Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021

«ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΜΕ ΚΛΕΙΔΙ», παρουσιάζει ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης - Συστήνει η Κλειώ Τσαλαπάτη

          Δεν νομίζω να υπάρχει κανένας αναγνώστης που σέβεται τον εαυτό του ο οποίος δεν έχει διαβάσει τουλάχιστον ένα αστυνομικό μυθιστόρημα στη ζωή του και, κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης αυτής, να μην έχει προσπαθήσει να ταυτιστεί με τον εκάστοτε ντετέκτιβ, ο οποίος αναζητά τις μικρές αλλά καθοριστικές λεπτομέρειες που θα του φανερώσουν τον ένοχο κάθε εγκλήματος. Προσωπικά, λατρεύω τα μυθιστορήματα της Αγκάθα Κρίστι και τον 
μοναδικό, ιδιόρρυθμο ντετέκτιβ της Ηρακλή Πουαρό, που φροντίζει επιμελώς το καμπυλωτό μουστάκι του, αναζητά σπάνιες γαστριμαργικές απολαύσεις για να τις απολαύσει εντελώς ανενόχλητος και γίνεται πυρ και μανία όταν τον αποκαλούν Γάλλο, αφού ο ίδιος είναι ένας περήφανος Βέλγος που απλά τυχαίνει να μιλάει γαλλικά. Όταν, λοιπόν, έχεις λατρέψει έναν τέτοιο ασύγκριτο λογοτεχνικό ήρωα, είναι βέβαιο ότι θα καλωσορίσεις ένα αστυνομικό μυθιστόρημα προερχόμενο από έναν ταλαντούχο και ευρηματικό συγγραφέα που γνωρίζει σε βάθος το αντικείμενο με το οποίο καταπιάνεται. Εάν βέβαια το βιβλίο αυτό διαδραματίζεται και σε έναν άκρως καλοκαιρινό προορισμό, όπως η Νήσος μέσα στον Αύγουστο, τότε δεν νομίζω πως υπάρχει κάποια καλύτερη αναγνωστική πρόταση πάνω στο συγκεκριμένο είδος τη συγκεκριμένη εποχή.
          Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου αστυνομικού μυθιστορήματός του από τις εκδόσεις Μίνωας με τίτλο «Μυθιστόρημα με κλειδί», ο κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης είχε την καλοσύνη να παρουσιάσει ο ίδιος το νέο του πόνημα στους «Φίλους της Λογοτεχνίας». Τον ευχαριστώ θερμά για τον χρόνο που μας διέθεσε, του εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία στο νέο του βιβλίο αλλά και στο σύνολο του συγγραφικού του έργου και σας προσκαλώ να διαβάσετε όσα μας αποκαλύπτει ο εξαίρετος συγγραφέας, ώστε να ανακαλύψετε κι εσείς λίγα περισσότερα στοιχεία για το συναρπαστικό του «Μυθιστόρημα με κλειδί»!
 
    O αστυνόμος του τμήματος ανθρωποκτονιών Αττικής, Χριστόφορος Μάρκου περνάει την άδειά του στη Νήσο, προς τα τέλη Αυγούστου. Κατά τη διάρκεια ενός πάρτι, στο σπίτι μιας Ελβετίδας, σε μια μικρή αποθήκη ανακαλύπτεται το πτώμα της Λούσι Ντέιβις, μια νεαρής Αγγλίδας δημοσιογράφου. Τα τραύματα στο κεφάλι, και το στήσιμο του χώρου υποδεικνύουν πως πρόκειται για δολοφονία.
    Οι διακοπές του Μάρκου λαμβάνουν τέλος και η αναζήτηση του δολοφόνου ξεκινά, μέσα σε αντίξοες συνθήκες: με τη Νήσο αποκλεισμένη απ’ τον αέρα, το εγκληματολογικό δεν μπορεί να φτάσει, πολύτιμα στοιχεία και γενετικό υλικό κινδυνεύουν να χαθούν, το πτώμα δεν μπορεί να φύγει για νεκροτομή κι ο αστυνομικός διοικητής Νήσου είναι αποκλεισμένος σε άλλο νησί. Ο Μάρκου με τη βοήθεια ενός νεαρού δόκιμου, πρέπει να βρει τον δράστη, πριν πέσει ο αέρας και κατορθώσει να διαφύγει με το επόμενο πλοίο της γραμμής.
    Οι ύποπτοι πολλοί, μέλη του «κλειστού κύκλου της Νήσου,» επισκεπτών διαφόρων εθνικοτήτων που έχουν μετατρέψει το μικρό αυτό ψαρονήσι σε καλοκαιρινό τους παράδεισο. Αναζητώντας στοιχεία σε κουτσομπολιά, σε μυστικά, ψέματα, και σ’ ένα μυθιστόρημα που έγραφε το θύμα, τα πράγματα περιπλέκονται όταν ένας ύποπτος βρίσκεται νεκρός, σε μια απομακρυσμένη παραλία. Αυτοκτονία, ατύχημα ή νέα δολοφονία;
    Μέσα από ανατροπές κι εντάσεις, σε ένα κατά τ ’άλλα ειδυλλιακό τοπίο, και με ένα ακόμα άλυτο έγκλημα πενήντα, ίσως και παραπάνω, χρόνια πριν, ο Μάρκου τρέχει ενάντια στον χρόνο για να βρει τη λύση.
    Ο τίτλος «Μυθιστόρημα με κλειδί» έχει διττό νόημα: είναι λογοτεχνικός όρος, που σημαίνει ένα μυθιστόρημα που περιγράφει πραγματικά πρόσωπα και πράγματα υπό ελαφρά επικάλυψη μυθοπλασίας. Ο αστυνόμος Μάρκου, λοιπόν, ψάχνει στοιχεία στο μυθιστόρημα με κλειδί που έγραφε το θύμα, η Λούσι Ντέιβις, αποκαλύπτοντας τα μυστικά των φίλων και γνωστών της, του κλειστού κύκλου της Νήσου. Παράλληλα ο αναγνώστης καλείται να ξεκλειδώσει το μυστήριο, ν’ ανοίξει κάθε πόρτα και να βρει τις απαντήσεις, στο πλευρό του Μάρκου, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία ως κλειδί.
    Το «Μυθιστόρημα με κλειδί» είναι ένα whodunit, φόρος τιμής στους αγαπημένους μου συγγραφείς, απ’ την Αγκάθα Κρίστι στον Ζορζ Σιμενόν, και στους μαιτρ της λεγόμενης χρυσής εποχής της αστυνομικής λογοτεχνίας.
    Είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα, το comeback μου στην ελληνική λογοτεχνία μετά από έξι χρόνια, γραμμένο όπως ακριβώς μου αρέσει να τα διαβάζω, ως φανατικός αναγνώστης του είδους: χωρίς υπέρμετρη βία και αιματηρές περιγραφές, στηριγμένο στην έρευνα και τον ανθρώπινο παράγοντα, την ψυχολογία και τα κίνητρα του εγκλήματος, τα οποία γνωρίζω καλά χάρη στην εμπειρία μου ως ποινικολόγος, και στις σπουδές στην εγκληματολογία, στην Αθήνα και το Παρίσι
    Άλλωστε, οι κοινωνίες αλλάζουν, οι πρακτικές της αστυνομίας  και των forensic επιστημών εξελίσσονται, η ανθρώπινη ψυχολογία και τα κίνητρα του εγκλήματος μένουν όμως πάντα τα ίδια.
    Κι αυτά ξεκλειδώνουν, τελικά, το «Μυθιστόρημα με κλειδί».
 
Χρήστος Μαρκογιαννάκης
 
Βιογραφικό σημείωμα συγγραφέα:
 
Ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης γεννήθηκε το 1980 στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου και μεγάλωσε. Με σπουδές στη Νομική και την Εγκληματολογία στην Αθήνα και το Παρίσι, τα τελευταία χρόνια ζει στη γαλλική πρωτεύουσα. Βραβευμένος συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας και δοκιμιακών βιβλίων για την αισθητική του εγκλήματος, είναι εμπνευστής της έννοιας criminart και μέλος της Crime Writers’ Association.
 
Βιβλιογραφία:
- The Louvre Murder Club / Scènes de crime au Louvre, 2017, Éditions Le Passage (βραβείο Document Littéraire National)
- Au 5e étage de la faculté de droit, 2018, µυθιστόρηµα Éditions Albin Michel (βραβεία Balai d’Or και Académie du Var)
- The Orsay Murder Club / Scènes de crime à Orsay, 2018, Éditions Le Passage
- Mourir en scène, 2020, µυθιστόρηµα Éditions Albin Michel
 
Πρόσφατη εργογραφία συγγραφέα:
 
«ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΜΕ ΚΛΕΙΔΙ», του Χρήστου Μαρκογιαννάκη
Εκδόσεις: Μίνωας (Μάιος 2021)
Σελίδες: 372
Τιμή με έκπτωση: 14,94€
 
Υπόθεση Οπισθόφυλλου:
 
Η Νήσος, ένα ειδυλλιακό ψαρονήσι, έχει γίνει καλοκαιρινός προορισμός του διεθνούς τζετ σετ. Ο αστυνόμος του Τμήματος Ανθρωποκτονιών Αττικής Χριστόφορος Μάρκου περνάει εκεί την άδειά του, όταν κατά τη διάρκεια ενός πάρτι η Λούσι Ντέιβις, μια νεαρή Αγγλίδα δημοσιογράφος, βρίσκεται δολοφονημένη στην αποθήκη της οικοδέσποινας.
 
Με το νησί αποκλεισμένο από τον άνεμο, ο Μάρκου ψάχνει το κίνητρο και τον δράστη στα μυστικά, τα ψέματα και τα κουτσομπολιά του «κλειστού κύκλου της Νήσου» και σε ένα μυθιστόρημα με κλειδί που έγραφε το θύμα.
 
Η επιφανειακή ηρεμία του νησιού διαταράσσεται ενώ ένα ακόμη ανεξιχνίαστο έγκλημα από το παρελθόν θα περιπλέξει την υπόθεση.
 
Καθώς η λίστα των νεκρών μεγαλώνει, θα κατορθώσει ο Μάρκου να βρει τον δολοφόνο προτού αυτός καταφέρει να ξεφύγει με το επόμενο πλοίο της γραμμής; 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου