Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021

«ΤΡΕΝΑ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝ», του Εμμανουήλ Γ. Μαύρου – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«ΤΡΕΝΑ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝ», του Εμμανουήλ Γ. Μαύρου – Γράφει η Κλειώ
Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Άνεμος
Σελίδες: 304
Τιμή με έκπτωση: 13,80€
 
          Τον Εμμανουήλ Γ. Μαύρο είχα τη χαρά να τον γνωρίσω αρχικά μέσα από το πρώτο εκπληκτικό βιβλίο του «Ο υιός του Νείλου» και κατόπιν διά ζώσης. Πρόκειται για έναν ταλαντούχο συγγραφέα και πολυπράγμων άνθρωπο, που πάντοτε καταπιάνεται με θέματα εξαιρετικά ενδιαφέροντα, επίκαιρα και ενίοτε αμφιλεγόμενα, καταθέτοντας με θάρρος την προσωπική του τεκμηριωμένη άποψη, είτε μέσα από τη συγγραφική είτε μέσα από τη σκηνοθετική του ιδιότητα. Έτσι ανυπομονούσα ιδιαίτερα να διαβάσω το νέο του μυθιστόρημα με τίτλο «Τρένα μεγάλων αποστάσεων», που κυκλοφορεί από την Άνεμος Εκδοτική, και επικεντρώνεται στην εποχή της πανδημίας που βιώνουμε όλοι μας, δίνοντας τη δική του εκδοχή για τον τρόπο διαχείρισης των εμβολιασμών και της εκμετάλλευσής τους από τις μεγάλες πολυεθνικές, καθώς και τον χειρισμό των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων. Όμως, ταυτόχρονα, ο συγγραφέας συνυφαίνει αυτά τα τόσο φλέγοντα και επίκαιρα ζητήματα με το διαχρονικό θέμα ενός σαρωτικού αταίριαστου έρωτα, που δεν υπακούει σε κανόνες, επιταγές και ιδιάζουσες συνθήκες για να εκδηλωθεί, να ανθίσει και να παρασύρει τα πάντα στο πέρασμά του. Όσοι έχετε διαβάσει τα προηγούμενα βιβλία του κ. Μαύρου, ίσως έχετε σχηματίσει την εντύπωση πως το αγαπημένο του θέμα είναι η Ιστορία, όμως εδώ, στα «Τρένα μεγάλων αποστάσεων», αποκλίνει από τη συνηθισμένη θεματολογία του και ασχολείται με το παρόν και τα όσα θεατά ή αθέατα διαδραματίζονται γύρω μας. Για μένα, αυτό είναι και ένα μεγάλο στοίχημα του συγγραφέα με τον εαυτό του, το οποίο σαφώς κέρδισε με μεγάλη άνεση.
          Βρισκόμαστε, λοιπόν, εν μέσω μιας πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, μιας πανδημίας όπως αυτή έχει χαρακτηριστεί από τους επίσημους φορείς. Οι έρευνες των επιστημόνων οδηγούν στην επιβεβλημένη δημιουργία ενός εμβολίου για να αναχαιτίσουν την περαιτέρω εξάπλωση του φονικού ιού. Όμως, για να χορηγηθεί αυτό στους πολίτες, είναι αναγκαία η δημιουργία ενός ειδικού ηλεκτρονικού προγράμματος μέσω του οποίου θα καταγράφονται όλοι όσοι προβαίνουν σε εμβολιασμό. Τη δημιουργία αυτού του προγράμματος για τη χώρα μας αναλαμβάνει μια μεγάλη ελληνική πολυεθνική εταιρία, η «Data Health», την οποία διοικεί ένας επιτυχημένος, γοητευτικός, όσο και αδίστακτος, νέος επιχειρηματίας, ο Γιώργος Κούρτης. Η ευόδωση και αυτής του της επιχειρηματικής κίνησης είναι σχεδόν βέβαιη, αφού ως αμοιβή για τη δημιουργία αυτού του προγράμματος προβλέπεται ένας πραγματικός πακτωλός χρημάτων, με αποτέλεσμα η «Data Health» να αναβαθμιστεί ακόμα περισσότερο στον διεθνή επιχειρηματικό στίβο. Αυτό όμως που δεν μπορεί να προβλέψει ο έμπειρος και διορατικός επιχειρηματίας είναι ότι στην ξέφρενη πορεία του προς την επιτυχία –και την ακόμη μεγαλύτερη καταξίωσή του μεταξύ των υπόλοιπων «αρίστων» της κοινωνίας– θα σταθεί ως ανυπέρβλητο εμπόδιο μια νεαρή επιστήμονας με αδέκαστο χαρακτήρα και με ακλόνητες ηθικές αρχές, δυσεύρετα «μειονεκτήματα» τουλάχιστον στους χώρους όπου εκείνος έχει συνηθίσει να κινείται και να δρα έως τώρα.
          Η Χριστίνα Πολίτη είναι μια πολλά υποσχόμενη επιστήμονας κι εκείνη που θα αναλάβει την ολοκλήρωση του προαναφερόμενου προγράμματος μέσα στην πολυεθνική του Γιώργου Κούρτη. Λίγο καιρό πριν την επίσημη παρουσίαση του λογισμικού στην ετήσια Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, η κοπέλα θα συνειδητοποιήσει πως εσκεμμένα τίποτα δεν λειτουργεί φυσιολογικά μέσα στο πρόγραμμα αυτό, καθώς δεν έχει ως γνώμονά του την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών, αλλά μάλλον στοχεύει στο ακριβώς αντίθετο. Οι οικογενειακές καταβολές της, το ήθος της και οι ηθικές της αρχές δεν της επιτρέπουν να παραμείνει απλή θεατής χωρίς να αντιδράσει, όμως η πρωτοβουλία της έρχεται αντιμέτωπη με τεράστια οικονομικά συμφέροντα, πολιτικές σκοπιμότητες και κρυφές «συμφωνίες κυρίων» μεταξύ εκείνων που εξουσιάζουν τη χώρα σε κάθε τομέα. Κυρίως, όμως, θα έρθει αντιμέτωπη με το αφεντικό της, τον Γιώργο Κούρτη, έναν άνθρωπο τον οποίο απεχθάνεται ως τα κατάβαθα της ψυχής της για τη συνολική στάση ζωής του και τα όσα αυτός εκπροσωπεί. Η Μοίρα, απεναντίας, έχει άλλα σχέδια γι’ αυτούς τους δύο και θα τους θέσει πολύ μεγαλύτερα διλήμματα κόντρα σε όσα θα μπορούσαν ποτέ να διανοηθούν, αφού εκείνο που θα κρίνει ποιος θα επικρατήσει τελικά είναι τα αισθήματα που θα αναπτυχθούν ανάμεσά τους, τα οποία βρίσκουν τον τρόπο να τους παρασύρουν σε μία πρωτόγνωρη δίνη πάθους. Είναι, όμως, μόνο αυτό αρκετό για να αλλάξει την προδιαγεγραμμένη πορεία τους ή τελικά οι πεποιθήσεις τους και οι επικρατούσες συνθήκες θα ανατρέψουν ένα ελπιδοφόρο μέλλον γι’ αυτούς τους τόσο ετερόκλητους ανθρώπους;
          Ο Εμμανουήλ Γ. Μαύρος μάς παρασύρει σε ένα καθηλωτικό «ταξίδι» προς μία εναλλακτική πραγματικότητα, εντυπωσιακά παρόμοια με αυτήν που ζούμε, επιδιώκοντας να μας θέσει τους λογικούς και τεκμηριωμένους προβληματισμούς του για όσα διαδραματίζονται ερήμην μας με αφορμή έναν αντικειμενικά και αδιαμφισβήτητα φονικό ιό. Χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια, με το γνήσιο συγγραφικό του ταλέντο και τα ορθολογικά επιχειρήματά του, μας ανοίγει νέους ορίζοντες με μοναδικό στόχο του να αναδείξει εύλογα ερωτήματα σαν κι αυτά που λίγο πολύ προβληματίζουν όλους μας. Μα, πάνω απ’ όλα, ο συγγραφέας ξεδιπλώνει μπροστά μας μια ερωτική ιστορία που θα μας καθηλώσει, θα μας συνεπάρει και θα μας συγκινήσει, αποδεικνύοντας πως η ζωή και ο έρωτας έχουν την ικανότητα να επιβιώνουν και να μας συνεπαίρνουν ακόμα και στις πιο αντίξοες και ολέθριες συνθήκες. Θερμά συγχαρητήρια στον εξαίρετο συγγραφέα για το νέο συναρπαστικό μυθιστόρημά του «Τρένα μεγάλων αποστάσεων», το οποίο και σας προτείνω ανεπιφύλακτα να διαβάσετε, Φίλοι μου!
 
Υπόθεση Οπισθόφυλλου:
 
Η υφήλιος κλυδωνίζεται από μία πρωτοφανή υγειονομική κρίση, που έχει χαρακτηριστεί επίσημα ως πανδημία. Η χορήγηση ενός εμβολίου κατά της φονικής αυτής γρίπης επιβάλλει τη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού προγράμματος μέσω του οποίου θα καταχωρούνται όσοι πολίτες προβούν σε εμβολιασμό. Είναι εφικτή, όμως, η προστασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων ή θα αποτελέσει αφορμή για την καταστρατήγηση αναφαίρετων ανθρώπινων δικαιωμάτων;
 
Η Χριστίνα Πολίτη είναι μία γοητευτική, ταλαντούχα, νέα επιστήμονας, που αναλαμβάνει τη δημιουργία ενός τέτοιου προγράμματος.
Η παιδεία, οι προοδευτικές αντιλήψεις και οι οικογενειακές της καταβολές δεν της επιτρέπουν να αγνοήσει και να υποβαθμίσει τον παράγοντα άνθρωπο, όμως η εργασία της σε μία ελληνική πολυεθνική τη φέρνει αντιμέτωπη με την ιδεολογία και τα «πιστεύω» της.
 
Ο Γιώργος Κούρτης είναι ένας αδίστακτος, επιτυχημένος, νέος επιχειρηματίας με αμέτρητες επιτυχίες, τόσο στον χώρο των πολυεθνικών όσο και στο πεδίο των σχέσεων με όμορφες και διάσημες γυναίκες. Έως τώρα, δεν έχει γνωρίσει ποτέ την αποτυχία, την απόρριψη ή την αντίσταση απ’ οποιονδήποτε αντιμετωπίζει, μέχρι που η πορεία του διασταυρώνεται αναγκαστικά μ’ εκείνη της Χριστίνας.
 
Ο Εμμανουήλ Γ. Μαύρος, εμπνευσμένος από τη σύγχρονη πραγματικότητα, μας δίνει μία διαφορετική εκδοχή της, θέτοντας εύλογους προβληματισμούς και παρασύροντάς μας στη διαδρομή ενός δυνατού όσο και αταίριαστου έρωτα. που ιχνηλατεί μοναδικά τις μνήμες των Ελλήνων της Πόλης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου