Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Κυριακή 9 Απριλίου 2023

«ΙΧΝΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ», παρουσιάζει η Μάγια Γεωργαντοπούλου-Φιλιππίδη - Συστήνει η Κλειώ Τσαλαπάτη

          Την εξαίρετη συγγραφέα Μάγια Γεωργαντοπούλου-Φιλιππίδη είχα τη χαρά να τη γνωρίσω για πρώτη φορά μέσα από το προηγούμενο μυθιστόρημά της με τίτλο «Το χρώμα της αλήθειας», που κυκλοφορεί από την Άνεμος Εκδοτική. Η συγκυρία που συνέβη αυτό ήταν πολύ ιδιαίτερη, καθώς βρισκόμασταν ακόμα στην απαρχή της πανδημίας του κορονοϊού, που έμελλε να μας συγκλονίσει για τρία ολόκληρα χρόνια και να αφήσει έντονο το στίγμα της στους περισσότερους από εμάς. Σε αντίθεση με όλα τα δυσοίωνα και τους αδιανόητους περιορισμούς εκείνης της περιόδου, το βιβλίο της κ. Φιλιππίδη με είχε ενθουσιάσει και με είχε «ταξιδέψει» σε πολλούς προορισμούς που πιθανότατα δεν θα μπορέσω να δω ποτέ από κοντά. Πέρα όμως από αυτό, η γραφή της είναι πολύ ιδιαίτερη, λιτή και περιεκτική, ενώ τα θέματα με τα οποία καταπιάνεται είναι ποικίλα και πάντα εξαιρετικά ενδιαφέροντα κι επίκαιρα.
          Το 2022, η συγγραφέας μάς χάρισε ένα ακόμα ιδιαίτερα αξιόλογο μυθιστόρημά της με τίτλο «Ίχνη και Αποκαλύψεις», που κυκλοφορεί από τις ίδιες αγαπημένες εκδόσεις, φιλοδοξώντας όχι μόνο να μας παρασύρει σε ταξίδια εκτός της χώρας μας, όπως στη Γαλλία και την Αντίμπ, στην Ισπανία και τη Βαρκελώνη, στη χώρα μας και στα πανέμορφα νησιά της, αλλά κυρίως στα βάθη της ανθρώπινης ψυχής και των σκοταδιών που μπορεί αυτή να κρύβει. Δύο εντελώς διαφορετικοί άνθρωποι, που προέρχονται από ανόμοιες κουλτούρες και υπόβαθρα, αλλά και με εντελώς αταίριαστα βιώματα, έχουν τελικά παρόμοιες χαίνουσες πληγές, ασίγαστες ενοχές και τύψεις, που χρειάζεται μόνο μία τυχαία συνάντηση και γνωριμία τους για να βγουν στη φόρα. Η συγγραφέας, με ιδιαίτερα γλαφυρό και έξυπνο τρόπο μάς ξεναγεί στους ψυχισμούς των ανθρώπων και στα μυστικά που μπορεί να υπάρχουν εκεί θαμμένα, τα οποία όμως πάντα αφήνουν κάποια ίχνη, ικανά να οδηγήσουν σε επώδυνες όσο και λυτρωτικές αποκαλύψεις.
          Η αγαπητή συγγραφέας αποδέχτηκε πρόθυμα την πρόσκλησή μου για να μας παρουσιάσει με τον ιδιαίτερο, δικό της τρόπο το νέο μυθιστόρημά της και να μας ξεναγήσει η ίδια στους ήρωες που έπλασε και στον κόσμο όπου αυτοί ζουν και δρουν. Την ευχαριστώ θερμά για τον χρόνο που μου διέθεσε, της εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία στο νέο της πόνημα και σας προσκαλώ να διαβάσετε όσα μας εκμυστηρεύεται η κ. Μάγια Γεωργαντοπούλου-Φιλιππίδη, ώστε να γνωρίσετε κι εσείς λίγο καλύτερα το αξιόλογο βιβλίο της «Ίχνη και Αποκαλύψεις»!
 
    Θέλοντας να απαντήσω στα ερωτήματα των αναγνωστών για το πώς πρόκυψε το βιβλίο μου αυτό, θα προσπαθήσω να μοιραστώ μαζί σας κάποια απ’ τα μυστικά μου... 
Ας πάρουμε τα πράγματα απ’ την αρχή, ξεκινώντας από τον τίτλο που δίνει το στίγμα της υπόθεσης.
    «Ίχνη», στην περίπτωσή μας αντικείμενα που βρίσκονται μετά από έρευνα, τα οποία οδηγούν σε απτές αποδείξεις και στη συνέχεια γίνονται τα πειστήρια του εγκλήματος, φέρνοντας στο φως αδιάσειστα στοιχεία για την ενοχή του μέχρι χθες ύποπτου για φόνου. «Αποκαλύψεις», που αναφέρονται στις καταθέσεις μαρτύρων στο δικαστήριο, οι οποίοι γνωρίζουν την υπόθεση, ή ατόμων που ο αστάθμητος παράγων τούς έκανε άθελά τους αυτόπτες μάρτυρες πολλών γεγονότων κι εκείνοι αποφάσισαν να πάρουν θέση βοηθώντας στην απονομή δικαιοσύνης.
    Η ιστορία εξελίσσεται σε Αθήνα, Βαρκελώνη και Αντίμπ, ενώ ένα μέρος της διαδραματίζεται σ’ ένα απομακρυσμένο νησί του Αιγαίου, δείχνοντας ότι οι άνθρωποι και τα προβλήματά τους παραμένουν τα ίδια ανεξαρτήτως τόπου. Έρωτες, πάθη, η μέθη της δύναμης και της εξουσίας, τα όρια που κάποιοι χαρακτήρες του βιβλίου δεν σεβάστηκαν από επιλογή τους και δημιούργησαν αξεπέραστα αδιέξοδα. Ένταση, αλλά και ένοχα μυστικά τα οποία επιμελώς προσπαθούν να κρύψουν οι κεντρικοί ήρωες, έρχονται τελικά στο φως, γιατί κάτω απο το εκτυφλωτικό φως της Μεσογείου, η αλήθεια οφείλει να φανερωθεί. Παράλληλες ιστορίες στις τρεις χώρες, ήρωες που συναντώνται κι ανταλλάσσουν τις βαθύτερες σκέψεις τους, προσπαθώντας να απαλλαγούν απ’ το βαρύ τους φορτίο, ενώ η καταλυτική εμφάνιση της συγγραφέως Κλερ θα δρομολογήσει τις εξελίξεις.
    Θέλησα να καταπιαστώ μ’ ένα δύσκολο και αμφιλεγόμενο θέμα, αλλά να το δώσω όσο πιο ανάλαφρα γίνεται ώστε να μη βαρύνω τον αναγνώστη μέσα στην ταραγμένη και αλλοπρόσαλλη εποχή που ζούμε όλοι μας. Κάποιοι μου είπαν ότι προσεγγίζω την ιστορία κάπως πλάγια και δεν κοιτάζω κατάματα τους ήρωες. Τους απαντώ ότι ο τρόπος που διάλεξα να αφηγηθώ την ιστορία τους, δίνοντας μια κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα με αναλυτικές περιγραφές των μεσογειακών τοπίων όπου κινούνται οι ήρωές μου, είναι ο μόνος για να πλησιάσεις κάποια γεγονότα όσο το δυνατόν πιο αναίμακτα γίνεται. Στη λογοτεχνία, που είναι ένας τομέας όπου έχεις όλο το πεδίο ελεύθερο για τις επιλογές σου, μπορείς να το κάνεις με άνεση αλλά και στην πραγματική ζωή, αν το επιλέξεις.
    Η αστυνομική ιστορία του βιβλίου μου δεν το κατατάσσει στα καθαρόαιμα αστυνομικά, αλλά σε μια ιστορία μυστηρίου, έρευνας και έντονης πλοκής. Δυο ξένοι με κοινό ψυχολογικό υπόβαθρο συναντώνται απρόσμενα, μοιράζονται τους φόβους, τις ενοχές και τις απογοητεύσεις τους, προσπαθώντας να ελαφρώσουν από το βαρύ φορτίο που κουβαλούν. Σε μια άλλη χώρα, στο ίδιο χρονικό διάστημα, οι ανακαλύψεις θα οδηγήσουν στην επιθυμητή κάθαρση, δείχνοντας ότι οι λάθος επιλογές οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε καταστροφικά αποτελέσματα.
    Ελπίζω να σας έλυσα κάποιες απορίες και να μη σας μπέρδεψα περισσότερο. Είμαι πρόθυμη να σας απαντήσω σε ό,τι θέλετε στην ηλεκτρονική μου διεύθυνση που αναφέρεται στο βιογραφικό μου στο βιβλίο. Με τις καλύτερες ευχές μου για Καλή Ανάσταση, με υγεία, δημιουργική σκέψη και ό,τι ο καθένας σας επιθυμεί.
 
Μάγια Γεωργαντοπούλου-Φιλιππίδη
 
Βιογραφικό Μάγιας Γεωργαντοπούλου-Φιλιππίδη:
 
Η Μάγια Γεωργαντοπούλου-Φιλιππίδη γεννήθηκε στον Πειραιά. Είναι παντρεμένη και
μητέρα δυο παιδιών.
Έχει αποφοιτήσει από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει μετεκπαιδευτεί σε θέματα Ευρωπαϊκού Δικαίου. Στα πλαίσια της συνεργασίας της με το Υπουργείο Οικονομικών, ασχολήθηκε με θέματα ευρωπαϊκών και διεθνών σχέσεων. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά.

Εργογραφία:
«Ο Τεχνίτης Της Θάλασσας», εκδόσεις Σοκόλη, 2008.
«Passo Doble», εκδόσεις Σοκόλη, 2010.
«Koρίνα», εκδόσεις Σοκόλη, 2012.
«Απόπειρα Ζωής», εκδόσεις Περίπλους, 2016.
«Το χρώμα της αλήθειας», Άνεμος εκδοτική, 2020.
«Ίχνη και Αποκαλύψεις», Άνεμος εκδοτική, 2022
 
Πρόσφατη εργογραφία συγγραφέως:
 
«ΙΧΝΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ»
Εκδόσεις: Άνεμος (2022)
Σελίδες: 316
Τιμή με έκπτωση: 14,40€
 
Υπόθεση Οπισθόφυλλου:
 
Η Μερσέντες, μια πολύ επιτυχημένη σχεδιάστρια μόδας στη Βαρκελώνη, σύζυγος του βαθύπλουτου αντικέρ Χαβιέρ, βρίσκεται δολοφονημένη. Χιλιόμετρα μακριά στην Αθήνα, η γοητευτική δικηγόρος Μυρτώ αφήνει τον έρωτά της για τον καταξιωμένο ζωγράφο Ιάσονα να την παρασύρει σε επικίνδυνα μονοπάτια.
Η συνάντηση των δύο αυτών ανυπότακτων φύσεων, του Χαβιέρ και της Μυρτώς, σε ένα απομακρυσμένο νησί του ανατολικού Αιγαίου, η εμφάνιση της δαιμόνιας συγγραφέως Κλερ, του ισπανού ντετέκτιβ Κάρλος και άλλων εμπλεκομένων προσώπων θα δρομολογήσουν καταιγιστικές εξελίξεις.
 
Ίχνη και αποκαλύψεις έρχονται στο φως σε ένα καθηλωτικό μυθιστόρημα, μια περιπλάνηση σε μαγευτικούς τόπους, όπου δυνατά συναισθήματα, μαζί με το παιχνίδι της Μοίρας, μάς οδηγούν στα μύχια της ψυχής των ηρώων.
 
«ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ»
Εκδόσεις: Άνεμος (2020)
Σελίδες: 296
Τιμή με έκπτωση: 13,50€
Διαβάστε ολόκληρη την κριτική για το βιβλίο στον ακόλουθο σύνδεσμο των «Φίλων της Λογοτεχνίας»:
https://filoithslogotexnias.blogspot.com/2020/09/blog-post_28.html

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:
 
Η Δάφνη είναι μια σύγχρονη, ανεξάρτητη κοπέλα που προσπαθεί να ερμηνεύσει τον κόσμο με τη λογική και την αλήθεια, παραμερίζοντας το συναίσθημα.
Ένα παλιό οικογενειακό μπαούλο και μια καταχωνιασμένη φωτογραφία θα σταθούν οι αφορμές για να ανακαλύψει μυστικά κρυμμένα από καιρό και συγκλονιστικές αλήθειες. Θα αναγκαστεί να έρθει αντιμέτωπη με γεγονότα του παρελθόντος και με νέα δεδομένα στη ζωή της.
Οι κρυφές πτυχές της πορείας των προγόνων της προβάλουν περισσότερο σαν παραδείγματα προς αποφυγή παρά προς μίμηση.
Οι πρόσφατες αποκαλύψεις –η σχέση της με τον ριψοκίνδυνο Οδυσσέα, αλλά και κάποιοι αστάθμητοι παράγοντες που απειλούν την οικογενειακή της γαλήνη– θα την ωθήσουν να αφήσει την καλά τακτοποιημένη ζωή της στην Ελλάδα και, μαζί με τον έφηβο γιο της, να αναζητήσει μια δεύτερη ευκαιρία στη γραφική Βαρκελώνη.
Θα μπορέσει άραγε η Δάφνη να παραμερίσει τις σκιές του παρελθόντος –όπως τις προσωπικές της ανασφάλειες και προκαταλήψεις– ώστε να χαράξει έναν νέο δρόμο, ιχνηλατώντας πάνω στα πατήματα των προηγούμενων γενεών, ή θα αναζητήσει τις αποχρώσεις της πολυπόθητης αλήθειας της με κάθε κόστος αντιμετωπίζοντας τις παγίδες του μέλλοντος;
 
Ένα χειμαρρώδες μυθιστόρημα γύρω από τη ζωή, τον έρωτα, την αγάπη και τις ανθρώπινες σχέσεις, που άλλοτε φωτίζουν κι άλλοτε σκοτεινιάζουν το πραγματικό χρώμα της αλήθειας.

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου