Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2020

«Η ΠΡΩΤΗ ΕΝΤΥΠΩΣΗ», της Τζιν Χανφ Κόρελιτζ – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«Η ΠΡΩΤΗ ΕΝΤΥΠΩΣΗ», της Τζιν Χανφ Κόρελιτζ – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Μίνωας
Σελίδες: 612
Τιμή με έκπτωση: 16,92€
 
          Οι περισσότεροι από εμάς βασιζόμαστε στην πρώτη εντύπωση που μας αφήνει η γνωριμία μας με κάποιον. Σπάνια να δώσουμε δεύτερη ευκαιρία σε έναν άνθρωπο του άλλου φύλου εάν η πρώτη εντύπωση από την επαφή μας μαζί του δεν είναι και η καλύτερη. Η ηρωίδα του βιβλίου «Η πρώτη εντύπωση» της Τζιν Χανφ Κόρελιτζ, που κυκλοφορεί από τις αγαπημένες εκδόσεις Μίνωας, έτσι πιστεύει πάντως. Η ψυχοθεραπεύτρια Γκρέις Ράινχαρτ θεωρεί πως η πρώτη εντύπωση είναι και η σωστότερη, αφού αν προσέξουμε τις λεπτομέρειες της συμπεριφοράς και των λεγόμενων ενός ατόμου, μπορούμε να αποκομίσουμε σημαντικότατες πληροφορίες για το ποιόν του. Με βάση την πολύχρονη εμπειρία της είναι πεπεισμένη πως μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες προσφέροντάς τους ένα εγχειρίδιο συμπεριφοράς με τον τίτλο «Θα έπρεπε να το ξέρεις», ώστε να μπορούν να αποκωδικοποιούν συμπεριφορές και λεγόμενα, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην πρώτη εντύπωση που αποκομίζουν από τη γνωριμία τους με έναν άντρα. Το ένστικτό τους είναι αυτό που θα τις καθοδηγήσει σωστά για να επιλέξουν τον κατάλληλο σύντροφο. Η ίδια, τουλάχιστον, πιστεύει πως κάνοντας ακριβώς αυτό επέλεξε τον τωρινό σύζυγό της Τζόναθαν, έναν παιδίατρο με τον οποίο είναι παντρεμένη σχεδόν είκοσι χρόνια και της έχει χαρίσει έναν γιο, τον δωδεκάχρονο Χένρι. Είναι όμως έτσι τα πράγματα τελικά ή είναι αδύνατον να είναι κάποιος απόλυτα σίγουρος για την επιλογή συντρόφου βάσει της πρώτης εντύπωσης; Μήπως κάποιες φορές τα φαινόμενα απατούν και οι εντυπώσεις είναι τόσο τέλεια προκατασκευασμένες και μεθοδευμένες ώστε να μπορούν να ξεγελάσουν και τον τελειότερο ανιχνευτή ψεύδους;
          Το μυθιστόρημα της Κόρελιτζ είναι ένα από εκείνα τα καλά βιβλία που μοιάζουν συχνά σαν την ίδια τη ζωή: το ανοίγουμε νομίζοντας πως ξέρουμε τι ακριβώς θα αντιμετωπίσουμε, αλλά τελικά αποδεικνύεται εξαιρετικά απρόσμενο, εντυπωσιακά σαγηνευτικό και εξ ολοκλήρου συνταρακτικό και αλησμόνητο μέσα στην απλότητά του. Αποδεικνύεται ότι ένα βιβλίο σαν και αυτό που ξεκινάει αρκετά ήπια, ακόμα και «αδιάφορα», ίσως, για εμάς τουλάχιστον τους Έλληνες –αφού οι περιγραφές τοποθεσιών, ονομάτων και τρόπου ζωής των νεοϋορκέζων σπάνια μπορούν να ταυτιστούν με τη δική μας εντελώς διαφορετική καθημερινότητα–, μπορεί να έχει επάνω μας την ίδια επίδραση όπως μια δυνατή γροθιά στο στομάχι. Η αλήθεια του απογυμνωμένη έρχεται και μας βρίσκει απροειδοποίητα και μας κοιτάζει αφτιασίδωτη κατά πρόσωπο· μια αλήθεια που είναι το ίδιο οδυνηρή είτε ζεις στην Ελλάδα, είτε στην Αμερική, είτε σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου, αφού ο πόνος από την αποκάλυψή της προδοσίας από τον σύντροφό μας είναι ίδιος και απαράλλαχτος, ασχέτως του τρόπου ζωής, της ανατροφής και των καταβολών μας.
          Η Γκρέις έχει μια τακτοποιημένη, άνετη ζωή με έναν στοργικό σύντροφο που γνωρίζει για πολλά χρόνια, από όταν ήταν ακόμα και οι δυο τους φοιτητές, και που είναι βέβαιη πως ξέρει τα πάντα γι’ αυτόν. Ο Τζόναθαν Ζακς είναι ένας γοητευτικός σαραντάρης παιδίατρος-ογκολόγος που ασχολείται με πάθος με το λειτούργημά του, επιλέγοντας να συμπαρασταθεί στους μικρούς ασθενείς και τους δικούς τους ακόμα και όταν έχει χαθεί κάθε ελπίδα. Το ζευγάρι μένει στο ίδιο διαμέρισμα όπου η Γκρέις γεννήθηκε και μεγάλωσε, κι ο δωδεκάχρονος γιος τους Χένρι πηγαίνει στο ίδιο εξαιρετικό και πανάκριβο ιδιωτικό σχολείο από όπου αποφοίτησε κι η ίδια η Γκρέις. Εκείνη ασκεί εδώ και χρόνια την ψυχοθεραπεία και έχει πλέον δρομολογηθεί η έκδοση του πρώτου βιβλίου της που είναι το απαύγασμα της γνώσης όλων αυτών των ετών πάνω στις σχέσεις των ανθρώπων και ιδιαίτερα στη συμπεριφορά των αντρών προς τις γυναίκες, η οποία κρύβει πολλά και σημαντικά μυστικά εάν εκείνες δώσουν την απαραίτητη προσοχή και τα αποκωδικοποιήσουν. Η ζωή της Γκρέις, λοιπόν, δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη, σωστά;
          Ένας φόνος μιας μητέρας ενός μαθητή μικρότερης τάξης από του γιου της, της Κολομβιανής Μάλαγα Άλβες, θα επηρεάσει απρόσμενα τη ζωή της Γκρέις. Μια γυναίκα, που κατά τα φαινόμενα δεν σχετίζεται με κανέναν τρόπο με τη δική της οικογένεια, δολοφονείται άγνωστο από ποιον, αφήνοντας δύο μικρά παιδιά ορφανά, αφού ο σύζυγός της θέλει να πάρει μόνο το αγόρι μαζί του πίσω στην Κολομβία, αρνούμενος να αναγνωρίσει το μικρό κοριτσάκι ως δικό του. Το γεγονός συνταράσσει όλη τη σχολική κοινότητα, ενώ οι υποψίες στρέφονται με ανεξήγητο τρόπο ενάντια στον Τζόναθαν. Η Γκρέις δεν μπορεί καν να διανοηθεί πως μπορεί να σχετίζεται ο πιστός και τρυφερός σύζυγός της με τη Μάλαγα, όπως επίσης δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί εκείνος δεν έχει πάρει μαζί του το κινητό του ούτε έχει επικοινωνήσει με την οικογένειά του από το ιατρικό συνέδριο όπου βρίσκεται για λίγες μέρες σε άλλη πολιτεία της Αμερικής. Η ηρωίδα μας αρχίζει να σκάβει σιγά σιγά την «κορυφή του παγόβουνου» της άγνοιάς της χωρίς να μπορεί καν να υποψιαστεί που θα την οδηγήσει αυτό.
           Το μυθιστόρημα «Η πρώτη εντύπωση» είναι ένα μυθιστόρημα από αυτά που ξεκινάνε σαν τα ήσυχα ρυάκια για να εξελιχθούν σε ορμητικούς χείμαρρους τα οποία παρασέρνουν τα πάντα στο διάβα τους, μαζί και όλα όσα νομίζαμε για τους ανθρώπους και τις συμπεριφορές τους. Όπως η ξαφνιασμένη ηρωίδα της Κόρελιτζ που βλέπει την άψογα οργανωμένη ζωή της να καταρρέει σαν πύργος από τραπουλόχαρτα, έτσι και εμείς θα ανακαλύψουμε σταδιακά τα κρυμμένα μυστικά ενός ανθρώπου επιφανειακά αψεγάδιαστου. Θα συνειδητοποιήσουμε ότι πολύ συχνά αυτό που νομίζουμε για κάποιον είναι μονάχα εκείνο που μας έχει καθοδηγήσει ο ίδιος να πιστέψουμε για το άτομό του, το οποίο δεν είναι και απαραίτητα η απόλυτη αλήθεια. Κάποιες φορές μπορεί να μην πλησιάζει καν την πραγματικότητα, κι έτσι εμείς να βασίζουμε τη δική μας ζωή και ευτυχία επάνω σε σαθρά θεμέλια. Το θέμα βέβαια δεν είναι μόνο να ανακαλύψουμε την αλήθεια που εσκεμμένα μας απέκρυπταν, αλλά να αποφασίσουμε πώς θα συνεχίσουμε τη ζωή μας αποδώ και πέρα, αλλά και πώς θα ξαναχτίσουμε την ευτυχία μας σε στέρεες πλέον βάσεις μόλις μας δοθεί η πολυπόθητη δεύτερη ευκαιρία. Ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί!
 
Υπόθεση Οπισθόφυλλου:
 
Η Γκρέις βιώνει τη μόνη ζωή που επιθύμησε ποτέ. Είναι αφοσιωμένη στον σύζυγό της, επιτυχημένο παιδίατρο, στον μικρό γιο τους Χένρι και στους ασθενείς που φροντίζει ως ψυχοθεραπεύτρια. Νομίζει ότι γνωρίζει τα πάντα για τις γυναίκες, τους άντρες, τις σχέσεις και τον γάμο. Στο βιβλίο που πρόκειται να εκδώσει προτρέπει τις γυναίκες να δίνουν μεγάλη προσοχή στην πρώτη εντύπωση που αποκομίζουν από έναν άντρα. Έχοντας εμπιστοσύνη στο ένστικτό τους θα κάνουν τη σωστή επιλογή.
 
Πόσο καλά, όμως, γνωρίζει η Γκρέις τον δικό της σύζυγο;
Ποια μυστικά κρύβονται στην οικογένειά της;
 
Και ενώ η ημερομηνία έκδοσης του βιβλίου της πλησιάζει, οι πρώτες ρωγμές διαφαίνονται στην ευτυχισμένη ζωή της. Ένας βίαιος θάνατος, ένας σύζυγος που αγνοείται, αναπάντεχες και τρομερές αποκαλύψεις…
 
Ένα υπέροχο, αγωνιώδες μυθιστόρημα βασισμένο στον φόβο που διακατέχει όλους μας ότι ίσως δεν γνωρίζουμε τόσο καλά όσο νομίζουμε τους ανθρώπους που είναι δίπλα μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου