Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

«ΜΙΑ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΑ», της Ιωάννας Νοταρά – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«ΜΙΑ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΑ», της Ιωάννας Νοταρά – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Μίνωας
Σελίδες: 560
Τιμή: 14,40 €

            Αυτό είναι το τρίτο βιβλίο της αγαπημένης συγγραφέως που διαβάζω, μετά το πρώτο της, τις «Χαμένες Αγάπες» και το δεύτερό της «Στη Σκιά Του Πάθους». Κάθε βιβλίο της είναι ξεχωριστό, ευρηματικό και καλογραμμένο, τόσο που δε μπορείς εύκολα να το αφήσεις από τα χέρια σου. Επομένως, δεν περίμενα τίποτα λιγότερο από το πρόσφατο βιβλίο της Ιωάννας Νοταρά, το «Μια Συγγνώμη Για Την Εύα», το οποίο είναι ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον βιβλίο που παγιδεύει την προσοχή του αναγνώστη από την πρώτη σελίδα και δεν τον αφήνει να ξεφύγει, παρά μόνο όταν γυρίσει και την τελευταία σελίδα του.
            Η κεντρική ηρωΐδα μας, η Νικολέτα Δαβρή είναι μία εξηνταπεντάχρονη ψυχίατρος, η οποία μέσα από τις αναπολήσεις του παρελθόντος της, μας κάνει κοινωνούς στην προσωπική της ιστορία, η οποία δε μοιάζει με καμιά άλλη. Παρακολουθούμε τη Νικολέτα στο όμορφο διαμέρισμά της στο Κολωνάκι να ταξιδεύει νοερά στην δεκαετία του ’60 και στην πανέμορφη – και προσωπικά λατρεμένη μου – Λευκάδα, όταν ήταν δεκαεπτά ετών.  Σε εκείνη την αξέχαστη ηλικία, όπου όλα μας φαίνονται απτά και δυνατά, η νεαρή Νικολέτα γνωρίζει τον πρώτο έρωτά της, και έρωτα της ζωής της όπως πιστεύει η ίδια, στο πρόσωπο του Σταύρου Σιδέρη, γόνο μιας πλούσιας οικογένειας.  Η ζωή και οι εμπειρίες στην τρυφερή αυτή ηλικία είναι εύκολο να εξιδανικευτούν και να μετατραπούν σε ιδεώδη, θολώνοντας την ορθή κρίση του ανθρώπου και κάνοντάς τον να ωραιοποιεί ανθρώπους και καταστάσεις και να αγνοεί τη φωνή της λογικής.
            Μέσα σε αυτό το κλίμα η ηρωΐδα μας θεωρεί πως ο πρώτος της έρωτας θα είναι πανίσχυρος, αμετάβλητος και παντοτινός. Παράλληλα με τις σπουδές των δύο νέων, του Σταύρου στο Παρίσι και της Νικολέτας στην Αθήνα, παρακολουθούμε τη σχέση τους να ωριμάζει, να εξελίσσεται και να φτάνει στο πιο κρίσιμο σημείο της, όταν προκύπτει μία απρογραμμάτιστη εγκυμοσύνη της κοπέλας. Τότε, βλέπουμε κι εμείς αλλά και η ηρωΐδα μας την πραγματικότητα όπως είναι, και οι άνθρωποι δείχνουν τον πραγματικό τους εαυτό, τις αντοχές τους, την ειλικρίνεια και τα αληθινά αισθήματά τους, χωρίς την εξιδανίκευση της φιλόδοξης νεότητας. Ο Σταύρος θα αναγκαστεί να επιλέξει τον δρόμο που θα ακολουθήσει στη ζωή του και η Νικολέτα να ζήσει με τις επιλογές του αγαπημένου της.
            Πολλά χρόνια αργότερα, στα τέλη της δεκαετίας του ’70 μια αναπάντεχη συνάντηση θα βάλει τη Νικολέτα σε επικίνδυνες ατραπούς, στιγματίζοντας τη ζωή της για πάντα, αλλά ‘ταρακουνώντας’ και τις απόψεις και θεωρίες της για τον έρωτα και τις σχέσεις.
            Μέσα σε όλο αυτό το πολυπρόσωπο μυθιστόρημα, του οποίου την εξέλιξη δε θέλω να σας αποκαλύψω, υπάρχουν πολλοί χαρακτήρες, πέρα για πέρα ανθρώπινοι, με τα δυνατά και τα τρωτά τους σημεία, με τα πάθη και τα μίση τους. Άλλοι έχουν την ικανότητα να ακολουθούν το δρόμο που ορίζει η καρδιά τους, να αγαπάνε αληθινά και να παλεύουν για αυτή την αγάπη, ενώ άλλοι δε μπορούν να αποφασίσουν οι ίδιοι για το μέλλον και τη ζωή τους και αφήνονται έρμαια στις προσταγές όσων επιμένουν να ορίζουν τη μοίρα τους. Άλλοι είναι απόλυτα δοσμένοι στην αγάπη που έχουν βιώσει και όταν έρθει η στιγμή που θα τη στερηθούν θα χάσουν και τη γη κάτω από τα πόδια τους, ενώ άλλοι όταν χάσουν την αγάπη της ζωής τους θα ορθοποδήσουν, θα συνεχίσουν, θα παλέψουν με νύχια και δόντια και όταν τους δοθεί η ευκαιρία δε θα διστάσουν να εκδικηθούν αυτόν που τους τη στέρησε. Άλλοι, τέλος, είναι από τους τυχερούς ανθρώπους και τις σπάνιες περιπτώσεις που βρίσκουν το ένα και αληθινό ταίρι τους πολύ νωρίς στη ζωή τους, έτσι ώστε να προλάβουν να ζήσουν μια πλήρη κι ευτυχισμένη ζωή μαζί του.
            Η Ιωάννα Νοταρά μέσα από αυτό το μυθιστόρημά της μας παρουσιάζει την ίδια τη ζωή με τις ευτυχισμένες και στενάχωρες στιγμές της, με τις πονηρές, αδίστακτες, εκδικητικές, τραγικές και λυτρωτικές εκφάνσεις της και με τα πολλά και απρόσμενα γυρίσματα της μοίρας που μπορούν να βάλουν τον καθένα μας μπροστά σε ένα δίλημμα: αν κάποιος μας πληγώσει, μας προδώσει και κομματιάσει την καρδιά μας θα προσπαθήσουμε με την πρώτη δοθείσα ευκαιρία να τον εκδικηθούμε, να τον πληρώσουμε με το ίδιο νόμισμα; Θα χάσουμε την πίστη μας στους ανθρώπους διά παντός και θα αναλώσουμε ένα μεγάλο μέρος, ή όλη την ζωή μας στην προστασία του εαυτού μας πίσω από ένα αδιαπέραστο τείχος, ώστε να προστατευτούμε από παρόμοιο πλήγμα στο μέλλον, ή θα προσπαθήσουμε να το ξεπεράσουμε και να βρούμε  ξανά την αγάπη σε άλλο πρόσωπο; Η γυναίκα θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να αναζητεί την αγάπη, τον έρωτα, την ικανοποίηση και, εν τέλει, την ευτυχία όπως και ο άντρας, χωρίς ενοχές; Οι γονείς έχουν το δικαίωμα να καθορίζουν την πορεία της ζωής των παιδιών τους, απλά επειδή είναι ισχυροί και χωρίς αισθήματα οι ίδιοι, ή θα πρέπει να τα αφήσουν να χαράξουν τη δική τους πορεία και να βρουν την αληθινή αγάπη;
            Πολλά τα ερωτήματα που θέτει η συγγραφέας και νομίζω πως οδηγεί τον αναγνώστη να βρει τις δικές του απαντήσεις, ανάλογα με τα δικά του βιώματα, τη δική του ιδιοσυγκρασία και τα δικά του συναισθήματα. Ένα βιβλίο εξαιρετικό για το οποίο αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στη συγγραφέα! Διαβάστε το Φίλοι μου!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Η εξηνταπεντάχρονη ψυχίατρος Νικολέτα Δαβρή αναπολεί τη ζωή της... Το ταξίδι της στο παρελθόν ξεκινάει τη δεκαετία του '60, όταν σε ηλικία δεκαεπτά ετών ζει τον πρώτο της έρωτα με τον Σταύρο Σιδέρη, γιο πλούσιας οικογένειας, στη διάρκεια των διακοπών της στη Λευκάδα.
Τι θα συμβεί όταν κάμποσα χρόνια μετά μια απρόσμενη εγκυμοσύνη θα συγκλονίσει τη σχέση τους λίγο πριν από την απόκτηση του πολυπόθητου πτυχίου της; Ο έρωτάς τους θα πρέπει να μετρήσει τις αντοχές του.
Πως θα αντιδράσει ο αμείλικτος Ιάσονας Σιδέρης, πατέρας του Σταύρου, στον γάμο του γιου του με μια κοπέλα κατώτερης κοινωνικής τάξης; Που θα οδηγηθεί η Νικολέτα; Πως θα θωρακίσει συναισθηματικά την ψυχή της;
Στα τέλη της δεκαετίας του '70 μια μοιραία συνάντηση θα ταράξει ξανά τη ζωή της Νικολέτας. Ποια είναι η μυστηριώδης Εύα; Πόσα πρόσωπα μπορεί να έχει η εκδίκηση;
Ένα μυθιστόρημα για το μίσος, τη συγχώρεση, τη λυτρωτική δύναμη της αγάπης και την απενοχοποίηση της γυναίκας.» 

4 σχόλια:

  1. Πάντα ήθελα να διαβάσω ένα βιβλίο που η πρωταγωνίστρια θα ονομάζεται Νικολέτα, όπως εγώ ... Χαίρομαι που θα ζήσω την εμπειρία με ένα μυθιστόρημα που προτείνεις εσύ και σχολιάζεις με τόσο όμορφα λόγια. Μπράβο Κλειώ μου για τον σχολιασμό σου, που είναι, όπως όλοι, υπέροχος ! Μπράβο και στην κυρία Νοταρά και καλοτάξιδο το βιβλίο της !!! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε ευχαριστώ πολύ Νικολέτα μου για τα καλά σου λόγια! Και οι δικοί σου σχολιασμοί άλλωστε, τους οποίους μου παραχωρείς, είναι εξαιρετικοί! Έγραψα απλά αυτά που αισθάνθηκα διαβάζοντας αυτό το υπέροχο βιβλίο! Νομίζω πως θα σου αρέσει πολύ! Βεβαίως και τα συγχαρητήρια αξίζουν δικαιωματικά στην αγαπημένη συγγραφέα! Καλοτάξιδο και αυτό το βιβλίο της! <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κλειώ μου,υπέροχη κριτική και χαίρομαι πολυ γιατι το διαβάζω τωρα,αυτες τις ημέρες και εμπιστέυομαι την λογοτεχνική σου κρίση,οποτε ειμαι σίγουρη πως θα ειναι ενα ακόμη μαγικό ταξίδι του νου και την ψυχής μου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Νάντιά μου, χαίρομαι πολύ που με εμπιστεύεσαι σε ό,τι αφορά τη λογοτεχνία! Πιστεύω πως θα σου αρέσει πάρα πολύ και θα σου πρότεινα να διαβάσεις και τα υπόλοιπα τρία βιβλία της συγγραφέως, ειδικά το πρώτο της και δικό μου αγαπημένο με τίτλο «Χαμένες Αγάπες»! Το είχα διαβάσει στην "προ-μπλογκ" μου εποχή για αυτό και δεν υπάρχει κριτική μου εδώ... Όμως, το έχω σκοπό να το ξαναδιαβάσω μόλις μπορέσω και να γράψω μια αναλυτική κριτική, καθώς είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή