Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020

«ΞΕΝΟ ΔΕΡΜΑ», της Tana French – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«ΞΕΝΟ ΔΕΡΜΑ», της Tana French – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Σελίδες: 792
Τιμή με έκπτωση: 16,92€

          Οφείλω να ομολογήσω πως τα αστυνομικά δεν είναι συνήθως η κατηγορία βιβλίων που κυνηγώ φανατικά ως αναγνώστρια. Δεν ενθουσιάζομαι με κάθε νέο έργο των γνωστών και καταξιωμένων συγγραφέων του είδους, αφού κατά κύριο λόγο επιλέγω να διαβάζω άλλα είδη λογοτεχνίας, μιας και τα αστυνομικά προτιμώ να τα παρακολουθώ στη μεγάλη ή στη μικρή οθόνη. Όμως, η μεγάλη εξαίρεση για μένα είναι η Tana French, της οποίας έχω διαβάσει όλα τα μυθιστορήματα που κυκλοφορούν από τις αγαπημένες εκδόσεις Μεταίχμιο. Άρχισα την ανάγνωσή τους λίγο ανορθόδοξα, αφού δεν συμμορφώθηκα με τη χρονολογική σειρά που αυτά κυκλοφόρησαν, αλλά ξεκίνησα από τον «Τόπο των μυστικών», συνέχισα με τον «Τόπο των πιστών» και κατόπιν με το «Στο δάσος», μένοντας ενθουσιασμένη και από τα τρία τους, ενώ ανυπομονούσα να κυκλοφορήσει το επόμενο βιβλίο της με τίτλο «Ξένο δέρμα», το οποίο στην ουσία αποτελεί τη συνέχεια του πρώτου της μυθιστορήματος «Στο δάσος». Ομολογώ πως μετά την ανάγνωση και του τέταρτου έργου της French, δηλώνω γοητευμένη από τη γραφή της, τις γλαφυρές περιγραφές των υπέροχων όσο και βλοσυρών τοπίων της Ιρλανδίας, αλλά κυρίως την ικανότητά της να εμβαθύνει στον ανθρώπινο ψυχισμό και να χτίζει άρτια δομημένους χαρακτήρες, χωρίς αυτό να αποβαίνει σε βάρος της αστυνομικής πλοκής ούτε για μια στιγμή, ενώ καταφέρνει να δημιουργεί μια επιβλητική ατμόσφαιρα γεμάτη σασπένς και μυστήριο χωρίς ανώφελες και αποκρουστικές σκηνές.
          Η ηρωίδα του πρώτου της βιβλίου –που στη χώρα μας κυκλοφόρησε τρίτο κατά σειρά έκδοσης–, η ντετέκτιβ Κάσι Μάντοξ, μετατίθεται από το Τμήμα Ανθρωποκτονιών του Δουβλίνου στο Τμήμα Ενδοοικογενειακής Βίας. Εκεί αισθάνεται περισσότερο ασφαλής μακριά από τα τραγικά γεγονότα στο Νοκναρί, που τη σημάδεψαν, ενώ προσπαθεί να ισχυροποιήσει τη σχέση της με τον συνάδελφο και σύντροφό της Σαμ και να ξεχάσει οτιδήποτε την πλήγωσε στο παρελθόν. Όμως, ένα τηλεφώνημα από τον Φρανκ, τον πρώην συνεργάτη της την εποχή που η Κάσι δούλευε ως «μυστική», την αναγκάζει να εγκαταλείψει την τακτοποιημένη ζωή της. Η Κάσι, πηγαίνοντας εσπευσμένα σε μία σκηνή εγκλήματος, νιώθει σαν να κοιτάζει στον καθρέφτη μόλις αντικρίζει το άψυχο σώμα μιας δολοφονημένης κοπέλας σχεδόν στην ηλικία της. Η όλη κατάσταση γίνεται ακόμα πιο περίεργη όταν η Κάσι πληροφορείται το όνομα αυτής της γυναίκας, το οποίο δεν είναι άλλο από το ψευδώνυμο που είχε εμπνευστεί η ίδια και ο Φρανκ πριν από κάποια χρόνια, ενόσω εκείνη δούλευε ως μυστική σε μια υπόθεση ως Αλεξάντρα ή Λέξι Μάντισον…
          Οι αστυνομικές αρχές αποφασίζουν να κρατήσουν μυστικό το γεγονός ότι η άγνωστη κοπέλα πέθανε και χτίζουν έναν ολόκληρο μύθο του υποτιθέμενου σοβαρού τραυματισμού της, βασιζόμενοι στο γεγονός ότι η Κάσι είναι ολόιδια με τη νεκρή, ενώ γνωρίζει την ψεύτικη ταυτότητά της από την παλαιά υπόθεση πάνω στην οποία δούλευε. Έτσι, η Κάσι αναγκάζεται να μπει σε «ξένο δέρμα» λειτουργώντας για ακόμα μία φορά ως μυστική, παριστάνοντας την τραυματισμένη Λέξι και συμβιώνοντας με τους τέσσερις συγκατοίκους του θύματος. Ο δολοφόνος της κοπέλας μπορεί να είναι οποιοσδήποτε, είτε μέσα από το σπίτι όπου ζούσε η κοπέλα είτε έξω από αυτό. Η Κάσι «κολυμπάει» σε άγνωστα, αχαρτογράφητα νερά, ψάχνοντας οποιοδήποτε στοιχείο μπορεί να την οδηγήσει στον πραγματικό ένοχο, ενώ ταυτόχρονα φροντίζει να μπει στο «πετσί» της Λέξι πασχίζοντας να μην προδοθεί. Αυτό όμως που δεν μπορεί ποτέ να περιμένει η έμπειρη ντετέκτιβ είναι το ισχυρό δέσιμο και η φιλία που θα αναπτυχθεί με τους τέσσερις συγκατοίκους της, με τους οποίους ποτέ δεν γνωρίζει πού ακριβώς πατάει. Ο Ντάνιελ, ο Ρέιφ, ο Τζάστιν και η Άμπι είναι εντελώς ιδιόμορφοι, γοητευτικοί και καλλιεργημένοι, απρόσιτοι και ταυτόχρονα υπερπροστατευτικοί και φιλικοί απέναντί της, ενώ μοιάζουν σαν να έχουν έρθει από άλλη εποχή, τόσο που καταλήγει να ξεχάσει τα όσα έχει διδαχτεί σε όλα τα χρόνια της υπηρεσίας της και να πιστέψει πως ίσως και να μπορέσει να τα παρατήσει όλα και να ζήσει μαζί τους με μία νέα ταυτότητα, αυτήν του θύματος τη δολοφονία του οποίου προσπαθεί να εξιχνιάσει.
          Η συγγραφέας για μία ακόμη φορά δημιουργεί ένα ξεχωριστό, κατάδικό της σύμπαν, το οποίο μπορεί μεν να βρίσκεται στην Ιρλανδία και να περνούν μπροστά από τα μάτια του αναγνώστη πασίγνωστα μέρη, όπως το Δουβλίνο και το Κολλέγιο Τρίνιτι με την ξακουστή ανά τον κόσμο βιβλιοθήκη του, αλλά ταυτόχρονα μας ταξιδεύει σε μέρη δικής της επινόησης, όπως το παλιό, επιβλητικό ιρλανδέζικο αρχοντικό στην Ξαγκαθιά όπου διαμένουν οι πέντε βασικοί χαρακτήρες, τα πανέμορφα, γοητευτικά τοπία της γύρω εξοχής, οι μύθοι και οι θρύλοι που ζουν ακόμα και σήμερα και κυρίως τα μυστικά που κρύβουν όλοι, με πρώτη και κύρια τη νεκρή Λέξι, που η πραγματική ταυτότητά της είναι ένα μυστήριο. Η Κάσι θα δοκιμάσει τις αντοχές της, θα προσπαθήσει να εμβαθύνει στον ψυχισμό των συγκατοίκων της αλλά και του θύματος, ενώ ταυτόχρονα θα κινδυνεύσει όχι μόνο να χάσει τον προσανατολισμό και τους στόχους της, αλλά ακόμα και την ίδια τη ζωή της. Η Tana French για μία ακόμη φορά στάθηκε στο συγγραφικό της ύψος αφήνοντάς με πλήρως ικανοποιημένη, αφού δεν διάβασα μόνο ένα απλό αστυνομικό μυθιστόρημα, αλλά πολλά περισσότερα. Περιμένω εναγωνίως το επόμενο βιβλίο της με τίτλο «Σκοτεινός κήπος» που θα κυκλοφορήσει μέσα στον Νοέμβρη από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και μέχρι τότε σας προτείνω ανεπιφύλακτα να διαβάσετε το συναρπαστικό «Ξένο δέρμα»!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

Η συγκλονιστική συνέχεια του πολυβραβευμένου μυθιστορήματος Στο δάσος

Έξι μήνες μετά τα τραγικά περιστατικά στο Νοκναρί που ανέτρεψαν όλες τις βεβαιότητες στη ζωή της, η Κάσι Μάντοξ έχει μετατεθεί από το Τμήμα Ανθρωποκτονιών του Δουβλίνου και δεν προτίθεται να επιστρέψει ως τη στιγμή που ένα επείγον τηλεφώνημα τη στέλνει σε μια σχεδόν απόκοσμη σκηνή εγκλήματος. Το θύμα μοιάζει τρομερά με την Κάσι, ενώ το όνομα της νεκρής γυναίκας, Αλεξάντρα Μάντισον, είναι ένα ψευδώνυμο που η νεαρή αστυνομικός χρησιμοποιούσε όταν δούλευε ως μυστική. Η Κάσι θα πρέπει για άλλη μια φορά να μπει σε ξένο δέρμα, προκειμένου να ανακαλύψει όχι μόνο ποιος σκότωσε αυτή την κοπέλα, αλλά και, το σημαντικότερο, ποια ήταν η πραγματική της ταυτότητα.

DUBLIN MURDERS: ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ Η ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ ΤΟΥ BBC

ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ:
Δημιουργώντας μια δεύτερη ταυτότητα για την ντετέκτιβ της στο «Ξένο δέρμα», η Tana French παίζει με τη φαντασίωση κάθε μοναχικού παιδιού που θα ήθελε να ζήσει μια παράλληλη ζωή… Η Κάσι είναι το αιώνια χαμένο παιδί για το οποίο δεν μπορείς παρά να νοιάζεσαι πραγματικά.
New York Times Book Review

Ενσωματώνοντας με μαεστρία στοιχεία που φέρνουν στον νου τη Μυστική ιστορία της Donna Tartt, η Tana French σε ξελογιάζει από την πρώτη σελίδα… Μια έξοχη ιστορία για τη λαχτάρα να ανήκεις κάπου αλλά και ένα συγκλονιστικό θρίλερ.
Time Out

Η Tana French θριαμβεύει με το δεύτερο μυθιστόρημά της. Το «Ξένο δέρμα» αποτελεί την ιδανική συνέχεια του πρώτου της θρίλερ, «Στο δάσος».
Entertainment Weekly

Το να πούμε ότι η Tana French συγκαταλέγεται στους καλύτερους συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας είναι πραγματικά πολύ περιοριστικό. Καλύτερα να πούμε αυτό: είναι μια αληθινά μεγάλη συγγραφέας.
Gillian Flynn, συγγραφέας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου