Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017

«ΑΡΕΣ ΜΑΡΕΣ ΠΕΝΗΝΤΑΡΕΣ», της Κατερίνας Παπαδημητρίου – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«ΑΡΕΣ ΜΑΡΕΣ ΠΕΝΗΝΤΑΡΕΣ», της Κατερίνας Παπαδημητρίου – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Άνεμος
Σελίδες: 160
Τιμή: 11 €

          Μερικά βιβλία αρκεί να τους ρίξεις μία μόνο ματιά για να σε αιχμαλωτίσουν! Κοιτώντας τα λίγο καλύτερα και διαβάζοντας την υπόθεση στο οπισθόφυλλο, αρχίζεις να μειδιάς με το προφανές χιούμορ του συγγραφέα και βεβαιώνεσαι για την πρώτη σου εντύπωση: πως θα τα διαβάσεις και μάλιστα μόλις τα πάρεις στα χέρια σου. Αυτό μου συνέβη με το εκπληκτικό, ξεκαρδιστικό «Άρες Μάρες Πενηντάρες» της Κατερίνας Παπαδημητρίου, που κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες από την αγαπημένη Άνεμος Εκδοτική. Ως σχολαστικός και αθεράπευτος βιβλιοσκώληκας που είμαι, το πρώτο που διάβασα ήταν η βιογραφία της συγγραφέως και, από την πρώτη και μόνο αράδα της, πείστηκα πως με τούτο το βιβλίο θα περάσω πολύ καλά, αφού άλλωστε κι εγώ όπως και η συγγραφέας «είμαι γεννημένη τον περασμένο αιώνα»…! Από αυτό και μόνο καταλαβαίνετε πως το έκδηλο, καυστικό χιούμορ της, τόσο καυστικό που όχι απλώς "σπάει κόκκαλα" αλλά κυριολεκτικά τα διαλύει, δεν αφήνει τίποτα και καμιά μας όρθια, σατιρίζει τα πάντα, μας βγάζει μια λεπτομερή "ακτινογραφία" μέσα έξω, όλα τα "άπλυτά μας" στη φόρα και μας βάζει να σταθούμε απέναντι από έναν καθρέφτη, ειλικρινή τόσο που αρχίζουμε να αμφιβάλουμε για την διακριτικότητά του, ώστε να αντιμετωπίσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό με την αυτογνωσία που του οφείλουμε.
          Κάπου είχα ακούσει πως τα σοβαρότερα πράγματα λέγονται μεταξύ σοβαρού και αστείου, όμως η Κατερίνα Παπαδημητρίου μας αποδεικνύει πως, κάποιες φορές, μπορούν να ειπωθούν και μόνο μεταξύ αστείου και σάτιρας. Γιατί οι αλήθειες που πρέπει να αντιμετωπίσουμε όλες εμείς που πλησιάζουμε, ή έχουμε ήδη καβατζάρει το ηλικιακό ορόσημο των πενήντα, είναι πολλές και ενίοτε αδυσώπητες. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως πρέπει να τις αγνοήσουμε σαν να μην υπάρχουν, γιατί πολύ απλά ό,τι αγνοείς διογκώνεται, χειροτερεύει και τελικά είναι πολύ δυσκολότερο να αντιμετωπιστεί. Πράγματι, πόσες από εμάς τις γυναίκες έχουμε συνειδητοποιήσει ότι δεν ανήκουμε πλέον στις νεαρές, ότι έχουμε ωριμάσει –σαν το καλό κρασί ή σαν το ξύδι, δεν έχει σημασία– αλλά ότι πλέον πρέπει να αντιμετωπίσουμε την ζωή μας με άλλο μάτι, ούτως ώστε να μην γελοιοποιούμαστε παριστάνοντας ότι είμαστε κάτι που δεν ισχύει, αλλά να συμφιλιωθούμε με την ηλικία μας και το πέρασμα του χρόνου που δεν αφήνει κανέναν ανεπηρέαστο.
          Παρά το γεγονός ότι η συγγραφέας μας φέρνει αντιμέτωπες με αλήθειες που γνωρίζουμε και που πονάνε, αλλά συχνά αγνοούμε επιδεικτικά σαν να μην ισχύουν, τα μηνύματα που θέλει να μας περάσει είναι πολλά και ιδιαίτερα σημαντικά. Ο πανδαμάτωρ χρόνος, που συνήθως είναι και αμείλικτος, με άλλους περισσότερο και με άλλους λιγότερο, είναι όντως ο κυριότερος εχθρός μας από τη στιγμή που γεννιόμαστε, καθώς μετράει αντίστροφα για όλους μας. Αυτό, όμως, είναι κάτι που θα πρέπει να πασχίζουμε καθημερινά να ανατρέψουμε ή –δεδομένου ότι η μάχη είναι χαμένη από χέρι– θα πρέπει να το αποδεχτούμε, να το εναγκαλίσουμε και να συμφιλιωθούμε μαζί του, καθώς δεν υπάρχει καμία άλλη εναλλακτική; Ας σταματήσουμε, λοιπόν, να γκρινιάζουμε, να αντιστεκόμαστε και να εθελοτυφλούμε και ας αρχίσουμε να εκμεταλλευόμαστε το κάθε λεπτό που μας χαρίζεται πάνω σε αυτή την Γη. Ας κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για τον εαυτό μας και για όσους θεωρούμε σημαντικούς στη ζωή μας, ας απολαύσουμε την κάθε στιγμή χωρίς να μεμψιμοιρούμε για όσα δεν μπορούμε να επιτύχουμε ή όσα θεωρούμε πως δικαιούμαστε και δεν μας δίνονται και, κυρίως, χωρίς να αναβάλουμε για αύριο ό,τι μπορούμε να ζήσουμε σήμερα. Η ζωή είναι μοναδική, είναι σύντομη και είναι ανεκτίμητη, καλό θα είναι να αρχίσουμε να την εκτιμάμε περισσότερο! Το «Άρες Μάρες Πενηντάρες» είναι ένα βιβλίο που θα σας κάνει να γελάσετε μέχρι δακρύων ή να κλάψετε μέχρι γέλιου, να συλλογιστείτε αυτά που αποφεύγετε συστηματικά να σκεφτείτε, να πάρετε αποφάσεις που αναβάλατε για καιρό αφού θα σας "χαστουκίσει" καλοπροαίρετα και, πάνω απ’ όλα, ένα βιβλίο που θα σας κρατήσει ανεκτίμητη συντροφιά, ακόμα και μετά το τέλος της ανάγνωσής του. Ένα βιβλίο όχι μόνο για τις πενηντάρες αλλά για όλες τις γυναίκες, γιατί κορίτσια, κακά τα ψέματα, αλλά εκεί που είστε ήμασταν κι εδώ που είμαστε θα έρθετε…!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Είστε πενηντάρα; Δεν σας φαίνεται! Αλλά ακόμα κι αν δεν είστε (γι’ αυτό και δεν σας φαίνεται), το παρόν εγχειρίδιο απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, και αποκλειστικά σε γυναίκες.
Πας αρσενικός αναγνώστης θεωρείται εξ ορισμού ύποπτος για κατασκοπεία και κινδυνεύει να υποστεί τις σχετικές κυρώσεις (ήτοι, να διαβάζει γυναικείες «αρλούμπες» κατά τη γνώμη του, «σοφίες» κατά τη γνώμη μας).
Τι συλλογάστε λοιπόν κορίτσια; Αγοράστε το! Τόσα και τόσα λεφτά σε μαλακίες ξοδεύετε. «Κι αν δε μ’ αρέσει;», θα ρωτήσουν κάποιες. Εντάξει, μία πάνω-μία κάτω (μαλακία εννοώ) δεν κάνει δα και τόση διαφορά. Ακόμα το σκέφτεστε;

Ο χρόνος τρέχει (κι ας ισχυρίζονται οι επιστήμονες ότι «χρόνος δεν υπάρχει»). Το ίδιο τρέχουν και τα χρόνια σας, που αισίως έφτασαν τα -άντα, τα -ήντα, μη σας πω και τα -όντα. Πάρτε το και θα με θυμηθείτε. Πάρτε το γιατί έχουμε και χρέη να ξοφλήσουμε!»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου