Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Τρίτη 2 Μαρτίου 2021

«ΠΥΓΟΛΑΜΠΙΔΕΣ», της Kristin Hannah – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«ΠΥΓΟΛΑΜΠΙΔΕΣ», της Kristin Hannah – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Σελίδες: 640
Τιμή με έκπτωση: 15,93€
 
          Την πασίγνωστη Κριστίν Χάνα την έμαθα σαν όνομα από το πρώτο βιβλίο της που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος, το εμβληματικό «Αηδόνι» της· ένα μυθιστόρημα που ομολογουμένως έχει σφραγίσει το έργο της, αφού αποτέλεσε ορόσημο διεθνώς. Από τότε ακολούθησαν και άλλα αξιόλογα βιβλία της από τις ίδιες εκδόσεις, όπως «Ο κήπος του χειμώνα», «Αχανής Μοναξιά» και το πιο πρόσφατο «Πυγολαμπίδες». Παρόλο που όλα τα βιβλία της κοσμούν τη βιβλιοθήκη μου και είμαι πολύ ευγνώμων γι’ αυτό, πάντοτε ήθελα να ξεκινήσω την ανάγνωση του έργου της διαβάζοντας πρώτα το «Αηδόνι», αφού με συγκινεί ιδιαίτερα η εποχή στην οποία εκτυλίσσεται αλλά και γιατί έχω διαβάσει τόσες διθυραμβικές κριτικές που το εκθειάζουν. Η μοίρα όμως τα έφερε έτσι ώστε ξεκίνησα να διαβάζω το τελευταίο της βιβλίο με το που το πήρα στα χέρια μου, τις αλησμόνητες και συγκινητικές «Πυγολαμπίδες». Έχετε δει ποτέ στην πραγματικότητα πυγολαμπίδες; Εγώ όχι και είμαι ιδιαίτερα παραπονεμένη γι’ αυτό, αφού γνωρίζοντας το μαγικό, ανεπανάληπτο θέαμα που προσφέρουν με το ασυνήθιστο φως που παράγουν, αισθάνομαι πως έχω χάσει κάτι πραγματικά μοναδικό· όπως το ίδιο μοναδικό είναι και το ομώνυμο βιβλίο της Χάνα, αφού η πραγματική γυναικεία φιλία, που αντέχει στο πέρασμα του χρόνου αλλά ακόμα και στην προδοσία, είναι κάτι εξίσου σπάνιο με αυτά τα ασυνήθιστα «αυτόφωτα» έντομα.
          Ξεκινώντας την ανάγνωση βρισκόμαστε στη δεκαετία του ’70 σε κάποια από τις απομακρυσμένες επαρχίες της Αμερικής, εκεί όπου οι άνθρωποι έχουν στάβλο και άλογο, εκεί όπου τα παιδιά κυκλοφορούν με το ποδήλατο για χιλιόμετρα χωρίς φόβο και εκεί όπου τη νύχτα στην οδό Πυγολαμπίδων μπορείς ακόμα να δεις τα χαριτωμένα έντομα να σπάνε το σκοτάδι με το ψυχρό φως τους. Είμαστε όμως και στην εποχή των απελευθερωμένων «παιδιών των λουλουδιών», της μαριχουάνας, της ντίσκο, της ροκ και της ακραίας –και ενίοτε κακόγουστης– μόδας με τις πλατφόρμες, τα παντελόνια καμπάνα και το πολύχρωμο μακιγιάζ. Η έφηβη Κέιτ Μαλάρκι πηγαίνει στη δευτέρα Γυμνασίου, όμως βρίσκεται στα όρια της κατάθλιψης, αφού οι έως και την έκτη Δημοτικού κολλητές της την έχουν κάνει πέρα ως ανεπιθύμητο σπασικλάκι. Φυσικό είναι, βέβαια, αφού η Κέιτ ενδιαφέρεται περισσότερο για να διαβάζει ξανά και ξανά τον «Άρχοντα των δαχτυλιδιών», σε σημείο να έχει απομνημονεύσει ολόκληρα κομμάτια, παρά να ντύνεται μοντέρνα, να βγαίνει με αγόρια και να καπνίζει τσιγαριλίκια. Το οικογενειακό της περιβάλλον είναι τέτοιο που προάγει τις αρχές, την ηθική και τη δεμένη οικογένεια, όπου υπάρχει αγάπη και νοιάξιμο μεταξύ των μελών της. Δεδομένων όλων αυτών, λοιπόν, είναι αξιοπερίεργο το γεγονός ότι όταν έρχεται μία νέα γειτόνισσα και συμμαθήτρια στην ηλικία της Κέιτ –η οποία είναι ακριβώς τα αντίθετα από εκείνη, αλλά για έναν ακατανόητο λόγο γίνονται φίλες αμέσως–, η Τάλι Χαρτ, μπορεί και διακρίνει στην εσωστρεφή Κέιτ όσα δεν βλέπει κανένας άλλος από τους συνομηλίκους τους.
          Η φιλία των δύο κοριτσιών μόλις ξεκινά, είναι όμως τόσο δυνατή και αληθινή που η εξωστρεφής Τάλι γίνεται σχεδόν κανονικό μέλος της ζεστής οικογένειας της Κέιτ. Πλέον όλοι τις αποκαλούν Τάλι-και-Κέιτ, σαν να είναι ένας οργανισμός αδιαίρετος. Η Τάλι φροντίζει να αλλάξει τη σοβαρή και αδιάφορη εικόνα της Κέιτ και εκείνη δίνει στην Τάλι αυτό που της λείπει περισσότερο: τη στοργή και την ανιδιοτελή αγάπη της οικογένειας που η ίδια δεν έχει. Η Τάλι έχει στιγματιστεί από μια αδιάφορη μητέρα η οποία από όταν τη γέννησε την παράτησε στους γονείς της να τη μεγαλώσουν, χωρίς να νοιάζεται για τίποτα άλλο παρά τις περιοδείες με τους υπόλοιπους χίπηδες, τα ναρκωτικά και τον αχαλίνωτο έρωτα. Η ζωή της είναι ένα ατελείωτο road movie, στο οποίο αραιά και πού εκείνη κάνει μία στάση με το χίπικο αυτοκίνητό της στην κόρη της, προκαλώντας έτσι στην ευαίσθητη παιδική ψυχή της πολλά ψυχολογικά προβλήματα και απωθημένα, που η Τάλι θα κουβαλάει μια ολόκληρη ζωή.
          Οι δύο κολλητές φίλες περνούν την κάθε στιγμή τους μαζί και, ακόμα κι όταν οι συνθήκες τις χωρίζουν για λίγο, η φιλία τους παραμένει ισχυρή τόσο ώστε το όνειρο της μίας για καριέρα στη δημοσιογραφία γίνεται και φιλοδοξία της άλλης. Όμως, στην πραγματικότητα, η Τάλι είναι εκείνη που διψάει για αναγνώριση, φήμη, χρήματα και δημοσιότητα, ενώ η ντροπαλή Κέιτ θέλει μόνο να γνωρίσει τον έναν και μοναδικό έρωτα που θα τη συνεπάρει και να φτιάξει τη δική της οικογένεια. Οι αχώριστες φίλες θα βρουν αυτό που αναζητάει η καθεμιά τους όταν ξεκινούν δουλειά σε ένα μικρό τοπικό κανάλι. Ένας γοητευτικός δημοσιογράφος, που δεν διστάζει να πηγαίνει σε εμπόλεμες ζώνες για να κυνηγήσει την αποκλειστικότητα κάνοντας σοβαρή και μάχιμη δημοσιογραφία, θα αποτελέσει τον μέντορα και τον ιδανικό συνεργάτη για τη μία και τον μεγάλο έρωτα της ζωής της για την άλλη. Η φιλία τους όμως και πάλι θα παραμείνει ζωντανή και ισχυρή, παρά την προδοσία που θα διαπράξει σε μια στιγμή αδυναμίας η μία από τις δυο τους. Η ίδια η ζωή, με τον δικό της αμείλικτο και αναπάντεχο τρόπο, θα δώσει το δικό της απρόσμενο τέλος στο αχώριστο δίδυμο Τάλι-και-Κέιτ.
          Οι «Πυγολαμπίδες» είναι πραγματικά ένα μυθιστόρημα από αυτά που δεν μπορείς να αφήσεις από τα χέρια σου. Ξεχειλίζει από νιάτα και ξεγνοιασιά, από χιούμορ, έρωτα, τρυφερότητα, αγάπη και συγκινητικές στιγμές μιας αληθινής όσο και σπάνιας γυναικείας φιλίας που αντέχει τα πάντα, αλλά και από αγαπημένες μουσικές στιγμές του ’70, του ’80, του ’90 και της νέας χιλιετίας, αφού σε κάθε ενότητα υπάρχει και ένα αντιπροσωπευτικό πασίγνωστο τραγούδι ως μουσική υπόκρουση του νέου κεφαλαίου της ζωής των ηρωίδων μας. Οι δύο γυναίκες, δημιουργώντας την τόσο ισχυρή φιλία τους από την εφηβεία τους ακόμα, συνεχίζουν να νοιάζονται και να στηρίζουν η μία την άλλη στο πέρασμα του χρόνου. Μαθαίνουν πώς να στέκονται στα πόδια τους, εξερευνούν τις δυνάμεις και τις επιθυμίες τους, γνωρίζουν τον έρωτα αλλά και τα όριά τους, αναζητούν το μυστικό της πολυπόθητης πραγματικής ή εικονικής ευτυχίας πληρώνοντας το αντίστοιχο τίμημα· όμως, παρά τους όποιους περιστασιακούς τριγμούς στη σχέση τους, συνειδητοποιούν ότι η αγάπη που τις δένει άρρηκτα είναι πιο ισχυρή από οτιδήποτε άλλο και τίποτα δεν μπορεί να τη μετριάσει και να τη σβήσει. Διαβάστε το, Φίλοι μου και κρατήστε το για πάντα στην καρδιά σας σαν ένα πολύτιμο μυστικό, από αυτά που δεν μας αποκαλύπτονται συχνά!
 
Υπόθεση Οπισθόφυλλου:
 
Ένα μυθιστόρημα ύμνος στη δύναμη της γυναικείας φιλίας από τη συγγραφέα του παγκόσμιου best seller «Το Αηδόνι»
 
Η Κέιτ Μαλάρκι είναι ένα εσωστρεφές κορίτσι, αλλά το καλοκαίρι του 1974 μετακομίζει απέναντι από το σπίτι της το πιο δημοφιλές κορίτσι και θέλει να γίνουν φίλες. Η Τάλι Χαρτ μοιάζει να έχει τα πάντα – ομορφιά, εξυπνάδα, φιλοδοξία. Επιφανειακά, οι δυο τους δεν έχουν τίποτα κοινό, αλλά το καλοκαίρι εκείνο χτίζουν μια φιλία που θα κρατήσει για μια ζωή. Τάλι-και-Κέιτ. Αχώριστες, σαν μία λέξη.
 
Για τριάντα χρόνια, η Τάλι και η Κέιτ στέκονται η μία στο πλευρό της άλλης και καταφέρνουν να βγουν αλώβητες από τις θύελλες της ζήλειας, του θυμού και του πόνου. Η Τάλι κυνηγά τα μεγαλεπήβολα όνειρά της για να κατακτήσει τη δόξα και την επιτυχία. Η Κέιτ θέλει μόνο να ερωτευτεί και να αποκτήσει οικογένεια. Οι δυο τους πιστεύουν ότι έχουν ξεπεράσει όλες τις δυσκολίες, μέχρι που μία μόνο πράξη προδοσίας μπαίνει ανάμεσά τους και δοκιμάζει τις αντοχές τους και τη φιλία μιας ζωής.
 
Μεταφράστηκε σε 31 γλώσσες
Έλαβε περισσότερες από 70.000 κριτικές 5* στο Goodreads
Σύντομα θα μεταφερθεί σε σειρά στο Netflix με τίτλο «Firefly Lane»
 
Είπαν για το βιβλίο:
 
«Ένα συγκινητικό και ρεαλιστικό πορτρέτο µιας σύνθετης φιλίας ανθεκτικής στον χρόνο.»
–Booklist
 
«Αυτή η εκπληκτική ιστορία δύο κολλητών φιλενάδων που επιβιώνουν µετά από πολλές δοκιμασίες είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα έργα της Χάνα.»
–The Seattle Times
 
«Ένα αισιόδοξο μήνυμα για τη δύναμη της φιλίας και της οικογένειας»
–Publishers Weekly
 
Από τον ελληνικό Τύπο για τα έργα της:
 
«Το μεγαλύτερο επίτευγμα της Kristin Hannah είναι ότι καταφέρνει να συνθέσει ένα βιβλίο που ανήκει και θα ανήκει σε κάθε εποχή, άξιο να διαβαστεί σήμερα, όπως και στο μέλλον.»
–Μιχάλης Πιτένης, Bookpress, για τον Κήπο του χειμώνα
 
«Η Hannah δημιούργησε ένα βιβλίο που είναι γραμμένο σε υψηλή θερμοκρασία. Η γραφή είναι κινηματογραφική, γρήγορη, γεµάτη εικόνες.»
–Διονύσης Μαρίνος, diavasame.gr, για Το Αηδόνι
 
Βιογραφικό σημείωμα συγγραφέα:
 
H Κριστίν Χάνα έχει γράψει περισσότερα από 20 µυθιστορήµατα, πολλά από τα οποία μπήκαν στη λίστα best seller των New York Times. Πρώην δικηγόρος που εγκατέλειψε την καριέρα της για να γίνει συγγραφέας, ζει µε τον σύζυγο και τον γιο της στις ΗΠΑ. Το μυθιστόρημά της Το Αηδόνι µμεταφράστηκε σε 43 γλώσσες και έγινε διεθνές best seller µε πωλήσεις άνω των 3.000.000 παγκοσμίως, ενώ το μυθιστόρημά της Αχανής μοναξιά κέρδισε το βραβείο αναγνωστών Goodreads Choice Awards.
 
Μάθετε περισσότερα γι’ αυτή στο www.kristinhannah.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου