Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015

«ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΤΖΕΡΤΖΕΛΟ», της Στέλλας Καραμπακάκη - Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη


«ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΤΖΕΡΤΖΕΛΟ», της Στέλλας Καραμπακάκη - Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Πολύτροπον
Σελίδες: 146
Τιμή: 11 €

            Η ελληνική μυθολογία είναι για μένα πάθος και εμμονή, από τα παιδικά μου ακόμα χρόνια. Γαλουχήθηκα με αναγνώσματα όπως τα ομηρικά έπη, Ιλιάδα και Οδύσσεια, η  Αργοναυτική Εκστρατεία και οι ατελείωτες ιστορίες για τους θεούς, ημίθεους και κάθε μορφή αρχαίας θεότητας, την οποία είχαν σκαρφιστεί οι αστείρευτης φαντασίας πρόγονοί μας. Όταν λοιπόν, πήρα στα χέρια μου το συγκεκριμένο βιβλίο αυτό που κέντρισε το ενδιαφέρον μου, πριν απ’ όλα, ήταν η «μπορντούρα» με τους αρχαίους έλληνες πολεμιστές στο κάτω μέρος του εξωφύλλου. Τίποτα όμως, δεν μπορούσε να με προϊδεάσει για την απίστευτα καυστική, ξεκαρδιστική και χειμαρρώδη ιστορία που ξεδιπλώθηκε μπροστά στα μάτια μου!
            Η συγγραφέας συγκεντρώνει μέσα σε αυτές τις ολιγάριθμες σελίδες μια πολιτική σάτιρα σφιχτοδεμένη, η οποία δεν αφήνει τον αναγνώστη να πάρει "ανάσα", αιχμαλωτίζοντας το αμέριστο ενδιαφέρον του μέχρι και την τελευταία σελίδα. Ενδιαφέρον και πρωτότυπο το βιβλίο αυτό σατιρίζει όλα τα κακώς πολιτικά κείμενα της χώρας μας τα οποία οδήγησαν στο χάος των τελευταίων χρόνων. Η Στέλλα Καραμπακάκη δεν αφήνει τίποτε ασχολίαστο, χρησιμοποιώντας την καυστική "ματιά" της για να περιγράψει μία κατάσταση χωρίς προηγούμενο στη χώρα των Ελλήνων, στη χώρα όπου οι αρχαίοι πρόγονοί μας λάτρευαν τους δώδεκα Ολύμπιους Θεούς, με όλα τους τα "κουσούρια".
            Εδώ παρεμβαίνει και η "ανεκδιήγητη" ευρηματικότητά της, η οποία θέτει τους Θεούς σε ρόλους κυβερνώντων της χώρας μας, η οποία βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με πρωθυπουργό – όπως είναι αναμενόμενο – τον  πατέρα των θεών, τον Δία, που κάθε άλλο παρά Ξένιος είναι…! Η φαντασία της συγγραφέως αχαλίνωτη και πρωτότυπη, η ιστορία που μας διηγείται καυστική και άκρως χιουμοριστική, οι αλήθειες για γεγονότα, νοοτροπίες, απάτες και επεμβάσεις στην εξουθενωτική πορεία της Ελλάδας αδιαμφισβήτητες και ο αναγνώστης σαγηνευμένος να παρακολουθεί βήμα – βήμα την πορεία της χώρας μας προς τον ολοκληρωτικό εκτροχιασμό.
            Θεοί και Δαίμονες – στην κυριολεξία – μάχονται τους ονειροπόλους αριστεριστές επαναστάτες των Εξαρχείων, "απέθαντοι" πολιτικοί, από την Κρήτη ορμώμενοι, δίνουν τις φαρμακερές συμβουλές τους ενώ θα έπρεπε να έχουν πεθάνει εδώ και κάτι… αιώνες, ήρωες ταινιών και δημοφιλών σειρών ζωντανεύουν εξαιτίας των ‘ηλεκτροφόρων’ κεραυνών του οξύθυμου Δία με απρόβλεπτες συνέπειες και η Βουλή των Ελλήνων βρίσκεται στο στόχαστρο από έναν λαό εξαγριωμένο και "αποστραγγισμένο". Απίστευτα; Κι όμως αληθινά! Και όχι μόνο αληθινά, αλλά απολύτως πιστευτά και δικαιολογημένα με την πένα της συγγραφέως να σατιρίζει, να επισημαίνει, να κατηγορεί, να στοχεύει όχι μόνο στο πηγαίο και αστείρευτο χιούμορ αλλά, κυρίως, στον συμβολισμό για όλα τα σημερινά παράδοξα και απίστευτα που βιώνουμε στην πατρίδα των αρχαίων Θεών.
            Δε θα μπω στον πειρασμό να σας πω περισσότερα για το τεράστιο «Τζέρτζελο» που θα ξεδιπλωθεί μπροστά σας, ούτε για το αν τελικά η κοκκινομάλλα Επανάσταση θα έρθει για τον ταλαίπωρο λαό μας. Απλά, θα σας πω να διαβάσετε αυτό το ανεπανάληπτο βιβλίο με μυαλό ανοιχτό, χωρίς κομματικές προκαταλήψεις και "στεγανά" που μας έχουν δημιουργηθεί εδώ και χρόνια σκόπιμα. Θα το διασκεδάσετε, θα γελάσετε μέχρι δακρύων, θα θυμηθείτε πολλά από την ελληνική μυθολογία, αλλά και τα πρόσφατα συνταρακτικά γεγονότα των τελευταίων χρόνων, και θα αναγνωρίσετε, πέρα από τη ψυχαγωγική πλευρά, πολλές σκληρές, πικρές αλήθειες τις οποίες διατυπώνει με αξιοθαύμαστη αλληγορία η συγγραφέας και στην οποία αξίζουν θερμά συγχαρητήρια για το συγκεκριμένο πόνημά της. Διαβάστε το Φίλοι μου!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:


«Ανήσυχες μέρες, διαδηλώσεις, φλεγόμενες νύχτες, κοράκια, μολότοφ, δακρυγόνα, κυρίες της καλής κοινωνίας, αναρχικοί, παπάδες, μαύρες κάλτσες, θρησκόληπτες γριές και οι θεοί του Ολύμπου που κατεβαίνουν στην Αθήνα, ανακατεύονται όλοι μαζί στον φοβερό πόλεμο που έχει ξεσπάσει με κέντρο τα Εξάρχεια και εξαπλώνεται σ’ ολόκληρη τη χώρα, ίσως και την Ευρώπη.

Μια σουρεαλιστική, καυστική, μα πάνω απ όλα χιουμοριστική, πολιτική σάτιρα, για τις συγκρούσεις μεταξύ λαού και εξουσίας, καθώς και όλα εκείνα που θα μπορούσε να φέρει μαζί της μια κοκκινομάλλα που οι θαυμαστές της την ονόμασαν Επανάσταση.

Μια πραγματικά επίκαιρη πολιτική σάτιρα!»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου