Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

"Η ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ", της Ρούλας Σαμαϊλίδου-Βάκου - Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«Η ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ», της Ρούλας Σαμαϊλίδου-Βάκου - Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη
Σελίδες: 472  
Τιμή: 14,94 ευρώ.

Τί να πρωτογράψω για αυτό το καταπληκτικό, αληθινό, συγκινητικό βιβλίο που με άγγιξε, με έκανε να κλάψω και να γελάσω, να θυμώσω και να οργιστώ, αλλά κατόπιν να δικαιωθώ και τελικά να ξαναθυμηθώ ιστορικά γεγονότα που δεν πρέπει να λησμονούμε, αλλά να τα "βλέπουμε" μέσα από τα μάτια των ηρώων της "Γειτονιάς Των Ονείρων".
Η Πανανή, η Μικρασιάτισσα ηρωΐδα που έζησε όσα μπορεί να αντέξει ο άνθρωπος, στάθηκε ακρογωνιαίος λίθος για την οικογένειά της, ακόμα και όταν αυτή αποδεκατίστηκε. Τα γεγονότα  μεγάλα και συνταρακτικά, τόσο που σημάδεψαν την ιστορία του νεότερου Ελληνισμού. Όμως, εκείνη μπόρεσε να  βρει το κουράγιο και να σταθεί στα πόδια της, παλεύοντας με νύχια και με δόντια για να επιβιώσει τίμια και σύμφωνα με τα ήθη της χαμένης πατρίδας της, του Ρεϊζντερέ. Ανάθρεψε το γιό της τον Μανώλη, έτσι ώστε να γίνει ένας υποδειγματικός άνθρωπος, τίμιος και ηθικός. 
Η αφήγηση που κάνει η συγγραφέας αλλάζοντας ρόλους και τρόπο γραφής είναι τόσο πετυχημένη που νόμιζα πως κάθε φορά είχα και κάποιον άλλο μπροστά μου να μου αφηγείται την ιστορία της οικογένειας της Πανανής, της χαράς και της λύπης τους, του ξεριζωμού τους και της προσπάθειας να ριζώσουν εκ νέου, διωγμένοι δύο φορές από την πατρίδα, που δικαιωματικά τους ανήκε. 
Η ροή του μυθιστορήματος συνεχής, με εντάσεις και εναλλαγές, ώστε τη μια να θέλεις να γελάσεις με τις σκανταλιές του μικρού Μανώλη και την άλλη να θες να κλάψεις με τα δεινά τους, που πραγματικά ήταν περισσότερα από όσα μπορεί να αντέξει ο άνθρωπος! Σε ένα σημείο του βιβλίου δε μπορούσα να σταματήσω τα δάκρυά μου, έτρεχαν ποτάμι, μαζί με αυτά των ηρώων. Την πλοκή, φτιαγμένη με τέτοια μαεστρία, δε θα μπορούσα ποτέ να την μαντέψω...
Είμαι σίγουρη πως όταν αρχίσετε κι εσείς αυτό το βιβλίο, δύσκολα θα μπορείτε να το αφήσετε από τα χέρια σας!!! Αξίζει ένα μεγάλο μπράβο στη συγγραφέα για το υπέροχο βιβλίο που μας πρόσφερε και ειλικρινά της εύχομαι καλοτάξιδο και κάθε επιτυχία!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

"2 Σεπτέμβρη του 1922: Η Πανανή, αγκαλιά με τον δυόμισι χρονών γιο της, τον Μανώλη, καταφέρνει να διασωθούν από το μαχαίρι των Τούρκων. 3 Σεπτέμβρη 1922: Το χωριό τους, το Ρεϊζντερέ, παραδίδεται στη φωτιά και πνίγεται στο αίμα. Από το Ρεϊζντερέ στη Λήμνο, αντιμέτωποι με πικρές αλλά ουσιαστικές αλήθειες. Αναταραχές, πόλεμοι, προσφυγιά, πόνος, αγώνας για ζωή και η μοίρα, που πλέκει την ιστορία της μ’ αυτήν της Πανανής και του γιου της. Κάποιος σκοπός φέρνει πίσω τον Μανώλη, χρόνια μετά, στο χωριό τους. Κάτι ψάχνει. Αν θα το βρει, θα εξαρτηθεί από τον Τούρκο ιδιοκτήτη του σπιτιού τους. Τον Σελίμ Σελίμογλου. Αυτός κρατά το κλειδί… και κάτι άλλο…"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου