Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

"ΚΡΑΤΑ ΜΕ... Η ΚΙΒΩΤΟΣ ΣΑΛΠΑΡΕΙ", της Θάλειας Κουνούνη - Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«ΚΡΑΤΑ ΜΕ... Η ΚΙΒΩΤΟΣ ΣΑΛΠΑΡΕΙ», της Θάλειας Κουνούνη - Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις Λιβάνη
Σελίδες: 432  
Τιμή: 11,90 ευρώ

Μόλις ολοκλήρωσα την ανάγνωση του βιβλίου της Θάλειας Κουνούνη η ψυχή μου γέμισε από ποικίλα συναισθήματα!!! Ένα βιβλίο που με ακολουθούσε παντού, διότι απλά δε μπορούσα να το αφήσω από τα χέρια μου!!!

Η υπόθεσή του πραγματικά εμπνευσμένη και πρωτότυπη!!!Οχτώ φαινομενικά άσχετοι και ετερόκλητοι μεταξύ τους άνθρωποι δέχονται, άλλοι με τη θέλησή τους και άλλοι αναγκαστικά, να συμμετέχουν σε ένα πείραμα εγκλεισμού τους σε μια σύγχρονη "Κιβωτό" για 40 ημέρες. Ο καθένας τους το κάνει για τους δικούς του λόγους και για όποια αμοιβή θεωρεί δελεαστική αρκετά, ώστε να εγκαταλείψει τα πάντα για όλο αυτό το διάστημα και να απομονωθεί σε ένα υπερπολυτελές ξενοδοχείο, όπου κάθε επικοινωνία με τον έξω κόσμο έχει διακοπεί.Η συμβίωση, η αναγκαστική παρέα και η συνδιαλλαγή με τους άλλους "εθελοντές" είναι κάτι που δεν είχαν υπολογίσει, αλλά που αποκαλύπτει σε μας τις σχέσεις μεταξύ τους και όσα τους συνδέουν, άγνωστα ακόμα και στους ίδιους, σε κάποιες περιπτώσεις.Ο εμπνευστής και διοργανωτής του εγχειρήματος, ως άλλος Νώε, αναλαμβάνει να σώσει τις ψυχές τους, κάνοντάς τους να συνειδητοποιήσουν τα θέλω τους, τους φόβους τους, τις ενοχές τους, τα μίση και τα πάθη τους και έτσι να βγουν σε ένα νέο "ξεπλυμένο", ανανεωμένο κόσμο και να δουν τη ζωή τους από άλλη οπτική γωνία.

Πραγματικά ευρηματική η ιδέα, μέσα από την οποία η συγγραφέας αναλύει αριστουργηματικά πολλά από τα σύγχρονα και μη προβλήματα που ταλαιπωρούν τις ανθρώπινες ψυχές! Τα θέματα του τζόγου ως εθισμού, της ματαιοδοξίας, της μοναξιάς, της παχυσαρκίας, του ψυχικού και σωματικού βιασμού, της εκμετάλλευσης και του αγώνα για την επιβίωση, της οργής για τις ανατροπές που φέρνει η ίδια η ζωή, της προδοσίας, της ομοφυλοφιλίας και της κοινωνικής απόρριψης, του ψεύτικου και εφήμερου έρωτα, η Θάλεια Κουνούνη τα χειρίζεται με μεγάλη ευαισθησία και κατανόηση, κάνοντάς μας κοινωνούς και αποδέκτες τους, δείχνοντάς μας πώς θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται.

Είναι ειλικρινά ένα βιβλίο-μάθημα για τις σύγχρονες σχέσεις και τα κοινωνικά προβλήματα που μας αφήνει κατά πολύ πλουσιότερους ψυχικά και συναισθηματικά! Σας το προτείνω ανεπιφύλακτα και οφείλω θερμά συγχαρητήρια στην αγαπημένη Θάλεια!!!  

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

"Είσαι άνθρωπος και είναι φυσικό να πονάς...Για τους δικούς σου λόγους, για τη δική σου ζωή, γι' αυτό που ζητάς και δεν έρχεται...Οχτώ διαφορετικοί άνθρωποι, οχτώ δαρμένες ψυχές, οχτώ διαφορετικά "ζητούμενα" παγιδεύονται σε μία σάλα από ένα μυστηριώδη άνθρωπο, μα ταυτόχρονα γι' αυτούς σανίδα σωτηρίας...Είναι πρόθυμος να τους δώσει ό,τι επιθυμούν, σε κάποιον ένα παιδί, σε κάποιον άλλο ένα παχυλό μεροκάματο, σ' άλλον ίσως τον ίδιο το θάνατο...Παίζει με τις ζωές τους και μέσα από έντονες συζητήσεις που αναζωπυρώνουν την αιώνια πάλη του καλού με το κακό κινεί τα νήματα για να ξεδιπλώσει τα μυστικά της ψυχής τους...Ποιος είναι; Γιατί το κάνει αυτό;Ίσως, αν ήξεραν τι τους περιμένει, αυτό που θα έλεγαν να ήταν: "Κράτα με... η Κιβωτός σαλπάρει".Κι εσύ, σαν άνθρωπος που επίσης πονά, θα ταξιδέψεις τώρα μαζί τους.Μπορείς να το αντέξεις;"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου