Ταξίδια Μέσα Από Τη Λογοτεχνία!

Η Λογοτεχνία είναι για μένα ένα «παράθυρο» σ' έναν μαγικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μάς ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς, τωρινούς, μελλοντικούς ή παρελθοντικούς. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, κάθε βιβλίο που μας ενθουσιάζει, μας εντυπωσιάζει ή μας μαγεύει θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλους φίλους-αναγνώστες. Έτσι κι εγώ, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα βιβλία με ενθουσίασαν και με «γέμισαν» με πρωτόγνωρες ιδέες, εικόνες και συναισθήματα. Σαφώς και η άποψη του κάθε αναγνώστη είναι μοναδική και ένα βιβλίο που εμείς λατρέψαμε μπορεί κάποιος άλλος να το αντιπάθησε ή ακόμα και να το μίσησε... Μέσα από αυτήν την οπτική θεωρώ φρόνιμο να μη σχολιάζω όσα βιβλία δεν με εντυπωσίασαν ή με άφησαν αδιάφορη, διότι η άποψή μου είναι απολύτως υποκειμενική. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αρνητικά κανέναν αναγνώστη, αποτρέποντάς τον από το να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο, ενδεχομένως, να τον ενθουσιάσει. Κάθε βιβλίο απαιτεί το κατάλληλο περιβάλλον, το υπόβαθρο και την ανάλογη διάθεση για να εκτιμηθεί, οπότε καλό θα είναι να μην απορρίπτουμε ποτέ τίποτα. Η έκφραση και αποτύπωση της δικής μου γνώμης για κάθε βιβλίο -αλλά και των απόψεων και σχολιασμών άλλων φίλων-συγγραφέων-αναγνωστών, που αναγράφονται στη σχετική κατηγορία-, έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκφράσουν τον θαυμασμό μας για ορισμένα βιβλία που θεωρούμε άξια λόγου και θέλουμε να γίνουν ευρέως γνωστά, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Πάντοτε με το μεγαλύτερο σεβασμό και θαυμασμό για όλους τους συγγραφείς, που μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους μας «ταξιδεύουν» μακριά από την εκάστοτε πραγματικότητα ή μας βοηθούν να την κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση στολίζουν την ψυχή μας, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Κλειώ Ισιδ. Τσαλαπάτη

Κυριακή 7 Ιουλίου 2019

«ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ», της Tana French – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη

«ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ», της Tana French – Γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Σελίδες: 696
Τιμή με έκπτωση: 16,92€

          Την Tana French την πρωτογνώρισα συγγραφικά μέσα από το δεύτερο κατά σειρά έκδοσης βιβλίο της από τις αγαπημένες εκδόσεις Μεταίχμιο, το αστυνομικό μυθιστόρημα «Ο Τόπος των Μυστικών». Στη συνέχεια, και αφού με ενθουσίασε η πλοκή και η γραφή της, προχώρησα στην ανάγνωση του πρώτου κατά σειρά έκδοσης βιβλίου της με τίτλο «Ο Τόπος των Πιστών», το οποίο κυριολεκτικά λάτρεψα αφού συνέβαλε σε αυτό και η εξαιρετική μετάφραση της Αναστασίας Καλλιοντζή. Όταν έμαθα πως θα κυκλοφορήσει το βιβλίο με το οποίο η French έκανε το συγγραφικό της ντεμπούτο, πάλι από τις ίδιες εκδόσεις με τίτλο «Στο Δάσος», κυριολεκτικά πανηγύρισα καθώς ήμουν βέβαιη πως επρόκειτο για ένα ακόμα εξαιρετικό βιβλίο από την αγαπημένη Ιρλανδή συγγραφέα. Οι προσδοκίες μου δε διαψεύστηκαν ούτε στο ελάχιστο, καθώς το μυθιστόρημα αυτό είναι ένα ακόμη αριστουργηματικό ατμοσφαιρικό αστυνομικό, με ίσες δόσεις μυστηρίου, σασπένς, χιούμορ, έρωτα και συνεχείς ανατροπές, το οποίο παρά τον μεγάλο όγκο του διαβάζεται απνευστί και καθηλώνει τον αναγνώστη από την αρχή μέχρι το τέλος.
          Ένα ζεστό απόγευμα του Αυγούστου του 1984, τρία δωδεκάχρονα παιδιά, η Τζερμέιν, ο Άνταμ και ο Πίτερ, αποφασίζουν να επεκτείνουν το καθημερινό παιχνίδι τους πέρα από τον δρόμο των σπιτιών τους στη μικρή πόλη Νοκναρί στα περίχωρα της Κομητείας του Δουβλίνου. Άλλωστε, το τόσο γνωστό και μαγευτικό δάσος της περιοχής τους είναι σχεδόν δίπλα τους, ένα μικρό τοιχάκι μόνο το χωρίζει από τον οικισμό τους· ένα τοιχάκι στο οποίο έχουν σκαρφαλώσει αμέτρητες φορές οι τρεις φίλοι, αναζητώντας την επόμενη συναρπαστική περιπέτειά τους. Το ίδιο έκαναν κι εκείνο το πρωινό, ενημερώνοντας τους γονείς τους πως θα ήταν μαζί και θα έπαιζαν εκεί γύρω, ενώ υποσχέθηκαν να επιστρέψουν πολύ πριν νυχτώσει. Καθησυχασμένοι οι γονείς δεν ασχολήθηκαν παραπάνω, μέχρι που το απόγευμα έδωσε τη θέση του στο βραδάκι. Από τα τρία παιδιά μόνο το ένα αγόρι θα επέστρεφε, χωρίς να γνωρίζει τι απέγιναν οι δύο φίλοι του. Μία υπόθεση που ποτέ δε διαλευκάνθηκε, καθώς δε βρέθηκαν τα δύο αγνοούμενα παιδιά, και που ήταν ο πρώτος φάκελος που πήρε στα χέρια του ο νεαρός ντετέκτιβ Ρομπ Ράιαν κυριολεκτικά στο ξεκίνημα της καριέρας του στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών του Δουβλίνου. Κι όμως, αυτή δεν είναι η βασική υπόθεση του αστυνομικού θρίλερ που κρατάτε στα χέρια σας, ενώ τίποτα δεν είναι όπως αρχικά φαίνεται.
          Ο Ρομπ Ράιαν είναι το ένα και μοναδικό επιζήσαν παιδί που επέστρεψε σπίτι του, χωρίς να θυμάται το παραμικρό από τη μοιραία αυτή τελευταία περιπέτεια με τους φίλους του. Μην μπορώντας να αντέξουν αυτός και οι γονείς του την ανείπωτη τραγωδία που χτύπησε τις δύο φιλικές τους οικογένειες, μετακομίζουν και χάνονται τα ίχνη τους. Είκοσι χρόνια μετά ο Άνταμ αλλάζει το όνομά του, κρατώντας επίσημα το δεύτερό του και τίποτα δεν μπορεί να τον συνδέσει με τη μυστήρια αυτή υπόθεση. Όμως, η ζωή έχει γυρίσματα και η ανεύρεση του πτώματος ενός μικρού κοριτσιού, δολοφονημένου στο ίδιο ακριβώς δάσος, προκαλεί την εκ νέου εμπλοκή του Ρομπ, ο οποίος αναλαμβάνει πλέον ως ντετέκτιβ τη διαλεύκανση του εγκλήματος, μαζί με τη συνεργάτιδά του Κάσι Μάντοξ. Ο Ράιαν αποφασίζει να διεξάγει παράλληλα με τις επίσημες έρευνες και κάποιες ιδιωτικές δικές του, ελπίζοντας έτσι όχι μόνο να πλησιάσει τα ίχνη του σύγχρονου δολοφόνου, αλλά να βρει και κάποια στοιχεία τα οποία θα ρίξουν φως στην παλιά υπόθεση της εξαφάνισης των δύο φίλων του. Αυτό, όμως, αναπόφευκτα θα κεντρίσει την κοιμισμένη μνήμη του και καταχωνιασμένες παιδικές του μνήμες θα έρθουν στην επιφάνεια, δοκιμάζοντας τις πνευματικές και ψυχολογικές αντοχές του. Ταυτόχρονα, η καθημερινή επαφή του με την Κάσι θα τον οδηγήσει σε δρόμους διαφορετικούς από αυτούς που είχε φανταστεί, διαταράσσοντας έτσι τη φιλία και την αρμονική συνεργασία τους.
          Σε αυτό το πρώτο της μυθιστόρημα με τον τόσο ταιριαστό τίτλο «Στο Δάσος», η συγγραφέας αποδεικνύει ευθύς εξαρχής πως ήρθε για να μείνει στον χώρο της αστυνομικής λογοτεχνίας, καθώς έχει ένα ολόδικό της συγγραφικό στυλ, που συνδυάζει τη γνήσια αστυνομική πλοκή με το μυστήριο και το θρίλερ, το ψυχολογικό δράμα με το χιούμορ και τον έρωτα, τις ανατροπές με την καθημερινή ζωή συνηθισμένων ανθρώπων. Η Tana French μάς αποδεικνύει πως το μυαλό έχει τους δικούς του μηχανισμούς αυτοάμυνας, ώστε να κλείνει τις πόρτες σε ό,τι το πληγώνει, πως οι άνθρωποι συχνά μας εκπλήσσουν καθώς δεν έχουν μόνο την κακή ή την καλή πλευρά τους, πως ακόμα και οι πιο γελοίες και ασήμαντες αφορμές μπορούν να αποδειχτούν μοιραίες και να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες ζημιές και πως η ευτυχία μπορεί να παρουσιαστεί απρόσμενα μπροστά μας χωρίς καν να το υποψιαστούμε, όμως δε θα μας περιμένει αιώνια, γι’ αυτό και πρέπει να την αρπάξουμε με την πρώτη ευκαιρία. Διαβάστε το, Φίλοι μου, ώστε να είστε προετοιμασμένοι για τη συνέχειά του που θα κυκλοφορήσει τον Νοέμβριο από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, με τίτλο «Ξένο Δέρμα»!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

Το πρώτο βιβλίο της σειράς του Τμήματος Ανθρωποκτονιών του Δουβλίνου. Ατμοσφαιρικό και περίπλοκο, ένα βιβλίο αναπάντεχο μέχρι τέλους.

Ο ΦΟΝΟΣ ΞΥΠΝΑ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ...
Είσαι δώδεκα. Παίζεις στο δάσος με τους δύο καλύτερούς σου φίλους. Συμβαίνει κάτι τρομερό. Και δεν τους ξαναβλέπεις ποτέ.
Είκοσι χρόνια μετά ο Ρομπ Ράιαν –το παιδί που γύρισε απ’ το δάσος– είναι ντετέκτιβ στην αστυνομία του Δουβλίνου. Έχει αλλάξει τ’ όνομά του. Κανείς δεν ξέρει για το παρελθόν του. Ούτε και ο ίδιος έχει την παραμικρή ανάμνηση απ’ όσα συνέβησαν εκείνη τη μέρα. Και τότε ανακαλύπτεται το πτώμα ενός μικρού κοριτσιού στο σημείο της παλιάς τραγωδίας, και ο Ρομπ μπλέκεται ξανά στο μυστήριο. Για τον ίδιο, αλλά και για τη συνεργάτιδά του την Κάσι, κάθε στοιχείο κρύβει δυσοίωνα μυστικά. Οι ιδιωτικές έρευνές του δοκιμάζουν την πνευματική του ισορροπία. Και τα ίχνη οδηγούν ανελέητα, το ένα μετά το άλλο, πίσω... στο δάσος.

ΤΟ ΝΤΕΜΠΟΥΤΟ ΠΟΥ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΣΕ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΤΟ ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΑΝΤΙΤΥΠΑ
ΤΙΜΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ
Anthony – Macavity – Barry – Edgar

ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ:
Σπαρακτικό, ευφυές, πλησιάζει την τελειότητα. Το καλύτερο θρίλερ που διάβασα εδώ και καιρό.
Sophie Hannah, συγγραφέας

Υποχρεωτικό ανάγνωσμα για όποιον εκτιμά την ιδιοφυή πλοκή και το αδάμαστο συγγραφικό ταλέντο.
New York Times

Η πιο ενδιαφέρουσα, η πιο σημαντική συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας των τελευταίων χρόνων.
Washington Post

Παρασυρμένοι από την ερεβώδη πλοκή της και τη λυρική βαναυσότητα της γραφής της, ακόμα και ευφυείς άνθρωποι με εμπειρία στο είδος θα καταφέρουν να χαθούν στο σκοτεινό δάσος της Tana French.
New York Times Book Review

Εκπληκτικό ντεμπούτο. Οι διεισδυτικές ματιές στο μαρτύριο του βασανισμένου αστυνομικού συνδυάζονται αριστοτεχνικά με την απειλητική ατμόσφαιρα που περιβάλλει το θανάσιμο δάσος.
Times

Πίσω από τις λυρικές περιγραφές καυτών καλοκαιρινών ημερών και χαρούμενων παιδικών αναμνήσεων σε μια μικρή πόλη της Ιρλανδίας καραδοκεί ένα ανατριχιαστικό ψυχολογικό θρίλερ. Ένα καθηλωτικό ανάγνωσμα, γεμάτο ανατροπές και εκπλήξεις.
Choice

Eξαιρετική συγγραφέας. Αφήνει να πλανιέται γύρω από το δάσος μια υποβόσκουσα απειλή, ενώ ταυτόχρονα το καυστικό χιούμορ με το οποίο οπλίζει τον Ράιαν και τη συνεργάτιδά του την Κάσι δεν επιτρέπει στην ατμόσφαιρα να γίνει αποπνικτική.
London Paper

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου