Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

«ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ – Η Καπετάνισσα», της Ελένης Κεκροπούλου – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ – Η Καπετάνισσα», της Ελένης Κεκροπούλου – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Ωκεανός
Σελίδες: 320
Τιμή: 12€

Κάποιες φορές υπάρχουν ορισμένα βιβλία που ξέρεις εκ των προτέρων ότι θα τα λατρέψεις, χωρίς να έχεις ξαναδιαβάσει άλλο του συγκεκριμένου συγγραφέα και χωρίς να σου έχει μιλήσει κάποιος γι’ αυτά. Ίσως είναι η διαίσθηση του έμπειρου αναγνώστη που του δίνει αυτά τα αόρατα «σήματα» και τον προτρέπει να επιλέξει το συγκεκριμένο βιβλίο όντας πεπεισμένος ότι θα το απολαύσει. Αυτό ακριβώς μού συνέβη με τη «Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα» της Ελένης Κεκροπούλου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανός. Ένα βιβλίο–ποταμός για μια γυναίκα που αποτέλεσε παγκόσμιο σύμβολο δυναμικότητας, γενναιότητας και θάρρους, μιας γυναίκας για την οποία δημιουργήθηκε ειδική λέξη –το επίθετο «μπομπελίν»– ώστε να αποδώσει στη γαλλική γλώσσα τα ιδιαίτερα θετικά χαρίσματα των «ανδρογυναικών», οι οποίες δεν υστερούν σε τίποτα από τους άντρες όσον αφορά στα κότσια και στο τσαγανό, τα υψηλά ιδανικά και το σθένος να τα υπερασπίζονται και να τα διεκδικούν σε κάθε ευκαιρία.
Η συγγραφέας κατορθώνει να αναπαραστήσει με τρόπο απαράμιλλο και ολοζώντανο την Ελλάδα προ του ξεσηκωμού, καθώς και τις συνθήκες που οδήγησαν στην Επανάσταση του Μαρτίου του 1821 αλλά και τους αιματηρούς αγώνες που έκαναν οι Έλληνες –και οι πραγματικοί φιλέλληνες– προκειμένου η σκλαβωμένη πατρίδα μας να αποτινάξει τον τουρκικό ζυγό μετά από σχεδόν τέσσερις αιώνες. Μπροστά στα μάτια της φαντασίας μας ζωντανεύουν εμβληματικές φυσιογνωμίες της εποχής, όπως ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης –ο περίφημος «Γέρος του Μοριά»–, ο Δημήτριος Υψηλάντης, ο τσάρος της Ρωσίας Αλέξανδρος και ο «κρυφός» ρόλος του στην οργάνωση της περίφημης Φιλικής Εταιρείας, η Βαλιδέ Σουλτάνα –η μητέρα του Σουλτάνου Μαχμούτ και η απρόσμενη φιλία της με τη Λασκαρίνα–, ο Μπότσαρης, ο ριζοσπαστικός και αμφιλεγόμενος Παπαφλέσσας, ο πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε΄ και τόσοι άλλοι επώνυμοι και ανώνυμοι άνθρωποι, οπλαρχηγοί, ήρωες και πατριώτες που δε δίστασαν στιγμή να θυσιαστούν για το υψηλό ιδανικό της ελεύθερης και αδούλωτης Ελλάδας.
Η ίδια η ηρωίδα του τίτλου αυτού του εκπληκτικού ιστορικού μυθιστορήματος είναι εκείνη που κλέβει την προσοχή μας και αιχμαλωτίζει την καρδιά μας με την ασυνήθιστη και γεμάτη ζωή της. Μια πανέμορφη κοπέλα που ξεχώριζε όχι μόνο για την ψηλή, λυγερή κορμοστασιά της, για τα πανέμορφα έντονα χαρακτηριστικά της, αλλά κυρίως για τον ανυπότακτο, αδάμαστο χαρακτήρα της, για την ψυχική της δύναμη, την καλοσύνη, την τιμιότητα, τη γενναιότητα και το κοφτερό, πανέξυπνο μυαλό της, ικανότητες σπάνιες εκείνη την εποχή στις γυναίκες, εξ ου και η λέξη «μπομπελίν», που δημιούργησαν οι Γάλλοι γλωσσοπλάστες ώστε να περιγράφουν τις γυναίκες με ανάλογα της Μπουμπουλίνας προτερήματα. Παντρεύτηκε σε πολύ νεαρή ηλικία με τον Δημήτρη Γιάννουζα, χάρηκε για λίγα χρόνια τον ικανό και θαρραλέο άντρα της χαρίζοντάς του τρία παιδιά, πριν η πλανεύτρα θάλασσα της τον πάρει για πάντα στα σκοτεινά βάθη της. Μετά τον θάνατο εκείνου αρχίζει και η ενασχόλησή της με τα καράβια και η επιβολή –με τον τρόπο της– του επιχειρηματικού δαιμονίου της, αποδεικνύοντας σε όλους ότι ήταν ικανή να διαχειριστεί σωστά την περιουσία του άντρα της αλλά και να την πολλαπλασιάσει. Οι εποχές όμως δεν ήταν πρόσφορες για να μείνει για πολύ καιρό μία νέα χήρα με τρία παιδιά χωρίς έναν άνδρα–προστάτη κι έτσι μπήκε στη ζωή και στην καρδιά της ο δεύτερος άντρας της, αυτός που της προσέδωσε και το επώνυμό του το οποίο την έκανε γνωστή στα πέρατα του κόσμου, ο Δημήτρης Μπούμπουλης. Οι συμπτώσεις υπήρξαν πολλές, καθώς κι εκείνος ήταν χήρος με τρία παιδιά από τον πρώτο γάμο του, αλλά ήταν και βαθιά ερωτευμένος μαζί της πριν ακόμα εκείνη παντρευτεί, δεκαεπτά ετών κορίτσι, τον καλό του φίλο, τον Γιάννουζα. Η φιλία, η βαθιά εκτίμηση και ο σεβασμός προς τον φίλο του, όμως, αλλά και τα ήθη της εποχής τον απέτρεψαν από το να εκδηλώσει οτιδήποτε όσο ζούσε εκείνος. Ο γάμος της Λασκαρίνας με τον Μπούμπουλη ευλογήθηκε από ακόμα τρία παιδιά, με αποτέλεσμα η Μπουμπουλίνα να θεωρεί τον εαυτό της μητέρα εννέα παιδιών τα οποία φρόντιζε και αγαπούσε όλα το ίδιο. Ο δεύτερος σύζυγός της ήταν και αυτός που την επέβαλε στον κόσμο της ναυτιλίας, αυτός που την άφησε να εκδηλώσει ελεύθερα τη δυναμικότητά της και που της αναγνώρισε το δικαίωμα της ίσης αντιμετώπισης και της προσέδωσε τον τίτλο της «Καπετάνισσας».
Η χαρισματική και αξιέραστη Λασκαρίνα, όμως, δεν είχε την τύχη να γεράσει κοντά στον δεύτερο σύζυγό της κι έτσι έμεινε χήρα ξανά. Έχοντας χάσει έναν ακόμη σύντροφο που αγάπησε βαθιά, ανέλαβε πλέον ανεπιστρεπτί τα ηνία της τύχης και της οικογένειάς της, αποδεικνύοντας πως οι ικανότητες και η εξυπνάδα είναι αυτά που καθορίζουν τη μοίρα του ανθρώπου και όχι το φύλο του. Η γυναίκα που όλοι οι Σπετσιώτες σέβονταν και θαύμαζαν ήταν φυσικό να έχει και κάποιους εχθρούς, πέρα από υποστηρικτές. Έτσι, όταν η Λασκαρίνα κατηγορείται και προδίδεται από έναν συντοπίτη της –ως κρυφά συμμετέχουσα στην υποκίνηση επανάστασης ενάντια στους Οθωμανούς–, καταφεύγει στην Υψηλή Πύλη και τη Βαλιδέ Σουλτάνα και από εκεί στην Κριμαία και τον Τσάρο Αλέξανδρο. Σταδιακά, λοιπόν, το όνειρο της μικρής και ανυπότακτης Λασκαρίνας για μια ελεύθερη πατρίδα γίνεται πραγματικότητα και αδιάκοπος αγώνας της ώριμης και σκληραγωγημένης Μπουμπουλίνας, η οποία συνέβαλε τα μέγιστα στην προετοιμασία και διεξαγωγή του ξεσηκωμού του Έθνους και της ελληνικής επανάστασης ενάντια στους Τούρκους. Διέθεσε χρήματα, πολεμικό υλικό, καράβια και έμψυχο υλικό, ακόμα και τα ίδια τα παιδιά της για να δει μια Ελλάδα ελεύθερη και αυτοδιάθετη. Η «κατάρα» όμως που κατατρέχει τους Έλληνες από αρχαιοτάτων χρόνων είναι η διχόνοια, και δυστυχώς δεν ξέφυγε ούτε η δοξασμένη και πολυθρύλητη Μπουμπουλίνα από αυτήν, αφού δολοφονήθηκε από βόλι συμπατριώτη της τον Μάϊο του 1825 στο αρχοντικό της στις Σπέτσες...
Η Ελένη Κεκροπούλου αξίζει πολλά συγχαρητήρια για αυτό το αυθεντικό πρώτο της ιστορικό μυθιστόρημα –έστω κι αν ο επίσημος χαρακτηρισμός του είναι «μυθιστορηματική βιογραφία»–, καθώς μας προσφέρει μία εκπληκτική, ολοζώντανη απεικόνιση της ζωής της χαρισματικής ηρωίδας Μπουμπουλίνας, μιας γυναίκας–συμβόλου του ασκλάβωτου και υπερήφανου ελληνισμού, καθώς και την ευκαιρία να μάθουμε την ατόφια Ιστορία μας για την οποία πρέπει να είμαστε υπερήφανοι ως έθνος. Διαβάστε το, Φίλοι μου!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα γεννήθηκε το 1771 σε μια υγρή φυλακή της Κωνσταντινούπολης. Μεγάλωσε μέσα στα πλούτη, στις Σπέτσες. Δεκαεπτά ετών παντρεύτηκε τον πλούσιο καπετάνιο Δημήτρη Γιάννουζα αλλά σύντομα έμεινε χήρα. Ο δεύτερος άνδρας της, ο Δημήτριος Μπούμπουλης, την λάτρεψε και της έμαθε ν’ αγαπά τη θάλασσα και την ριψοκίνδυνη ζωή.

Πάμπλουτη και δυναμική, αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο καμιά άλλη Ελληνίδα στην εποχή της. Η φήμη της ξεπέρασε τα σύνορα της τουρκοκρατούμενης Ελλάδας κι οι εφημερίδες της Ευρώπης εικόνιζαν σκίτσα της. Ο τσάρος της πρόσφερε την προστασία του όταν η Υψηλή Πύλη την κυνήγησε. Η πανίσχυρη βαλιδέ - σουλτάνα, μητέρα του Μαχμούτ Β΄ της χάρισε την εύνοιά της κι η Ιστορία της χάρισε μια περίοπτη θέση στις σελίδες της.

Όλη η ιστορία της γυναίκας που αγάπησε, αγαπήθηκε με πάθος και αγωνίστηκε για τη λευτεριά της Ελλάδας.»

2 σχόλια:

  1. ΕΝΑ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΕ Η ΕΛΕΝΗ ΚΕΚΡΟΠΟΥΛΟΥ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΑΚΡΑΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΟΣ
    ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εξαίρετη συγγραφέας, πολυτάλαντη προσωπικότητα και αγαπημένος άνθρωπος η κ. Κεκροπούλου. Αν κι αυτό είναι το πρώτο βιβλίο της που διάβασα και πάντα θα του έχω αδυναμία, ομολογώ πως η «ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ - Η Ρωμιά Σουλτάνα» της με ενθουσίασε ακόμα περισσότερο! Να είναι πάντα καλά και να μας μαθαίνει την Ιστορία μέσα από τα ανεπανάληπτα βιβλία της!

      Διαγραφή