνοβόλο έρωτα στο πρόσωπο του γοητευτικού Ντέιμον, ενός καθηγητή αρχαίων ελληνικών, ο οποίος υποκύπτει αυτόματα στη δική της αδιαμφισβήτητη σαγήνη. Ο επιστήθιος φίλος και προστάτης της Λορέλια, ο Ντένις, που σπουδάζει ιατρική, καταλαβαίνει ότι αυτή τη φορά τα πράγματα είναι σοβαρά για τη συνήθως ανέμελη, χαρισματική, ελαφρώς εκκεντρική και αφοσιωμένη στις σπουδές της φίλη του. Καθώς, όμως, η ηρωίδα μας αρχίζει να πλησιάζει ολοένα και περισσότερο το αντικείμενο του πόθου της συνειδητοποιεί πως οι ασυνήθιστες δυνάμεις της θα της σταθούν εμπόδιο και θα πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στον έρωτα και στο καθήκον που αυτές της υπαγορεύουν. Από την άλλη, μια διάσημη ηθοποιός με διεθνή καριέρα που αναγκάστηκε πριν από χρόνια να ξεκινήσει τη ζωή της ξανά, μετά τον ξαφνικό θάνατο των γονιών της, από το Διδυμότειχο μαζί με την άγνωστη μέχρι πρότινος γιαγιά της Επίφανι, η Δάφνη, αποφασίζει να παρατήσει την αξιοζήλευτη ζωή της διασημότητας που έχει κατακτήσει στην Αμερική και να αποτραβηχτεί σε ένα εξοχικό, κυριολεκτικά "ανεμοδαρμένο" σπίτι στην Ιρλανδία. Εκεί θα βρει τη γαλήνη που αποζητά εδώ και πολλά χρόνια ως Κάθριν, την ηρεμία μετά από έναν καταστροφικό έρωτα με τον δικό της Απόλλωνα και θα συναντήσει την πραγματική αγάπη στο πρόσωπο του ολόδικού της Χήθκλιφ.
Πόσες φορές, όμως, ο άνθρωπος κάνει σχέδια και είναι βέβαιος για τα αποτελέσματά τους, αλλά ο Θεός, η ανώτερη δύναμη, το σύμπαν ή η Μοίρα "γελούν" μαζί του, καθώς έχουν ήδη δρομολογημένα τα δικά τους σχέδια; Έτσι και οι ήρωες αυτής της υπέροχης, περίτεχνης, μεταφυσικής ιστορίας θα αναγκαστούν να ακολουθήσουν διαφορετική πορεία από αυτήν που είχαν αρχικά αποφασίσει. Μύθοι και θρύλοι όπως οι έκπτωτοι άγγελοι, οι μάγισσες, τα ακασικά αρχεία, οι αρχαίες τελετές του χειμερινού ηλιοστασίου και της Βαλπουργίας νύχτας, αλλά και πολλές επιστημονικές έννοιες όπως η δυσνόητη κβαντική φυσική, τα μαθηματικά, ο νόμος των πιθανοτήτων, το εμπνευσμένο έργο του Σαίξπηρ με κύρια αναφορά στην «Τρικυμία» του, "πλέκουν" ένα εντυπωσιακότατο θεωρητικό υπόβαθρο, έναν "καμβά" πάνω στον οποίο η κ. Ζαχαράκη σχεδιάζει με αξιοθαύμαστη έμπνευση μια ερωτική ιστορία διαχρονική, η οποία αν και καταδικασμένη να μην εκπληρώνεται, βρίσκει τον τρόπο να επιβιώσει στον χρόνο. Διότι, κάποιες ψυχές με περισσή δύναμη και ξεχωριστά χαρίσματα μπορούν να επιλέξουν να ξαναζήσουν, να αγωνιστούν εκ νέου να διεκδικήσουν την ευτυχία που το πεπρωμένο ή οι δυνάμεις πάνω από αυτές τούς αρνήθηκαν σε προηγούμενες ζωές τους και, μαζί με την προσωπική τους ολοκλήρωση και εξέλιξη, να διεκδικήσουν ξανά την αγάπη που στερήθηκαν. Η «Μαύρη Πεταλούδα», της Μαρίας Ζαχαράκη είναι ένα μυθιστόρημα φαντασίας που αξίζει να διαβαστεί και είμαι βέβαιη πως μόνο μία ανάγνωση δε θα σας αρκέσει, αφενός διότι θα θέλετε να ζήσετε ξανά, μέσα από την ολοζώντανη γραφή της, αυτούς τους σαρωτικούς, καταραμένους έρωτες των γοητευτικών ηρώων και, αφετέρου, διότι θα ανακαλύψετε πολλά φανερά και κρυφά νοήματα και θεωρίες στα οποία θα θελήσετε να εντρυφήσετε ξανά και σε μεγαλύτερο βάθος. Θερμά συγχαρητήρια στη συγγραφέα και σας προτείνω ανεπιφύλακτα να το διαβάσετε, Φίλοι μου!

Βιβλιοθήκη Κολεγίου Τρίνιτι, Δουβλίνο
Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Δουβλίνο, κολέγιο Τρίνιτι, παραμονή Πρωτομαγιάς. Μία κβαντική φυσικός, ένας ιατρός και ένας καθηγητής αρχαίων ελληνικών πιστεύουν στη διαφορετική σκέψη, τολμούν να αλλάξουν τα δεδομένα και ξεκλειδώνουν την Ιερογλυφική μονάδα του Τζον Ντι. Αποτέλεσμα, μια Μαύρη πεταλούδα ξεγλιστρά από τον θάνατο και από τότε ο θάνατος την κυνηγά σ’ ένα ανελέητο ερωτικό παιχνίδι. Ένα κβαντικό πείραμα, μια αρχαία τελετή ιερογαμίας, ένα θανάσιμο μυστικό, ενώνουν με συμπαγείς δεσμούς δύο ετερόκλητες κοπέλες. Η Λορέλ εξαναγκάζει την τύχη της Δάφνης και η Δάφνη σφραγίζει το πεπρωμένο της Λορέλ, ακολουθώντας τον μυστηριώδη νόμο «της κυριαρχίας των πρώτων», μια νύχτα με τέτοια γεωμετρία στον ουρανό ικανή να καταρρίψει οποιαδήποτε λογική, να ανατρέψει οτιδήποτε γνωρίζουν για τον κόσμο και να δημιουργήσει μαγεία. Τρεις επιστήμονες πιστεύουν στο ένστικτό τους, στη γνώση και τη δύναμή της και απλά συμβαίνει να προκαλέσουν έναν αθάνατο, καταραμένο έρωτα.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου