Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

«ΤΟ ΡΟΔΟ ΤΗΣ ΤΟΣΚΑΝΗΣ», της Belinda Alexandra – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«ΤΟ ΡΟΔΟ ΤΗΣ ΤΟΣΚΑΝΗΣ», της Belinda Alexandra – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Διόπτρα
Σελίδες: 720
Τιμή: 16,84 €

            Δεν γνωρίζω εάν συμβαίνει και σε άλλους αναγνώστες αυτό, αλλά κάποιες φορές υπάρχουν ορισμένα βιβλία τα οποία μου "μιλούν" από την πρώτη στιγμή που θα τα αντικρίσω ως εξώφυλλο, πριν ακόμα διαβάσω την υπόθεση του οπισθόφυλλου ώστε να μάθω τι πραγματεύονται. Συνήθως τα επιλέγω απλά και μόνο βασιζόμενη στην πρώτη αυτή εντύπωση, αγνοώντας υπόθεση, κριτικές ή γνώμες φίλων, επιμένοντας πεισματικά σε αυτό το επίμονο συναίσθημα που με παροτρύνει να τα διαβάσω πάραυτα. Μέχρι τώρα, έχω σταθεί τυχερή καθώς ποτέ δεν έχει διαψευσθεί αυτή η πρώτη μου εντύπωση. Το ίδιο συνέβη και με αυτό το υπέροχο, αριστουργηματικό βιβλίο της συγγραφέως Belinda Alexandra, το πρώτο δικό της που διαβάζω, με τίτλο «Το Ρόδο Της Τοσκάνης». Δε ξέρω εάν προτίθεται ο εκδοτικός οίκος να επανεκδώσει το εξαντλημένο στην Ελλάδα προηγούμενο μπεστ σέλλερ της συγγραφέως «Λευκή Γαρδένια», αλλά θα ήθελα πάρα πολύ να διαβάσω και αυτό το έργο της όποτε και αν αυτό καταστεί δυνατό. Όσο για το παρόν βιβλίο, συνδυάζει αριστοτεχνικά την ατόφια Ιστορία με την μυθοπλασία αλλά και το μεταφυσικό στοιχείο, έτσι  ώστε να αφήσει ικανοποιημένο και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη, καθώς μέσα σε αυτό το "χορταστικό" μυθιστόρημα των 720 σελίδων θα βρει όλα όσα αναζητά.
            Η ιστορία μας αρχίζει σε ένα μοναστήρι στην Φλωρεντία το 1914. Ένας άγνωστος αφήνει ένα βρέφος στην ηγουμένη της μονής Σάντο Σπίριτο χωρίς να αποκαλύψει τους γονείς του, για να το αναθρέψουν με τον αυστηρό, καθολικό τρόπο ως ορφανό, ή αλλιώς με τον χαρακτηρισμό που θα ακολουθήσει και θα στιγματίσει το νεογέννητο κοριτσάκι στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής της, αυτή του "αγνώστου πατρός". Ένα ασημένιο κλειδί παραχωμένο μέσα στα σπάργανα του βρέφους είναι το μοναδικό στοιχείο της ταυτότητάς της, η σημασία και χρήση του οποίου θα μας αποκαλυφθεί εν καιρώ από την συγγραφέα. Η μικρή ορφανή μεγαλώνει και ανθίζει μέσα στον περίβολο του μοναστηριού θεωρώντας την αδερφή Μανταλένα ό,τι πλησιέστερο μπορεί να φανταστεί στην άγνωστη γι’ αυτήν έννοια της μητέρας. Η νεαρή Ρόζα, με το συμβολικό επώνυμο Μπελόκι (όμορφα μάτια), δεν έχει άλλες φιλοδοξίες πέρα από τον μοναστηριακό βίο και την μουσική της αλλά η αδερφή Μανταλένα, διακρίνοντας πως δεν είναι αυτή κλίση της, αποφασίζει να την στείλει έξω στην πραγματική ζωή ως γκουβερνάντα και δασκάλα μουσικής της μικρής Κλημεντίνης, πλούσιας κόρης της μαρκησίας Σκαρφιότι.
            Από εκεί και έπειτα αρχίζει η μεγάλη περιπέτεια – κυριολεκτικά και μεταφορικά – για την αθώα και άβγαλτη Ρόζα η οποία έχει ένα εξαιρετικό χάρισμα, αυτό της ενόρασης, το οποίο "αφυπνίζεται" με την δραματική αλλαγή της ζωής της. Αλλαγή όχι μόνο στο περιβάλλον στο οποίο καλείται να προσαρμοστεί και να ζήσει η κοπέλα αλλά, κυρίως, στην αντιμετώπισή της από ανθρώπους αδίστακτους και σατανικούς οι οποίο δεν διστάζουν να επιβουλευτούν ακόμα και την ίδια της την ύπαρξη εφόσον αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους. Η ηρωίδα μας καλείται να αντιμετωπίσει τα κρυμμένα μυστικά της πλούσιας και ισχυρής οικογένειας Σκαρφιότι, αλλά και να πληρώσει άδικα για τα δικά τους ανομήματα. Οι δοκιμασίες στις οποίες θα υποβληθεί η όμορφη Ρόζα με τα μπλε μάτια θα αλλάξουν άρδην την ζωή της με τρόπο αμετάκλητο και η νεαρή γυναίκα θα αγωνιστεί να επιβιώσει από τα πάνδεινα και στιγματισμένη ανεπανόρθωτα, ενώ στην Ιταλία αρχίζει να γιγαντώνεται το τέρας του φασισμού με εκπρόσωπό του τον παρανοϊκό και μεγαλομανή Μουσολίνι.
            Η συγγραφέας, μέσα από τα όσα συμβαίνουν στην χαρισματική ηρωίδα της με τις τόσο ιδιαίτερες ικανότητες, κατορθώνει να συνυφάνει τα ιστορικά γεγονότα από τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο έως και το τέλος του δεύτερου με μία μυθοπλασία που, όσο σκληρή, απίστευτη και δυσοίωνη αν φαίνεται κάποιες στιγμές, μοιάζει συγκλονιστικά αληθινή. Ο αναγνώστης παρακολουθεί συγκλονισμένος να συμβαίνουν τα γεγονότα της Ιστορίας παρασύροντας μέσα στη δίνη τους την Ρόζα και προκαλώντας της απανωτά πλήγματα, τα οποία ίσως να άφηναν ανήμπορο κάποιον άλλον άνθρωπο. Όχι όμως εκείνη που κρύβει μέσα της αξιοθαύμαστο σθένος, αστείρευτη ικανότητα για αγάπη και καλοσύνη, γνήσια ανθρωπιά και ικανότητα να μάχεται, ακόμα και αν η μάχη φαίνεται ολοκληρωτικά χαμένη. Ταυτόχρονα βλέπουμε την πανέμορφη Τοσκάνη και, γενικότερα, ολόκληρη την Ιταλία να "σείεται" συθέμελα από τους "τριγμούς" του νεοσύστατου φασισμού, της δικτατορίας και της φίμωσης της ελευθερίας, της προπαγάνδας και της αλλοτρίωσης των άλλοτε υψηλών ιδανικών σε φερέφωνα ενός παρανοϊκού και επικίνδυνου δικτάτορα – ανδρείκελου των Ναζί και τους Ιταλούς να κλυδωνίζονται ανάμεσα στην επιτακτική ανάγκη τους για επιβίωση εν μέσω του σαρωτικού φασιστικού κυκλώνα και της επιθυμίας τους για αντίσταση και ελευθερία, ισότητα, δικαιοσύνη, δημοκρατία αλλά και επανάκτηση όλων των αυτονόητων πανανθρώπινων δικαιωμάτων.
            «Το Ρόδο Της Τοσκάνης» είναι ένα πραγματικά μεγαλειώδες βιβλίο, ένα μυθιστόρημα αξέχαστο από αυτά που θα κρατήσετε για πάντα στην καρδιά και την βιβλιοθήκη σας και η Ρόζα μια ηρωίδα αλησμόνητη, καθώς μέσα από τις δικές της εμπειρίες και κακουχίες βλέπουμε την αντοχή, το σθένος και τη μεγαλοσύνη του ανθρώπου όταν αγωνίζεται με όλες του τις δυνάμεις για αγάπη, ειρήνη, δικαιοσύνη, ελευθερία, λύτρωση, δικαίωση και για ένα μέλλον καλύτερο από το παρελθόν του. Διαβάστε το, Φίλοι μου!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Από τη συγγραφέα του διεθνούς best seller Λευκή Γαρδένια, που επιστρέφει με την πιο λαμπερή απ’ όλες τις ηρωίδες της μέχρι τώρα.

Ένας μυστηριώδης ξένος αφήνει ένα βρέφος στις μοναχές του Σάντο Σπίριτο. Ένα μικρό ασημένιο κλειδί κρυμμένο στα σπάργανα του κοριτσιού είναι το μόνο στοιχείο για την ταυτότητά της.
Η μοναδική οικογένεια που έχει γνωρίσει η Ρόζα είναι οι μοναχές που την ανέθρεψαν. Όταν γίνεται δεκαπέντε ετών, φεύγει από το μοναστήρι και πάει να εργαστεί ως γκουβερνάντα της κόρης ενός μαρκησίου και της αλλόκοτης, τρομακτικής συζύγου του. Το σπίτι τους είναι αριστοκρατικό, αλλά μια κατάρα βαραίνει πάνω του, και η Ρόζα διχάζεται ανάμεσα στην επιθυμία της να μάθει την αλήθεια και στο φόβο της για τον αντίκτυπο που αυτή η αλήθεια θα έχει στην ίδια.
Στο μεταξύ, το παγερό χέρι του φασισμού τυλίγεται γύρω από την Ιταλία. Κανείς δεν είναι πια ασφαλής. Η Ρόζα θα βρεθεί αντιμέτωπη με απερίγραπτη σκληρότητα. Μοναδικά της όπλα για να επιβιώσει είναι η ευφυΐα της, η αποφασιστικότητά της... και η τόσο ιδιαίτερη ικανότητά της να αγαπά.

Ένα μυθιστόρημα για τη θυσία και την ανταμοιβή, για την ομορφιά και τον κίνδυνο – και για τη λύτρωση, τελικά, με τον τρόπο που μόνο η Belinda Alexandra μπορεί να κατορθώσει.

Μια υπέροχη αφήγηση. Η Belinda Alexandra δημιούργησε με επιτυχία έναν περίτεχνο κόσμο μέσα στον οποίο μπορεί να χαθεί ο αναγνώστης.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου