Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022

«ΦΟΝΙΚΗ ΕΚΔΙΚΗΣΗ», της Μιράντας Καλλιάνου – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«ΦΟΝΙΚΗ ΕΚΔΙΚΗΣΗ», της Μιράντας Καλλιάνου – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Άνεμος
Σελίδες: 306
Τιμή με έκπτωση: 13,80€
 
          Είναι ακλόνητη πεποίθησή μου ότι η αστυνομική λογοτεχνία δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, αλλά αντίθετα ιδιαίτερα απαιτητική. Θεωρώ πως σε ένα μυθιστόρημα του είδους αυτού θα πρέπει να υπάρχει μια καλοστημένη υπόθεση, οι ένοχοι να μην είναι εύκολα ανιχνεύσιμοι από τους πιο παρατηρητικούς και έμπειρους αναγνώστες και το ενδιαφέρον να διατηρείται αμείωτο μέχρι και την τελευταία σελίδα. Έχοντας διαβάσει αρκετά μυθιστορήματα αυτής της κατηγορίας –και αναγνωρίζοντας ως μοναδική και αδιαφιλονίκητη βασίλισσα του είδους την αξεπέραστη Αγκάθα Κρίστι, παρόλο που υπάρχουν πολλοί άξιοι διάδοχοί της–, δεν αποδέχομαι εύκολα τους νεότερους εκπροσώπους και ίσως εκφράζω μεγαλύτερη δυσπιστία απέναντί τους απ’ όσο χρειάζεται. Όταν όμως ήρθε στα χέρια μου το πρώτο μυθιστόρημα της Μιράντας Καλλιάνου με τίτλο «Φονική εκδίκηση», που κυκλοφορεί από την αγαπημένη Άνεμος Εκδοτική, ομολογώ ότι αναίρεσα αρκετές από τις προκαταλήψεις μου και αποσόβησα πολλούς από τους αρχικούς δισταγμούς μου. Για πρώτη της και αξιοπρεπέστατη συγγραφική απόπειρα, η κ. Καλλιάνου με εντυπωσίασε με την πρωτότυπη υπόθεση και το εξαιρετικό στήσιμό της, τους πολυάριθμους καλοδουλεμένους χαρακτήρες και τις γλαφυρές περιγραφές σκηνικών και καταστάσεων, αλλά και το αδιάκοπο σασπένς μέχρι και την τελική αποκάλυψη. Στο τέλος, η συγγραφέας με κέρδισε απόλυτα με το πρωτόλειο αυτό έργο της, το οποίο δίκαια της εξασφαλίζει μία θέση ανάμεσα στους υπόλοιπους εκπροσώπους του είδους, αφού μας προσφέρει ένα αστυνομικό μυθιστόρημα αξιώσεων.
          Φανταστείτε, λοιπόν, ένα υπέροχο χριστουγεννιάτικο σκηνικό στο γραφικό Μέτσοβο, με τις γύρω βουνοκορφές χιονοσκέπαστες, τις καμινάδες να αχνίζουν ευωδιαστό καπνό από τα τζάκια που καίνε αδιάκοπα και τα πάντα γύρω στολισμένα γιορτινά. Όσοι έχετε επισκεφτεί τον πανέμορφο εκείνον τόπο δεν θα είναι δύσκολο να το καταφέρετε, ενώ προσωπικά διατηρώ πανομοιότυπες αναμνήσεις, αφού είχα την τύχη να το επισκεφτώ την ίδια ακριβώς εποχή. Φέρετε τώρα στο μυαλό σας κι έναν χλιδάτο αλλά παραδοσιακό ξενώνα, κλεισμένο αποκλειστικά από έναν επιφανή και πάμπλουτο επιχειρηματία, τον Λεωνίδα Μαρόγλου, για τις γιορτινές μέρες, μόνο για τον ίδιο και τους οικείους του. Πάνω όμως που αρχίζετε να κάνετε εικόνα αυτήν την ειδυλλιακή γιορτινή ατμόσφαιρα, έρχεται η απρόσμενη και στυγερή δολοφονία του εν λόγω επιχειρηματία για να ταράξει την επίπλαστη θαλπωρή και να φέρει τους αναγνώστες, αλλά και τις αστυνομικές αρχές του τόπου, μαζί με αστυνόμους και ιδιωτικούς ερευνητές από την Αθήνα, αντιμέτωπους με ένα σχεδόν άλυτο πρόβλημα: πώς κατόρθωσε να μπει ο δολοφόνος στο δωμάτιο του Μαρόγλου και να τον μαχαιρώσει μέχρι θανάτου –αφού ο ίδιος είχε κλειδώσει από μέσα την πόρτα του και έξω από το παράθυρό του δεν υπήρχαν καθόλου ίχνη πάνω στο χιόνι–, ενώ οι οικείοι του βρίσκονταν στον ακριβώς από κάτω όροφο, αλλά δεν αντιλήφθηκαν απολύτως τίποτα!
          Έτσι δυναμικά ξεκινάει το καθηλωτικό αστυνομικό βιβλίο της κ. Καλλιάνου και κατά τον ίδιο τρόπο συνεχίζει, παρασύροντάς μας έντεχνα να υποψιαστούμε σχεδόν όλους τους ήρωες –αν εξαιρέσουμε φυσικά τους δύο ντετέκτιβ, τον Ντίνο και τον θείο του Βελισάριο, αλλά και τους αστυνομικούς–, όμως μέχρι το τέλος να μην μπορούμε να πούμε με σιγουριά ποιος τελικά είναι ο ένοχος. Καθώς οι έρευνες εξελίσσονται, αποκαλύπτονται άγνωστα στοιχεία για τις ζωές όλων, αλλά κυρίως για το παρελθόν του ίδιου του θύματος. Μυστικά καλά κρυμμένα για χρόνια έρχονται στο φως, ενώ οι δύο ιδιωτικοί ερευνητές προσπαθούν να ρίξουν φως σε κάθε σκοτεινή πτυχή της πορείας όχι μόνο του δολοφονημένου επιχειρηματία αλλά και όσων τον περιστοίχιζαν. Τα φαινόμενα συχνά απατούν, ενώ οι καταστάσεις ολοένα περιπλέκονται καθώς νέα πρόσωπα έρχονται στο προσκήνιο, για να διαταράξουν ακόμα περισσότερο τις ήδη εύθραυστες ισορροπίες, κάποιες φορές απειλώντας ακόμα και την ίδια τη ζωή των ερευνητών. Ταυτόχρονα, η συγγραφέας ρίχνει άπλετο φως στο παρελθόν κάθε χαρακτήρα ξεχωριστά, αιτιολογώντας πλήρως, ερμηνεύοντας σε βάθος και δικαιολογώντας απόλυτα τις αποφάσεις, τις συμπεριφορές και τις πράξεις του καθενός, έτσι ώστε να μην πλανάται ούτε μία απορία και να μην υπάρχει ούτε ένα κενό στη σφιχτοδεμένη και καλοστημένη πλοκή του βιβλίου της.
          Η «Φονική εκδίκηση» της Μιράντας Καλλιάνου είναι ένα από εκείνα τα καλοδουλεμένα αστυνομικά μυθιστορήματα που μένουν χαραγμένα στη μνήμη μας για πάντα, χωρίς περιττές σοκαριστικές σκηνές φρίκης, αλλά με έντονο σασπένς και μυστήριο αρκετό για να ιντριγκάρει διαρκώς το ενδιαφέρον των αναγνωστών, χαρακτήρες άρτια σκιαγραφημένους που μεταλλάσσονται διαρκώς από θύτες σε θύματα και μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πλοκή που ακόμα και οι πιο έμπειροι αναγνώστες του συγκεκριμένου είδους δεν μπορούν εύκολα να προβλέψουν. Προσωπικά, απόλαυσα την ανάγνωσή του στο έπακρο, ενώ περιμένω με μεγάλη ανυπομονησία το επόμενο πόνημά της –γνωρίζοντας εκ των προτέρων με βεβαιότητα πως δεν πρόκειται να με απογοητεύσει– και σας προτείνω ανεπιφύλακτα να το διαβάσετε κι εσείς, ιδιαίτερα τώρα που οι γιορτινές μέρες πλησιάζουν…!
 
Υπόθεση Οπισθόφυλλου:
 
Παραμονές Χριστουγέννων στο γραφικό χιονοσκέπαστο Μέτσοβο και ένας απομονωμένος παραδοσιακός ξενώνας φαντάζει σαν τον ιδανικό γιορτινό προορισμό για τον επιφανή επιχειρηματία Μαρόγλου και τους οικείους του. Τίποτα, όμως, δεν θα μπορούσε να προετοιμάσει την ολιγομελή και εκλεκτή συντροφιά για όσα τους επιφυλάσσει η Μοίρα ή ένα δαιμόνιο εγκληματικό μυαλό. Το νήμα της ζωής του γνωστού επιχειρηματία κόβεται βίαια και η στυγερή δολοφονία του απαιτεί άμεση διαλεύκανση.
Οι αστυνομικές αρχές βρίσκονται μπροστά σε έναν πολύπλοκο γρίφο και αναζητούν τη βοήθεια των ιδιωτικών ντετέκτιβ στους οποίους είχε απευθυνθεί το θύμα λίγο καιρό πριν από τον θάνατό του. Η υπόθεση περιπλέκεται συνεχώς και το έγκλημα μοιάζει άλυτο, καθώς οι ύποπτοι είναι πολλοί, αλλά τα άλλοθί τους φαίνονται ακλόνητα. Οι σκόρπιες ενδείξεις και τα φαινομενικά ασύνδετα στοιχεία που εντοπίζουν οι ερευνητές οδηγούν σε παρελθόντα γεγονότα και στην αναζήτηση καλά κρυμμένων μυστικών. Οι θύτες εναλλάσσονται διαρκώς με τα θύματα, ενώ το παρελθόν επιστρέφει αμείλικτο για να εκδικηθεί.
 
Ένα αριστοτεχνικά δομημένο αστυνομικό μυθιστόρημα το οποίο καθηλώνει με την πρωτότυπη και καταιγιστική πλοκή, τους άρτια ψυχογραφημένους χαρακτήρες και τις διαρκείς ανατροπές, που καθιστούν αδύνατη την οποιαδήποτε πρόβλεψη μέχρι την τελευταία σελίδα του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου