Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019

«ΑΙΩΝΙΟΙ ΨΙΘΥΡΟΙ», της Ελένης Γαληνού – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«ΑΙΩΝΙΟΙ ΨΙΘΥΡΟΙ», της Ελένης Γαληνού – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Διόπτρα
Σελίδες: 424
Τιμή με έκπτωση: 14,94€

Η πρώτη επαφή μου με το αξιόλογο συγγραφικό έργο της Ελένης Γαληνού έγινε πριν από λίγα χρόνια μέσα από το πρώτο μυθιστόρημά της με τίτλο «Όταν Στέρεψε Η Αντοχή». Έκτοτε με κατέκτησε η χαρισματική πένα της και δεν έχει υπάρξει ούτε ένα έργο της που να μη με έχει γοητεύσει και να μην το συστήνω ανεπιφύλακτα σε άλλους αναγνώστες. Όταν έπεσε στην αντίληψή μου το γεγονός πως επρόκειτο να κυκλοφορήσει βιβλίο της με κύριο θέμα του την πασίγνωστη και αμφιλεγόμενη Δούκισσα της Πλακεντίας, ένιωσα να με κατακλύζει έντονος ενθουσιασμός, άκρατη περιέργεια και αναμφισβήτητη ανυπομονησία.
          Καταρχήν, ενθουσιάστηκα για διάφορους λόγους. Πρώτα και κύρια, επειδή η Δούκισσα της Πλακεντίας μού είναι ιδιαίτερα οικεία ως ιστορικό πρόσωπο, αφού έχω την τύχη να γνωρίζω εξ ιδίων το πανέμορφο μέγαρό της στην Πεντέλη, το «Καστέλο της Ροδοδάφνης», εσωτερικά και εξωτερικά. Από την εφηβική ακόμα ηλικία μού δινόταν κάθε καλοκαίρι η ευκαιρία να απολαμβάνω αξέχαστες συναυλίες στον προαύλιο χώρο του μεγάρου αυτού, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που μπήκα στο εσωτερικό του όποτε διοργανώνονταν κάποιες εκδηλώσεις, όπως εκθέσεις ζωγραφικής ή ερασιτεχνικές θεατρικές παραστάσεις. Ακόμα και περνώντας από τον παραπλήσιο δρόμο, από όπου φαίνεται να δεσπόζει επιβλητικό το Καστέλο, η ματιά μου στέκεται πάντοτε λίγο παραπάνω στους άσπρους μαρμάρινους τοίχους και τα ψηλά, γοτθικά παράθυρά του.
          Κατά δεύτερον, η περιέργειά μου κεντρίστηκε απίστευτα διότι έχω διαβάσει στο παρελθόν κάποια βιβλία σχετικά με τη ζωή της Σοφίας ντε Μαρμπουά Λεμπρέν, όπως είναι το πλήρες όνομα της Δούκισσας, και το υποτιθέμενο φλογερό ειδύλλιό της με τον διαβόητο λήσταρχο Νταβέλη, καθώς επίσης και για τις μυστικές υπόγειες στοές κάτω από το μέγαρό της που οδηγούν στη μυστηριώδη σπηλιά με το όνομά του. Ακόμα, είναι πολλές οι θεωρίες για την άγνωστη υπόγεια Αθήνα, όπου φημολογείται πως υπάρχει ένα εκτεταμένο δίκτυο από καλά κρυμμένες σήραγγες.
Πραγματικά ιστορικά πρόσωπα που σημάδεψαν την εποχή τους, ζωές πολυτάραχες που στο πέρασμα του χρόνου εντάχθηκαν στη σφαίρα του θρύλου, φήμες και άγνωστα ιστορικά στοιχεία που δεν είναι καθόλου απίθανο να κρύβουν έντεχνα κάπου ανάμεσά τους την πραγματικότητα. Κατά συνέπεια, η ανυπομονησία μου θέριευε ολοένα και περισσότερο, ιδιαίτερα διότι περίμενα να διαβάσω το έργο της συγκεκριμένης συγγραφέως με την οποία μοιράζομαι, έστω και κατά το ήμισυ, την περήφανη κοινή καταγωγή μας από τη Λέσβο.
          Διαβάζοντας το πρώτο βιβλίο αυτής της εξαιρετικής διλογίας για τη Δούκισσα της Πλακεντίας, ο ενθουσιασμός μου κορυφώθηκε και η περιέργειά μου ικανοποιήθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η Ελένη Γαληνού έσκυψε με σεβασμό πάνω από τα πραγματικά γεγονότα της ζωής της Σοφίας ντε Μαρμπουά Λεμπρέν, ζωντανεύοντας μία από τις πιο αινιγματικές προσωπικότητες που πέρασαν ποτέ από τη χώρα μας, αφήνοντας ανεξίτηλο το στίγμα τους. Μας παρουσιάζει το μεγαλύτερο μέρος της πολυτάραχης ζωής της, τη μοναδική σχέση με την κόρη της Ελίζα και τον τραγικό χαμό αυτής που τη σημάδεψε ανεπανόρθωτα, τις σχέσεις της με τους ντόπιους, νομοταγείς και παράνομους, τις έντονες πνευματικές αναζητήσεις της σχετικά με την προέλευση και την κατάληξη της ψυχής, αλλά και την πολυσύνθετη ανθρώπινη φύση, καθώς και τους θρύλους που υφάνθηκαν γύρω από την προσωπική της ζωή και τις πολύ συχνά ανυπόστατες φήμες που διαδίδονταν για τον «έκλυτο» βίο της.
          Πέρα όμως από το ατόφιο κομμάτι της Ιστορίας που ξαναζωντανεύει με εντυπωσιακό τρόπο, η συγγραφέας δημιουργεί και μία καθηλωτική μυθοπλασία που διαδραματίζεται στο παρόν, με ρυθμούς καταιγιστικούς και πλοκή που θα ζήλευε ακόμα και ο ίδιος ο Νταν Μπράουν! Η συγκλονιστική ιστορία της Ελίζας που ξεκίνησε στο πρώτο βιβλίο με τίτλο «Μυστική Διαθήκη», έρχεται σε αυτό το δεύτερο μυθιστόρημα με τίτλο «Αιώνιοι Ψίθυροι» να ολοκληρωθεί με τρόπο καταλυτικό, αποκαλύπτοντάς μας ακόμα περισσότερα τόσο για τις τρεις γενιές δυναμικών γυναικών που αποτελούν την οικογένεια της ηρωίδας μας, όσο και της σχέσης που τις συνδέει με τη μυστηριώδη Δούκισσα της Πλακεντίας και την ασυνήθιστη κληρονομιά που άφησε αυτή πίσω της.
          Η Ελίζα, η οποία έχει πλέον καταφύγει στη Γαλλία μαζί με τη γιαγιά της και την επιστήθια φίλη της Κωνσταντίνα, έχει κατορθώσει να ξεφύγει από τον αδίστακτο Ρήγα και έχει διαφυλάξει όλα τα πολύτιμα μυστικά που έχουν κληροδοτηθεί στην οικογένειά της πολλά χρόνια πριν. Η σύνδεσή της με την ίδια τη Δούκισσα φτάνει πολύ πιο βαθιά από όσο υποδηλώνει η απλή διαδοχή των ονομάτων Σοφία και Ελίζα. Η βοήθεια που έχει δεχτεί η κοπέλα, καθώς και η προστασία και η συνεχής επαγρύπνηση όλων εκείνων των ανθρώπων που προσπαθούν να διαφυλάξουν το περιεχόμενο της Μυστικής Διαθήκης, την έχουν καθησυχάσει σε μεγάλο βαθμό. Όμως αρκεί ένας αστάθμητος παράγοντας, που θα αναγκάσει την πολύτιμη φίλη της Κωνσταντίνα να επιστρέψει εσπευσμένα στην Ελλάδα, για να ανατραπεί αιφνίδια αυτή η ψευδαίσθηση ασφάλειας και εφησυχασμού. Η απόφαση της Ελίζας να ακολουθήσει τη φίλη της στην Αθήνα δε θα περάσει απαρατήρητη από τον Ρήγα και το Μυστικό Τάγμα όπου αυτός ανήκει, δίνοντάς του την ευκαιρία να πάρει την εκδίκησή του απέναντί της και να επανορθώσει για τις αποτυχίες του παρελθόντος, οι οποίες του κόστισαν την πολύτιμη θέση του, τα πλούσια προνόμια που απολάμβανε καθώς και την εκτίμηση των ανωτέρων του. Αυτήν τη φορά ο Ρήγας δεν ενεργεί μόνος του, αλλά έχει την πολύτιμη αρωγή της αδίστακτης Βικτώριας, η οποία ενάντια σε κάθε πρόβλεψη θα τον βοηθήσει εξασφαλίζοντάς του μια δεύτερη ευκαιρία.
          Οι ήρωες του παρόντος, στην εναγώνια προσπάθειά τους να προφυλάξουν με κάθε θυσία τα καλά κρυμμένα μυστικά που τους έχουν κληροδοτηθεί για να τα παραδώσουν άθικτα στην επόμενη γενιά, έρχονται αντιμέτωποι με τους αιώνιους αντιπάλους τους, οι οποίοι καιροφυλακτούν ώστε να αποκτήσουν με κάθε κόστος αυτήν τη μυστική γνώση, για να εξυπηρετήσουν τους δικούς τους υποχθόνιους σκοπούς. Ταυτόχρονα, οι ήρωες του παρελθόντος είναι αυτοί που θα καθοδηγήσουν την εξέλιξη της ιστορίας μας με όλα όσα κληροδότησαν στους απογόνους τους. Οι σχέσεις της Δούκισσας της Πλακεντίας με τους διαβόητους λήσταρχους Μπίμπιση και Νταβέλη, οι γνώσεις που συγκέντρωσε αυτή από τα πολύχρονα ταξίδια της στη μυστηριώδη Ανατολή και η κληροδότησή τους στις επόμενες γενιές, η ανάμιξή της στην κατασκευή υπόγειων μυστικών στοών κάτω από τα μέγαρά της με συγκεκριμένες κατευθύνσεις, αναπαριστώνται από τη συγγραφέα ολοζώντανα, σκιαγραφώντας μία πολύ πιθανή εκδοχή της πραγματικότητας που ίσως κρύβεται για αιώνες πίσω από τους θρύλους και τις ανυπόστατες φήμες που διαδίδονταν από στόμα σε στόμα, φτάνοντας έως και τις μέρες μας.
          Ολοκληρώνοντας την ανάγνωση του νέου συναρπαστικού μυθιστορήματος της Ελένης Γαληνού «Αιώνιοι Ψίθυροι», συνειδητοποίησα πως ένα αλησμόνητο μυθιστορηματικό έπος έφτασε στο τέλος του, αφήνοντάς με κατά πολύ «πλουσιότερη» σε εικόνες, συναισθήματα και ιστορικές μνήμες. Τα πέπλα που σκέπαζαν μέχρι τώρα τη μυστηριώδη ζωή της θρυλικής Δούκισσας της Πλακεντίας έπεσαν, για να αποκαλύψουν τις πιθανές και πολύ πιο λογικές διαστάσεις της ιστορίας μιας γυναίκας που ζούσε χρόνια πιο μπροστά από την εποχή της και άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της στις επόμενες γενιές. Το παρόν, άρρηκτα δεμένο με το παρελθόν, μπορεί να κατευθύνει το μέλλον, αρκεί να έχουμε την τόλμη, τη δύναμη και τη θέληση να το διαμορφώσουμε με γνώμονα το ήθος, την πίστη, τη δικαιοσύνη και την αγάπη. Οφείλω πολλά και θερμά συγχαρητήρια στην αγαπημένη συγγραφέα για το νέο εξαιρετικό πόνημά της, το οποίο και σας προτείνω ανεπιφύλακτα να διαβάσετε!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

Ποια αλήθεια κρύβεται πίσω από τον θρύλο για την Δούκισσα της Πλακεντίας και τον λήσταρχο Νταβέλη;

Αληθεύει άραγε ο θρύλος της Δούκισσας της Πλακεντίας με τον λήσταρχο Νταβέλη και τις υπόγειες στοές;
Υπήρξε πράγματι εραστής της;
Μήπως τελικά αυτό που τους έδενε ήταν μια σχέση πιο περίπλοκη και μυστηριώδης;

Η Ελίζα και η οικογένειά της συνδέονται με τη Δούκισσα της Πλακεντίας με μια ιστορικά παράδοξη σχέση και μια Μυστική Διαθήκη που προστατεύει ένα πανάρχαιο μυστικό.
Ένα δυσάρεστο γεγονός φέρνει εσπευσμένα την Ελίζα και τη φίλη της Κωνσταντίνα στην Αθήνα από το Παρίσι.  Όμως η επιστροφή τους ξυπνάει φαντάσματα του παρελθόντος. Ο άλλοτε μεγάλος έρωτας της Ελίζας, ο Ρήγας, και μια σκοτεινή γυναίκα, η Βικτόρια, παραμονεύουν απειλητικοί, με μοναδικό στόχο να κλέψουν αυτό το μυστικό.
Η μοίρα παρασύρει τους ήρωες σε έναν καταιγισμό ακραίων καταστάσεων και ο έρωτας, πιο πεισματάρης από ποτέ, δίνει τη δική του μεγαλειώδη μάχη. Ζωές, σχέσεις και ισορροπίες ανατρέπονται. Μυστικά έρχονται στο φως κι ένα μικρό παιδί βρίσκεται στα χέρια αδίστακτων ανθρώπων – μέσο για να πετύχουν τους σκοτεινούς σκοπούς τους.
Η Ελίζα αναζητά εναγωνίως λύση μέσω μιας αλλόκοτης αλήθειας που συνδέει το παρελθόν με το παρόν, με φόντο τη σύγχρονη, μυστηριώδη Αθήνα.
Ένας γνωστός θρύλος ξαναζωντανεύει φέρνοντας στην επιφάνεια συγκλονιστικές αποκαλύψεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου