Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Παρασκευή 29 Μαΐου 2020

«ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΚΑΝΕΙΣ», της Άνχελες Ντονιάτε – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΚΑΝΕΙΣ», της Άνχελες Ντονιάτε – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Σελίδες: 400
Τιμή με έκπτωση: 13,95€

          Δεν μπορώ να γνωρίζω πόσοι από εσάς έχετε αλληλογραφήσει στη ζωή σας, και δεν εννοώ επιστολές επαγγελματικού ή επίσημου, τυπικού και απρόσωπου χαρακτήρα. Μιλάω για γράμματα όπου μπορεί να εξωτερικεύσει κανείς κομμάτια από την ψυχή του, να επικοινωνήσει με τον παραλήπτη της επιστολής του σε προσωπικό επίπεδο σαν να βρίσκεται εκείνος απέναντί του. Θέλω να πιστεύω πως ανήκω σε εκείνη τη γενιά που είχαμε την τύχη να ανταλλάσσουμε γράμματα με φίλους την εποχή που δεν υπήρχε το Messenger, το Facebook ή τα mails. Η πρώτη μου γραπτή επικοινωνία αυτού του είδους ξεκίνησε στις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού, όταν μου ζητήθηκε από το φροντιστήριο ξένων γλωσσών όπου πήγαινα να στείλω γράμμα σε κάποιον αγγλόφωνο έφηβο, ώστε να εξασκήσω τον γραπτό μου λόγο στα αγγλικά. Ήταν ο πρώτος «pen pal» μου και έκτοτε ακολούθησαν κι άλλοι, όχι μόνο αγγλόφωνοι αλλά και γαλλόφωνοι, και ομολογώ πως θυμάμαι την εμπειρία μου αυτή με μεγάλη νοσταλγία. Ήταν απίστευτη η χαρά μου κάθε φορά που έβλεπα να με περιμένει ένα νέο γράμμα και το ίδιο χαιρόμουν όταν καθόμουν να απαντήσω σ’ αυτό το συντομότερο δυνατό. Με αυτήν, λοιπόν, τη χαμένη πλέον τέχνη της αλληλογραφίας ασχολείται το πραγματικά υπέροχο, πρωτότυπο και πολύ συγκινητικό βιβλίο της Άνχελες Ντονιάτε με τίτλο «Τα γράμματα που δεν περίμενε κανείς», το οποίο κυκλοφορεί από τις εξαίρετες εκδόσεις Κλειδάριθμος.
          Η ισπανίδα συγγραφέας μάς μεταφέρει σε ένα μικρό ισπανικό χωριό, το Πορβενίρ, που αν θέλαμε να μεταφράσουμε πολύ «ελεύθερα» την ονομασία του θα το αποκαλούσαμε «το επερχόμενο»... Στο ξεχασμένο αυτό –ακόμα και από τον ίδιο Θεό– μέρος υπάρχει εδώ και έναν αιώνα ένα μικρό ταχυδρομείο που εξυπηρετεί τις ανάγκες της αλληλογραφίας των λιγοστών κατοίκων του. Η μοναδική υπάλληλός του είναι η Σάρα, μία τροφαντή, χωρισμένη κοκκινομάλλα με τρία παιδιά, γέννημα-θρέμμα του γραφικού χωριού. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής όμως, αλλά και οι νέοι, μοντέρνοι τρόποι επικοινωνίας που έχουν ελαχιστοποιήσει τις επιστολές που διακινούνται πλέον από το ταχυδρομείο, θέτουν σε κίνδυνο τη λειτουργία του, όπως και την παραμονή της Σάρα στο Πορβενίρ, αφού αν το ταχυδρομείο στο χωριό κλείσει, εκείνη θα πρέπει να μετατεθεί στη Μαδρίτη. Από τη στιγμή που το μαθαίνει αυτό η ηλικιωμένη φίλη και γειτόνισσα της Σάρα, η Ρόσα, βάζει σκοπό της ζωής της να αποτρέψει αυτό το κακό, προκαλώντας την αύξηση των επιστολών που διακινούνται μέσα από το συγκεκριμένο ταχυδρομικό γραφείο, από και προς τους κατοίκους του Πορβενίρ. Η Ρόσα αποφασίζει να επικοινωνήσει με την παιδική της φίλη Λουίσα, μετά από μισό αιώνα και βάλε, χωρίς καν να γνωρίζει εάν εκείνη ζει ακόμα. Η ηλικιωμένη γυναίκα, τώρα που βρίσκεται στη δύση της ζωής της, αισθάνεται την ανάγκη να εξωτερικεύσει όσα τη βαραίνουν και την κάνουν να νιώθει ενοχές απέναντι στην τόσο αγαπημένη φίλη της, από την οποία η ίδια η Μοίρα αποφάσισε να τη χωρίσει, βάζοντας ανάμεσά τους έναν άντρα. Μη γνωρίζοντας πολλές λεπτομέρειες για το πού ακριβώς βρίσκεται η Λουίσα, η Ρόσα αποφασίζει να στείλει το γράμμα της χωρίς αποστολέα στη διεύθυνση του παλιού σπιτιού της φίλης της στο ίδιο το χωριό τους, ζητώντας της –σαν παράκληση χάριν της παλιάς τους φιλίας– να συνεχίσει τον κύκλο αυτής της αλληλογραφίας, καθώς ο σκοπός είναι ιερός: να δείξουν οι κάτοικοι του Πορβενίρ πως αγαπούν την αλληλογραφία, πως στέλνουν επιστολές με κάθε ευκαιρία και πως το ταχυδρομείο στο χωριό τους δεν πρέπει να κλείσει σε καμία περίπτωση αφού είναι απολύτως απαραίτητο.
          Το γράμμα της Ρόσα, βέβαια, δεν θα φτάσει ποτέ στα χέρια της παλιάς αδερφικής της φίλης Λουίσα, για τον απλό λόγο πως εκείνη έχει πεθάνει πριν από λίγα χρόνια. Θα φτάσει, όμως, στα πρόθυμα και πολύ δραστήρια χέρια της εγγονής της, της Άλμα Μεϊγιάς, η οποία θα συνεχίσει και θα δραστηριοποιήσει παραπέρα τον κύκλο αυτής της αλληλογραφίας-συμπαράστασης προς την ταχυδρόμο που απειλείται με μετάθεση. Η Άλμα θα αποφασίσει με τη σειρά της να στείλει ένα γράμμα στην αγαπημένη της ποιήτρια-ίνδαλμα, στην οποία ονειρεύεται να μοιάσει έστω και λίγο, ενώ ο νεαρός Άλεξ –που το όνομά του μπορεί να ανήκει σε γυναίκα ή και σε άντρα–, δεν μπορεί να υποψιαστεί πόσο ριζικά θα αλλάξει η βαρετή ζωή του και πόσο σύντομα θα πραγματοποιηθούν τα περισσότερα από τα όνειρά του. Όμως, μέσα από αυτή την αλυσίδα των γραμμάτων χωρίς αποστολέα –που ο παραλήπτης τους είναι πάντοτε ένας τυχαίος κάτοικος του χωριού Πορβενίρ, εκτός φυσικά από το πρώτο γράμμα της Ρόσα– αρχίζει να ανακινείται κάτι πολύ πιο δυνατό στο τελματωμένο επαρχιακό περιβάλλον: ανακινείται η ίδια η αλληλεγγύη, η φιλία, η αγάπη και κυρίως η ανάγκη για ειλικρινή και πηγαία επικοινωνία με τους φίλους, τους αγαπημένους, τους συμπαραστάτες, ακόμα και εκείνους τους παντελώς αγνώστους μας, που ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι πόσο καλά θα τους γνωρίσουμε και πόσο θα συνδεθεί η ζωή μας μαζί τους.
          Η συγγραφέας, με εξαιρετικά ευρηματικό τρόπο, μας εισάγει στον κόσμο της επιστολικής λογοτεχνίας, αλλά και μέσα στις ζωές των ηρώων της που τους αγάπησα πραγματικά, αφού η ζωή, τα «θέλω» τους, οι πόθοι, οι έρωτες, οι φιλίες, οι καημοί και τα σφάλματά τους ξεδιπλώθηκαν μπροστά μου, προκαλώντας με να ασχοληθώ περισσότερο μαζί τους. Με γοήτευσαν με την ονειροπόλησή τους, με την απλότητά τους, με την ανάγκη τους να αγαπήσουν και να αγαπηθούν, να συγχωρέσουν και να πάρουν άφεση αμαρτιών, να προχωρήσουν ένα βήμα παρακάτω στη ζωή τους ή να την αλλάξουν άρδην αφού αυτή έχει τελματώσει. Το μυθιστόρημα της Ντονιάτε «Τα γράμματα που δεν περίμενε κανείς» είναι ένα μικρό λογοτεχνικό διαμάντι που θα σας διασκεδάσει, θα σας ταξιδέψει στο όμορφο Πορβενίρ –αποκύημα φαντασίας της συγγραφέως ή πραγματικό, δεν έχει καμία απολύτως σημασία αφού θα το αγαπήσετε έτσι και αλλιώς–, θα σας μιλήσει για τις αλήθειες της ζωής, τα αιώνια ερωτήματα του ανθρώπινου είδους, τη χωρίς όρους φιλία, τον έρωτα, την αγάπη, την αποδοχή, την αλληλεγγύη και συμπαράσταση, που προκύπτει από εκεί που κανείς δεν το περιμένει, και την πανανθρώπινη ανάγκη του ανθρώπου να επικοινωνεί σε κάθε επίπεδο με άλλους του είδους του. Διαβάστε το, Φίλοι μου!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

Ένας ύμνος στην αγάπη, στα όνειρα και στη ζωή

Το μικρό χωριό Πορβενίρ αναστατώνεται από μια δυσάρεστη είδηση: εξαιτίας της έλλειψης αλληλογραφίας, το ταχυδρομείο του θα κλείσει και η Σάρα η ταχυδρόμος, γέννημα θρέμμα του χωριού και μητέρα τριών παιδιών, θα μετατεθεί. Όμως η ηλικιωμένη φίλη της, η Ρόσα, έχει μια ιδέα: να αυξήσει την αλληλογραφία ξεκινώντας μια αλυσίδα ανώνυμων επιστολών. Έτσι, γράφει η ίδια το πρώτο γράμμα –και μέσα από την ανωνυμία, βρίσκει την ευκαιρία να εξομολογηθεί ένα μυστικό που τη βαραίνει εξήντα χρόνια…

Σύντομα, η αλληλογραφία φουντώνει. Τα γράμματα που δεν περίμενε κανείς φέρνουν στο φως φαντάσματα του παρελθόντος, μύχιες επιθυμίες, όνειρα και πόθους. Και η ζωή όσων πάρουν μέρος σ’ αυτό το γαϊτανάκι δεν θα είναι ποτέ πια η ίδια…

Ένα απίστευτα αναζωογονητικό μυθιστόρημα για όσα μας ενώνουν –τη φιλία, την αλληλεγγύη και την παντοτινή ανάγκη να επικοινωνούμε– που έγινε best seller στην Ισπανία και την Ιταλία.

Βιογραφικό συγγραφέα:


Η Άνχελες Ντονιάτε σπούδασε δημοσιογραφία και συνδυάζει τη δουλειά της σε εφημερίδες και περιοδικά με την κοινωνική προσφορά. Έχει γράψει τέσσερα βιβλία σε συνεργασία με άλλους συγγραφείς, μεταξύ των οποίων το μυθιστόρημα La sonrisa de un perro με τη Maribel Vila. Η Άνχελες φυλάει ακόμη τις χριστουγεννιάτικες κάρτες που αντάλλασσε με τις συμμαθήτριές της, ερωτικές επιστολές των οποίων ο αποστολέας έχει σβηστεί, αλλά και γράμματα από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Κάποιες από τις σημαντικότερες στιγμές της ζωής της έχουν σημαδευτεί από επιστολές, όπως η ασθένεια του πατέρα της ή τα φοιτητικά της χρόνια μακριά από το σπίτι. Ετούτη η ιστορία γεννήθηκε απ’ αυτή ακριβώς την αγάπη της για τον γραπτό λόγο – και από την πεποίθησή της πως μπορεί να φέρει την ευτυχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου