Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2020

«Η ΚΑΤΑΡΑ ΤΩΝ ΜΑΓΙΕΡ», της Ελένης Γαληνού – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«Η ΚΑΤΑΡΑ ΤΩΝ ΜΑΓΙΕΡ», της Ελένης Γαληνού – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

Εκδόσεις: Διόπτρα
Σελίδες: 432
Τιμή: 14,94€
 
          Η Ελένη Γαληνού είναι μία συγγραφέας που εκτιμώ βαθύτατα για πολλούς λόγους. Ένας από αυτούς είναι η κοινή –μητρική από την πλευρά μου– καταγωγή μας από το πανέμορφο και πολύπαθο, ειδικά τα τελευταία χρόνια, νησί της Λέσβου. Ένας άλλος λόγος είναι το αστείρευτο συγγραφικό της ταλέντο, αφού όποιο δικό της βιβλίο κι αν έχω διαβάσει μου έχει αφήσει τις καλύτερες των εντυπώσεων. Τέλος, έχω διαπιστώσει με ενθουσιασμό την κοινή μας αγάπη για την Ιστορία, αφού η κ. Γαληνού, τουλάχιστον στα περισσότερα βιβλία της, πάντοτε αναφέρει και κάποια ιστορικά γεγονότα ή επικεντρώνεται σε ιστορικά πρόσωπα, δίνοντάς μας τη δική της εμπεριστατωμένη ερμηνεία της πορείας τους. Τα δύο προηγούμενα μυθιστορήματά της το αποδεικνύουν περίτρανα, και συγκεκριμένα τα «Μυστική διαθήκη» και «Αιώνιοι ψίθυροι», που κυκλοφορούν από τις αγαπημένες εκδόσεις Διόπτρα και αφορούν στη ζωή της Δούκισσας της Πλακεντίας, με όλες της τις κρυφές και φανερές πτυχές. Έτσι, δεν περίμενα τίποτα λιγότερο από την εξαίρετη συγγραφέα όταν πήρα στα χέρια μου το τελευταίο της μυθιστόρημα από τις ίδιες εκδόσεις με τίτλο «Η κατάρα των Μάγιερ». Εδώ γίνεται αναφορά στη χαμένη πριγκίπισσα Αναστασία του Οίκου των Ρομανόφ, εκείνη που σύμφωνα με τις φήμες είναι η μόνη που γλύτωσε από τους δολοφονημένους τελευταίους τσάρους της Ρωσίας. Η συγγραφέας και αυτή τη φορά όχι μόνο δεν με απογοήτευσε, αλλά ξεπέρασε κάθε προσδοκία μου με το νέο της βιβλίο, καθώς είναι και πάλι συνδυασμός μυθοπλασίας και Ιστορίας με τον πιο υποδειγματικό τρόπο. Πρόκειται για ένα ατμοσφαιρικό μυθιστόρημα βασισμένο στον θρύλο των Ρομανόφ, το οποίο καθηλώνει τον αναγνώστη από την πρώτη έως την τελευταία του σελίδα.
          Η εικοσιπεντάχρονη Ιρίνα σπουδάζει στην Ελλάδα, ενώ ονειρεύεται να ολοκληρώσει τις σπουδές της με ένα μεταπτυχιακό στο Λονδίνο. Έχει εδώ και λίγα χρόνια μια αρμονική σχέση με τον Φίλιππο, που είναι γιατρός, ενώ γνωρίζει πως είναι υιοθετημένη από τους πολυαγαπημένους θετούς της γονείς, τον Νίκο και τη Σόνια. Μια απρόσμενη και άκαιρη εγκυμοσύνη της κοπέλας θα επισπεύσει τον γάμο της με τον σύντροφό της καθώς και οι δύο θέλουν να κρατήσουν το παιδί, όμως η Ιρίνα, γνωρίζοντας τη βιολογική της οικογένεια, νιώθει την ανάγκη να καλέσει τη γιαγιά και τη θεία της, οι οποίες ζουν αποτραβηγμένες σε μια απομακρυσμένη περιοχή της βόρειας Ελλάδας. Παρά το γεγονός ότι η Σόνια προσπαθεί να αποτρέψει την κόρη της από την επαφή της με τις συγγενείς της, εκείνη αποφασίζει να ταξιδέψει μέχρι το σπίτι τους και να τις προσκαλέσει η ίδια στον γάμο της, έχοντας έτσι την ευκαιρία να τις γνωρίσει για πρώτη φορά από κοντά.
          Παραμονές Χριστουγέννων, η Ιρίνα ξεκινάει το ταξίδι της προς τις πραγματικές της ρίζες, χωρίς να μπορεί καν να διανοηθεί τι ακριβώς την περιμένει. Το επιβλητικό αρχοντικό, όπου μένουν η γιαγιά της Ελισσώ και η θεία της Τατιάνα, αποπνέει περασμένα μεγαλεία, θλίψη, πένθος και έντονο μυστήριο, τα οποία συνάδουν απόλυτα με τη συγκρατημένη και γεμάτη αποσιωπήσεις και υπεκφυγές συμπεριφορά των δύο γυναικών απέναντί της. Τίποτα δεν έχει εξελιχθεί στο πέρασμα του χρόνου, ούτε για το σπίτι ούτε για τους ενοίκους του. Η χαμένη αίγλη του παρελθόντος τούς τυλίγει απ’ άκρη σ’ άκρη, ενώ στο καθάριο βλέμμα της Ιρίνας είναι ηλίου φαεινότερο πως και οι δυο τους κρύβουν πολλά μυστικά και ανείπωτες αλήθειες για γεγονότα παλιά, τα οποία ίσως να αφορούν ακόμα και την ίδια. Η παραμονή της Ιρίνας εκεί, που αρχικά επρόκειτο να διαρκέσει δυο τρεις μέρες, παρατείνεται απρόσμενα λόγω μιας έντονης χιονόπτωσης που κλείνει τους δρόμους. Αυτό το διάστημα θα είναι αρκετό για να ταρακουνηθούν συθέμελα οι εύθραυστες ισορροπίες του σπιτιού και του ψυχισμού των ενοίκων του. Σταδιακά αποκαλύπτεται η ιστορία τους, τα μυστικά τους και οι τραγωδίες που τους έχουν στιγματίσει ανεπανόρθωτα, ενώ ο ερχομός της νέας κοπέλας θα ρίξει απρόσμενα λυτρωτικό φως στα σκοτάδια τους, παρασύροντάς τους προς νέες πιο ελπιδοφόρες και ευοίωνες κατευθύνσεις.
          Η συγγραφέας υφαίνει ένα μυθιστόρημα αξιώσεων, συνδυάζοντας λιγότερο γνωστά ιστορικά γεγονότα για την τσαρική οικογένεια με μια καθηλωτική μυθοπλασία τυλιγμένη σε άραχλα πέπλα μυστηρίου και μυστικών του παρελθόντος. Παρακολουθούμε την εξέλιξη ασθμαίνοντας σαν να ζούμε κι εμείς μέσα στο παλιό αρχοντικό, νιώθοντας πως από τις σκιές θα αναδυθούν τραγικές μορφές του παρελθόντος αποζητώντας δικαίωση. Το παλιό συμβαδίζει με το νέο, η τραγωδία και η απύθμενη δυστυχία με την ευτυχία και την ελπίδα για το μέλλον, ο άσβεστος έρωτας με το αβυσσαλέο μίσος, το μεταφυσικό με την απτή πραγματικότητα, η Ιστορία με τη γόνιμη φαντασία. Η χαρισματική Ελένη Γαληνού, με το νέο της βιβλίο «Η κατάρα των Μάγιερ», μας προσφέρει μία μοναδική αναγνωστική εμπειρία, καθηλώνοντάς μας από την αρχή μέχρι το τέλος και παρουσιάζοντάς μας τη δική της εκδοχή για την ιστορία της θρυλικής Αναστασίας Ρομανόφ, μια εκδοχή που θα μπορούσε να είναι και η πραγματική. Πολλά και θερμά συγχαρητήρια στην εξαίρετη συγγραφέα για ένα αξιομνημόνευτο βιβλίο που αξίζει να διαβάσετε, Φίλοι μου!
 
Υπόθεση Οπισθόφυλλου:
 
Η Ιρίνα θα ξεκινήσει ένα νέο ταξίδι στο παρελθόν... Ο χρόνος έχει σταματήσει... Έρωτες, προδοσίες και ίντριγκες. Και εκείνη θα βρεθεί εκτεθειμένη και το παιδί που μεγαλώνει μέσα της σε κίνδυνο. Θα μπορέσει να βγει αλώβητη;
 
Η Ιρίνα ξέρει ότι είναι υιοθετημένη και ότι οι μοναδικές συγγενείς της, γιαγιά και θεία, ζουν αποτραβηγμένες κάπου στη βόρεια Ελλάδα. Παρά την αντίθετη άποψη της θετής της μητέρας, αποφασίζει να επισκεφθεί το σπίτι όπου γεννήθηκε και εγκατέλειψε μωρό, για να τις γνωρίσει και να τις καλέσει στον γάμο της.
Από την πρώτη κιόλας στιγμή που πατάει το πόδι της σε εκείνο το σπίτι γεννιέται μέσα της μια περίεργη αίσθηση. Ο χρόνος φαίνεται σαν να έχει σταματήσει, τόσο για το σπίτι όσο και για τους ενοίκους του, κι ένα πέπλο μυστηρίου καλύπτει τα πάντα. Σύντομα θα βρεθεί αντιμέτωπη με ανορθόδοξα γεγονότα και ακραίες καταστάσεις, καθώς μια καλά κρυμμένη αλήθεια ζητά να βγει στο φως.
 
Κι αυτή θα είναι μόνο η αρχή...
 
Σφοδροί έρωτες, προδοσίες, θάνατοι, ίντριγκες και αποκαλύψεις θα αρχίσουν να αναδύονται από το παρελθόν, ανατρέποντας όλα τα δεδομένα. Η Ιρίνα θα βρεθεί εκτεθειμένη και θα κινδυνέψει τόσο εκείνη όσο και το παιδί που μεγαλώνει μέσα της.
 
Θα καταφέρει, άραγε, να βγει αλώβητη απ’ όλα αυτά;
Και ποια σχέση μπορεί να έχει η προγιαγιά της Αναστασία με τους τελευταίους τσάρους του Οίκου των Ρομανόφ; 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου