Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Δευτέρα 15 Αυγούστου 2016

«ΑΘΛΟΣ – Τριλογία των ΙΒ’ Βιβλίο ΙΙΙ», της Βίβιαν Φόρτη – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«ΑΘΛΟΣ – Τριλογία των ΙΒ’ Βιβλίο ΙΙΙ», της Βίβιαν Φόρτη – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Momentum Books
Σελίδες: 462
Τιμή: 14,31 €

            Το ξεκίνημα έγινε με τον εντυπωσιακό «Μύθο», όπου γνωρίσαμε ένα διαφορετικό είδος λογοτεχνίας φαντασίας, πολύ πιο οικείο προς τα δικά μας ελληνικά "γονίδια μνήμης"· η συνέχεια σηματοδοτήθηκε από το επικό «Έρεβος», όπου η περιπέτεια έφτασε στην κορύφωσή της· το τέλος ήρθε να σφραγίσει ο «Άθλος», με την δικαίωση, την λύτρωση, την ολοκλήρωση και την ωριμότητα να επικρατούν. Το 2012 η πρωτοεμφανιζόμενη τότε συγγραφέας Βίβιαν Φόρτη έκανε το συγγραφικό της ντεμπούτο με το πρώτο μέρος της τριλογίας των Δώδεκα και ο «Μύθος» της άνοιξε έναν καινούριο δρόμο στην λογοτεχνία φαντασίας που έχει τις ρίζες του στην ελληνική μυθολογία. Με τον μέγιστο σεβασμό στους αστείρευτους μύθους και θρύλους των αρχαίων Ελλήνων και με εντυπωσιακό συγκερασμό αυτών και της ευρηματικής μυθοπλασίας της έπλασε ένα μυθιστόρημα φαντασίας πρωτότυπο και διαφορετικό από τα άλλα του είδους. Το 2013 εκδόθηκε το δεύτερο μέρος της τριλογίας αυτής, με τίτλο «Έρεβος», το οποίο "ανύψωσε" την περιπέτεια των ηρώων της σε άλλα ύψη με την συναρπαστική περιπέτειά του και το 2015 η τριλογία των Δώδεκα ολοκληρώθηκε με το τρίτο και τελευταίο βιβλίο της με τον τίτλο «Άθλος».
            Η Δάφνη, η εμβληματική ηρωίδα της τριλογίας, πλέον έχει διανύσει πολύ δρόμο, κυριολεκτικά και μεταφορικά, από τότε που μας πρωτοσυστήθηκε στο πρώτο βιβλίο. Στην ηλικία των τριάντα πια, παντρεμένη με έναν εκ των Δώδεκα, τον Φοίβο, και μητέρα των ημίθεων διδύμων τους, έχει ωριμάσει και έχει αντιμετωπίσει αμέτρητες προκλήσεις και δυσκολίες στην έως τώρα πορεία της. Έχει νιώσει τον αδυσώπητο και σαρωτικό έρωτα, έχει βιώσει την απόλυτη αγωνία και πόνο, έχει αντιμετωπίσει θεούς και ανθρώπους και έχει φέρει σε πέρας εγχειρήματα φαινομενικά αδύνατα για ένα τόσο εύθραυστο και  άπειρο ανθρώπινο πλάσμα όπως αυτή. Όμως, ίσως το πείσμα, η θέληση, το θάρρος και οι καταβολές της καταγωγής της να είναι αυτά που τελικά την βοηθούν να ξεπερνά κάθε φορά τον εαυτό της και να αποδεικνύει πως ο άνθρωπος έχει ανεξάντλητα αποθέματα κουράγιου, δύναμης και σθένους τα οποία είναι ικανά να αγγίξουν – ίσως και να ξεπεράσουν – ακόμα και αυτά των ηρώων.
            Πότε είναι αλήθεια δυνατόν να "πεθάνουν" οι Αθάνατοι, να εξαφανιστούν από το πρόσωπο της γης και να είναι σαν να μην υπήρξαν ποτέ; Μόνο ίσως όταν αυτοί λησμονηθούν και όταν λησμονήσουν και οι ίδιοι το λόγο της ύπαρξής τους και την ιστορία τους. «Κάποιος παύει να υπάρχει μέσα μας όταν τον ξεχάσουμε» λένε, κάτι που πιστεύω πως ισχύει απόλυτα. Η Λήθη, λοιπόν, αναίτια και απρόσμενα διεκδικεί τους Δώδεκα αθάνατους, με αποτέλεσμα άλλες δυνάμεις, υποχθόνιες, να διεκδικούν την δική τους επικράτηση στην ανθρωπότητα. Η μοίρα των ανθρώπων και των θεών επαφίεται πλέον στα χέρια της μυημένης Δάφνης, η οποία καλείται να κατορθώσει το ακατόρθωτο, να ταξιδέψει σε σύμπαντα παράλληλα, από την μυθική Υπερβορεία έως τον σκοτεινό Κάτω Κόσμο, να αποκωδικοποιήσει πανάρχαιους κώδικες, να φτάσει την υπέρτατη Γνώση και να την κάνει "κτήμα" της ώστε να μπορέσει να την μεταλαμπαδεύσει και, τέλος, να προστατεύσει και να πολεμήσει υπέρ του ανθρώπινου γένους και του θεϊκού. Συνοδοιπόροι της και ανεκτίμητοι αρωγοί σε αυτόν τον δύσκολο και φαινομενικά άνισο αγώνα θα είναι ένας σοφός και ανεκτίμητος δάσκαλος–μέντορας, ο τελευταίος των θρυλικών Ατλάντων, ένας Τραντέλληνας που βρίσκεται σε μια ξεχασμένη γωνιά της Γης αλλά φέρει το όνομα και τη χάρη ενός αρχαίου βασιλιά και τέλος, ένας μυθικός ήρωας, συνονόματος του θάρρους και της δύναμης, ο οποίος υπομένει την σκληρή μοίρα του για αιώνες, μέχρι να βρει επιτέλους το νόημα της ζωής σε ένα άλλο ανθρώπινο όν ώστε να λυτρωθεί.
            Η Βίβιαν Φόρτη ολοκληρώνει την τριλογία της με έναν ευφάνταστο και απρόσμενο τρόπο. Αμέτρητα κομμάτια της πλούσιας ελληνικής μυθολογίας –άγνωστα στους περισσότερους από εμάς– ζωντανεύουν και ενσαρκώνονται μέσα από την δύσκολη και γεμάτη προκλήσεις πορεία της ηρωίδας μας προς την αυτογνωσία, την ωριμότητα και τον ηρωισμό. Χώρες θρυλικές, πολιτισμοί χαμένοι, ήρωες μυθικοί, πανάρχαιες κληρονομιές και πολύτιμα αντικείμενα έρχονται στο φως και ο αναγνώστης μαθαίνει ενώ ψυχαγωγείται μέσα από την ευφάνταστη περιπέτεια της Δάφνης, την ευρηματική εμπειρία της Λήθης των Δώδεκα και την ηρωική κορύφωση μιας εντυπωσιακής περιπέτειας που φτάνει στο τέλος της. Η τριλογία των Δώδεκα ολοκληρώθηκε μέσα από τον «Άθλο» με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και αξίζουν συγχαρητήρια στη συγγραφέα για την συμβολή της στη λογοτεχνία φαντασίας με αυτό το τόσο διαφορετικό και πρωτότυπο έργο της.  

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Η Λήθη διεκδικεί τους Δώδεκα και η Δάφνη ξεκινά μία μοναχική πορεία αυτογνωσίας και ωριμότητας από την Υπερβορεία έως τον Κάτω Κόσμο, αναζητώντας το πανάρχαιο αντικείμενο που θα διαλύσει το επικείμενο έρεβος.
Αυτός είναι ο δικός της Άθλος. Δίπλα της θα σταθούν ο τελευταίος των Ατλάντων, ένας Τραντέλληνας που φέρει το όνομα ενός αρχαίου βασιλιά και ένας μυθικός ήρωας που αντέχει αιώνες τώρα μια σκληρή μοίρα...
Μια αρχαία κληρονομιά θα έρθει στο φως. Μια απελπισμένη μάχη θα δοθεί για να σωθεί η ανθρωπότητα. Κι ένας έρωτας θα γεννηθεί και θα πεθάνει, γιατί "Ο Άθλος και ο Κίνδυνος είναι να κρατήσεις δικιά σου την καρδιά που κέρδισες, πρίγκιπα".
Μια επική περιπέτεια σε γνωστούς και άγνωστους κόσμους, σε παράλληλα σύμπαντα και σε ξεχασμένες από το χρόνο γωνιές της Γης, που ολοκληρώνει την τριλογία των Δώδεκα της Βίβιαν Φόρτη.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου