Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022

«ΝΕΚΟ – Το Kαφέ των γάτων», της Άννας Σολιόμ – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«ΝΕΚΟ – Το Kαφέ των γάτων», της Άννας Σολιόμ – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Μίνωας
Σελίδες: 168
Τιμή με έκπτωση: 11,97€
 
«Νέκο»! Να μια λέξη που κεντρίζει αμέσως το ενδιαφέρον σε όποιον την ακούσει. Για να μην υπάρχουν όμως απορίες, ας ξεκινήσουμε σωστά εξαρχής: «Νέκο» σημαίνει γάτος στα ιαπωνικά. Άρα, μπορούμε να θεωρήσουμε αυτονόητο πως τα Καφέ ανά τον κόσμο που φέρουν το όνομα «Νέκο» είναι αφιερωμένα στο θαυμαστό όσο και ιδιαίτερο αυτό τετράποδο: τον μεγαλοπρεπή γάτο! Και, σημειώστε, πως προσδίδεται ετούτος ο χαρακτηρισμός από μια σχετικά πρόσφατα γατόφιλη, αφού μόλις τα τελευταία δεκαπέντε ίσως χρόνια εξοικειώθηκα με τις γάτες, καθώς παλαιότερα, από την παιδική μου ηλικία μάλλον, «έπασχα» από αιλουροφοβία… Ναι, με αφορμή αυτό το ασυνήθιστο, πρωτότυπο, υπέροχο και πραγματικά συγκινητικό μυθιστόρημα της Άννας Σολιόμ –που κυκλοφορεί από τις αγαπημένες εκδόσεις Μίνωας με τίτλο «Neko – Το Kαφέ των γάτων»–, συνειδητοποίησα τι ήταν αυτό το αδιευκρίνιστο και δυσάρεστο συναίσθημα που ένιωθα από παιδί ακόμα μόλις έβλεπα μια γάτα. Παρότι πάντοτε μου άρεσαν σαν ζώα, θαύμαζα την απαράμιλλη ομορφιά και χάρη τους, το έμφυτο νάζι και τα παιχνίδια τους –και στενοχωριόμουν πολύ όποτε συναντούσα κάποια ανυπεράσπιστη γάτα να έχει πέσει θύμα ενός ασυνείδητου ή απλώς άτυχου οδηγού, που δεν πρόλαβε να φρενάρει έγκαιρα βλέποντάς τη–, υπήρχε βαθιά καταχωνιασμένος μέσα μου ένας έντονος φόβος πως αν απλώσω το χέρι μου να χαϊδέψω μια χαριτωμένη εκπρόσωπο του είδους τους, μπορεί και να μην το πάρω πίσω ακέραιο, χωρίς κάποιο ανεπιθύμητο, όσο και επώδυνο, αιμάτινο «παράσημο»…
Χρειάστηκαν λίγες δεκαετίες και αρκετές γάτες με τις οποίες διασταυρώθηκαν οι δρόμοι μας, ώστε να ξεπεράσω εντελώς αυτήν την αιλουροφοβία, που ουσιαστικά οφειλόταν σε μια «τραυματική» εμπειρία μου όταν πήγαινα στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού. Εκείνη η βαθιά γρατζουνιά που μου είχε αφήσει για ενθύμιο μια πρόσκαιρη «ένοικος» της αυλής μας –όταν εγώ επέμενα σώνει και καλά να τη χαϊδέψω, ενώ εκείνη προφανώς δεν συμμεριζόταν την ίδια επιθυμία– πιθανώς να μου είχε αφήσει πολύ πιο βαθύ σημάδι στην ψυχή από εκείνο το κυριολεκτικό στην παλάμη μου, που ούτε καν διακρίνεται πια. Πλέον, έχοντας διανύσει περισσότερο από μισό αιώνα πάνω σε τούτην τη Γη, έχω μάθει να θαυμάζω απεριόριστα τα υπέροχα αυτά ζώα, να σέβομαι τον χώρο και τις επιθυμίες τους, να αποφεύγω να τις ενοχλώ όταν δεν έχουν καμία διάθεση για χάδια και να απολαμβάνω στο έπακρο την τρυφερότητα που μου δείχνουν αφειδώς σε κάθε ευκαιρία, δηλαδή όποτε εκείνες θέλουν.
Ήταν επομένως φυσικό επακόλουθο να διαβάσω απνευστί αυτό το τόσο καθηλωτικό μέσα στην απλότητά του βιβλίο και κυριολεκτικά να το λατρέψω. Και μόνο το παιχνιδιάρικο και ευφάνταστο εξώφυλλο σε προδιαθέτει για το αντίστοιχο περιεχόμενό του. Η συγγραφέας πραγματικά κατόρθωσε μέσα σε λίγες σχετικά σελίδες να μας παρουσιάσει όλα όσα θα θέλαμε να μάθουμε για τον θαυμαστό κόσμο της γάτας. Δεν είναι τυχαίο που οι διάφοροι λαοί ανά τον κόσμο προσδίδουν πολλές ζωές στη γάτα· άλλοι πιστεύουν πως έχουν έξι ζωές, άλλοι εννιά και άλλοι επτά, όπως κι εμείς εδώ στην Ελλάδα, που τις αποκαλούμε «εφτάψυχες». Ίσως να συμβαίνει αυτό επειδή η γάτα έχει ομολογουμένως μεγάλη ανθεκτικότητα και ικανότητα να επιβιώνει και να αναρρώνει σχεδόν από οποιαδήποτε αρρώστια. Μπορεί όμως και να θεωρούμε πως η γάτα έχει τόσες πολλές ζωές –σε αντιδιαστολή με εμάς που έχουμε μόνο μία– γιατί φαίνεται από τη συμπεριφορά της πως γνωρίζει πράγματα και αντιμετωπίζει οποιαδήποτε κατάσταση με τέτοιο ώριμο τρόπο που εμείς θα χρειαζόμασταν πολλαπλές ζωές για να το κατορθώσουμε.
Η ηρωίδα μας, η Ναγόρε, είναι μια Ισπανίδα που αναγκάζεται σε μια σχετικά ώριμη ηλικία να κάνει επανεκκίνηση στη ζωή της, την προσωπική και την επαγγελματική. Ο μέχρι πρότινος σύντροφός της την εγκαταλείπει για μία άλλη γυναίκα και ταυτόχρονα αυτό σημαίνει και την απώλεια της δουλειάς της, οδηγώντας τη στην ανεργία και την απόγνωση. Μέσα στο σκοτεινό και άδηλο μέλλον που διαγράφεται μπροστά της, μια σανίδα σωτηρίας έρχεται εντελώς ανέλπιστα. Μια παλιά φίλη της, που γνωρίζει τις δυσκολίες και τις αναποδιές που έχουν τύχει στη Ναγόρε, της κανονίζει μια συνέντευξη σε ένα Καφέ για να προσληφθεί ως σερβιτόρα. Σαφώς και δεν είναι η δουλειά των ονείρων της, αλλά τουλάχιστον θα τη βοηθήσει να γλυτώσει από τον ξεπεσμό στα μάτια της οικογένειάς της όταν θα αναγκαστεί να ζητήσει δανεικά, μετά από χρόνια οικονομικής ανεξαρτησίας της. Έτσι, ανασκουμπώνεται και πηγαίνει να δει από κοντά τι την περιμένει, χωρίς όμως ποτέ να φαντάζεται σε τι ακριβώς Καφέ θα κληθεί να εργαστεί.
Πρόκειται για ένα από τα Neko Café, που υπάρχουν παγκοσμίως, καφετέριες δηλαδή που είναι αφιερωμένες στις Neko της ονομασίας τους, κοινώς στις γάτες. Ούτε στον χειρότερο εφιάλτη της η Ναγόρε θα διανοούνταν ποτέ ότι θα αναγκαζόταν να αντιμετωπίζει και να συνυπάρχει καθημερινά με αυτά τα απρόβλεπτα και μισητά για εκείνη τετράποδα, τα οποία αντιπαθεί και αποφεύγει σε όλη της τη ζωή λόγω της αιλουροφοβίας που τη διακατέχει. Όμως το μελλοντικό αφεντικό της, η γιαπωνέζα Γιούμι που διευθύνει το συγκεκριμένο μαγαζί, έχει άλλη γνώμη. Τη συμπαθεί ευθύς εξαρχής, διακρίνει την ανάγκη της για δουλειά καθώς και τη φοβία της και αποφασίζει ενάντια σε κάθε πιθανότητα να την προσλάβει. Μέσα στα νέα καθήκοντα της Ναγόρε, πέρα φυσικά από το να φτιάχνει κάθε είδους καφέ και ρόφημα για να προσφέρει στους πελάτες, είναι να φροντίζει και τις ανάγκες των τετράποδων φιλοξενούμενων, να σέβεται τον χώρο και τις επιθυμίες τους, μέχρι να επιλέξουν οι ίδιες οι γάτες αυτόν που επιθυμούν να τις υιοθετήσει… Ναι, δεν διαβάσατε λάθος, οι γάτες διαλέγουν το εκάστοτε «αφεντικό» τους, όχι οι άνθρωποι τη γάτα που θα πάρουν ως κατοικίδιο!
Η Ναγόρε ξεκινάει ένα νέο απρόβλεπτο και θαυμαστό ταξίδι στον κόσμο του τόσο δημοφιλούς και γοητευτικού οικιακού αιλουροειδούς και δεν μπορεί να φανταστεί τις εξελίξεις που θα δρομολογηθούν στην καταρρακωμένη έως τότε ζωή της. Τα μάτια της θα αρχίσουν να διακρίνουν τα πάντα γύρω της με άλλη, πιο ξεκάθαρη ματιά, το ζωγραφικό της ταλέντο θα ξεδιπλωθεί σε κάθε δυνατή μορφή του –ακόμα και με τα σχέδια γατίσιων μουσουδιών επάνω στον αφρό του καπουτσίνο–, οι υποχρεώσεις της θα μπουν σε έναν λογαριασμό, ώστε να μην της προκαλούν πλέον απόγνωση, και ο έρωτας θα εισβάλλει απρόσκλητος ξανά στη ζωή της, χωρίς καν να τον περιμένει. Όλα τα παραπάνω θα συμβούν μόνο και μόνο επειδή η Ναγόρε απόδιωξε την αιλουροφοβία της και αγκάλιασε κυριολεκτικά και μεταφορικά ένα, ίσως και περισσότερα, από αυτά τα υπέροχα μοναδικά ζώα, που της δίδαξαν πώς πρέπει να αντιμετωπίζει τα πάντα γύρω της, όπως και την αγάπη όταν αυτή της «χτυπήσει την πόρτα». Έστω και αν δεν συμπαθείτε ιδιαίτερα τις γάτες, το «ΝΕΚΟ – Το Kαφέ των γάτων» είναι ένα αλησμόνητο βιβλίο που θα σας ενθουσιάσει, θα σας συγκινήσει και ίσως σας κάνει να αναθεωρήσετε πολλές από τις απόψεις σας, ακόμα και αυτές για τα χαριτωμένα και ναζιάρικα τετράποδα. Διαβάστε το, Φίλοι μου!
 
Υπόθεση Οπισθόφυλλου:
 
Οι γάτες έχουν έξι ζωές στις αραβικές χώρες και την Τουρκία, επτά στην ισπανόφωνη Αμερική και την Πορτογαλία, εννιά εκεί όπου ομιλείται η γλώσσα του Σαίξπηρ. Γιατί χρειάζεται άραγε τόσες ζωές ένας γάτος;
 
Αναμφίβολα μέχρι να μπει στο Neko Café, η Ναγόρε δεν έχει ιδέα για τις γάτες, νιώθει όμως πως δεν έχει ζωή. Ούτε μία. Από τότε που χώρισε και απολύθηκε από την τελευταία της δουλειά, οι συμφορές διαδέχονται η μια την άλλη στη ζωή της.
 
Λίγο πριν χάσει το διαμέρισμά της λόγω αδυναμίας πληρωμής του ενοικίου, μια φίλη από τα παλιά τής προτείνει μια ασυνήθιστη δουλειά: σερβιτόρα στο Neko Café. Ανάμεσα στους θαμώνες της καφετέριας αυτής, επτά γάτοι ευελπιστούν να βρουν τον νέο τους ιδιοκτήτη. Καθώς ο καιρός περνά και η Ναγόρε αρχίζει να ξεπερνά την αιλουροφοβία της, καθένα από αυτά τα ιδιαίτερα πλάσματα θα της διδάξει κάτι σημαντικό για την τέχνη της ζωής: η γαλήνη, η συγκέντρωση, η ευελιξία και η αυθεντικότητα είναι κάποιες από τις αξίες που θα εφαρμόσει στην καθημερινότητά της, για να δώσει στη ζωή της άλλη τροπή.
 
Ένα πρωτότυπο και ξεκαρδιστικό ΒΙΒΛΙΟ για την τέχνη της ευτυχισμένης ζωής. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου