Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Κυριακή 21 Ιουλίου 2019

«ΤΟ ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΔΑΣΟΣ», της Αλεξάνδρας Μπελεγράτη – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«ΤΟ ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΔΑΣΟΣ», της Αλεξάνδρας Μπελεγράτη – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Πηγή
Σελίδες: 232
Τιμή: 14€

          Εάν θυμάμαι καλά, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν είχε πει το εξής: «δεν ξέρω πως θα γίνει ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος, αλλά μπορώ να σας πω ότι ο τέταρτος θα γίνει με ρόπαλα». Αυτό το απόφθεγμά του μου ήρθε στο μυαλό με το που διάβασα την υπόθεση στο οπισθόφυλλο του νέου βιβλίου της Αλεξάνδρας Μπελεγράτη με τίτλο «Το Σκοτεινό Δάσος», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πηγή. Παρά το γεγονός ότι μόνο σχετικά πρόσφατα άρχισα να διαβάζω δυστοπική λογοτεχνία, έχω ανακαλύψει εξαιρετικά δείγματά της και μάλιστα από Έλληνες συγγραφείς, κάτι που είναι ενθαρρυντικό και ελπιδοφόρο σαν γεγονός. Κατά τη γνώμη μου, δείχνει πόσο πολύ σκεπτόμενοι είναι κάποιοι άνθρωποι των Γραμμάτων στη χώρα μας, πόσο πολύ τους απασχολεί το δυσοίωνο μέλλον της ανθρωπότητας και πόσο πολύ μπορούν να αξιολογούν σωστά όλα όσα συμβαίνουν στη σύγχρονη πραγματικότητά μας, ώστε να οραματιστούν και να μας εκθέσουν μέσα από τα έργα τους μια πολύ πιθανή –αν και απευκταία– εκδοχή της μελλοντικής ζωής μας. Μία τέτοια συγγραφέας είναι και η εξαίρετη κ. Μπελεγράτη, η οποία κατόρθωσε μέσα από το νέο της μυθιστόρημα να μας παρουσιάσει μία μελλοντική δυστοπική πραγματικότητα, που αν και ζοφερή μοιάζει απόλυτα πιθανή και γι’ αυτό περισσότερο τρομακτική.
          Βρισκόμαστε στα χρόνια μετά τον τελευταίο Παγκόσμιο Πόλεμο –λογικά τον τρίτο–, ο οποίος ξέσπασε με αφορμή τον φανατισμό και την αντιπαλότητα των διαφόρων θρησκειών. Οφείλω να ομολογήσω πως –παρατηρώντας τη σημερινή μας πραγματικότητα και τις διεθνείς τρομοκρατικές επιθέσεις διαφόρων φανατικών οργανώσεων ανά τον κόσμο, αλλά και της «τζιχάντ» που κηρύσσουν πολλοί ισλαμιστές–, κάτι τέτοιο φαίνεται εξαιρετικά πιθανό να συμβεί. Το περιβάλλον έχει χάσει πλέον τις ισορροπίες του, μετά την καταστροφική παρέμβαση του ανθρώπου στο πέρασμα των αιώνων, με αποτέλεσμα να έχουν επιστρέψει οι παγετώνες καλύπτοντας σχεδόν ολόκληρη τη Γη. Οι θρησκείες έχουν απαγορευτεί, όπως είναι αναμενόμενο, το ίδιο και η μελέτη της Ιστορίας, καθώς και οι ελεύθερες μετακινήσεις από πόλη σε πόλη και από χώρα σε χώρα. Τα ονόματά τους έχουν αντικατασταθεί από αριθμούς, ενώ οι ελάχιστοι άνθρωποι που έχουν επιβιώσει έχουν χωριστεί σε αυτούς που μένουν στις Μητροπόλεις και στους πολίτες δεύτερης κατηγορίας που ζουν περιορισμένοι και απομονωμένοι στις Κάστες. Σας μοιάζουν λίγο περισσότερο πιθανά όλα αυτά από όσο θα θέλατε να παραδεχτείτε, και γι’ αυτό πολύ πιο ανησυχητικά; Εμένα, πάντως, μου δημιουργήθηκε η εντύπωση πως με κάποιον τρόπο «διακτινίστηκα» στο κοντινό μέλλον μας και αυτά που έβλεπα δε μου άρεσαν καθόλου, καθώς το απογοητευτικό παρόν μας δεν προμηνύει τίποτε πιο αισιόδοξο…
          Η κόρη του αρχηγού των Καστών, η δεκατετράχρονη Ηλέκτρα, βαθιά πληγωμένη από τον πρόωρο και βίαιο θάνατο της αγαπημένης μητέρας της πριν από λίγα χρόνια, αποφασίζει να εγκαταλείψει για πάντα τον απομονωμένο κόσμο της γενέτειράς της και να ζητήσει καταφύγιο στη Μητρόπολη, αναζητώντας ένα διαφορετικό και πιο πολλά υποσχόμενο μέλλον. Αποκηρύσσοντας την πρότερη ζωή της, αλλά και τον βαθιά πενθούντα πατέρα της –που δείχνει να έχει ξεχάσει την ύπαρξή της βυθισμένος στον δικό του πόνο–, ριζώνει πλέον στη Μητρόπολη, βρίσκοντας μια σχετική γαλήνη και τις χαμένες ισορροπίες της κοντά στη Βιρτζίνια, τη «μητέρα της καρδιάς της», μια ισχυρή γυναίκα με υψηλή θέση που την υιοθετεί παρέχοντάς της όλες τις δυνατότητες για να χτίσει μια άνετη ζωή. Η Ηλέκτρα μεγαλώνει, σπουδάζει, βρίσκει μία αξιοσέβαστη δουλειά, προσπαθεί να αφομοιωθεί στο απρόσωπο και γκρίζο προφίλ της Μητρόπολης όπου κανείς δεν ξεχωρίζει, ούτε καν από τα ρούχα που φορά ανάλογα με τη θέση και το επάγγελμά του. Στον δρόμο της εμφανίζεται ο γιος ενός από τους Δημιουργούς της νέας αυτής κοινωνίας, ο Ιωάννης, ο οποίος ξεκινάει μια σαρωτική σχέση μαζί της, δίνοντάς της την εντύπωση ότι είναι η μία και μοναδική και γι’ αυτό πολύ τυχερή και ξεχωριστή. Τίποτα όμως δε θα μπορούσε να είναι περισσότερο μακριά από την πραγματικότητα. Μια από τις συχνές λογομαχίες του ζευγαριού θα φέρει στην επιφάνεια το καλά κρυμμένο πραγματικό πρόσωπο του αδίστακτου Ιωάννη, ενώ ένα «ατύχημα» που θα συμβεί στην Ηλέκτρα θα γίνει η αιτία να ανακαλύψει την αλήθεια, όχι μόνο πίσω από τη σχέση της αλλά και σχετικά με το παρελθόν της και τον βίαιο θάνατο της λατρεμένης μητέρας της. Μετά από τον μυστηριώδη θάνατο της Βιρτζίνια που συνέβη παλαιότερα και την τωρινή απόλυσή της, η νεαρή κοπέλα αποτολμάει ένα ταξίδι στο παρελθόν της και τις πραγματικές ρίζες της, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Αναγκάζεται εκ των πραγμάτων, κυνηγημένη και απόκληρη πλέον από τη Μητρόπολη, να επιστρέψει πίσω στον πατέρα της και τον παιδικό της έρωτα Μιχαήλ, στη γενέτειρά της την Α-Πολλωνία 1 ή γνωστή με το αρχαίο όνομά της ως Δελφούς.
          Το δυστοπικό μυθιστόρημα της Αλεξάνδρας Μπελεγράτη με τον τίτλο «Το Σκοτεινό Δάσος» είναι ένα βιβλίο καθηλωτικό και πρωτότυπο, που συνδυάζει την επιστημονική φαντασία με το δράμα, το ερωτικό στοιχείο με το αστυνομικό και το μυστήριο, το ψυχολογικό με το στοχαστικό, όλα σφιχτοδεμένα σε μία καταιγιστική πλοκή που κόβει την ανάσα. Μέσα από την εμπνευσμένη μυθοπλασία της συγγραφέως, καλούμαστε να περιπλανηθούμε σε ένα μέλλον που αν και ξεκάθαρα δυσοίωνο και ζοφερό, μοιάζει απόλυτα ρεαλιστικό, αλλά και να ταξιδέψουμε στα βάθη της ανθρώπινης ψυχής και της εσωτερικής μας αναζήτησης, διερωτώμενοι αν και κατά πόσο είναι εφικτό να ανατρέψουμε όσα έχουν σχεδιαστεί ερήμην μας και να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τους αγαπημένους μας κάτω και από τις πιο αντίξοες συνθήκες. Θερμά συγχαρητήρια στη συγγραφέα για το νέο πόνημά της, το οποίο και σας προτείνω ανεπιφύλακτα να διαβάσετε, Φίλοι μου!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Μια ιστορία που καθρεφτίζει την ιστορική και πνευματική πορεία του ανθρώπου».

Mετά τον τελευταίο Παγκόσμιο Πόλεμο, που έγινε με αφορμή τις θρησκείες, οι Παγετώνες έχουν επιστρέψει καλύπτοντας σχεδόν το σύνολο του πλανήτη. Οι ελάχιστοι άνθρωποι που κατάφεραν να επιβιώσουν, έχουν χωριστεί στα δύο: σε αυτούς που ζουν στη Μητρόπολη και σε αυτούς που έχουν επιλέξει να ζουν απομονωμένοι στις Κάστες.
Οι πόλεις δεν φέρουν ονόματα, αλλά κωδικούς, δεν επιτρέπεται η ελεύθερη μετακίνηση ούτε η μελέτη της Ιστορίας. H «παλιά γνώση» θεωρείται απαγορευμένη.
Στον νέο αυτό κόσμο, η νεαρή Ηλέκτρα, η έφηβη κόρη του αρχηγού των Καστών, σοκαρισμένη απ’ τον βίαιο θάνατο της μητέρας της, μετακομίζει στη Μητρόπολη. Όταν ξαφνικά βρεθεί αντιμέτωπη με θανάσιμες απειλές, επιλέγει να βρει καταφύγιο στην παλιά της ζωή. Εκεί, θα ξεκινήσει ένα ταξίδι αναζήτησης μέσα στο σκοτεινό δάσος της ψυχής, αλλά και στον τόπο που ζει -ένα μέρος που, από την αρχαία εποχή, ονόμαζαν… “Δελφούς”.

«Ένα δυστοπικό μυθιστόρημα φαντασίας, πνευματικότητας, φιλοσοφίας και εσωτερικής αναζήτησης».

Βιογραφικό Σημείωμα Συγγραφέως:

Η Αλεξάνδρα Μπελεγράτη είναι συγγραφέας, θεατρική συγγραφέας, σεναριογράφος και σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ, με σπουδές στα The American College of Greece, Deree και London School of Journalism, όπου σπούδασε Novel Writing. Συνεργάστηκε με το Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα ως Guest Lecturer, στο μάθημα του σεναρίου.

Eργάζεται στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο ως καθηγήτρια σεναρίου στο Τμήμα Σκηνοθεσίας και ως εισηγήτρια σεναρίων/workshops στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε συνεργασία με την Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος, της οποίας είναι μέλος από το 2013.

Γράφει θεατρικά έργα, μυθιστορήματα, κάνει επιμέλεια βιβλίων, μεταφράζει λογοτεχνία από τα αγγλικά στα ελληνικά και σενάρια μικρού και μεγάλου μήκους, μεγάλου μήκους στα αγγλικά, τηλεοπτικές προτάσεις για σήριαλ & σειρές ντοκιμαντέρ στα αγγλικά. Στην τηλεόραση εργάστηκε ως αρχισυντάκτης, ως σεναριογράφος σε σειρά, επίσης, έγραψε και σκηνοθέτησε σενάρια για τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ. Το σενάριο «You are My Only Sunshine» διακρίθηκε στα Angel Film Awards (Monte Carlo/Monaco), παίρνοντας δύο βραβεία, ‘Best Special Mention Screenplay’ και ‘Best Family Drama Screenplay’, ενώ έργα της βρίσκονται σε διάφορα στάδια παραγωγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου