Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020

«ΔΕΣ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΟΠΩΣ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ», του Γιάννη Μπερούκα – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«ΔΕΣ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΟΠΩΣ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ», του Γιάννη Μπερούκα – Γράφει η Κλειώ
Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Άνεμος
Σελίδες: 208
Τιμή με έκπτωση: 11,97€
 
          Γέννηση και θάνατος, θάνατος και γέννηση: μια αδιαμφισβήτητη αλήθεια της ζωής, αφού ό,τι γεννιέται οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στον θάνατο, σε μια προκαθορισμένη αλλεπάλληλη πορεία που κανείς δεν μπορεί να ανακόψει. Είναι όμως ολόκληρη η ύπαρξή μας φθαρτή, θνητή και παύει να υφίσταται με τον θάνατό μας ή υπάρχει κι εκείνο το άυλο κομμάτι του καθένα μας που οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει πως ζυγίζει είκοσι ένα γραμμάρια και οι θρησκείες υποστηρίζουν πως είναι αθάνατη και άφθαρτη; Η νέα νουβέλα του Γιάννη Μπερούκα με τίτλο «Δες τον θάνατο όπως τη γέννηση», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άνεμος, πραγματεύεται αυτό το τόσο αμφιλεγόμενο θέμα μέσα από μία σπονδυλωτή ιστορία με τρεις ήρωες: την Αντιγόνη, τον Λεωνίδα και τον Δημήτρη. Πρόκειται για ένα βιβλίο με έντονα ποιητική γραφή και μεταφυσικές προεκτάσεις, που θα σας καθηλώσει με τις ενδιαφέρουσες ιστορίες των ηρώων του και τις αναμφισβήτητες αλήθειες για τη ζωή και τον θάνατο, καθώς και για το «μετά», για το οποίο πολλά έχουν ειπωθεί διαχρονικά και άλλα τόσα είναι αυτά που προσδοκά ο καθένας από εμάς.
          Στο πρώτο μέρος της νουβέλας, ο συγγραφέας μάς εξιστορεί τη ζωή της Αντιγόνης, μιας γυναίκας που ζει στις αρχές του 20ου αιώνα και που βρίσκεται σε μια αέναη αναζήτηση της αγάπης, της ευτυχίας και της αποδοχής. Ο ερχομός μιας μυστηριώδους άγνωστης στη ζωή της, της Εκάτης, θα την παρασύρει σε ένα μοναχικό ταξίδι προς ένα απομακρυσμένο μέρος που μοιάζει ταυτόχρονα και τόσο οικείο, όπου η ηρωίδα μας θα έρθει αντιμέτωπη με μια άλλη εκδοχή της πραγματικότητας και όσων αναγνώριζε μέχρι τότε ως μικρόκοσμό της, ενώ θα οδηγηθεί προς μία νέα απρόσμενη κατεύθυνση όπου τίποτα δεν τελειώνει οριστικά.
          Στο δεύτερο μέρος της νουβέλας του Γιάννη Μπερούκα, ο ήρωας είναι ο Λεωνίδας και η εποχή αυτή του Β΄ παγκοσμίου πολέμου, της Κατοχής, του Εμφυλίου και των ειρηνικών χρόνων που ακολούθησαν. Ο ήρωάς μας φεύγει αναγκαστικά από το χωριό του και τη φτωχική αγροτική ζωή του, ακολουθώντας τους αντάρτες στην Αντίσταση, έχοντας ως συμπαραστάτη και σύντροφο τον επιστήθιο φίλο του Στέφανο. Ο Λεωνίδας είναι ένας άντρας θαρραλέος, δυναμικός και ακριβοδίκαιος, και όσα βλέπει να συμβαίνουν στις αντάρτικες ομάδες –και ειδικότερα σε εκείνην όπου έχει ενταχθεί– δεν τον βρίσκουν σύμφωνο, καθώς αντιτίθενται στο ισχυρό αίσθημα της δικαιοσύνης που τον διαπνέει. Ένα αναπάντεχο και πολύτιμο εύρημα των δύο φίλων θα οδηγήσει τον Λεωνίδα στο να πραγματοποιήσει μία απόφαση που έχει λάβει αρκετό καιρό πριν: το σκάει από το στρατόπεδο των ανταρτών και καταφεύγει στην Αθήνα για να χαθεί μέσα στην ανωνυμία της πρωτεύουσας. Εκεί όμως έρχεται αντιμέτωπος με τον έρωτα και όλη η ζωή του αλλάζει και αποκτά νέο νόημα. Η βαθιά φιλία και η πίστη στον φίλο του Στέφανο δεν σβήνει ποτέ, καθορίζοντας αδιαπραγμάτευτα το ίδιο του το μέλλον.
          Στο τρίτο και τελευταίο μέρος του βιβλίου, μεταφερόμαστε στη σύγχρονη εποχή και τη ζωή του Δημήτρη, ενός πωλητή που ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα αναζητώντας νέους αγοραστές για τα προϊόντα της εταιρείας όπου απασχολείται. Η ζωή του είναι καλά τακτοποιημένη, ενώ η οικογένειά του είναι η ίδια η έννοια της ευτυχίας γι’ αυτόν και η δύναμή του για να συνεχίζει να παλεύει στην απαιτητική καθημερινότητά του. Επιστρέφοντας από ένα συνηθισμένο επαγγελματικό του ταξίδι, ο Δημήτρης θα αποδεχτεί την πρόσκληση ενός φίλου του –διερχόμενος από την περιοχή όπου εκείνος διαμένει– και θα μείνει για να δειπνήσουν παρέα αναπολώντας τα παλιά. Οι ώρες περνούν, το κρασί και οι μεζέδες αφθονούν και ο Δημήτρης, νιώθοντας απόλυτα νηφάλιος και χορτασμένος, κυριολεκτικά και μεταφορικά, δεν βλέπει την ώρα για να επιστρέψει στο σπίτι και στην αγαπημένη του οικογένεια. Η Μοίρα όμως θα αλλάξει την πορεία του και ο ήρωάς μας θα βρεθεί απρόσμενα σε έναν διαφορετικό προορισμό, πασχίζοντας να συνειδητοποιήσει τη νέα πραγματικότητα που ξεδιπλώνεται αμείλικτη μπροστά του.
          Η νουβέλα «Δες τον θάνατο όπως τη γέννηση» είναι μια περιπλάνηση στα άγνωστα μονοπάτια της ανθρώπινης ψυχής και στα κατάβαθα της πραγματικής της υπόστασης. Ο συγγραφέας, χρησιμοποιώντας τη γνήσια ποιητική του φλέβα, μας καθηλώνει με τις ιστορίες των τριών ηρώων του, ξεναγώντας μας αφενός σε διαφορετικές εποχές, μέσα από τις ημέρες και τα έργα του καθενός, και αφετέρου θέτοντάς μας αντιμέτωπους με τα πιο θεμελιώδη και διαχρονικά ερωτήματα της ίδιας της ύπαρξής μας. Υπάρχει κάτι μετά το σύντομο πέρασμά μας από αυτήν τη ζωή; Είναι αυτή μία και μοναδική ή υπάρχει και δεύτερη ευκαιρία; Πρέπει να φοβόμαστε το άγνωστο που θα συναντήσουμε μετά θάνατον ή τελικά, όπως γράφει και ο ίδιος στο βιβλίο του, «όλα εκεί τελειώνουν και όλα αποκεί ξαναρχίζουν»; Τις απαντήσεις θα τις ανακαλύψετε οι ίδιοι μετά την ανάγνωση του πονήματος του κ. Μπερούκα, για το οποίο του οφείλω θερμά συγχαρητήρια! Διαβάστε το, Φίλοι μου!
 
Υπόθεση Οπισθόφυλλου:
 
Ίσως, σ’ αυτή την παράσταση που όλοι παίρνουμε μέρος, ακόμη να μην έχουμε αποστηθίσει σωστά τον ρόλο μας και η αλήθεια, σιωπηλή απέναντί μας, να στέκει και να μας χλευάζει.
 
Στο έλεος χιλιάδων δρόμων οι τροχιές μας και η ζωή –τυλιγμένη άλλοτε με πραγματικές κι άλλοτε με φανταστικές ιστορίες– να αιωρείται σαν μια ιδέα που κυοφορεί προσδοκίες και μέσα στα αχαρτογράφητα νερά της φαντασίας μας να ψάχνει το αύριο.
 
Η Αντιγόνη, ο Λεωνίδας και ο Δημήτρης, τρεις κλειδωμένες ζωές μέσα σε διαφορετικούς χρόνους, ψάχνουν για τα περάσματά τους. Ο προορισμός τους όμως έχει αλλάξει και δεν είναι πλέον ο γυρισμός, αλλά ένας καινούργιος, άγνωστος δρόμος που ποτέ δεν έζησαν και πρέπει τώρα μόνοι τους να ανακαλύψουν.
 
Με τον ποιητικό και παραστατικό του λόγο, ο συγγραφέας μάς παρασύρει σε μια αέναη περιπλάνηση της ψυχής με μεταφυσικές προεκτάσεις, μέσα από τις καθηλωτικές ιστορίες των ηρώων του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου