Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

«ΒΑΔΙΖΟΝΤΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ», του Corban Addison – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«ΒΑΔΙΖΟΝΤΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ», του Corban Addison – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη 
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Σελίδες: 568
Τιμή: 14,88 €

            Υπάρχουν κάποιες φορές στη ζωή ενός αναγνώστη που ένα βιβλίο μπορεί να του ‘ανοίξει’ τα μάτια σε κόσμους που δεν φανταζόταν ότι μπορούν να υπάρχουν. Κάτι τέτοιο μου συνέβη διαβάζοντας αυτό το συγκλονιστικό βιβλίο του Corban Addison, το οποίο με συνεπήρε από την πρώτη έως την τελευταία του σελίδα. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα – χρονικό το οποίο καταβυθίζει τον αναγνώστη σε μια ανεπανάληπτη περιπέτεια στον άγνωστο και σκοτεινό κόσμο του εμπορίου λευκής σαρκός…
            Η σωματεμπορία είναι, δυστυχώς, ένα φαινόμενο τόσο παλαιό όσο και ο ίδιος ο άνθρωπος και το οποίο εξακολουθεί να ευδοκιμεί σε όλες τις χώρες διεθνώς. Αποτελεί μια «επιχειρηματική δραστηριότητα» τόσο προσοδοφόρα ακριβώς διότι στοχεύει στην ικανοποίηση των πιο ποταπών αλλά και βασικών βιολογικών αναγκών του ανθρώπινου είδους. Εδώ η ‘εμπορεύσιμη ύλη’ είναι η γυναικεία σάρκα και, φυσικά, όσο πιο νεαρή, αχρησιμοποίητη και φρέσκια είναι, τόσο μεγαλύτερο είναι και το αντίτιμο που διατίθενται να καταβάλουν οι απανταχού πλούσιοι υποψήφιοι πελάτες για να την αποκτήσουν. Η ‘πρώτη ύλη’ βρίσκεται σε αφθονία παντού, ενώ η απόκτησή της είναι ευκολότερη στις λεγόμενες χώρες του Τρίτου Κόσμου, όπως η Ινδία, έστω και αν αυτή θεωρείται η χώρα του έρωτα, και όχι του αγοραίου, αν αναλογιστούμε ότι από εκεί προέρχεται και το πασίγνωστο Κάμα Σούτρα.
            Η Ινδία όμως εκείνη, της ερωτικής λογοτεχνίας και του γοητευτικού μυστικισμού, απέχει παρασάγγας από τη σημερινή Ινδία της ανέχειας, της διαφθοράς και της βαρβαρότητας. Ο συγγραφέας, μετά από εκτεταμένη και ενδελεχή έρευνα των συνθηκών που επικρατούν στην εξωτική, μακρινή αυτή χώρα, αλλά και στην Ευρώπη και στην Αμερική, συνδύασε τα πολυάριθμα καταγεγραμμένα συμβάντα σωματεμπορίας ανά τον κόσμο και τα αδιάψευστα στοιχεία επίσημων υπηρεσιών και οργανισμών με μια ευρηματική μυθοπλασία, που μοιάζει δυσοίωνα αληθοφανής και μας προσέφερε ένα μυθιστόρημα, το πρώτο του, που συγκλονίζει με τις απίστευτες προεκτάσεις του.
Η Αχάλια και η Σίτα είναι δύο αγαπημένες αδερφές, δεκαεπτά και δεκαπέντε χρονών αντίστοιχα που ζουν με την εύπορη οικογένεια τους σε ένα ευκατάστατο, καλοβαλμένο, παραθαλάσσιο προάστιο στην Ινδία. Με βρεττανική παιδεία και καλή ανατροφή τα δύο κορίτσια μεγαλώνουν μέσα στο προστατευτικό, γεμάτο αγάπη κουκούλι της οικογένειάς τους, μέχρι τη στιγμή που ένας απρόσμενος σεισμός θα προκαλέσει το φονικό τσουνάμι το οποίο θα αφανίσει ολόκληρη την οικογένειά τους και θα τις οδηγήσει, παρά τη θέλησή τους, σε έναν λαβύρινθο βίας, σεξουαλικής εκμετάλλευσης, κακοποίησης και απόγνωσης, την ύπαρξη του οποίου δε θα μπορούσαν ποτέ να διανοηθούν.
Σε μια άλλη ήπειρο, στις ΗΠΑ και την αναπτυγμένη Ουάσινγκτον, ο δικηγόρος Τόμας Κλαρκ ζει την καλά δρομολογημένη ζωή του μέχρι που αποφασίζει, ή μάλλον περισσότερο εξαναγκάζεται, λόγω κάποιων δυσάρεστων προσωπικών και επαγγελματικών γεγονότων, να ταξιδέψει στη μακρινή Ινδία, πατρίδα της γυναίκας του Πρία, για να εργαστεί για έναν χρόνο στη μη κυβερνητική οργάνωση ΟΕΣΕ, της οποίας το αντικείμενο είναι η καταπολέμηση της σωματεμπορίας στην Ινδία και η διάσωση όσων περισσοτέρων από τα αθώα θύματα έχουν πέσει στα επικίνδυνα πλοκάμια της.
Οι δρόμοι των κοριτσιών και του δικηγόρου θα διασταυρωθούν απρόσμενα και εμείς παρακολουθούμε με κομμένη την ανάσα την κινηματογραφική πλοκή να εξελίσσεται ενώ οι ήρωές μας προσπαθούν να καταπολεμήσουν τη διαφθορά στην αστυνομία και το δικαστικό σώμα, την ανεξέλεγκτη και άδικη βία από καιροσκόπους που δε διστάζουν να πουλήσουν και να αγοράσουν ανθρώπινα πλάσματα με μόνο σκοπό τους το κέρδος και τη σεξουαλική απόλαυση, αλλά και τον απελπισμένο αγώνα των δύο κοριτσιών να επιβιώσουν και να ανακτήσουν τη χαμένη αξιοπρέπεια και αυτοδιάθεσή τους.
Ο δικηγόρος ξεκινά μια προσωπική ‘σταυροφορία’ ενάντια στην πανίσχυρη και ‘διαβρωτική’ σωματεμπορία πασχίζοντας να σώσει τις δύο αδερφές αλλά και να τις φέρει κοντά ξανά. Γίνεται μάρτυρας όλου του συστήματος που υποθάλπει διεθνώς το εμπόριο της λευκής σαρκός και τη διακίνηση του αγοραίου έρωτα και, ταυτόχρονα, περιπλανιέται στην προσωπική του Οδύσσεια. Διαπιστώνει στην πράξη όλη αυτή την λογική του ‘παραλόγου’, όπως το γεγονός ότι όσο πιο ανέγγιχτα και νέα είναι τα ‘διακινούμενα’ κορίτσια τόσο υψηλότερη είναι και η τιμή που πιάνουν στην αδιανόητη αυτή ‘αγορά’. Μυστικές υπηρεσίες και διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις στην Αμερική, στην Ινδία και στη Γαλλία συνεργάζονται ώστε να μπορέσουν να εξαρθρώσουν τις αμείλικτες σπείρες σωματεμπορίας που έχουν απλώσει παντού τα πλοκάμια τους, τροφοδοτώντας συνεχώς με φρέσκο ‘υλικό’ τη διεστραμμένη πελατεία τους. Το υλικό το οποίο εμπορεύονται, αν και έχει ανθρώπινη ψυχή, για αυτούς δεν έχει περισσότερη αξία από απλά αναλώσιμα, τα οποία με κάθε επιπλέον ‘χρήση’ χάνουν ολοένα και περισσότερη από την αρχική αξία τους.
Βλέπουμε τρεις διαφορετικές κουλτούρες, νοοτροπίες και πολιτισμούς να συγχωνεύονται, να αλληλεπιδρούν και να συνεργάζονται αρμονικά και με εξαιρετική ακρίβεια, ώστε να καταπολεμηθεί ένα μικρό τμήμα αυτής της τεράστιας διεθνούς μάστιγας. Και πρόκειται μόνο για ένα μικρό κομμάτι αυτού του τεράστιου διεθνούς κυκλώματος διότι, όσο υπάρχουν άνθρωποι και, συγκεκριμένα άντρες οι οποίοι επιθυμούν να αγοράσουν γυναίκες για να ικανοποιήσουν τα πιο ποταπά ένστικτά τους, τόσο θα ‘ανθούν’ και αυτές οι παράνομες, ανηλεείς και απαράδεκτες μισανθρωπικές δραστηριότητες.
Το «Βαδίζοντας Προς Τον Ήλιο» είναι ένα βιβλίο από αυτά που αξίζει να διαβάσετε τουλάχιστον μια φορά στη ζωή σας, καθώς πρόκειται για μια εξιστόρηση συγκλονιστική, συγκινητική, ανθρώπινη που προκαλεί εναλλασσόμενα συναισθήματα απόγνωσης, λύπης, χαράς, αγωνίας, αισιοδοξίας και εξιλέωσης, με την ψυχή μας να μεταβαίνει από τα σκοτεινότερα και πιο ανήλιαγα σημεία της στα πιο φωτεινά και αισιόδοξα. Διαβάστε το Φίλοι μου!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:
 
«Η Αχάλια και η Σίτα ζουν ευτυχισμένες στην Ινδία μέχρι τη στιγμή που η καταστροφή χτυπάει το σπίτι τους. Όταν το φονικό τσουνάμι αφανίζει την οικογένειά τους, οι δύο αδελφές πέφτουν στα χέρια αδίστακτων κυκλωμάτων σωματεμπορίας...

Στην άλλη άκρη του κόσμου, στην Ουάσινγκτον, ο δικηγόρος Τόμας Κλαρκ, συντετριμμένος από τον θάνατο της κόρης του, αποφασίζει να ταξιδέψει στην Ινδία και να εργαστεί σε μια μη κυβερνητική οργάνωση. Εκεί θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη φρίκη των κυκλωμάτων σωματεμπορίας και το διεφθαρμένο δικαστικό σύστημα που τα υποθάλπει. Όταν μαθαίνει την ιστορία των δύο κοριτσιών, ο Κλαρκ αποφασίζει να τις βοηθήσει και μπλέκει σε μια αμείλικτη αναμέτρηση με ένα διεθνές δίκτυο εγκληματιών.

Το Βαδίζοντας προς τον ήλιο ταξιδεύει τον αναγνώστη σε τρεις ηπείρους και δύο διαφορετικούς πολιτισμούς, σκιαγραφώντας τις πιο σκοτεινές αλλά και τις πιο ελπιδοφόρες πτυχές της ανθρώπινης ψυχής…

Ένα συγκινητικό μυθιστόρημα γεμάτο αγωνία, δράση και ανατροπές, που αποκαλύπτει τον σκοτεινό κόσμο της σεξουαλικής εκμετάλλευσης.»

2 σχόλια: