Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020

«ΤΟ ΚΟΡΑΛΛΙ ΤΕΤΡΑΔΙΟ», της Τζίνας Μιτάκη – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«ΤΟ ΚΟΡΑΛΛΙ ΤΕΤΡΑΔΙΟ», της Τζίνας Μιτάκη – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Άνεμος
Σελίδες: 176
Τιμή με έκπτωση: 11,97€
 
          Την εξαίρετη Τζίνα Μιτάκη μπορεί να μην την έχω γνωρίσει ακόμα από κοντά, όμως νιώθω σαν να την ξέρω καλά μέσα από το συγγραφικό της έργο. Μετά το υπέροχο και πρωτότυπο βιβλίο της «Νυχτερινές κουβέντες με μια κουκουβάγια», το οποίο μου άφησε τις καλύτερες των εντυπώσεων, ακολούθησε το καινούργιο της έργο, η νουβέλα με τίτλο «Το κοραλλί τετράδιο», που κυκλοφορεί και αυτό από την αγαπημένη Άνεμος Εκδοτική. Πρόκειται για ένα βιβλίο συγκλονιστικό μέσα στην απλότητά του, αφού ο κύριος ήρωας και αφηγητής της ιστορίας του είναι ο δωδεκάχρονος Ιορδάνης. Η νουβέλα αυτή με καθήλωσε ευθύς εξαρχής, καθώς μέσα στις λίγες σελίδες της –για τα δικά μου δεδομένα πάντα– κρύβονται πολλές και πανανθρώπινες αλήθειες, ενώ η συγγραφέας με εξαιρετική μαεστρία και συμπυκνωμένη, περιεκτική και απέριττη γραφή κατορθώνει να απεικονίσει όλη σχεδόν τη σύγχρονη πραγματικότητα που ζούμε στη χώρα μας και όχι μόνο. Ειδικά μετά την πολύκροτη δίκη των μελών του φασιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής, αυτό το βιβλίο είναι εξαιρετικά επίκαιρο, όσο και προφητικό, αφού η αναγκαία αποπομπή κάθε ακροδεξιού και ναζιστικού στοιχείου από μια δημοκρατική και πολυφωνική κοινωνία, την οποία πρεσβεύει η συγγραφέας, προηγήθηκε των δικαστικών αποφάσεων που ανακοινώθηκαν πριν από λίγο καιρό.
          Η ιστορία του μικρού ήρωά μας ξεκινάει σε ένα μικρό νησί που θα μπορούσε να έχει κυκλαδίτικο χρώμα και να είναι περιτριγυρισμένο από το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου. Ο Ιορδάνης, έχοντας χάσει και τους δυο γονείς του από ένα σαδιστικό καπρίτσιο της Μοίρας, αναγκάζεται να ακολουθήσει τον παππού του στο νησί που έως τότε είχε συνυφασμένο με τις ξέγνοιαστες διακοπές του. Τώρα όμως, που ο κόσμος του όλος έχει ανατραπεί και ο ίδιος πενθεί, φοβάται και νιώθει θυμό για αυτά που βιώνει, ο μικρός θα αναγκαστεί να ξεχάσει όλα όσα είχε συνηθίσει και να προσαρμοστεί σε μια νέα πραγματικότητα. Ο παππούς του, ο Νικηφόρος, διατηρεί ένα καφενείο στη Χώρα του νησιού και αναλαμβάνει το μεγάλωμα του άτυχου εγγονού του με στοργή και απέραντη υπομονή, προσπαθώντας να γιάνει τις βαθιές πληγές της ψυχής του που έχουν αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια τους. Ο Ιορδάνης δεν υποφέρει τόσο από το λαβωμένο πόδι του, κατάλοιπο του δυστυχήματος που κόστισε τη ζωή και στους δύο γονείς του, όσο από την αγιάτρευτη, χαίνουσα πληγή της ψυχής του που του στέρησε πρόωρα όσα όλα τα παιδιά δικαιούνται. Πιστεύει δε πως είναι ο πιο άτυχος από όλους, και κλείνεται ολοένα και περισσότερο στον εαυτό του, έχοντας χάσει την παιδικότητα, την αισιοδοξία και την ανεμελιά του, ίσως και για πάντα.
          Όμως, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι γυρίσματα του επιφυλάσσει η τύχη, ούτε πώς θα εξελιχτεί η ζωή του, κι έτσι ο Ιορδάνης γνωρίζει έναν έφηβο συντοπίτη του, τον λίγο μεγαλύτερό του Λουκά. Τα δυο παιδιά θα συνδεθούν απρόσμενα και η φιλία τους θα οδηγήσει τον μικρό να σπάσει τις αλυσίδες της μοναξιάς του στις οποίες ο ίδιος αλυσοδέθηκε και θα ανακαλύψει σταδιακά πώς δεν είναι όλα ρόδινα ούτε εύκολα και για τα υπόλοιπα παιδιά της παρέας του. Το καθένα έχει και μια ατυχία, ένα βάσανο, άλλοτε μεγαλύτερο και άλλοτε μικρότερο, που ταλανίζει την ψυχούλα του. Αλλά η ζωή έχει τον τρόπο της να σε κάνει να ξεχνάς προσωρινά όσα σε βασανίζουν και να αναζητείς διεξόδους για λίγες στιγμές ευτυχίας, συντροφικότητας και γαλήνης. Αυτά καταφέρνει να βρει ο Ιορδάνης κοντά στον Λουκά και την παρέα του, μέχρι που μια θαλασσοδαρμένη βάρκα με πρόσφυγες θα ξεβραστεί στην ακρογιαλιά του νησιού τους. Άνθρωποι ταλαιπωρημένοι που έχουν διανύσει ερήμους, βουνά και αγριεμένα κύματα για να γλυτώσουν από τον πόλεμο και για να αναζητήσουν μια καλύτερη μοίρα. Άνθρωποι που παλεύουν με νύχια και με δόντια όχι μόνο για την επιβίωσή τους, αλλά και ενάντια στην εχθρότητα των εκάστοτε ντόπιων, την ξενοφοβία, τον ρατσισμό και την προκατάληψη κάθε είδους.
          Οι κάτοικοι του μικρού νησιού θα έρθουν αντιμέτωποι όχι μόνο με τη σκληρή πραγματικότητα, που παύει πλέον να αφορά γεγονότα και καταστάσεις χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την καθημερινότητα και τον τόπο τους, αλλά και με την ίδια τους τη συνείδηση και την ανθρωπιά τους, αφού θα κληθούν να αποφασίσουν εάν θα βοηθήσουν αυτούς τους ανθρώπους που ξέβρασε η θάλασσα στο νησί τους ή εάν θα αδιαφορήσουν ή εάν, ακόμα χειρότερα, θα αντιδράσουν προσπαθώντας να τους εξοντώσουν. Ο δωδεκάχρονος ήρωάς μας θα αντικρύσει μια τραγωδία ακόμα μεγαλύτερη από τη δική του, μέσα από τα τρομαγμένα και γεμάτα πόνο μάτια της μικρής προσφυγοπούλας Ίρβα, που από πολύ νωρίς ένιωσε στο πετσί της τον πόλεμο, τον θάνατο, την απώλεια και την προσφυγιά. Ο Ιορδάνης θα βρεθεί ανάμεσα στο μίσος, την ξενοφοβία, τον ρατσισμό και την απόρριψη που κάποιοι ανάλγητοι επιδεικνύουν, αλλά και την ανθρωπιά, την αλληλεγγύη, την απλόχερη βοήθεια και τη συμπόνια. Θα καταλάβει πως μόνο άνθρωποι με ανοιχτά μυαλά και ευαίσθητες καρδιές, που έχουν πονέσει και οι ίδιοι κι έχουν αισθανθεί την απώλεια, τις δυσκολίες της ζωής και την απόγνωση που συχνά τις συνοδεύει, είναι ικανοί να συμπονέσουν και να συντρέξουν άλλους ακόμα πιο άτυχους από τους ίδιους, δικαιώνοντας έτσι και τιμώντας την ανθρώπινη ιδιότητά τους.
        Το νέο βιβλίο της Τζίνας Μιτάκη, πιάνοντας τον σφυγμό της σύγχρονης εποχής με όλα τα φαινόμενά της, επισημαίνει όσα θα πρέπει να έχει στο μυαλό του ένας νοήμων, ευαίσθητος και λογικός άνθρωπος, ο οποίος δεν αρκείται στη «μασημένη τροφή» που του σερβίρουν οι απανταχού τρέχουσες πολιτικές και μη προπαγάνδες, αλλά αναζητεί την ατόφια αλήθεια και οδηγείται στην αφύπνιση του μυαλού του και την ενεργοποίηση του συναισθήματος της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης μέσα του. «Το κοραλλί τετράδιο» είναι μια νουβέλα γραμμένη με γλαφυρότητα, ευαισθησία, ρεαλισμό και απόλυτη επίγνωση όσων συμβαίνουν γύρω μας, η οποία μας προσφέρει μια διαφορετική προσέγγιση των σύγχρονων φαινομένων που μας διχάζουν και μας προβληματίζουν. Η κρυστάλλινη ματιά του μικρού ήρωά της είναι αυτή που μας αποδεικνύει πως «για να αγαπάς την πατρίδα σου, δεν χρειάζεται να μισείς τις πατρίδες των άλλων». Τα θερμά μου συγχαρητήρια στην αγαπημένη συγγραφέα για ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί από όλους!
 
Υπόθεση Οπισθόφυλλου:
 
Ο δωδεκάχρονος Ιορδάνης πιστεύει πως ένα αόρατο, μοχθηρό χέρι τού στέρησε τους γονείς του και ανέτρεψε ό,τι γνώριζε ως κόσμο του. Βυθισμένος στο πένθος, τον φόβο και τον θυμό ξεκινάει μια δύσκολη νέα ζωή κάτω απ’ τις στοργικές φτερούγες του παππού του σε ένα μικρό νησί του Αιγαίου.
 
Η γνωριμία του με τον λίγο μεγαλύτερο Λουκά, φαίνεται να είναι το τερτίπι της ζωής για να τον τραβήξει μπροστά, ώστε να σπάσει τα τείχη της μοναχικότητας, να ανακαλύψει ξανά την πρόωρα χαμένη παιδικότητά του και να ενταχθεί απόλυτα στην παρέα των παιδιών του νησιού.
 
Οι πρόσφυγες που θα ξεβράσει η θάλασσα στο νησί, μαζί με τις προσωπικές τους τραγωδίες και τον αγώνα τους για επιβίωση, θα αλλοιώσουν την εικόνα που έχει για τον κόσμο, αποκαλύπτοντάς του με οδυνηρό τρόπο το αποτρόπαιο πρόσωπο της ανθρώπινης φύσης.
 
Οι κάτοικοι του νησιού θα χωριστούν σε στρατόπεδα, θα αναμετρηθούν με αλήθειες και ψέματα, με το μίσος και την αγάπη, τη βία και την ανθρωπιά, την εκδίκηση και τη συγχώρεση. Αναγκασμένα να ωριμάσουν απότομα, τα παιδιά θα βρεθούν αντιμέτωπα με την πραγματικότητα και θα κληθούν να κάνουν τις επιλογές τους.
 
Με ματιά κρυστάλλινη σαν την παιδική αθωότητα, η συγγραφέας μπολιάζει την ψυχή μας με φως ενάντια στα επικίνδυνα σκοτάδια των καιρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου