Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

«ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΟΜΙΧΛΗΣ 1 – ΙΑΣΜΗ», του Νίκου Γούλια - Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη


«ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΟΜΙΧΛΗΣ 1 – ΙΑΣΜΗ», του Νίκου Γούλια - Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Σελίδες: 528
Τιμή: 8,91 €

            «Ιάσμη», αλλιώς γιασεμί! Ένα λουλούδι φίνο, ανθεκτικό, λεπτοκαμωμένο που μαγεύει τις αισθήσεις με το υπέροχο άρωμά του, το οποίο μένει αλησμόνητο! Το ίδιο αλησμόνητο θα μείνει για μένα το εξαιρετικό μυθιστόρημα του Νίκου Γούλια, το πρώτο μέρος της τριλογίας του «Στα Χρόνια Της Ομίχλης».
            Πώς να περιγράψει κανείς ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο, σε καιρούς αλλοτινούς και εποχές περασμένες, λησμονημένες εδώ και αιώνες; Γιατί, αυτό ακριβώς ένιωσα διαβάζοντας το πρώτο συγκλονιστικό βιβλίο του αγαπητού συγγραφέα. Ταξίδεψα, μεταφέρθηκα κυριολεκτικά στο χωροχρόνο, ζώντας από κοντά τα έργα και τις ημέρες της οικογένειας του Ισίδωρου στα ταραγμένα χρόνια της Τουρκοκρατίας στη Χίο, τη Σύρο και τη Σμύρνη.
Ένα οικογενειακό έπος με κύριους ήρωες τα μέλη της οικογένειας των Χιωτών Ροδόκλειας και Κωνσταντή, που σκορπίστηκαν με την καταστροφή του νησιού τους από τους Τούρκους το 1822 και αναγκάστηκαν να φυγαδεύσουν τα τρία παιδιά τους Ισίδωρο, Μαρκέλλα και Ελένκω, μαζί με τον υπέργηρο παππού Ισίδωρο, βάζοντας πλώρη για τα Ψαρά. Η μοίρα ή ο Θεός όμως, διασταύρωσε την υδάτινη πορεία τους με αυτή του Ψαριανού μπουρλοτιέρη Καπετάν – Γιάννη. Αυτή ήταν και η σωτηρία τους, καθώς εκείνος ο σκληροτράχηλος θαλασσόλυκος έγινε δεύτερος πατέρας για τα τρία μικρά προσφυγόπουλα. Καταφύγιο και μια νέα οικογένεια βρήκαν στη Σύρο, κοντά στην καλόκαρδη αδελφή Δομινίκη και τον καπετάνιο, που έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν για να μην τους λείψει τίποτε, ούτε και η αγάπη.
Με αυτά τα συνταρακτικά γεγονότα ξεκινά η ιστορία που ‘σχεδιάζει’ αριστοτεχνικά ο αρχιτέκτονας Νίκος Γούλιας, και μέσα από την οποία γινόμαστε μάρτυρες των ιστορικών γεγονότων που συνυφαίνονται αρμονικά με την απαράμιλλη μυθοπλασία. Αλησμόνητοι χαρακτήρες όπως ο εμβληματικός Ισίδωρος, ο ανιψιός του Νικόλας, ο καπετάν – Γιάννης, η αρχόντισσα και μητριαρχική Ροδόκλεια και οι κόρες της Μαρκέλλα και Ελένκω, η πανέμορφη Ιάσμη και πολλοί ακόμα, ζωντανεύουν μπροστά μας μέσα από τους ρεαλιστικούς διαλόγους που πλάθει γι’ αυτούς ο συγγραφέας, χρησιμοποιώντας την ντόπια γλώσσα της εποχής εκείνης.
Μας συμπαρασύρουν στην πολυκύμαντη ζωή τους τόσο έντονα ώστε βλέπουμε την πάντα παρούσα και ‘πλανεύτρα’ θάλασσα του Αιγαίου να αλλάζει ανάλογα με τον καιρό, νιώθουμε τα ρουθούνια μας να γεμίζουν πότε αλμύρα και θαλασσινό αεράκι, πότε καπνό από τις καταστροφικές φωτιές της Χίου, πότε μαγευτική γλύκα από τα Μαστιχοχώρια, πότε μεθυστική ευωδιά γιασεμιού και πότε λογιών λογιών εξωτικά αρώματα της Ανατολής στην πολυπολιτισμική Σμύρνη.
Όμως, δεν μας συμπαρασύρουν στην περιπλάνησή τους μόνο οι πολυάριθμοι ήρωες αυτού του συναρπαστικού βιβλίου. Έχουν τη δική τους δυναμική και σαγήνη και τα ίδια τα νησιά – όπως η Χίος και η Σύρος – τα καλντερίμια, οι καμάρες και τα σπίτια με τα ξάτα και τις δροσερές και μυρωδάτες αυλές, τα χωράφια με τα πολύτιμα,  μοσχοβολιστά μαστιχόδεντρα και τις ευωδιαστές και ανθεκτικές μανταρινιές, η εξωτική ανατολίτισσα Σμύρνη, αλλά κυρίως τα όμορφα σκαριά σαν την ‘Φανερωμένη’, την ‘Μυροβόλο’ και την ‘Ιάσμη’ που ταξιδεύουν τις ζωές, τα όνειρα, τους έρωτες και τις απογοητεύσεις των ηρώων μας με συνταξιδιώτες εμάς, τους αναγνώστες, που συμπάσχουμε μαζί τους.
Το ‘ταξίδι’ στο οποίο μας συμπαρασύρει ο Νίκος Γούλιας  είναι πραγματικά ανεπανάληπτο, μαγευτικό, συνταρακτικό. Οι ζωές, οι δυστυχίες, τα πάθη, τα όνειρα, οι χαρές και οι απογοητεύσεις κάθε ξεχωριστού ήρωα μας αγγίζουν και μας συγκλονίζουν. Οι εικόνες που δημιουργούνται στο μυαλό μας από την απαράμιλλη, γεμάτη, ζωντάνια και γλαφυρότητα πένα του συγγραφέα μένουν χαραγμένες στη μνήμη μας για πάντα και είναι, πραγματικά, και χωρίς καμία διάθεση υπερβολής, πολύ δύσκολο να τις αποχωριστούμε γυρνώντας και την τελευταία σελίδα του βιβλίου αυτού.
Πέρα από τα προφανή συγχαρητήρια, που αξίζουν στον αγαπητό κ. Γούλια για το πρώτο αυτό μυθιστόρημά του, και για την εξαιρετική και επίπονη δουλειά του στο θέμα της εμβριθούς έρευνας που, αναμφίβολα, έκανε σε όλους τους τομείς της ζωής των Ελλήνων νησιωτών του 19ου αιώνα, οφείλω να του ευχηθώ να έχει πάντα την ίδια αστείρευτη έμπνευση ώστε να μας προσφέρει αντίστοιχα και ανεπανάληπτα ταξίδια μέσα από τα αριστουργηματικά βιβλία του!!!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Χίος, 1822. Σε χρόνους παλιούς και δύσκολους, η οικογένεια του Ισίδωρου σκορπά και χάνεται μετά την ολοκληρωτική καταστροφή του νησιού από τους Τούρκους. Στη Σύρο, όπου έχουν καταφύγει αυτός και οι αδερφές του, χάρη στις φροντίδες μιας καθολικής καλόγριας κι ενός Ψαριανού μπουρλοτιέρη καταφέρνουν να επιβιώσουν και να γυρίσουν πίσω στον τόπο τους, σ’ ό,τι έχει απομείνει όρθιο, για να ξεκινήσουν και πάλι από την αρχή.
Χρόνια μετά, στο ίδιο κυκλαδίτικο νησί, ο Νικόλας, ο ανιψιός του Ισίδωρου, θα γνωρίσει την αγάπη στο πρόσωπο της Ιάσμης, μιας κοπέλας που η αύρα του μυστηρίου την αγκαλιάζει ολόκληρη. Οι δυο νέοι θα ζήσουν τον απόλυτο έρωτα, ενάντια στη μοίρα που παραφυλά σκληρή κι αμείλικτη.
Ένα μυθιστόρημα που ταξιδεύει τον αναγνώστη στο πρώτο μισό ενός ταραγμένου 19ου αιώνα, στα χρόνια της ομίχλης, στους θαλασσινούς δρόμους του Αιγαίου και των Κυκλάδων, από τα σοκάκια του Πυργιού, το λιμάνι και το κάστρο της Χώρας, ως την κοσμοπολίτισσα Ερμούπολη και τη μυστηριακή Σμύρνη με τα χρώματα κι αρώματα της Ανατολής.»


1 σχόλιο: